Stranica 41 od 62 PrviPrvi ... 31394041424351 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 2,001 do 2,050 od 3113

Tema: Motorički razvoj djeteta u 1. godini života

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

dijete se ne posjeda iz polozaja lezeci na ledjima vec ili na trbuhu tako da se postavi u cetveronozni i podmece nogu ispod guze i sjeda u stranu ili iz polozaja vrtnog patuljka iliti da je na boku i rukama se uspravi u sjedeci polozaj (onako kako su nas trudnice ucili da se ustajemo iz kreveta )
    na taj nacin dijete radi i na obranama koje su nuzne za daljnji razvoj, ukljucujuci i pravilno padanje kad prohoda.
    Posljednje uređivanje od leonisa : 26.04.2013. at 17:56

Yummy_mummy avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2013

Početno

Eto, moja hoda, pada na rit, ustaje, trci, skace...bit ce da sam imala srece vise nego pameti

Citiraj leonisa prvotno napisa Vidi poruku
    dijete se ne posjeda iz polozaja lezeci na ledjima vec ili na trbuhu tako da se postavi u cetveronozni i podmece nogu ispod guze i sjeda u stranu ili iz polozaja vrtnog patuljka iliti da je na boku i rukama se uspravi u sjedeci polozaj (onako kako su nas trudnice ucili da se ustajemo iz kreveta )
    na taj nacin dijete radi i na obranama koje su nuzne za daljnji razvoj, ukljucujuci i pravilno padanje kad prohoda.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ovo je u rangu one "a sta nama fali" ucili su nas sjediti s jastucima i hodati drzeci nas za ruke.

Yummy_mummy avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2013

Početno

Ja zapravo mislim da u fizickom ravoju definitivno prednjace mali Afrikanci, a zene ne citaju nikakve knjige tipa, podupiranje jastukom, da ili ne, drzajne za ruke valja ili ne, bla, bla....
    Mislim da mnoge naprave koje kupujemo u ducanu mogu kociti razvoj djece, ali, cisti odnos sa djetetom ne mogu. I nitko me ne moze uvjeriti u to da ako dam djetetu ruku, da je to krivo. NIkad ju ne silim da me drzi, moze hodati slobodno, ako mi pruzi ruku, drzat cu je za ruku, a zdravstveni djelatnici mogu pisati doktorate na temu toga

ovo je u rangu one "a sta nama fali" ucili su nas sjediti s jastucima i hodati drzeci nas za ruke.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

kad vec spominjes djecu u africi, koju stranicu prije postala sam link djetetovog razvoja od rodjenja do prohodavanja, kako dijete savladava okretanje, posjedanj, puzanje, ustajanje, prohodavanje kad ga se pusti i ne uplice u njegov razvoj. jako zanimljiv link.

jedno je dati djetetu koje samostalno hoda ruku, narocito ako je ta ruka tu da se razbije psiholoska barijera i ruka djeteta nije ispruzena ko da lovi zivjezde na nebu ili dati djetetu i takvu ruku kad idjete u potpunosti usavrsi hodanje (svi drzimo djecu npr. kad prelaze cestu), ali dijete koje nije usavrsilo hodanje visenje (a to ono radi kad ga drzimo za ruku bez da smo spusteni na nivo djeteta) cini stetu jer se izmedju ostalog centar ravnoteze koji je u zdjelici kada hoda (ili se drzi za guralicu ili nasu ruku koja je u visini njegovog struka) seli na ruku i mi preuzimamo djetetovu tezinu.
    kad se malo bolje razmisli, sve drzi vodu i ima smisla. dovoljno je uci u djetetove cipele. figurativno, naravno.
    Posljednje uređivanje od leonisa : 26.04.2013. at 18:20

Yummy_mummy avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2013

Početno

Pokusavam naci tvoj link, ali je tesko puno pises
    MIslim da zapravo znam o cemu se radi. da li je to mozda film bebe? radi se o 4 razlicite bebe na 4 strane svijeta i njihov razvoj?

kad vec spominjes djecu u africi, koju stranicu prije postala sam link djetetovog razvoja od rodjenja do prohodavanja, kako dijete savladava okretanje, posjedanj, puzanje, ustajanje, prohodavanje kad ga se pusti i ne uplice u njegov razvoj. jako zanimljiv link.

jedno je dati djetetu koje samostalno hoda ruku, narocito ako je ta ruka tu da se razbije psiholoska barijera i ruka djeteta nije ispruzena ko da lovi zivjezde na nebu ili dati djetetu i takvu ruku kad idjete u potpunosti usavrsi hodanje (svi drzimo djecu npr. kad prelaze cestu), ali dijete koje nije usavrsilo hodanje visenje (a to ono radi kad ga drzimo za ruku bez da smo spusteni na nivo djeteta) cini stetu jer se izmedju ostalog centar ravnoteze koji je u zdjelici kada hoda (ili se drzi za guralicu ili nasu ruku koja je u visini njegovog struka) seli na ruku i mi preuzimamo djetetovu tezinu.
    kad se malo bolje razmisli, sve drzi vodu i ima smisla. dovoljno je uci u djetetove cipele. figurativno, naravno.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Mishekica i ja vodim dnevnik i bas mi je super sto imam onaj od starije curke pa sad usporedjujem - no ja upisujem svakih par tjedana, kad uspijem... Btw i moje obje cure su se prvi put okrenule na trbuh izmedju 3 i 4 mjeseca ali je proslo jos malo vremena dok su to pocele raditi namjerno i svjesno. U svakom slucaju super za Mini!

Tiziana mene si bome zeznula, odmah sam se sjetila kako ti ke i sin prohodao s 10 mjeseci

Vezano za postavljanje na noge, moja to ne moze uza zid, nego samo ako ima oslonac tipa kauc, za sad se jedino uz njega ustaje. Ali ustaje s koljena, iz iskoraka, oslanjajuci se i u pod i na kauc. Da joj branim?

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

nije novotarija, vec kako dijete savladava sve bez uplitanja i kako treba nauciti samo sve savladati.

skoro svako dijete je oko 3mj pokazivalo zelju da ju se povuce za ruku i da sjedi, ima i topic ona bi sjedila, ili bi se povlacilo mami za majicu kad bi joj bilo u krilu, al to nije pravilan nacin niti znaci da je dijete spremno za sjedenje i da joj je lumbalni dio spreman i dovoljno razvijen, samo to.

da dijete ako pruza ruke, da ga se ne posjeda povlaceci za iste, da mu se ne stvara okruzenje kojem bi se on lezeci na ledjima povlaceci se za nesto doveo u sjedeci polozaj, ili pak u stojeci. that's all.
    Posljednje uređivanje od leonisa : 26.04.2013. at 18:58

Tiziana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Za ovo sto Leonisa prica meni su super oni remencici sto dodju djetetu oko prsa i kopcaju se na ledjima. Dijete hoda nesputano masuci rukama i ne viseci za maminu ruku, a sigurno je i nece podletiti pod auto. To je meni must have kad oko 14-15 mjeseci izbacim kolica iz svog malenog bunkera auta

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj Tiziana prvotno napisa Vidi poruku
    Za ovo sto Leonisa prica meni su super oni remencici sto dodju djetetu oko prsa i kopcaju se na ledjima. Dijete hoda nesputano masuci rukama i ne viseci za maminu ruku, a sigurno je i nece podletiti pod auto. To je meni must have kad oko 14-15 mjeseci izbacim kolica iz svog malenog bunkera auta
    ja sam to vidjela samo na netu i u americi na policama, kao ruksaci

nekako ih ne lajkam, al to je moj osobni stav.

sto se auta tice, sjecam se da sam muku mucila kad smo dosli do faze ne. klinac je ona mene slusala. al slusala je za cestu. kad sam procitala juula, shvatila sam da je to ne! bilo odrseito, jasno i bez ikakvih primisli (poput ne, ne mozes sada to i to, a u sebi si mislim da li bi joj ipak mogla dopustiti i naravno da je ona osjetila nesklad izmedju izgovorenog, onog sto osjecam i kako se ponasam). kod ne na cestu je od prvog dana znala i kad bi viknula cesta stala bi ko drvena majrija od prvih dana.

palčica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

leonisa - odlični filmići!!! Po ovome nema sada slijedi puzanje, pravo. Čekam. I sjedenje.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Za ovo sto Leonisa prica meni su super oni remencici sto dodju djetetu oko prsa i kopcaju se na ledjima. Dijete hoda nesputano masuci rukama i ne viseci za maminu ruku, a sigurno je i nece podletiti pod auto. To je meni must have kad oko 14-15 m
    jeseci izbacim kolica iz svog malenog bunkera auta
    Zbilja? Ja sam to vidila samo u Englesknj I bilo mi je bzvz. Moj meni puno daje ruku, al nije da on visi na meni, on me vuce u zeljenom smjeru A nekad bas zeli da mu damo ruku I tako setamo jer mu je to super, a I meni je lipo kad setamo ruka u ruci. Al hoda on I sam.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj Jadranka prvotno napisa Vidi poruku
    Zbilja? Ja sam to vidila samo u Englesknj I bilo mi je bzvz. Moj meni puno daje ruku, al nije da on visi na meni, on me vuce u zeljenom smjeru A nekad bas zeli da mu damo ruku I tako setamo jer mu je to super, a I meni je lipo kad setamo ruka u ruci. Al hoda on I sam.
    al tvoj je hodac, ono, pravi. ne prohodava. da i meni moja sedmogodisnja ruku

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

al tvoj je hodac, ono, pravi. ne prohodava. da i meni moja sedmogodisnja ruku
    Je, al jos uvik sasavo hoda R rukama u zraku ili sa strane ili ko zna di... Pa, ako nije ravno onda tetura... makar, u principu niti je padao niti pada... al kad pruzi ruku ja mu je moram dat Al ja tako od pocetka, cim ju je poceo trazit.

Al to za neucenje hodanja mi je ok. Al ima jedan aspekt hodanja za koji mi nije bilo druge nego da ga ucim, a to je penjanje, spustanje uza skale... jer dok se on uci hodat po ravnom pa i da padne sto ima veze, al gore dole, nema sanse da ga pustim bez ruke. U pocetku je to bas bilo moje povlacenje prema gore i zadrzavanje da ne padne prema dole, a sad se on sam povlaci na moju ruku ili na ogradu, ako je ima. A inace obozava skale (ako ih bas nema beskonacno puno) i samo bi isao gore dole.

Tiziana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Bome se ja vani bojim da mi tko ne ukrade dijete. Mozda vam to zvuci suludo i na srecu po Hrvatskoj toga nema al vijesti po nekim drzavama su sablasne, malo malo pa ukradu dijete nekome. Ja ga privezem oko svoje ruke i nema te sekunde nepaznje kad pogledam izlog a njega vise nema. I tako to rabeci sam primjetila da mi je to super i za hodanje jer ne drzi ruku ko sto Leo gore kaze - ko da lovi zvijezde.
    Posljednje uređivanje od Tiziana : 27.04.2013. at 00:35

Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Da sad ne čitam cijelu temu možda se ponavljam, beba ima 6 mjeseci, vježbač, okreće se samo trbuh-leđa ima već mjesec možda i više. Nikako da se okrene i leđa trbuh, treba li se brinuti? Kod fizijatrice idemo na kontrolu tek za 20 dana...

Yummy_mummy avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2013

Početno

Ja se ne bi puno brinula. MOja se mogla sa ledja na trbuh okrenuti, ali nije se voljela okretati. Nparavila je to svega par puta. Ne cini mi se da joj zbog toga nesto nedostaje...makar, tko zna? mozda bas radi toga neze moci hodati po gredi ili raditi stoj na rukama tko bi ga znao?

Citiraj Stroganof prvotno napisa Vidi poruku
    Da sad ne čitam cijelu temu možda se ponavljam, beba ima 6 mjeseci, vježbač, okreće se samo trbuh-leđa ima već mjesec možda i više. Nikako da se okrene i leđa trbuh, treba li se brinuti? Kod fizijatrice idemo na kontrolu tek za 20 dana...

Datum pristupanja
    Aug 2012

Početno

Da sad ne čitam cijelu temu možda se ponavljam, beba ima 6 mjeseci, vježbač, okreće se samo trbuh-leđa ima već mjesec možda i više. Nikako da se okrene i leđa trbuh, treba li se brinuti? Kod
    fizijatrice idemo na kontrolu tek za 20 dana...
    Stroganof,I mi smo vjezbaci (Dbk) I neurorizicni. Mi smo se naucili samostalno okretat ledja-stomak nedavno, ja sa njome okretanje sam vjezbala po 15min dva puta na dan u nasoj sobi, na vel krevetu po cijeloj duzini, sa lijeve na desnu pa onda natrag. Mislim da bi joj se jadnoj vise vrtjelo u glavi koliko puta bi ju okretala. I napokon uhvatila, doslovice zadnji vlak pred paniku da nesto ne stima. Imamo 6mj + 3tjedna.
    Stomak-ledja nam ne ide nikako, valjda ce to uhvatit, za to ima jos vremena, nije jos za paniku.
    Tvoja beba se okrece stomak-ledja sto je teze, tako da mislim da nemas se sto brinut

Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Mi smo neurorizični, možda je tim veći problem neznam...Doktorica je komentirala samo kako je to čudno jer obično ide obrnuto tj. leđa-trbuh (zar to treba biti znak za uzbunu?), i da se već treba okretati, ali nije ništa puno objašnjavala. Pa sad čekamo fizijatra.

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Ne zvuci mi za uzbunu
    Znam dosta bebica koje su prvo svladale sa stomka na ledja- pa obratno. Ito i s vise mjeseci nego tvoje, a nisu ni bili vjezbaci.

Vjerujem da ce do pregleda savladati i to

mishekica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2012

Početno

Tipkale istodobno, nisam te ni vidjela

Citiraj Yummy_mummy prvotno napisa Vidi poruku
    MIslim da je jedna stavr potezati dijete, a druga, ako beba pruza rucice, hvata te i podize se sama, dakle , koristi snagu svojih ruku, ili se hvata za neki objekt i podize se. Al dobro, znam da je u RH drugacija politika sto se tice mnogo toga, pa se ne bum mesala
    Nije to politika u RH, nego znanstveno stajalište. Dobro, leonisa je to podrobnije objasnila u svojim postovima. A jednom je netko dobro rekao na temi o dohrani - da pruža ručice prema cigareti, bi li mu i to dala?

Citiraj Yummy_mummy prvotno napisa Vidi poruku
    Zanimljivo. Hvala!
    Makar nista mi novo to nije. Moja je prosla sve te faze. Mislila sam, neka novotarija
    Kakva novotarija, pobogu? Pa u tom i je problem što ljudi ne dopuštaju djeci da se razvijaju i jačaju prirodno, nego forsiraju. I uspoređivanje djece sa susjedima, rođacima...
    Podižu li mame majmunice male majmunčiće za ruke u sjedeći položaj?
    Posljednje uređivanje od mishekica : 28.04.2013. at 10:04

Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Nadam se, doktori su nedorečeni i znam da je nezahvalno prognozirati. Proučavajući i čačkajući po Internetu dobila sam dojam da je ipak veći problem kad neurorizično dijete malo kasni nego kad dijete koje nije neurorizično malo više od toga kasni. Tj. veća je vjerojatnost da je to pokazatelj da je primarno oštećenje/uzrok ipak ostavilo traga. ( ako ste skontali što je pjesnik htio reći).

Ali dobro, to je vjerojatnost i statistika. Bolje da se bacim na vježbanje i pozitivu. Dobre vibre šaljem svima.

Datum pristupanja
    Aug 2012

Početno

Nadam se, doktori su nedorečeni i znam da je nezahvalno prognozirati. Proučavajući i čačkajući po Internetu dobila sam dojam da je ipak veći problem kad neurorizično dijete malo kasni nego kad dijete koje nije neurorizično malo više od toga kasni. Tj. veća je vjerojatnost da je to pokazatelj da je primarno oštećenje/uzrok ipak ostavilo traga. ( ako ste skontali što je pjesnik htio reći).

Ali dobro, to je vjerojatnost i statistika. Bolje da se bacim na vježbanje i pozitivu. Dobre vibre šaljem svima.

Moja amo reci da samo sto ne kasni, tj sve napravi u onom najzadnjem roku, ja se ponekad ziva pojedem od nervoze, ali nekako vjerujem sestri koja sa nama vjezba da bi alarmirala ako sto ne valja.
    I od svih mogucih tekstova sto sam nasla o motorickom razvoju djeteta u 1god zivota (a ima stvarno milijun I jedna verzija) moja beba prati ovaj sa Rode u nekakvim najkrajnijim rokovima, me happy!

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

istina. samo kako znati, bez pregleda, da li ti je dijete neurorizicno ili nije. eeee

mishekica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2012

Početno

istina. samo kako znati, bez pregleda, da li ti je dijete neurorizicno ili nije. eeee
    Baš sam ja to htjela pitati. Jeste vi koji imate takvo dijete službeno dobili dijagnozu? Mislim, u kojem se trenutku trebam zabrinuti? Je li dovoljno što pedijatrica na svakom pregledu kaže da je sve super?

Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Citiraj mishekica prvotno napisa Vidi poruku
    Baš sam ja to htjela pitati. Jeste vi koji imate takvo dijete službeno dobili dijagnozu? Mislim, u kojem se trenutku trebam zabrinuti? Je li dovoljno što pedijatrica na svakom pregledu kaže da je sve super?
    Ma vi nemate brige. Ne postavlja roditelj sam sebi odoka dijagnozu neurorizičnog djeteta. Mi smo imali poprilične komplikacije na porodu, pa imamo pojačani nadzor. Evo koga zanima kopiram definiciju s jednog portala.
    ..."Neurorizična su ona djeca koja su imala različite komplikacije tijekom trudnoće majke, pri porodu ili neposredno poslije poroda. Oko 10% novorođenčadi ubraja se u grupu neurorizične djece.Od toga oko 3% čine visokoneurorizična djeca.
    To su djeca čiji je nezreli mozak tijekom trudnoće, poroda ili u novorođenačko doba bio izložen djelovanju štetnih čimbenika. Npr. virusne infekcije tijekom trudnoće, nepravilnosti u radu mozga, prijeteći prijevremeni porođaj, RTG zračenje, moždano krvarenje, oštećenje moždanog tkiva uzrokovano manjkom kisika ili problemima s protokom krvi, edem mozga ili šok novorođenčeta, niski Apgar, novorođenački meningitis, novorođenačke konvulzije, teška žutica, vrlo niska razina glukoze, ozljede mozga, infekcije, manjak kisika, tumori...."

mishekica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2012

Početno

Ajoj.

Nadam se da će se beba uskoro okrenuti i da će se dalje dobro razvijati. :hug:

Datum pristupanja
    Aug 2012

Početno

Ode mi tekst prije zadnje recenice:
    Saljem puno dobrih vibrica I poticaja mamama vjezbacicama (I tatama naravno)!

Tiziana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Meni u biti ovaj topic ide na zivce
    Sa starijim djetetom je sve to bilo ok, sad kad gledam cak je bio puno napredan, a ja poima nisam imala ni do kad se treba rotirati ni kad sjediti ni ustati ili puzati. Ja sam ga gledala uzivala i obozavala bez da znam sve ove stvari o kojima tu pricamo. A sad s drugim, sve nesto gledam, provjeravam, nece puzati, posjeda se malo da malo ne, najradje ne jer se hoce nosati, pa sve nesto citam, gledam pitam dovraga sve! Sad ce trebati poceti hodati, i to ce biti provjeravaj ruke noge iskorake padove aaaaaaahhh jel pravilno ovo ili ono...
    Puno sam vise uzivala s prvim djetetom, mozak na pasu, cicu van i vozdara! A kao s prvim djetetom se je fol zabrinutiji i na sve se pazi. E nije!
    Uopce ne znam sta sam htjela reci? Nek nam forumske vlasti zakljucaju topik! I uostalom zasto nema teme govorni razvoj djeteta u prvoj godini? Meni je, iskustveno, govor bitniji

Datum pristupanja
    Aug 2012

Početno

Meni u biti ovaj topic ide na zivce
    Sa starijim djetetom je sve to bilo ok, sad kad gledam cak je bio puno napredan, a ja poima nisam imala ni do kad se treba rotirati ni kad sjediti ni ustati ili puzati. Ja sam ga gledala uzivala i obozavala bez da znam sve ove stvari o kojima tu pricamo. A sad s drugim, sve nesto gledam, provjeravam, nece puzati, posjeda se malo da malo ne, najradje ne jer se hoce nosati, pa sve nesto citam, gledam pitam dovraga sve! Sad ce trebati poceti hodati, i to ce biti provjeravaj ruke noge iskorake padove aaaaaaahhh jel pravilno ovo ili ono...
    Puno sam vise uzivala s prvim djetetom, mozak na pasu, cicu van i vozdara! A kao s prvim djetetom se je fol zabrinutiji i na sve se pazi. E nije!
    Uopce ne znam sta sam htjela reci? Nek nam forumske vlasti zakljucaju topik! I uostalom zasto nema teme govorni razvoj djeteta u prvoj godini? Meni je, iskustveno, govor bitniji

I ja bih najradje voljela zivjet u blagom neznanju, da ne moram svako malo citat o motorici djeteta i da se nemoram svaki dan zapitat da li je sutra "taj" dan kad ce ona nesto napraviti dok jos nije alarmantno kasno, mislim da je tako bolje, nisi opterecen.
    Ali kad dobijes "etiketu" neurorizican, upadas u zacarani krug, barem se meni tako cinilo na pocetku.

Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Citiraj marusha99 prvotno napisa Vidi poruku
    I ja bih najradje voljela zivjet u blagom neznanju, da ne moram svako malo citat o motorici djeteta i da se nemoram svaki dan zapitat da li je sutra "taj" dan kad ce ona nesto napraviti dok jos nije alarmantno kasno, mislim da je tako bolje, nisi opterecen.
    Ali kad dobijes "etiketu" neurorizican, upadas u zacarani krug, barem se meni tako cinilo na pocetku.
    Eh, kako te shvaćam!

giussepe avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2012

Početno

I mene strasno zanima taj govorni razvoj! I nigdje ne nalazim!

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Razumijem, cure, ali ako postoji ikakva sumnja bolje se nepotrebno zabrinuti i informirati nego da s 12, 15 mjeseci dodjete fizijatru i cujete "pa gdje ste do sada bili!" Meni je drago da ovaj topic postoji (ne samo sad kad mi je beba skoro pa skolska, nego i s prvom koja je bila hipertona), a bilo bi dobro da postoji i topic o govornom razvoju, zasto ne, oba su vazna i vjerojatno dijelom i povezana.

mishekica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2012

Početno

Citiraj Charlie prvotno napisa Vidi poruku
    ...a bilo bi dobro da postoji i topic o govornom razvoju, zasto ne, oba su vazna i vjerojatno dijelom i povezana.
    Jesu, povezani su. Djeca ne mogu početi govoriti "kako treba" dok ne razviju finu motoriku. Zato postoji nešto što se zove "baby signs" - djeca koja nisu razvila finu motoriku pa ne mogu govoriti, pomoću jednostavnih znakova koje mogu napraviti izražavaju što žele. Ima i tema o tome.

Tiziana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Jesu, povezani su. Djeca ne mogu početi govoriti "kako treba" dok ne razviju finu motoriku. Zato postoji nešto što se zove "baby signs" - djeca koja nisu razvila finu motoriku pa ne mogu govoriti, pomoću jednostavnih znakova koje mogu napraviti izražavaju što žele. Ima i tema o tome.
    Bome su moja iskustva drukcija i tada kad bi se koristio znakovni govor ja sam normalno razgovarala s djetetom tako da mi je taj znakovni bezvezan i nepotreban. Bolje je s bebom pricati normalno bez prenemaganja, ne koristiti dudu i ostaviti tv ugasen do treceg rodjendana. Ali pricati stalno. Da sam koristila znakovni sigurno bih ga unazadila. Ovako sam prvu recenicu dobila s 11 mj, ucestale rijeci s 14 a potpuni dijalog s cjelovitim recenicama s 18. Ravnopravno na dva jezika, gdje su navodno dvojezicni sporiji, cak je prevodio s jednog jezka na drugi da nam ko fol pomogne

mishekica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2012

Početno

Bome su moja iskustva drukcija i tada kad bi se koristio znakovni govor ja sam normalno razgovarala s djetetom tako da mi je taj znakovni bezvezan i nepotreban. Bolje je s bebom pricati normalno bez prenemaganja, ne koristiti dudu i ostaviti tv ugasen do treceg rodjendana. Ali pricati stalno. Da sam koristila znakovni sigurno bih ga unazadila. Ovako sam prvu recenicu dobila s 11 mj, ucestale rijeci s 14 a potpuni dijalog s cjelovitim recenicama s 18. Ravnopravno na dva jezika, gdje su navodno dvojezicni sporiji, cak je prevodio s jednog jezka na drugi da nam ko fol pomogne
    Ni sa mnom se nije koristio znakovni jezik pa sam s godinu i nešto sitno najnormalnije slagala rečenice. Moja je mama sa mnom jako puno pričala, ali ne "normalno", kako ti kažeš, već s naglašavanjima i ponavljanjima. Budući da sam znanstvenica, ja priznajem znanost. A znanost kaže (Gopnik i dr., Znanstvenik u kolijevci) da naglašeni govor, odn. prenemaganje, kako ti veliš, pomaže djeci da nauče jezik. Ponavljanje riječi i naglašavanje prilagođeno je funkcioniranju djetetovog mozga i ljudima je UROĐENO (odn. to je evolucijska prilagodba) da se djeci tako obraćaju.

Ne vidim kakve duda ima veze s bilo čim. Doduše, ja je nikad nisam koristila pa to možda ide u prilog tvojoj teoriji, ali znam puno djece s dudom i bez nje koji su rano ili kasno propričali.

A TV uopće nemamo. Ne samo do treće godine, nego ni za odrasle.

Tiziana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Ni sa mnom se nije koristio znakovni jezik pa sam s godinu i nešto sitno najnormalnije slagala rečenice. Moja je mama sa mnom jako puno pričala, ali ne "normalno", kako ti kažeš, već s naglašavanjima i ponavljanjima. Budući da sam znanstvenica, ja priznajem znanost. A znanost kaže (Gopnik i dr., Znanstvenik u kolijevci) da naglašeni govor, odn. prenemaganje, kako ti veliš, pomaže djeci da nauče jezik. Ponavljanje riječi i naglašavanje prilagođeno je funkcioniranju djetetovog mozga i ljudima je UROĐENO (odn. to je evolucijska prilagodba) da se djeci tako obraćaju.

Ne vidim kakve duda ima veze s bilo čim. Doduše, ja je nikad nisam koristila pa to možda ide u prilog tvojoj teoriji, ali znam puno djece s dudom i bez nje koji su rano ili kasno propričali.

A TV uopće nemamo. Ne samo do treće godine, nego ni za odrasle.
    Ja sam naglašeni govor napustila oko 4-5 mj. Nisam znanstvenica nego pravnica, no vjerujem pedijatrici na riječ kad kaže da duda ometa razvoj govora, te je struke pa valjda žena razumije.

Tiziana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Citiraj Charlie prvotno napisa Vidi poruku
    Razumijem, cure, ali ako postoji ikakva sumnja bolje se nepotrebno zabrinuti i informirati nego da s 12, 15 mjeseci dodjete fizijatru i cujete "pa gdje ste do sada bili!" Meni je drago da ovaj topic postoji (ne samo sad kad mi je beba skoro pa skolska, nego i s prvom koja je bila hipertona), a bilo bi dobro da postoji i topic o govornom razvoju, zasto ne, oba su vazna i vjerojatno dijelom i povezana.
    Ma znam Charlie da apsolutno imaš pravo i sigurno da je dobro da postoji, al ja sebi idem na živce što stalno nešto gledam, analiziram pa čitam jel to ok ili nije. Pa smo trebali na još jednu provjeru kod fizijatra ali smo je propustili zbog vodenih kozica, itd.
    A kakve si poteškoće imala zato što je bila hipertona? Ako te smijem pitati?

palčica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Pa otvorite temu. Ja sam radila s klincima i koristila sam neke programe za ranu prevenciju i razvoj predčitalačkih i govornih v. U knjižnicama postoje literature i literature za roditelje, mali, slatki i bezazleni i ništa posebno inovativni zadatci koje roditelji ne shvaćaju ozbiljno, a kroz igru i zabavu, a opet pametno ispunjeno vrijeme obitelji toliko se može uraditi i štošta sprječiti. Kao i kod motorike. Kao i u svemu. A čini mi se da nikada nije bilo toliko djece sa govornim poteškoćama kao danas.
    Posljednje uređivanje od palčica : 29.04.2013. at 11:33

Tiziana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Citiraj palčica prvotno napisa Vidi poruku
    Pa otvorite temu. Ja sam radila s klincima i koristila sam neke programe za ranu prevenciju i razvoj predčitalačkih i govornih v. U knjižnicama postoje literature i literature za roditelje, mali, slatki i bezazleni i ništa posebno inovativni zadatci koje roditelji ne shvaćaju ozbiljno, a kroz igru i zabavu, a opet pametno ispunjeno vrijeme obitelji toliko se može uraditi i štošta sprječiti. Kao i kod motorike. Kao i u svemu. A čini mi se da nikada nije bilo toliko djece sa govornim poteškoćama kao danas.
    Ja bi da netko te struke oformi ovako suvisli topik kao ovdje. Baš bi mi i ti tvoji zadaci (stari pravopis) i zadatci (novi pravopis) bili fora. Čitam bebi krpenu dm-ovu knjigu i izmišljam radnju i točno ju kužim, tamo gdje joj pokažem zeku ona upire prstom i govori ze zeee i gleda me

mishekica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2012

Početno

Citiraj palčica prvotno napisa Vidi poruku
    U knjižnicama postoje literature i literature za roditelje, mali, slatki i bezazleni i ništa posebno inovativni zadatci koje roditelji ne shvaćaju ozbiljno, a kroz igru i zabavu, a opet pametno ispunjeno vrijeme obitelji toliko se može uraditi i štošta sprječiti.
    Misliš li na nešto poput onih vježbica pokazanih na Unicefovom CD-u? Mi to radimo. Doduše, Mini je već s mjesec i nešto sitno ispuštala glasove koji zvuče kao riječi. Najslađe je kad viče mammmm

P.S. Mislim na ove:
    http://www.youtube.com/watch?v=cv2q1X3Xy6Q
    http://www.youtube.com/watch?v=cIlOF...GiQeJT23TWpCcQ

itd.

mishekica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2012

Početno

Duda koja je 24 h dnevno u ustima, vjerojatno da. Isto kao i prsti koji su 24 h dnevno u ustima. Duda koja se koristi samo za uspavljivanje, vrlo vjerojatno ne.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Joj gdje me nadjete s dudom! Moje obje ju imaju - starija jos uvijek za uspavljivanje, slijedeci korak mi je razbijanje te ovisnosti, samo da se malo naspavam prvo. Vec se i ona malo srami. Njoj nije smetalo za rano propricavanje, a cini se da nece ni malenoj - vec ima na repertoaru tata, i da-da (iako nisam sigurna koliko ih smisleno koristi, ali dobro). Ali duda je uvijek bila samo za uspavljivanje, i mene je spasila, pa uz sve negativno sto znam o tome, ipak joj kapa dolje.

Tiziana, moja starija npr. nikada nije stavljala nogice u usta, a kad bi se okrenula na trbuh (to je svladala s 3,5-4 mjeseca), samo je krilila rucicama u pozi aviona, znaci rasirenima, a nije ih pruzala naprijed da bi odigla trup od poda. I to dosta dugo tako. Frustrirajuce za nju i za mene, jer je urlala od ljutnje. Dok bi spavala jako je zabacivala glavicu unazad, a i inace se znala izvijati unazad u luku ali najcesce kad bi protestirala, sto se kao dozvoljava. S njena 4 mjeseca nam je pedijatrica rekla da je malo hipertona, posebno u nogicama. Povecala joj je dozu vitamina D s 3 na 4 kapi (ima smisla jer smo tad zivjeli u Moskvi, ali nisam nikad prije ni poslije cula da ima veze s hipertonijom), a s 5 mjeseci smo prosli 2 tjedna svakodnevnih vjezbica i masazi s fizioterapeutkinjom. Na slijedecoj kontroli sa 6 mjeseci je sve proglaseno urednim, a ona je taman tada progmizala i dalje se sve razvijala uredno, skolski (posjela se s 8,5 mjeseci, propuzala na sve 4 s 9, prohodala s 12,5-13). Sto bi bilo da nismo vjezbali, ne znam. Nasa pedijatrica u Zagrebu je rekla da dijete uopce nije hipertono, a prijateljica koja radi na Goljaku je misljenja da samo par masaza i vjezbi ne bi pomogli da je stvarno bilo nesto ozbiljno. Tko zna?

Ali meni je drago da smo to odradili, jer cinjenica je da sad kad gledam seku koja bez poticaja i vjezbi sve savladava kad bi trebala ipak vidim da je starija kaskala u toj najranijoj dobi. Plus, rodila se s pupcanom vrpcom dvaput zamotanom oko vrata, i iako je dobila nekim cudom Apgar 10, pitam se... Posljedice danas ne vidim nikakve, ali tko zna bi li strucnjaci nesto vidjeli. Ona nije najspretnije dijete u parku ali je medju spretnijima, svladala je super romobil i like-a-bike, klizanje joj je zimus pristojno krenulo, vidjet cemo sad s pravim biciklicem. Ali primjetila sam nesto sto navodno isto ima veze - grafomotorika, odnosno, konkretno crtanje, joj je bilo prelose kad je krenula u vrtic! Kad sam vidjela na panou prvi put njen uradak medju ostalima iste dobi nisam znala dal da se smijem ili placem. Ma uzas jedan. Mic po mic to se tijekom vrticke godine popravilo, najvise zahvaljujuci vrtickim aktivnostima ali crtale smo puno i mi doma.

Sorry na dugom postu, krenulo me

Tiziana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Uh vidis Charlie bas mi je interesantno sve to sto si napisala, u puno dijelova prerpoznajem svoje drugo dijete i nitko mi nista nije posebno napominjao a vidjela je dva pedijatra iz dvije drzave i jedan neuropsihijatar. I svima je sve ok, uz napomnu da postoje neke krajnje granice izvodjenja odredenih vjestina. Vitamin d3 dam kad se sjetim, vidis, znaci ipak je to bitno mozda.
    Interesanan eksperiment hodalice sam imala s oboje. Nemoje se sad svi pobuniti - nemam je ja, ne koristitim hodalicu, zlo i naopako itd sve znam. Svekrva ima doma hodalicu u kojoj smjenjuje brojne narastaje raznih unucadi. Kad sam starije dijete u slicnoj dobi stavila unutra da vidim sto ce uciniti, on je napravio par koraka unatrag, te ubrzo shvatio kako to radi i obilazio prstoriju. Mladju u istoj dobi stavila unutra - nista, nastavila je sjediti bez da igdje mrdne. To joj je bila udobna stolica. Znam da nije mjerilo no sve se sad pitam hoce li ona uopce hodati u neku suvislu dob?
    Ot - ajme u Moskvi si zivjela? Fora!

Tiziana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Moja ljencina vec 4 dana - PUZI! Nisam opce mislila da cu to dozivjeti, gledala sam je po skrivecki u cudu prvi dan da je ne ometem pa odustane, drugi dan sam joj prisla i vikala bravo, treci dan smo se vec utrkivale cetveronoske po kuci! Sad kombinira puzanje klasicno i svoj sjedacko-odgurujuci stav.
    Bila sam uvjerena da puzati nece nikada

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Moj nećak nikad nije puzao, nego se nekako vukao na guzici, a ne poznajem motorički spretnije dijete od njega.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Anemona prvotno napisa Vidi poruku
    Moj nećak nikad nije puzao, nego se nekako vukao na guzici, a ne poznajem motorički spretnije dijete od njega.
    kod zdrave djece je nebitno
    ona mogu preskakati faze

ali, kod onih koji imaju bilo kakvu neuromotornu poteškoću, jako je važno da faze idu svojim redoslijedom
    i puzanje je jako jako bitno

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    kod zdrave djece je nebitno
    ona mogu preskakati faze

ali, kod onih koji imaju bilo kakvu neuromotornu poteškoću, jako je važno da faze idu svojim redoslijedom
    i puzanje je jako jako bitno
    Apri sve ja to znam.
    Gledam njega i moje dijete, jednako stari, bez dokazanih poteškoća u razvoju, prohodali u vrlo slično vrijeme, s možda par tjedana razlike.
    Moj je pravilno puzao od cca 9 mjeseci do 14 kad je prohodao - non stop, a nećak se vukao tako na guzici, bez pravog puzanja, na kraju nećak kao vjeverica, a moj baš i ne.

palčica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Nisam ni ja logopedica po struci, struka mi se mrvičasto dodiruje s tim, pa nek netko drugi otvara temu. Radila sam sa djecom 3-7 god., za mlađe nisam u ničemu kompetentna, eventualno izdajanju (što se vidi po broju mojih postova na forumu).

Moje dijete ne misli išta raditi. Ruke su stalno u zraku u položaju "neka me netko uzme". Tatami skuplja pseće dlake i čeka. A i ja. Neko konkretnije puzanje, nešto. Već poprima karakteristike bršljana - samo se mota i omotava po nama.

Franny avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

ja sam prof. stranog jezika, a u podznaku sam "progovorila bi i na lakat" . uglavnom, sin je očito lajav na mene jer je s 15 mj. već razgovjetno, jasno, bez mumljanja ili nekog sebi svojstvenog jezika izgovarao 15ak riječi. s jedno 18 mj. je rekao baki ove rečenice: "lijepa kuća. sviđa mi se ova lijepa kuća." na što je moja mama pala na rit, of skroz. inače se smatra normalnim da dijete do treće godine složi rečenicu od tri riječi. prilikom podučavanja sina govoru, ja sam koristila baby signs paralelno kako bih mu neki predmet imenovala (ali svega nekoliko osnovnih riječi samo u početku, tipa :piti vodu, mlijeko, papati, avion, mama, tata) jer sam (ne znam zašto) vjerovala da je pokupio tatine gene (s MMove strane su mnogi poprilično "mutavi" , za razliku od lajavaca s moje strane obitelji) i da ćemo se teško sporazumijevati . čudo jedno kako ti u tim malim okicama npr. osmomjesečnog djeteta vidiš kako te sve razumije, ali ne može ti uzvratiti.
    kćer je izgleda isto na mene jer je već s 10ak dana počela formirati usnice u oblik slova O, plazeći jezik, oponašajući naše izraze lica i usana. sad sa 7 mj. žvergla ko navinuta, ali nekim svojim jezikom, ispuštajući samo glasove. iako su joj prve smisleno povezane riječi bile "papp", "pppap" "pa - pa", a to se odnosilo na "papati" . eto, lajava na mene, požderuh na mene. s njom manje koristim baby signs jer nekako mislim da niti s njom nećemo imati problema. u svakom slučaju, ti znakovi ne mogu štetiti, dapače, mogu samo pomoći u uspostavljanju komunikacije s djetetom, bez obzira što ih u moje doba naše mame nisu na nama primjenjivale i mi sasvim lijepo govorimo.

btw, mi već neko vrijeme jako lijepo samostalno sjedimo na podu, krevetu, kauču i ne padamo prečesto (kad je već umorna od sjedenja, onda počne padat) i sasvim se lijepo dočekamo na otvorenu šakicu i tako se pridržavamo. vidjela sam po nekim slikama da je sin ipak sa 6 mj. već lijepo tako samostalno sjedio, a prije3 tjedna sam friknula kad me pedijatrica pitala sjedi li ona...izgleda da je ovo moje drugo dijete zapostavljeno jer sam nekak manje opterećena i manje pratim što bi ona sad slijedeće trebala svladat, a više ju puštam da sama nekak dođe do zaključka što joj sad slijedi, hahaha. naravno, i ona je,kao i palčicin sin, jaako dobro svladala motoriku radnje "dižem ruke u zrak jer želim da me nosiš" .

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •