evo mene sa tuđim mudrostima (ono što sam učila na vježbama, čitala u knjigama) :
- ako je dijete samo sjelo - znači uspravilo se snagom svojih mišića, onda je spremno za sjedenje. naravno da će se malo klimati i padati - tu treba biti pomoć jer ne može dugo sjeditit, a vježbači su izvježbali 'obrane' pa će se nasloniti na ručicu ako se počnu naginjati u stranu
- dizanje na nogice - ista stvar, diže se snagom ruku , oslanja se na ruke i pomalo se diže na noge i stoji uz namještaj - to je ok , mišići još nisu dovoljno čvrsti pa liči na malo lane i kad se malo lane umori vraća se u poziciju puzanja - sve dok mi ne postavaljamo dijete da sjedi, dok ne forsiramo da hoda - sve je to prirpdno! bilo kakav pritisak na mišiće koji nisu spremni je nepotreban i nepoželjan
- samo je jako jako važno da ne učite dijete hodati držeći ga za ruke u zraku (kako su nas mame učile) i znam da prvo pomislimo zašto ne? pa i nas su tako učili pa nam ništa ne fali! ali većini nam je kriva kičma, zar ne? osim toga dječje tijelo 'učimo' krivoj ravnoteži - nitko od nas ne hoda sa rukiama u zraku zar ne?

ja sam brinula oko hodanja jer je Buba hodala držeći se za moj prst, zapravo je išla ispred mene i 'vukla' moj prst za sobom, a držala me toliko slabo da sam znala da me ne treba. čak sam probala trik i dala joj da gura kolica za lutkice u nekom dućanu - i gurala ih je?!?! a nije htjela hodati sama niti je htjela doći da nas kad bi je zvali - možda smo bili predaleko - treba biti jedan-dva koraka od djeteta, taman toliko da se pusti i da se opet primi za vas - to im je sigurnije! mene je izluđivalo to što sam osjetila da može ali nešto ju koči. i baš kao što kaže Mimah - dijete prohoda kada je spremno - tako je i Buba.

zanimljivo je kako se nekih stvari ni ne sjećam kada i kako su se dogodile - stvarno su išle prirodno i bebinim ritmom. Npr. brinem zašto dugo plazi i vježbam i čekam i ono gle čuda jedan dan dijete puza. i onda misliš zašto sad ne hoda, i čekaš i vježbaš i dozivaš dođi i gle čuda prirode, jedan dan dijete dođe do tebe ....prekraŠno!