ja po pitanju "normalnog razvoja" imam dva potpuno drugačija iskustva

stariji se dizao sam na noge sa 7,5 mjeseci - ostala sam malo :shock: , ali se uopće nisam pretjerano uzbuđivala - ni pozitivno ni negativno jer zapravo nisam ni znala je li to normalno ili nije. nisam ni imala potrebu se opterećivati time jer je sve svladavao sam i bez ikakvih problema. s 11 mjeseci je samostalno hodao, za prvi rođendan trčao..........

.....a mlađi je prijevremeno rođen s krvarenjem i hipoksijom za vrijeme poroda s laganom hipotonijom i pod povećalom je od rođenja - s njim sve ide polako i na tanane, ali isto sve svladava više-manje sam - nikad nismo imali nekakav režim vježbanja, već samo ispravljanja, ali je pod konstantnom kontrolom fizijatra i za sve trebamo paziti da ide svojim tijekom i redoslijedom - obrtanje na obje strane - sjedenje - puzanje - dizanje - stajanje - hodanje jer za njega je vrlo bitno da ne preskače faze, a pogotovo tako bitnu kao što je npr. puzanje

i bez obzira što on u odnosu na brata recimo "kasni" čak neka 3-4 mjeseca, fizijatar to čak ni ne karakterizira kao kašnjenje upravo zato jer svako dijete ima individualni napredak i ukoliko je sve u (čak i širim) granicama, teško je uopće reći je li to kašnjenje ili nije :/