Hello!
Nigdje ne uspijevam naći preporuke za korištenje ili nekorištenje kozmtike kod novorođenčadi i malih bebica.
Trenutno sam u nabavci kozmetike koju pokušavam svesti na minimum jer uvijek dajem veliku prednost prirodnom i zdravom.
Najviše ne zanima korištenje kozmetike kod kupanja, i kod prematanja.
Neki kažu ništa osim vode i ponekad par kapi maslinovog i bademovog ulja, neki samo Pavlovićevu (ali navodno da ona ima neki loš sastojak, čini mi se Borna voda), a neki jako hvale Mustelu i Weledu.
U dilemi sam oko tog; čini mi se da je nešto od toga, i u normalnoj količini dobro koristiti. Možda lagani, blagi šampon za kupanje, pa neki losion ili krema za nakon kupanja... A i čini mi se da je dobro kremicom napraviti neku "barjeru" na guzi, radi zaštite od bakterija, urina, vlage - iako ćemo koristiti zdrave platnene.
No onda opet, mislim si da li je to samo naša predrasuda i rutina sve to koristiti po defaultu, a u stvarnosti je sve to preagresivno za bebu i možda najbolje izbegavati, bar rvih par mjeseci?? Čak su i dematolozi podijeljeni oko toga, a ja ne znam što da radim...
Proučavala sam Mustelinu kozmetiku prije par dana i sviđa mi se, mislim da je relativno prirodna, pažljivo napravljena baš za tanku, osjetljivu kožu novorođenčadi...i jako ju svi hvale. A i Weleda mi se čini extra prirodnom. Sve za bebe ja na bazi nevenovog ulja i sl. Oboje je hipoalergeno.
Ne znam ni sama, sva sam neodlučna oko toga, pa molim vaša iskustva i preporuke.
Hvala![]()