Stranica 49 od 63 PrviPrvi ... 39474849505159 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 2,401 do 2,450 od 3113

Tema: Motorički razvoj djeteta u 1. godini života

anddu avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Da, mare uvijek im prilazi s te druge strane - namjesti ih tako. I nije ta zaležanost strašna, mi je imamo, naša pedica na to nije reagirala osim što mi je rekla da ima zaležanu glavu i da joj prilazim tako da je mora okrenuti na drugu stranu. Na pregled fizijatrice sam ja otišla na svoju ruku i platila ga ali zbog sasvim druge stvari - izvijanje leđa i zabacivanje glavice pa smo ostali na vježbicama zbog asimetrije. I ne, nije vam kasno, meni je dr. rekla da se s vježbama ide tek nakon 3. mjeseca a do tad baby handling. Njima su glavice mekane i sve s eto da ispraviti, posebno kad krenu boraviti na trbuhu, kasnije i sjedati...

mare41 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

cure su ispravile zaležanost, a baš je bila dosta izražena

mare41 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

moj buco na sve 4 već par dana, inače puže u krug i u rikverc, sad krenua naprijed u skokovima, ko žabica, kako se inače (pravilno) propuže?

*mare* avatar
    Datum pristupanja
    May 2011

Početno

Joj Mare, zamišljam to puzanje u skokovima i cerekam se! Preslatko!

Ja opet po zaležanosti moram drviti kako ste to isparvili? Samo sa okretanjem na dr stranu ili sa nekim vježbama ili pomagalima? Jel itko pokušao s tim nekim specijalnim jastucima? meni nekak malo kinky zvuči uopće ideja bebi od 3 mj staviti jastuk pod glavu, a i nisam za taj jastuk vidjela osim na jednoj stranici gdje se usput rečeno prodaju pa mi sve to zvuči kao reklama vlastitog proizvoda. Ne mogu dočekati da pitam dr-a. Ja se još mogu izboriti sa mojim debelicom da ga doslovce prevarim da se okrene na dr stranu (ili ga lagano prebacim kad čvrsto zaspi), ali mrvicu nema šanse! On je za sekundu na leđima i gura glavu na svoju stranu, koliko god ga ja "podboltala" i imobilizirala. On je baš pajcek tvrdoglavi!

mare41 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

mila, ja ti pišem šta su nama doktori rekli, uglavnom fizijatar, ništa na silu, samo ih dobiti sa različitim podražajima da okreću glavu na onu stranu koju ne vole, moje cu cure npr imale svaka svoju cicu, i to onu zbog koje moraju okrenut glavu na stranu koju ne vole, a dojila sam ležećki pa je to štimalo, a išlo je jer nisu bile zaležane na istu stranu, niko nam nije savjetovao jastuke, al ti pričekaj svoje doktore
    (i ti imaš bebelića i mršavka, ko i mi)

Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Moj maleni se rodio sa zalezanom glavicom,isto je prvih par mjeseci forsirao tu stranu..
    Samo od sebe se glavica ispravila i sad podjednako lezi na obje strane,nismo ga nista prerjerano ispracljali..

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Ne znam jel prava tema al ima vas tu pametnih glava: bebuska od 4mj nesto prica, al prica dok uvalici zrak pa to zvuci malo scary. Prica nekad i normalno, dok izdise.. Jel to ok?

Sent from my GT-I9195 using Tapatalk

mare41 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

ne sjećam se s 4 mjeseca da je bilo nešto osim gugutanja, sad sa 7 mjeseci su na ba-ba

Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Sa 3-4 mj.moj je grkljao ,a sa 5 je poceo govoritu bu,ba,ma..
    mislim da je to sve normalno,ispustaju razne tonalitete

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Ma nismo mi ni blizu govora niti ba-ba... vise tonovi aaaaagaaaee... al dok udahnjuje to zvuci cudno. Probajte

Sent from my GT-I9195 using Tapatalk

Apsu avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2013

Početno

Maleni mi ima mjesec dana i zadnjih par dana kad cica uhvati mi cicu ( ili ne uhvati nego sa strane) stišce i otvara šakicu dosta brzim pokretima.. Ne znam jel to normalno sa mjesec dana, a zabrinulo me jer uz to radi dosta čudne face kad se svađa s cicom, uz sve pokrete izgleda malo luđački

anddu avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Ma moja je i režala i svakakve (meni zabrinjavajuće) zvukove ispuštala ali mislim da je sve to ok. Apsu - masira te

Apsu avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2013

Početno

Citiraj anddu prvotno napisa Vidi poruku
    Ma moja je i režala i svakakve (meni zabrinjavajuće) zvukove ispuštala ali mislim da je sve to ok. Apsu - masira te
    Da,da i reži hahaha baš mi scary zna izgledat

legal alien avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

S2000 otvori temu 4mjesecni govornici
    Ma normalno je. Ove moje uvate drzat govore od 8-10 navecer kad ih pokusavamo uspavat.

Nego sad jedno motoricko pitanje: znaci ona "naprednija" sestra odbija rotacije, grci noge i centra kad je pokusam zarotirat na bok. Dok je oblacim sve ok ali samo rolanje odbija ima vec par dana. Kad je na trbuhu bez problema stoji i po 20ak min. Jeli netko imao slicnih iskustava? Znaci da beba odjednom odbija vjezbati nesto sto je prije radila sa smjeskom.

A cura koja kao kaska u razvoju se vec okrece sama, je to nekako trapavo ali se okrene. Sad ovisi o podlozi koliko brzo. Na trbuhu ostane 7-8 min prije nego krene "plivati". Tocnije izvije se malo u luk tako da ostane na samom trbuhu i mlati rukama i nogama. Ja to sprijecavam. Cim vidim da je krenula s tim vracam je na ledja. Ako sam dobro shvatila nikakvo izvijanje u luk nije dobro? Fizijatrica nam je tek za dva tjedna pa se nadam da iskusne vjezbacice imaju odgovor.
    E da, inace je full smijesna, cim je krenem podizat ona vec sama zamahuje rukom i glavom u okret.

macaklinka? avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2013

Početno

S2000, moja Ćoska radi to isto. U stvari sad je ta faza polako prolazi. Upravo navršava 5 mjeseci. Sad se sve više izražava vrištanjem!

Sent from my GT-I8190 using Tapatalk

anddu avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

legal, kad počne plivati samo joj jednu nogu u natkoljenici lagano uhvati i pritisni prema podlozi, trebala bi stati i početi koristiti rukice. Ako baš neće ni tad, okreni je. Moja pliva i dan danas, posebno kad je vesela, nije mi jasno što to znači ali se to sad tolerira jer koristi ruke. Za odbijanje vježbanja nemam ništa pametno za reći.

legal alien avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

hvala anddu. za dva tjedna je kontrola kod fizijatra pa cemo onda znato sto nam dalje slijedi.

vikki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Legal, okreće li se cura na bok ili leđa-trbuh? Koliko su stare? Što se odbijanja vježbanja i grčenja tiče, ja tu ne uspijevam ništa napraviti osim prestati vježbati i čekati bolji trenutak, a u zadnje vrijeme dosta protestira. I ono što me muči, prije mjesec dana se sam okretao na lijevi i desni bok, sad uopće ne primjećujem da se okreće

Što se spavanja tiče, kako sprečavalte izvijanje i zabacivanje glave? Ja zarolam plahtu u obliku slova C i tako ga polegnem na bok, ali on često nađe načina da se vrati onako napol na leđa i ruku koja mu je gornja, umjesto da drži ispred ramena, drži uz tijelo ili čak lagano zabaci natrag. Izluđuje me to, ovo vježbanje mi je dalo više sijedih nego išta dosad, kako god da ga animiram, ne vrijedi

Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Vikki,ja,svog stavljam spavat na trbuh..mozda da ga stavljas na leda?

A tako i P.napravi nesto pa ne ponovi tu radnju neko vrijeme pa opet pocne..

Ma grozno mi je to sto sad svaki njegov pokret preispitujem i pitam se jel valja..

Primjetila sam da je dosta zaljepljen za podlogu kad je na trbuhu..sutra smo kod fizijatra pa cemo vidjet sta ce nam rec..
    A ona asimetrija kad je na ledima se ispravila,to radi samo kad se ljuti..

Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Legal,i moj je plivao pa smo mu kako kaze anddu samo zadrzali lagano nadkoljenice ili lagano pritisnuli guzu prema podlozi..
    Ali to im je faza u razvoju kako su meni objasnili

vikki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Milasova, ne voli biti na trbuhu, a na bok ga stavljam baš zbog tog kifla položaja da ga vježba. Leđa izbjegavam jer mu se mlijeko stalno vraća pa se zakašljava (dosta bljucka i povraa opet), pa mi se čini da mu je na boku lakše.
    Što se asimetrije tiče, i moj se zna kriviti, ali je fizijatar rekao da su to samo razvojne faze, ništa patološki, i vidim da samo od sebe prolazi.

Mali Mimi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Pitanje a zašto vi idete kod fizijatra vidim da se tu dosta spominje, nama pedica nije ništa spominjala da bi trebali jel to vi samoinicijativno ili vas je on/ona uputila?
    Moj se mali uspješno rola već skoro mj. dana sa leđa na trbuh a obrnuto ne ide ne znam zašto, čak se počeo dizati i na koljena i gurati rukama unazad (napunio 5 mj. prije par dana) a čudi me kako ono rolanje još nije savladao

frka avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

MM, fizijatru se u biti šalje ako za to postoji razlog - očito kod tvog malog ne postoji.

nekako mi se čini da je na ovom topicu nesrazmjerno više MPO beba vježbača (bar trenutno). nedavno sam od zdravstvenog djelatnika koji radi s djecom s posebnim potrebama čula da ivf bebe direkt idu na uzv mozga i vježbanje još je masu predrasuda usađeno u ljudima i nadam se da je trenutna statistika ovdje samo slučajnost, a ne posljedica takvih razmišljanja (naravno ne mislim na sve - jasno mi je da je velik dio tu iz opravdanih razloga).

mi smo imali banana iskustvo - na prvom pregledu kod pedijatra, naša je dr bila na bolovanju i mijenjala je neka specijalizantica kojoj se, eto, učinilo da je N. jedno oko zatvorenije od drugoga pa nas je hitno slala na uzv mozga i pregled fizijatra. i to, naravno, nakon što je čula da je ivf beba. mi se ukakili i trčali privatno na uzv da ne čekamo, a tamo nas izmrcvarili do besvijesti - nešto siva, bijela tvar, lijevo, desno, sve stručni termini na latinskom, kao to nešto može biti i posljedica gubitka kisika, ali i normalno sazrijevanje mozga. zaključak: dođite na kontrolni uzv za koji tjedan. prijevod: pljunite još 1000kn (sad sam 100% ziher u to iako sam tada bila banana). otišli mi i na Goljak, fizijatar pregledao malu, kaže sve 5, al kad ste već tu i imate uputnicu koja pokriva vježbanje do kraja godine, zašto ne. poslije toga bili kod naše pedice koja se vratila s bolovanja i kaže žena "vidi čuda - dijete ima jedno oko veće od drugoga. baš kao i svi drugi ljudi!". inače žena ima full prijevremeno rođenu unuku vježbačicu i baš pazi na motoriku. bili smo na vježbama par puta i fizioterapeutkinji nije bilo jasno što tamo radimo, a ja sam se osjećala kao da otimamo mjesto bebi kojoj je to zbilja potrebno pa smo, u dogovoru s pedicom, prestali ići gore.

oprostite na OT - malo me ubolo u oči koliko je mpo pacijenata tu, ali vjerujem da ipak postoje razlozi za to. bar za većinu, nadam se.

mare41 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

frka, ne stignem sve čitati, al mislim da smo ovdje većinom blizanci, a ne samo mpo (vikki nije mpo)
    kod jedne bebe je ili prijevremeni porod ili nešto drugo, al milasova i nema dg neurorizičnost, jel da?

frka avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

upravo sam krenula napisati da mi nije namjera da se sad postrojavate s dijagnozama, već sam samo htjela skrenuti pozornost na to da se i ovakve stvari događaju, a vidim da je već mare uletila znam, mare, da ima i prijevremenih i blizića (mada ni to nije samo po sebi razlog) i svega i svačega. samo kažem kako neki još uvijek i nažalost percipiraju mpo bebe. a žao mi bude onih koji se bez razloga opterećuju s time zašto beba nije napravila ovu ili onu rotaciju.

vikki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

MM, tvoj je motorički izuzetno napredan - ako je moj u okviru svoje dobi zasad, a ima koliko i tvoj i još se skoro niti ne okreće na bok (rijetko), onda zaista ne trebaš brinuti.
    Nitko ne ide samoinicijativno fizijatru, ja nisam znala što je ni baby handling dok nas zbog jačeg tremora nisu uputili neuropedijatru. A onda su uočili i hipertonus. I sve to nije neka dijagnoza, tremor je prošao umjesto s mjesec dana s mjesec i pol, ali preventivno smo morali obaviti EEG jer nikad ne znaš je li riječ samo o razvojnoj fazi ili će se pokazati kakav problem.

Gabi25 avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Ja sam primijetila da u zadnje vrijeme svako drugo dijete šalju fizijatru, jer se nije posjelo sa 6 mj (ko se uopće je) ili jer se ne rotira sa 4 mj, bezveze lupam. I mi smo zapravo vježbači samo zbog prijevremenog poroda iako za to nema baš nikakvog drugog razloga.

Btw Mali Mimi- naša curka se s leđa na trbuh okrenula prvi puta sa malo manje od 4 mjeseca a obrnuto (trbuh-leđa) tek sa nekih 6,5 mj, tada nam je terapeutkinja rekla da ona očito voli biti na trbuhu i da nije stvar da se ne može okrenuti nego zapravo ne želi. Po meni je bitnije da se okreće sa leđa na trbuh jer je ta rotacija zapravo preduvjet za posjedanje- i preko vrtnog patuljka i iz četveronožnog.

Mali Mimi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Ok hvala na odgovorima, a šta ja znam prvi put sam u ovoj ulozi i još malo paranoična pa ne znam više što je normalno a što nije

anddu avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Ja bi se nažalost složila s Frkom. Ja sam malu odvela samoinicijativno kod fizijatra jer pedijatrica nije reagirala na moja opažanja (izvijanje u luk), i tako smo ostali na vježbama zbog asimetrije. A fizijatrica ju je odmah proglasila rizičnom bebom i to ne samo zbog održavane trudnoće nego i zbog MPO na što sam oštro reagirala, ali što vrijedi kad ona i drugima tupi po istome. S druge strane pedijatrica me nije niti pitala je li trudnoća održavana i je li bio ili nije bio IVF. A slično sam doživjela i od mlade pedijatrice, neto izašle sa specijalizacije koja je čim je čula, odnosno znala je da je K. IVF beba rekla kako su takve bebe rizičnije, i kako kod njih terba biti na oprezu sa svim, pa i s novorođenačkim osipom. Sorry na offu ali sam se nadovezala na Frku.

Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Mi nemamo dijagnozu..odveli ga na hitnu jer smo se preplasili ,bio je nekak preuspavan i eto nas na vjezbama..
    Nitko nijr spominjao IVF niti obracao paznju na.to..

vikki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Anddu, kad sam rekla samoinicijativno, mislila sam na to da ideš fizijatru bez razloga, naravno da ćeš ići ako primijetiš odstupanja, ili ti sama ili pedijatar (ni naša pedijatrica nije reagirala na hipertonus). Meni je OK da se vježba i preventivno, ne može škoditi, može samo potaknuti ispravan motorički razvoj. Ali mi nije OK forsiranje i maltretiranje djeteta vježbama, a nema niti neke dijagnoze, neš ti problema hoće li se posjesti sa 6 ili 7 mjeseci.
    Ima i različitih mišljenja stručnjaka, dok nam je jedan neuroped. pisao blago kašnjenej u reakcijama uspravljanja, drugi je odmahnuo rukom, kao sve je to OK. Na kraju smo otišli fizijatru za kojega smo čuli da je neka srednja struja, tj. neće pretjerivati u stilu da moramo vježbati satima ako to nije potrebno, a neće ni odmahnuti rukom i reći da nije to ništa. Fiz. je za Viktorovu dijagnozu rekao doslovno: njegov vam je hipertonus kao vaša smeđa kosa, imate tamnu, a htjeli biste svjetliju. Vježbati možemo, ali ni slučajno pretjerivati i inzistirati kad on pruža otpor, jer stvar je samo u tome npr. hoće li se okrenuti l-t i t-l mjesec dana prije ili kasnije. Meni se čini da su sve te trenutačne asimetrije, preferiranje jedne strane, kašnjenje jedne ruke za drugom u slučajevima nas nekoliko koje sada ovdje pišemo (barem većine) stvar razvojne faze, a ne patologije zbog koje će dijete, ako se ne vježba, biti osobito uskraćeno za nešto.

vikki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj milasova8 prvotno napisa Vidi poruku
    Mi nemamo dijagnozu..odveli ga na hitnu jer smo se preplasili ,bio je nekak preuspavan i eto nas na vjezbama..
    I mi smo za hipertonus doznali na hitnoj. Ono, došla doma (bilo je cjelodnevno povraćanje) i na otpusnom pročitam hipertonus, što nitko nikad prije nije spomenuo (a pregledala ga je i otpusno pismo pisala specijalizantica na hitnoj). Ne moram ni govoriti do kojih sam sve dijagnoza u glavi došla kad sam počela guglati.

anddu avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Slažem se da ne treba forsirati kad pruža otpor, a moja ga pruža pa čim to vidim prestanem jer ne mislim da kasni nešto strašno. Ima skoro 7,5 mjeseci i još se nije posjela niti sjedi sama (kad joj namjestim nogice može koju minutu), ali mi ni fizio nije rekla da to nije ok. Niti puže osim u krug i sad se već sama stavlja četvernoške i tako stoji ili se ljulja naprijed nazad. A čuj, ne znam baš da netko ide fizijatru samoinicijativno a da nešto ne primijeti ili misli da je primijetio. Naše izvijanje u luk ispalo je da nije strašno, i sad se izvija ali nije patološki, već tako manipulira i opire se vježbama (meni naravno, fizo zna kako će s njom)

fingertips avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2012

Početno

Nisam procitala sve, zadnjih par postova samo, I skuzila sam da fizihatri rade probleme ako se dijete ne posjedne samo sa 6-7mjeseci? Pingvinic se sam posjeo sa nekih 8ipo-9mjeseci, nisam nikad dramila oko toga. Inace smatram da dijete treba pustiti da se sam nauci I razvija, mislim da ne treba raditi neke vjezbe ako je s djetetom sve U redu. Drugo je ako ima indikacija za losiji razvoj.

Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Evo nas sa pregleda fizijatrice-kaze da mu je trup slab i da ga trebamo jacati-jos je dosta zaljepljen za podlogu,u ovoj dobi bi se trebao vise dici..
    Odmah mi je rekla da postoji mogucnost da bude pogrbljen..eto,sta da vam kazem..
    Motorika normo..eto pise na nalazu i kontrola kad napuni godinu dana

Gabi25 avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj fingertips prvotno napisa Vidi poruku
    Nisam procitala sve, zadnjih par postova samo, I skuzila sam da fizihatri rade probleme ako se dijete ne posjedne samo sa 6-7mjeseci? Pingvinic se sam posjeo sa nekih 8ipo-9mjeseci, nisam nikad dramila oko toga. Inace smatram da dijete treba pustiti da se sam nauci I razvija, mislim da ne treba raditi neke vjezbe ako je s djetetom sve U redu. Drugo je ako ima indikacija za losiji razvoj.
    fingertips to sam ja karikirala, iako stvarno znam jednog dječaka kojeg je pedijatar poslao fizijatru zato što sa 6 mjeseci nije sam sjedio

Milasova vježbate dalje? I kontrola tek sa godinu dana? Gdje se vi kontrolirate ako nije tajna?

anddu avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Evo danas sam pitala fizioterapeutkinju do kad se tolerira da se dijete samo ne posjedne - odgovor je do 10 mjeseci!
    Posljednje uređivanje od anddu : 11.02.2014. at 17:16

Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Mi smo u klaicevoj..
    Vjezbamo dalje..moramo ojacati trup,iako se on zna odici,ali cesce je nisko kad je na trbuhu..
    Odigne se do pupka,a trebao bi odici i trbuh i biti na zdjelici,po njihovom..
    Ma vise me ubiju sa tim komentarima-bit ce pogrbljen,nakrivljen i tako...uzas
    Posljednje uređivanje od milasova8 : 11.02.2014. at 17:36

frka avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

milasova, evo baš sam zato i rekla da mi žao onih koji se bez razloga opterećuju - dopale vas vježbe i pregledi, a mali je motorički bo i nema dijagnozu. i sad se uzrujavaš i mjerkaš svaki pokret. a možda se mali jednostavno nije htio tamo podići više. moja se kod pedice nije htjela dići na dlanove, a doma je to odavno radila. nisu djeca na daljinski pa da rade po njihovoj želji i u par minuta pregleda nitko ne može sve vidjeti. mislim da se stvarno ne trebaš uzrujavati niti opterećivati kad i sama kažeš da dijagnoze nemate

Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Frka,upravo tako..nastojim se ne uzrujavati i pustam ga da se sam motoricki razvija..
    Ispravim ga ako vidim da je bas nakrivljen,ali u principu ga pustamo..
    Na.podu je i jako lijepo se zabavlja..

Sto je najveca fora,svi koji su ga gledali su napisali da mu je motorika normo i da ne zaostaje u razvoju,tako da se trudim ne opterecivati ptevise..

Vise me brinu ruzni komentari doktora strucnjaka-tipa,mogao bi bit pogtbljen,kriv i tako..
    Stvarno neprofesionalno i ruzno..bar meni

Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Evo fizioterapeutica kaze da je P.super i da ga ne maltretiramo previse sa vjezbama..radi sve sto bi trebao za tu dob i kaze da ce sam usvojiti nove pokrete..
    Sad smo puno mirniji i stvarno ga pustamo da se sam uci motorici i usvaja nove pokrete..
    Nekad te stvarno opterete bezrazlozno..

Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

evo da i ovde pitam za savjet o svojoj mini bebici
    mala ima 8 mj.od rodjenja je mirnija i nije vrckavica i energicna kao bebe koje sam vidjala.
    sa svojih 8mj se fino rotira naravno kada zeli,ali ne voli biti na trbuhu.uz svu nasu animaciju brzo se okrene na ledja ili bok i tako se igra.
    kada ju posjednem pridrzava se rukicama i dosta uspravno sjedi,uzima igracke sa strane.ali nije zainteresirana za pocetak puzanja ili bilo koje "akrobacije" koje se rade na trbuhu.bojim se kako ce doc do faze hodanja ako ne usvoji puzanje.mozda ispadam smjesna ali treba mi neki savjet.
    podijatrica kaze da nema brige ali meni se ne svidja to.

saf avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Stavljaj ju na pod,pa ćeš vrlo brzo vidjeti kako će dizati guzu i stavljati se u četveronožni za puzanje. To je meni rekao dr. na Goljaku kada sam pitala kak to da neka djeca puzaju a druga ne. Rekao je da će beba puzati ako mu se da šansa,a to znači stavljanje na pod(strunjača,podloga od puzzli i tak). Curka mi nije puzala ali je zato visila na rukama svima odreda pa nije niti mogla sve i da je htjela,a maleni evo polako počeo kretat prema naprijed-JAAAAKO slatko

vikki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Da prijavim da se maleni danas prvi put okrenuo leđa-trbuh, nekoliko puta, zasad samo na lijevu stranu. Inače sam izludila što se nije htio u zadnje vrijeme rotirati na bok (a prije mjesec dana se uredno rotirao), dok nisam otkrila savršenu metodu. Nikakve igračke ga nisu uspjele motivirati kao kada bih legla pored njega na strunjaču i podigla majicu U djeliću sekunde bi se okrenuo, bez obzira o kojoj se strani radilo i je li gladan u tom momentu.

Vježbanje sam prestala forsirati, ima dana kad ništa ne odvježbamo ako smo veći dio dana vani. Jedini način koji pali da ne plače je da ga vježbam u krilu, tj. na svojim koljenima dok sjedim na kauču - rotacije, podizanje zdjelice, naslanjanje na laktove i ispruženi dlan - po nekoliko minuta kad god se sjetim. Čini mi se da je "omekšao" otkad tako radimo, a ne na strunjači gdje bi već za koju minutu počeo protestirati.

mare41 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

bravo vikki za ljepotana
    naš početni jaki hipertonus puže, sjedi, diže se na koljena, a i na nogice bi, al ne smije još, a mala migulica, koja je bila blaži hipertonus je još lijena za puzanje, nema tu nikakvih pravila ko će prije, a ko poslije, vježbaju pa kako im sazrije motorika, al sve to dođe na svoje, prije ili kasnije

Gabi25 avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

vikki bravo za malenog, mare i za tvoje ljepotice
    Baš kako kažeš- sve to dođe na svoje

Ja imam jedno pitanje- malena se počela dizati na noge uz sve živo (neki dan se pokušala uloviti za veš koji se suši, dobro da sam bila u blizini). E sad- kad se diže iz iskoraka jako savija stopala prema van, onako kao charlie chaplin . Kaže naša fizioter. da to obavezno ispravljam i tako i radim. Osim toga više stoji na unutarnjoj strani nogice pa i to ispravljamo.
    E sad, naša fizioter. je rekla da je najbolje da bude bosa- u protukliznim čarapicama jer se tako najbolje jačaju mišići stopala.
    Jedna prijateljica mi je pak rekla da je njoj fizioter. rekla da zbog toga obavezno obuva malenom čvrste šlapice.
    I sad ne znam šta je ispravno- zapravo me zanima da li ste svojima obuvali šlapice u toj fazi dizanja na noge ili ne?

Gabi25 avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Prvo sam ovdje napisala pitanje a tek onda otišla izguglati
    Idem sad svoj upit kopirati na pravu temu, nema veze sa motoričkim razvojem

Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Vikki,bravo za malca!
    Mare i za tvoje curke! Jedna vec puza,wooow!!

Ja isto ne forsiram vjezbanje,pustim ga na pod da se igra i tako u igri provede i do dva sata dnevno,ima ga svugdje

anita rain avatar
    Datum pristupanja
    May 2011

Početno

Pozdrav cure...Imam par nedoumica, pa bi ih htjela podjeliti s vama... Moj curetak će ovaj mjesec napuniti godinu dana...vesela je i razigrana beba, brblja, lijepo papa, ciki, znatiželjna, ali ono što me zanimaje to, da uopće nije raspoložena za puzanje, niti se želi sama ustajati, koristeći pri tom ruke. Želi stojati na nožicama, korača po kući kad je netko vodi, ali ne stoji sama stabilno, tj. može ona stajati, ali obavezno netko mora biti uz nju, jer nikada se ne zna kad će odlučiti sjesti. Na kontroli s punih 9 mjeseci, pedijatar nije puno pitao za kretanje, samo da je ne stavljamo u hodalicu. Ovako je sve ok, bucmasta je i zdrava beba...Treba li me to brinuti?

Gabi25 avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

anita rain nemojte je dizati na noge i voditi da tako hoda. Ja bi je probala pustiti tjedan-dva da se sama podigne, možda skuži da neće moći doći u stajaći položaj ako se sama ne potrudi. Hoće li biti na sve četiri obzirom da ne puza? Posjeda li se sama?
    Ako ni tako ne bude htjela ja bi pitala pedijatra da li preporuča možda odlazak fizijatru.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •