Stranica 6 od 63 PrviPrvi ... 456781656 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 251 do 300 od 3113

Tema: Motorički razvoj djeteta u 1. godini života

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Pozdrav cure.
    Imam sina koji samo sto nije navrsio 3mj i koji jos ne pokazuje interes za hvatanjem igrackica skoro pa nikakav. inace dobro napreduje. sve prati pogledom i glavicom vec dugo, i sve drugo je u redu. rukice prinosi ustima i skuplja ih zajedno odnedavno, ali ne poseze za predmetima, cak ni kad mu stavim nesto u ruku ne hvata. hvat mu je preslab. imam li razloga za brigu?

Nia_Zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Mislim da nema razloga za brigu, moja curica je počela hvatati negdje oko 3 mjeseca. Sad već hvata igračkice i krpice-gazice kao velika (za 10-ak dana ćemo imati 4 mj).
    U vrijeme otprilike 3 mjeseca je počela igračkice približavati sa skoro pa zatvorenom šakicom, ali kroz tjedan dva je počela sve više otvarati šakicu i hvatati gazice Sad kad god ju dižem uvijek sa sobom u rukici nosi neku gazicu
    Samo ju potiči s igračkicama koje vise, koje sviraju, baby gym i sl, pomakni ih da se miču, pa će i ona početi lagano isto to sa svojim ručicama. Mislim da baš u to vrijeme tek počinje shvaćati da su to njene ručice i radnje postaju sve više svjesne.
    Sad će negdje početi rukice stavljati u usta

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

hvala na odgovoru. ma on vec dugo stavlja rucice u usta i to obe zajedno. a i rucice su mu uglavnom popuno otvorene, osim kad je umoran ili na trbuhu. poticem ga igrackicama i dalje. valjda ce ih skuzit brzo

tenshi avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

curke, moja se vec ima neko vrijeme sama posjeda i to je pocela onako iz kosa, polozaja vrtnog patuljka, ako se ne varam, mada mi uopce nije jasan taj naziv uglavnom, ona se sad posjeda sama, ali se pridrzava rukicama - ponekad kad se recimo pentra po nama pa se spusti u sjed se ne pridrzava, vec moze neko vrijeme sama bez svoje ili icije pomoci sjediti, a rukama nesto drugo raditi - no zacas skuzi da gubi ravnotezu pa podmetne rukicu - dakle, ima bocne obrane - e sad, mene zanima jel se to smatra da mi se dijete posjelo, tj. konkretno, jesmo li dobili zeleno svjetlo za posjest je u hranilicu ili eventualno u sjedeci podici u kolicima - mi zasad kolica koristimo uglavnom kad znam da ce zaspati tako da uvijek lezi. to bi mi fakat olaksalo stvar, da je prilikom vecere mogu posjesti kraj nas u hranilicu ili recimo dok perem sude, da vidi sta radim - ona inace puze vec neka 2 tjedna i sad je u sekundi s jednog na drugi kraj stana, posvuda je ima, tako da ja nista ne stignem obavljati, samo je lovim po stanu da nes ne utrpa u usta ili da psa ne potegne za rep itd.

Tatsha avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

da se pohvalim, moje aktivno dijete gmiže već 2 tjedna, također se diže i na koljena i ljulja, a i izdiže se u tom položaju na stopala.

gmizanje mu samo tako ide, bez problema se penje na nas, tako da smo sad non stop na oprezu

eto mi izgleda sad čekamo puzanje, pa tek onda sjedenje, budemo vidjeli

mamal avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

napokon članak koji me umirio
    imam sina od 10 mjeseci koji puže samo unazad, i to raširenih nogu, tek nedavno je krenuo skupljati koljena i dizati guzu (govorim o položaju na trbuhu)
    iz prvog posta se lijepo vidi da je moj maleni tip od 'leđa' - zaista je najviše na leđima.
    samostalno još ne sjedi, fali mu malo, ide na bok pa se odupire rukicama (uz moju malu pomoć) i sjedne (uz pun stenjanja i muke...)
    sad vidim da je to normalno...
    jedna mama me straši već mjesecima kako tako ne smije, stalno je po terapijama sa malim, pa bih valjda i ja trebala svoga nositi...grrrr...
    uglavnom, maleni sjedi od već par mjeseci, nisam ga gurala nazad kad bi se pridizao, niti sam ga forsirala....ali nikad se sam ne pridiže, nego evo, tek odnedavno (mjesec dana) uz moju pomoć (zaista se trudim pokazati mu, a ne da radim umjesto njega...)

hvala na postu

Sandaaa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

curke, ja imam sina od 6 mjeseci koji obožava biti na leđima odnosno mrzi biti potrbuške. s pet mjeseci naučio se okretati s trbuha na leđa, a prije koji dan i s leđa na trbuh. do trenutka kad se nije znao sam prebaciti na leđa inzistirali smo na trbuhu, ali to je sad nemoguće jer se odmah sam okreće. inače bili smo kod fizijatra i vježbamo već mjesecima, ali ja nikako nisam zadovoljna rezultatima. usput, imali smo samo malo krvarenje 1. stupnja.
    ima li netko iskustva s bebom koja štrajka biti na trbuhu? ja se polako već brinem da neće nikad prohodati ako se ne nauči na taj omraženi položaj na trbuhu.
    što da radimo?????

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Moja kćer je imala dvije operacije srca(rezan prsni koš i razmicana rebra) ,krvarenje drugog stupnja(koje na nju gotovo i nije utjecalo ,srećom).Nikad nije voljela potrbušni položaj,vjerojatno osjeća pritisak i nelagodu.Mi smo potrbušni forsirali koliko se dalo,tj. koliko je ona bila zainteresirana ,više puta u danu koliko izdrži.U njemu je provodila stvarno minimalno vremena.
    Na vježbe smo krenuli tek sa 8,5 mj. jer je ona sa sedam bila na drugoj operaciji.
    Sada ima 10 mj. posjeda se sama iz bočnog položaja i pokušava puzati.
    Mi smo zadovoljni vježbama(idemo 1 put tj.),nakon svakih se vidi ogroman napredak.Moram reći da ja ne vježban sa njom kod kuće ,bar ne u smislu strogog vježbanja.Par puta dnevno ju potičem ili ako zapne pokažem joj kako da nešto napravi,ali neke posebne vježbe ne provodim.

mamal avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

sirius, malena ti je ko grom. moj maleni je par dana stariji od nje, hvala bogu zdrav, i isto tek od predmalo s bočnog položaja ide u sjedeći i na puzanje (lijeno muško)

mislim da je svako dijete individualno i da se ne može generalizirati, zato sandaa, ne brini, prohodat će jednom (mislim, kako to misliš nikad? )

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Jučer smo bili kod pedijatrice na cijepljenju. Pitala sam ju za položaj u kolicima u kojem mogu voziti L (7 mjeseci), smijem li i za koliko podignuti naslon. Rekla je da ju treba staviti skroz okomito :shock: i da ju posjedamo tijekom dana, naslonimo na nešto da ima potporu leđima. Bebe same prosjede (samostalno se podignu u sjedeći položaj) tek s 8,9 mjeseci, kaže ona. Iz cijele priče se dalo zaključiti da nema smisla čekati do tad već joj mi moramo pomoći.
    Totalno sam zbunjena :? Zašto forsat dijete da prosjedi prije nego što to samo može napraviti? Da meni bude lakše?
    Postoji li nekakav dječji fizijatar kojeg mogu nazvati i pitati te stvari? (neki koji će odgovoriti telefonom)

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Meni je fizijatrica i fizioterapeutica rekla da ju posjednem iako se nije posjedala sama.Ona je tada imala 8,5 i malo je kasnila zbog operacija.
    Rekli su da ju posjedam ,ali bez oslonca za leđa) da bi stekla osjećaj da mora koristiti obrane pri padu.

KayaR avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Nemoj to raditi
    Evo,moja I.je prvi put sama sela s 8 meseci i 5 dana.
    Doduse,isli smo kod fizijatra jednom mesecno i sa 6 meseci smo dobili zeleno svetlo da se u kolicima moze voziti pod uglom od 45,s tim da su nogice podignute kao da lezi.
    Ja sam joj podizala polozaj ukolicima kad "zakrizira" za jedan "skljoc" i bila strpljiva...
    Za bebinu kicmu zaista nije dobro nikakvo pozurivanje.Kad bude mogla,sesce sama i niko je u tome nece moci spreciti

Indi avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Nije mi jasno čemu požurivanje, ako je sve u redu.

nama je pedica rekla da se može tu i tamo podbočiti jstukom, ali kratko i bez ikakvog pritiska.

Moja curka ima 9mjeseci i 10dana i još se nije samostalno posjela, iako kad ju se stavi sjesti (u svrhu testiranja) sjedi stabilno i uspravne kičme. Gmiže unazad, kotrlja se, bočno se oslanja na jednu ruku i skuplja kako bi dohvatila određeni predmet, a i posjest će se kad bude htjela.

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Indi samo ti nju pusti, super je to, što kasnije to bolje

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Citiraj Indi prvotno napisa
    Nije mi jasno čemu požurivanje, ako je sve u redu.

nama je pedica rekla da se može tu i tamo podbočiti jstukom, ali kratko i bez ikakvog pritiska.

Moja curka ima 9mjeseci i 10dana i još se nije samostalno posjela, iako kad ju se stavi sjesti (u svrhu testiranja) sjedi stabilno i uspravne kičme. Gmiže unazad, kotrlja se, bočno se oslanja na jednu ruku i skuplja kako bi dohvatila određeni predmet, a i posjest će se kad bude htjela.
    Ok ako se nije sama posela, ali mi i dalje nije jasno kako vozite bebače u kolicima i u kojim položajima vam bude preko celog dana :?
    Nama je rečeno da mogu da podignem za jedan stepen naslon kolica (ne znam koliki je to ugao, ali moguće da je to 45° - dakle, neki polusedeći položaj) još kad je L imala 4 meseca, jer se već tada sama podizala u sedeći položaj. Naravno to joj nije uspevalo i onda je stalno dizala paniku i vrištala . Sve bi bilo u redu kada bi je malo "pridigli" I tokom dana nam bude i u krilu verovatno više vremena nego u krevetu, tj. na ravnoj podlozi. I kad je stavimo tako na leđa, ona se odmah okreće na stomak.

Znam da se deca ne trebaju nameštati da sede, ali ne znam kako drugačije, osim da je prisiljavam :/
    Prosvetlite me...

Indi avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

vanesax moja cura se do oko 7.mjeseca života vozila u ležećem položaju, a od tad sam joj digla za jednu i u tom položaju je i dan-danas vozimkad ne spava,i iako ima za koji dan 10.mjeseci, a upravo zato jer se još samostalno nije posjela.

Ona je na rukama i u sjedećem položaju (meni u krilu) provodila/provodi minimalno vremena, sve ostalo na podu ili na krevetu, znači u položaju leđa ili stomak.

Postoji li mogućnost da je manje držiš u krilu, a da je više na podu na stomku, ne mora biti na leđima.

Mislim da im doista ne bi trebalo "pomagati" s tim posjedanjem jer da bi mišići očvrsnuli i držali kralježnicu kako treba, moraju sami na tome poraditi.

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ja nisam imala tih problema jer se k. nije htjela voziti u kolicima nego sam ju nosila do godinu dana, a onda je zavoljela kisobran kolica. znaci rjesenje je jednostavno--nosi ju

ni ovo da ju ostavim na podu nije sljakalo--cim bi kuzila da ju pokusavam spustiti bi pocela urlati, tako da je jedini izbor bio da ju nosim skoro 24 sata dnevno. ajme, tako mi je drago da su ta vremena prosla

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Ona jako voli da bude u kolicima. Mogla bi biti ceo dan. Ali ne da leži. Ona se sama diže da sedne. I podigne se dopola (bude savijena ko kifla) i onda se tako vozi dok ne padne od umora i tad počinje drama. Tako sam pitala pedicu i ona kaže slobodno podiži za jedan stepen (kao to nije sedenje, već nešto kao u AS) A kad je tako vozim, ona se isto pridiže i isto bude savijena (jer joj gornji deo leđa i glava uopšte ne budu naslonjeni na sedište), samo kada se umori, onda malo odmori ipak leđa i glavicu, ali je to ok, jer i iz te poze može videti sve ta se dešava van kolica.
    Bio je i predlog da je vozim u as na kolicima da može da gleda okolo :/ Njoj bi se to sigurno dopalo.
    Nije mi problem da je nosim u slingu, ali je sad isuviše vrućina.
    A bolje je da bude u slingu nego u kolicima? Pa kako se u slingu "vežbaju" leđni mišići?

Inače, ona nije oduševljena ležanjem generalno, bilo to na podu, krevetu ili kolicima. Može na kratko, ali nešto duže - no way!
    Mi smo sada po ceo dan napolju i to mi nije zgodno mesto za postaviti je u ležeći

Ajd izbacite iz rukava još neki dobar predlog.

Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

molim vas hza pomoć. moja curica ima 13 mjeseci, prohodala je s 11 mjeseci. sad već hoda jako stabilno. ALI ... ona se ne može sama dignuti na noge. mislim, može, ali obično se diže uz namještaj, mene, zid ili bilo što. zašto i u čemu je problem? ako smo u parku i ona padne, puzat će do bilo čega uz što se može ustati isto i doma. ja ju ne dižem, niti sam ju ikad dizala, sama se uvijek diže, tako da mi nije jasno kako to da hoda već 2 mjeseca a ne može se samostalno ustati već samo uz namještaj i sl. ? imate kakav savjet kako bismo to mogli vježbati? hvala unaprijed.

Indi avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Moja curka se napokon samostalno posjela. :D
    Iz četveronožnog s točno 11.mjeseci, a prije toga se posjedala 7dana preko klečečeg u koji se dovodila najčešće uz pomoć naslona kauča.

blala, mislim da je to normalno i da se ne trebaš brinuti.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

I ja imam pitanje oko samostalnog sjedenja. Naime, kad smo bili sa E. na redovnoj kontroli sad u starosti 9 mjeseci, pitao me izmedju ostalog pedijatar i dali E sjedi samostalno. Ja sam odgovorila, da ne, posto razumijem pod s.sjedenje to kad dijete samo sjede. Na to se doktor iznenadio, kako to, sad bi vec trebao sjediti samostalno, morat cu onda alarmirati itd. Pitao me je dali ima prilike za sjedenje. Zbunio me je jer nisam znala sto mu to znaci, pa sam rekla da ga ne posjedam. Onda ga je posle on posjeo i rekao kako lijepo ravnomijerno lovi ravnotezu i dao upute kako da radim doma sa njim. I da nije nista alarmantno (sto god to znacilo)Da kad sjedi u krilu, neka ga drzim samo za nogice gore a da ga i na pod posednem. E inace kad tako napravim, sjedi lijepo, ravno, ali brzo se spusti dole u puzeci polozaj. Jos je rekao pedijatar, da neka E sto maje podizemo iz lezecog u sjedeci polozaj, neka radimo rotacije, lijevo , desno (npr kod prematanja, no tamo se tako on okrece sam na sve strane, jedva ga lovim). I tako, imamo i kontrolu za jedan mijesec i ja sam bas bila ljuta na doktora, sto dize paniku.
    Inace, radi se o jednom najboljih pedijatra u Sloveniji.
    Sad me zanima: dali ga poslusam i posjedam bebu tako, na pod? Ili mozda da radimo to iz cetveronozneg položaja? Pretjeruje li doktor ili stvarno E nije imao prilike za sijedenje?
    E inace dobro puze, malo po vojnicki, pa malo na sve cetiri, po koljenima, danas je je i prvi put sam ustao.

Osoblje foruma Mimah avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Ne znam odgovor, ali znam da nas je pedijatrica isto pitala sa sedam mjeseci. Pita 'Jel sjedi?', kazem 'Ne', jer to sjedenje razumijevam kao ti, ona je posjedne (mala cvrsto drzi ledja) i kaze 'Vidite da sjedi'. Ja je ni dalje nisam posjedala, ali se ona sama u kolicima (naslon pod 30 stupnjeva) dignula u sjedeci.

Ubrzo smo isli kod fizijatra (drzala je palac u saci pa sam htjela provjeriti ako je sve ok) pa sam pitala i za taj naslon na kolicima, rekla je da ga mogu i vise dignuti, dakle, to sto je ona dosla u sjedeci s ne bas ravne podloge za fizijatricu nije bio problem, dapace, mogla sam joj tu podlogu jos malo povisiti! Rekla je da ne bude tako bas dugo, ali, eto moze.

Mala se sama posjela prije neka 3- 4 tjedna, iz polozaja na ledjima, puze samo po vojnicki.

Sandaaa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Mi imamo 8 mjeseci i hipotoniju, znači redovito vježbamo i pod stalnom smo kontrolom fizijatra i neuropedijatra. Kad Bruno sa 6,5 mjeseci nije pokazivao nikakvu želju i potrebu za dizanje na ručice ili gmizanje krenuli smo u vježbanje sjedenja. Fizioterapeut mi je rekao da će Bruno vjerojatno kao i puno ostale djece u puzanje iz sjedenja, a ne iz ležeće pozicije. Vježbali smo sjedenje dva tjedna i Bruno je s točno 7 mjeseci sam prosjedio, ali nije se i sam posjedao što i nije tako strašno jer još ne mora. Navodno klinci prije 9 ili 10 mjeseci ne moraju puzati, a niti se posjedati. S 8 mjeseci Bruno se još sam ne posjeda, ali mu iz ležećeg fali zaista malo i ja očekujem da će se za 10-ak dana sam i posjesti. Inače iz sjedećeg se položaja gura u stranu i postavlja u puzeći položaj. Još mu ne ide, ali bude.
    Sukladno mišljenju i fizijatra s Goljaka i fizioterapeuta stavljanje djeteta starijeg od 6 mjeseci u sjedeći položaj nije štetno i ne treba se izbjegavati.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Hvala na odgovorima.
    Sukladno mišljenju i fizijatra s Goljaka i fizioterapeuta stavljanje djeteta starijeg od 6 mjeseci u sjedeći položaj nije štetno i ne treba se izbjegavati
    ok, ovo me je malo smirilo u smislu da malom necu stetiti ako tako radim.

Mislim, nas je pedijatar inace stvarno ok za dijecu, jako se za njih zauzima, cak zna biti dosta ostar prema roditeljima kad mu se cini da bebi prave stetu ili nesto (npr nepravilno nosenje bebe), no ponekad mi se cini da mora biti sve ko iz skolskog udzbenika.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Mi se do sedam mjeseci nismo posjedali iako je on još od petog mjeseca "htio sjediti". Sa sedam mjeseci smo posjetili jednog renomiranog fizijatra koji provjerio da li je J spreman da sjedi (visoki dohvati u potrbušnom položaju i rotacija) koji nam je rekao da ga možemo posjedati, i mi ga, posjeli. J sretan, mi na miru. Međutim, odonda ne vidim na njemu nikakvog motoričkog napretka, osim što stabilnije sjedi. Ne posjeda se sam, ne želi boraviti u ležećem položaju, pa nemam pojma ni kako bi se posjeo... Ubrzo nakon što ga polegnem kreće frustriran plač što se ne može posjesti, a ne znam kako djete u takvom plaču može naučiti nešto, pa ne vidim smisla niti u tome da ga forsiram da leži. Trenutno ga jako zanima uspinjanje uz ogradicu od kreveta i par puta se uspio postaviti na noge, izgleda kao bambi na ledu-grozno. Sada ima 9 i pol mjeseci i počelo me brinuti što sam ga pasivno posjela i mislim da je to uzrokom što nema entuzijazma boraviti u ležećem položaju i učiti se sam posjesti. Ne znam da li je u njegovoj dobi ovo što sam navela zabrinjavajuće, pa molim nekoga sa sličnim iskustvom da ga podjeli samnom.

Sandaaa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Citiraj talic prvotno napisa
    Mi se do sedam mjeseci nismo posjedali iako je on još od petog mjeseca "htio sjediti". Sa sedam mjeseci smo posjetili jednog renomiranog fizijatra koji provjerio da li je J spreman da sjedi (visoki dohvati u potrbušnom položaju i rotacija) koji nam je rekao da ga možemo posjedati, i mi ga, posjeli. J sretan, mi na miru. Međutim, odonda ne vidim na njemu nikakvog motoričkog napretka, osim što stabilnije sjedi. Ne posjeda se sam, ne želi boraviti u ležećem položaju, pa nemam pojma ni kako bi se posjeo... Ubrzo nakon što ga polegnem kreće frustriran plač što se ne može posjesti, a ne znam kako djete u takvom plaču može naučiti nešto, pa ne vidim smisla niti u tome da ga forsiram da leži. Trenutno ga jako zanima uspinjanje uz ogradicu od kreveta i par puta se uspio postaviti na noge, izgleda kao bambi na ledu-grozno. Sada ima 9 i pol mjeseci i počelo me brinuti što sam ga pasivno posjela i mislim da je to uzrokom što nema entuzijazma boraviti u ležećem položaju i učiti se sam posjesti. Ne znam da li je u njegovoj dobi ovo što sam navela zabrinjavajuće, pa molim nekoga sa sličnim iskustvom da ga podjeli samnom.
    nemam iskustva, ali s obzirom da sa svojim malcem stalno vježbam i stalni sam gost Goljaka znam da klinci koji nemaju problema s motorikom mogu slobodno preskočiti neke faze uključujući i puzanje te se iz sjedećeg dići na nogice i samo prohodati. neki se tek tada nauče sami posjedati i to nije ništa zabrinjavajuće. s druge strane ako postoji neki problem kao što je hipotonija, hipertonija, izvijanje ili sl. bitno je da dijete ne preskoči puzanje jer se u puzanju rješavaju nedostaci kao npr. asimetrija.
    znam da ima na ovom forumu mnogih koji su protiv posjedanja, ali u našem je slučaju to bio spas jer iz ovog će položaja bruno u puzanje, a da ga nisam posjela puzao ne bi nikad jer odbija biti na ispruženim ručicama.
    ako si ipak zabrinuta odite na pregled fizijatru da budeš u potpunosti mirna.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ležanje je teška uvreda u dobi ood 9 mj.(tako reče naša fizoterapeutica ).
    Posjedanje(i sve ostalo) mu možeš pokazati.Pokazivanje se sastoji u tome da promatraš kako čine to druga djeca,da probaš napraviti sama(ali polako da shvatiš princip) ili da vam pokaže fizioterapeut.Većini(zdrave) djece treba minimalan poticaj i pokazivanje nekoliko puta da shvate princip.
    Za posjedanje bebe potrebno je bebu staviti na bok i gornju nožicu prebaciti ispred one na kojoj leži.
    Evo opis jedne mame
    Vježbica za posjedanje - beba leži na leđima, uzmeš dlan i stopalo s iste strane i dlanom s vanjske strane obujmiš stopalo i privlačiš ga na suprotnu stranu tijela - negdje u razini vanjske strane bedra. Staviš puno stopalo na pod. Ako se dijete samo ne digne u sjed - malo mu pomogneš tako da staviš dlan na rame koje je u zraku i privučeš (znači ne djete vuči za ruku već samo malo napraviti pristisak na rame). Dijete se posjeda s boka, a nikada da se vuče za rukice ili diže ispod pazuha. Uvijek se ide s boka i radi rotacija!

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Hvala na savjetima. Zanima me, također bi li mu vi dozvolile da se uspinje uz ogradicu i postavlja na noge? Nesigurna sam po tom pitanju i stalno se lomim između toga što je očito nespreman za stajanje sa devet mjeseci i činjenice da navaljuje na svaku čvrstu šipku ne bi li se pridigao (a i negdje u potiljku mi zvoni da ako nešto čini samostalno, treba mu dozvoliti).

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj talic prvotno napisa
    Hvala na savjetima. Zanima me, također bi li mu vi dozvolile da se uspinje uz ogradicu i postavlja na noge? Nesigurna sam po tom pitanju i stalno se lomim između toga što je očito nespreman za stajanje sa devet mjeseci i činjenice da navaljuje na svaku čvrstu šipku ne bi li se pridigao (a i negdje u potiljku mi zvoni da ako nešto čini samostalno, treba mu dozvoliti).
    Ja ga osobno ne bih poticala,tj.ne bih ga ostavljala u pozicij da to radi puno i često.
    Ako se digne kad se probudi ok,ali da boravi u kindaču duže vrijeme i da mu je to zabava,onda ne.
    On se sad zapravo ne ustaje,nego povlači rukama,što je skroz drukčija tehnika od onog kako bi se ispravno trebalo raditi(a trpe i leđni mišići tako da može biti pogrbljen kasnije).
    Najbolje bi bilo da je većinu vremena na tvrdoj podlozi npr.na podu i da ima potpunu slobodu da se posjeda.Kad to izvježba sam naći će si slijedeću zabavu...

grom avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Citiraj vanesax prvotno napisa
    A bolje je da bude u slingu nego u kolicima? Pa kako se u slingu "vežbaju" leđni mišići?
    Mi smo vježbači pa mogu prenijeti što su nam rekli fizijatar i fizioterapeut. Sling podržava cijela leđa i ne stvara opterećenje na leđnšiće niti kralješnicu tako da je to posve siguran položaj. A u međuvremenu je i zahladilo leđni mišići se vježbaju u položaju na leđima pri pokušaju stavljanja nogu u usta. Tek kad dijete dogura stopala do usta mišići su dovoljno zreli za sjedenje. Tako da je nama dopušteno stavljati T. u sjedeći položaj iako se još ne posjeda sama. Potrbušni je pak položaj bitan za kasnije puzanje. Tako da je najbolje da je stavljaš na pod a ako je već voziš u kolicima pridignutu, svakako joj podmetni neki smotuljak pod koljena.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

hvala

Nia_Zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Moja curica je prošla 6,5 mjeseci i veći dio dana provede u položaju na trbuhu naslanjajući se na ruke (muž i ja se čudimo kako može tako dugo biti u tom položaju :?) ili se okreće naizmjence na lijevu ili desnu stranu (trbuh-leđa i obratno) i to po više puta u par sekundi, tako da je već pravi virtuoz u tome. Primjetili smo da već tjednima vježba i "plivanje na suhom".
    E sad, unazad par dana se počela naslanjati na jednu ruku u bočni položaj s podignutim tijelom na toj strani. Uz to je zadnja 2 dana počela dizati i guzu, pa se onda u klečećem položaju kreće tijelom naprijed nazad. E sad, ovo prvo mi djeluje kao priprema za sjedenje a ovo drugo kao priprema za puzanje.
    Prema vašem iskustvu koliko je vašim bebama trebalo nakon ovih vještina da propužu/prosjede samostalno?

iva_luca avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Nia_Zg prvotno napisa
    Moja curica je prošla 6,5 mjeseci i veći dio dana provede u položaju na trbuhu naslanjajući se na ruke (muž i ja se čudimo kako može tako dugo biti u tom položaju :?) ili se okreće naizmjence na lijevu ili desnu stranu (trbuh-leđa i obratno) i to po više puta u par sekundi, tako da je već pravi virtuoz u tome. Primjetili smo da već tjednima vježba i "plivanje na suhom".
    E sad, unazad par dana se počela naslanjati na jednu ruku u bočni položaj s podignutim tijelom na toj strani. Uz to je zadnja 2 dana počela dizati i guzu, pa se onda u klečećem položaju kreće tijelom naprijed nazad. E sad, ovo prvo mi djeluje kao priprema za sjedenje a ovo drugo kao priprema za puzanje.
    Prema vašem iskustvu koliko je vašim bebama trebalo nakon ovih vještina da propužu/prosjede samostalno?
    Moja L. se njihala naprijed natrag u četveronožnom položaju sa nepunih šest mjeseci. Propuzala je dva tjedna kasnije i to unatraške. Ta faza je trajala slijedeća dva tjedna a onda je s šest i pol puzala unaprijed. Paralelno s puzanjem išlo je i posjedanje.
    Sada, s osam mjeseci i nešto dana pokušava se podići na nogice. Nekoliko joj je puta to uspjelo uz krevet; neki sam je dan kod prijateljice stavila u vrtić - mi ga ne koristimo - i podigla se odmah, čim je skužila mrežicu i mogućnost da se za nju uhvati.
    Hoće li i tvoja slijediti ovaj ritam teško je reći!
    Inače, iz rodilišta je otpuštena s dijagnozom hipotonije (krvarenje u mozgu drugog stupnja) i pod kontrolom je neuropedijatra.

katepe avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

N. ima 7 i pol mj. puzanje je bilo vise u stilu "specijalca" (po podu) dakle nije rijec o pravom puzanju. uz to se ljuljala u cetveronoznom polozaju. da bi se prije kojih tjedan dana pocela dizati na noge uz namjestaj. jucer pocela raditi i korake drzeci se uz namjestaj. uz to se jos uvijek ne zna posjesti

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Evo, ja presretna prijavljujem da se moj mačić posjeo kao da to oduvjek radi, sa nevjerojatnom lakoćom, sa 10 i pol mjeseci. S leđa se srolao na bok, u slovo L i ručicama se odgurao u okomit položaj.
    Sada mi je lako reći da svako djete ima svoj neki ritam i da ne treba previše pažnje obraćati na razne tablice. heh

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

a kada se beba moze podici na visi stepen lezanja u kolicima?
    moja beba sada ima 2 i po meseca i jasno pokazuje zelju u smislu dizanja glave kao da hoce da uradi trbusnjak

nije meni zurba, nemam nameru da ga dizem da sto pre "sedne", ali kako znati kad je vreme?

Nia_Zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Frost mi smo našu curicu tek s nekih 5 mjeseci podigli pod 45 stupnjeva u kolicima (kao u sjedalici za auto otprilike), a tek sa 7mj u položaj sjedenja, jer je već mogla samostalno sjediti minutu bez da se prebaci u stranu ili na leđa.

kajsa avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

ja nisam dizala naslon kolica sve dok nije počeo samostalno sjediti (8 mjeseci).
    vjerojatno je to bio jedan od razloga što se nije htio voziti u kolicima, pa sam ga uglavnom nosila.

nisam čitala cijeli topic, znači ok je da se digne malo naslon kolica? ja sam mislila da to nije preporučljivo....

druga beba mi sad ima 5 mj i vozim ju u ravnom položaju. Znači da ju mogu malo podignuti i prije sjedenja?

Osoblje foruma Mimah avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

I ja sam svoju nosila vecinom jer nije htjela lezati. Negdje s 5,5 mj. smo joj podigli za nekih 30 stupnjeva. Negdje s 8 mjeseci se iz tog polozaja pocela sama dizati u sjedeci pa smo joj jos podigli za jedan zub. Od kad se pocela u sjedeci dizati iz skroz ravnog lezeceg, podigli smo naslon skroz. Tako smo mi, ne znaci da je tako dobro...

Nia_Zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ne znam, mi smo nekako slijedili njen razvoj i prilagođavali se njenom napretku. Bilo mi je krivo gledati ju kako leži cijelo vrijeme s podignutom glavicom i dijelom ramena :shock: tada smo joj podigli za tih 30-40 stupnjeva i bila je zadovoljnija, ali i dalje je dizala glavicu, valjda je time vježbala mišiće.
    A sad otkad smo ju prije par tjedana stavili u sjedeći položaj u kolicima presretna je niti ne zucne u kolicima, a uvijek se prije bunila, jer nije vidjela iz njih. Sad se baš uživa voziti i zaspi u sjedećem položaju pa joj onda samo rastegnem naslon u ležeći i dalje spava 30 do 45 minuta dok ja šećem s kolicima po kvartu.
    I dalje joj držim onaj dio za nogice u najvišem položaju, tako da i dalje sjedi nekako više na guzi, onako više zavaljena kao u autosjedalici, nego što stvarno sjedi.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

procitala sam svih 6 str. odjednom pa se izvinjavam ako pise odgovor na moje pitanje al preeeevise informacija za novopecenu mamu
    curica ima 4 mj. i vec 15ak dana kada lezi na meni dok sam ja u polulezecem polozaju(zavaljena na kaucu ) se dize u sjedeci polozaj...skroz se sama digne i ostane sjedit...isto se i iz autosjedalice uspije dignut do sjedenja..e sada meni se cini prerano za to pa je ja odmah vratim nazad i ne dam joj da ostane u sjedecem polozaju.jel grijesim?
    i samo bi jos htjela nesto podijelit s vama....jako cesto primjetim majke koje dok nose djecu ih pridrzavaju samo ispod guze...tako dijete u biti sjedi na ruci...i sva tezina pada na trticu....
    i jos 2. slucaj-od poznanika djecak ima velikih problema sa kicmom jer je duze od 2 h dnevno stajao u as. u njoj je bio miran pa bi ga oni ostavili da spava...
    eto,nije neka mudrost al mozda nekome pomogne

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Dugo čitam, ali se tek ponekad ohrabrim javiti.
    Moja curka je stara 4,5 mj i vozimo se još uvijek u košari za kolica. Doduše već jedva stanemo jer smo duge 68 cm pa sam se počela pitati kako je voziti sportskom dijelu kolica, srećom da samo vidjela što pišete jer sad znam da će mlada dama u ležeći položaj i dalje. No, htjela sam pitati iskusne mame, prije tjedan dana se moja curka okrenula sa leđa na trbuh i od onda se vrti non stop, ali samo na desnu stranu. Animiram je da krene na lijevo, ali se neda. Kakav tempo je kod okretanja, znam da je sve individualno, ali okvirno?

BebaBeba avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Mene malcice brine sta moja princezica sa 3 mje toliko dize glavu i pol kicme da se stavi u prakticki skroz sjedeci polozaj. Moze tako stajati samo par sekundi, ali stalno to radi i inzistira da ju pustim da se tako dize. Znam da je pre mala za sjedenje, ali dal da joj dozvolim da radi to sama - onoliko koliko moze?
    Npr kad ju stavim u sjedalici u polusjedeci polozaj, u kojem kako nam je rekla pedijatrica smije biti, njoj to nije dosta i jos se nagne glavom i kicmom na naprijed i lijepo pravilno sjedne! I kad nemoze vise samo se nasloni nazad. A predijatrica nam je isto tako rekla da nesmije sjediti... al sta kad ona sama sjedne, i fino se pridrzava sama rukicama za strane sjedalice?!

Nia_Zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Nikol2 okretanje ide zapravo stihijski kad jednom krene. Cijele dane će se okretati na trbuh, a onda se tjedan/dva/tri neće još moći okrenuti natrag na leđa pa će plakati da ju okreneš. Kad jednom savlada okretanje trbuh/leđa/trbuh, neće joj biti kraja biti će to cjelodnevna zabava, naravno uz nogice u ustima, igračkice usput u rukama i slične kombinacije.
    Mi smo isto uveli sportska kolica (zovemo ih "bolid" kao u formuli) negdje s 4,5 mjeseca, isprva u ležećem položaju, a onda kad je već po par minuta držala glavu i ramena u zraku smo ju stavili pod 45 stupnjeva.

BebaBeba, mislim da ti je za bebicu od 3 mj. puno prerano da ide u polusjedeći položaj, mora joj se jednostavno lumbalni dio kralježnice razviti, a to se događa vježbanjem na leđima, a dobre su i nosiljke tipa sling. Tek kad beba savlada onaj dio da na leđima počne nogice stavljati u usta, bude polako spremna za polusjedeći položaj ukoliko će duže vremena držati glavicu i gornji dio tijela podignut iz skoro pa nultog položaja. Ako misliš na autosjedalicu, pa kad ju zavežeš nema šanse da se podigne u sjedeći položaj. Ako misliš na viper/rocker ležaljku za bebe, fino ju stavi u najniži položaj (ili eventualno onaj mrvicu viši da joj je glavicu malo povišena) i sigurno se neće moći više dizati u sjedeći položaj

BebaBeba avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Hmm nesmije u polusjedeci a kad je nosim okrenutu na naprijed se sama stavi u taj polozaj, kad sjedim s njom isto tako, inace nam je doktor kad smo snimali kukove i radili pregled kod njega rekao da ima jako razvijene ledne misice i da joj je dozvoljeno sve sta sama moze... pa sad ti znaj kako je pravo :?

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Nia_Zg hvala na odgovoru. Gledam ju dok se okreće sa leđa na trbuh i kako uživa u tom dostignuću, onda se tako igrea nekih 5 minuta pa plač da je okrenem iako pokušava skužiti kako se vratiti na leđa, glavom krene,ali guza je još preteška. Nogice se polako približavaju ustima, ali još se samo drži za njih.

Nia_Zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj BebaBeba prvotno napisa
    Hmm nesmije u polusjedeci a kad je nosim okrenutu na naprijed se sama stavi u taj polozaj, kad sjedim s njom isto tako, inace nam je doktor kad smo snimali kukove i radili pregled kod njega rekao da ima jako razvijene ledne misice i da joj je dozvoljeno sve sta sama moze... pa sad ti znaj kako je pravo :?
    Svejedno, ona je ipak tek 3mj i sigurno se iz ležećeg ne može pridići u sjedeći položaj, tako da se ova rečenica "u redu se sve što sama može" može različito tumačiti
    Ali čemu žurba? Bebica se super može zabavljati sa vježbicama koje su prihvatljivije za nju u toj dobi - u baby gymu će super izvježbati motoriku: hvatanje igračkica rukicama, dizanje nogica, udaranje igračkica da sviraju, gledanje u ogledalo, okretanje u stranu, možete vježbati i po par minuta svaki dan ležanje na trbuhu...
    A za sjedenje još pričekajte par mjeseci, vjerujem da ne želiš bespotrebno opterećivati bebinu zdjelicu, a dizanje u sjedeći položaj u ovoj dobi je sigurno opterećenje za nju.

kata.klik avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

D ima 3 mj i tri tjedna i zadnja tri dana se uporno pokušava podići...primi se rukicama za moje ruke i diže, ja ga puštam jer to dizanje traje po par sekundi i onda se vrati na leđa, moje mišljenje je da on tako vježba mišiće i da ako on to može sam napraviti onda je OK...ustvari moje mišljenje je da osim nekih osnovnih vježbica, bebači sami određuju kad im je vrijeme za šta, inače D leži u viperu u recimo položaju od nekih 10° ali dosta kratko max sat vremena dnevno...

mamma2 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

super mi je onaj članak na početku, a moram malo uloviti vremena i pročitati sve vaše komentare

BebaBeba avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Da vas pitam... moja bebica jako dobro koristi lijevu ruku i opcenito lijevu stranu tijela dok joj npr desna rukica vecinom stoji uz tijelo, savijena u laktu, nekako kao da joj se neda nju koristiti :/
    Jeli to normalno? Mislim, mice ona i tu ruku normalno, samo puno puno rijede nego lijevu!

Stranica 6 od 63 PrviPrvi ... 456781656 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •