Pokazuje rezultate 1 do 50 od 3113

Tema: Motorički razvoj djeteta u 1. godini života

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka

Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

Uopšte se ne mogu sjetiti kako su moji radili sa 3 mjeseca. Mislim da je moje starije dijete, koje je inače sve radila ok, tek oko 4 mjeseca mogla da se malo osloni na laktove. Za malog su govorili da ne valja što se oslanja na grudni koš i odiže guzu ali je on bio već veliki mislim i do 6-7 mjeseci.
    Najbolje da vidi pedijatar ako budeš vodila sa 3 mjeseca. Ako šta treba ispraviti može ti on i pokazati ili poslati fizijatru.
    Ako hoće da bude potrbuške to mu je dobro i to je najbolja vježba.
    Evo zašto su mog malog poslali fizijatru: kad ga uhvatimo za šakice i povučemo u sjedeći položaj ne ispravi i opusti rukice već ih stisne i skroz savije u laktovima, kao da zgrči laktove i ramena i zabaci glavu. Ako ovo ne radi vjerovatno je sve ok i sam će sve naučiti da radi kako treba.
    Ni jedno ni drugo dijete nikad nisu odgovarali prosječnoj slici bebe po mjesecima.

Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

A do kad traju te kontrole ako nema neke ozbiljnije bolesti? Poslaće nas na još jednu turu vježbi kad napuni 10 mj. pa da i to radimo kod kuće. doktorica reče da će to biti kraj terapije. Nije mi problem vježbati.
    A do kad će nas ukupno kontrolisati? Dok ne prohoda iili dalje?

Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

Krvavice, sjetih se dobre vježbe koje smo mi radili. Ako se beba oslanja na grudni koš primjeti se da odiže karlicu i guzu malo od podloge. Samo malo obuhvatiš karlicu i guzu i pritisneš do podloge. Ne treba prejako tek da se guza ne odiže i držiš neko vrijeme. Ili klekneš iza bebe dok je potrbuške, skupiš mu nogice da budu ravno i obuhvtiš svojim nogama. Pritisneš opet lagano guzu dlanovima. Držiš neko vrijeme. Ne moraš bukvalno po čitav dan ispravljati bebu, kad imaš vremena. Možeš nekad i širiti šakice kad skupi.
    Ovo je korisno i ne može škoditi ni ako bebi ne treba nikakva terapija. Možeš ga i prevrtati s leđa na trbuh i s trbuha na leđa. to mi se ne da objašnjavati kako sam radila.

Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

Nema veze, minut po minut naviknuće se. I moje starije dijete nije htjelo potrbuške do 4 mjeseca pa se navikla. Sa njom nije bilo nikakvih problema, a mali je stalno na terapijama jer su primjetili neke neurološki rizične simptome. ništa strašno.
    Potrbuške oni jačaju i svaka minuta je korisna a ako ti se da možeš raditi i ovu vježbicu.
    I moja curica je bila deblja i mirnija od dječaka, ali je zato bial mnogo stabilnija i naprednija. Što kaže Pepita, bolje da napreduje sporije ali kako treba. Ne vjerujem da je od debljine mirniji. Takvo dijete.

Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

Identično kao moja mala što je radila. Malo po malo navikla se.

Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

A ideš na vježbe... Znaš sve...)

Datum pristupanja
    Apr 2011

Početno

Citiraj kaca80 prvotno napisa Vidi poruku
    Ne vjerujem da je od debljine mirniji. Takvo dijete.
    Hvala ti... Da ne pomislim još na neke druge probleme osim motoričkog razvoja...

Datum pristupanja
    Apr 2011

Početno

Pepita, kako da dijete natjeram da bude na trbuhu? dok ne počne plakati, sve 5, ali čim počne plakati odmah i spusti glavu na podlogu i rida i rida i rida pa malo bljucne pa opet rida pa bljucne više... gledam da ga stavim na trbuh kad je dobre volje, čiste pelene, ne odmah nakon jela i uglavnom izbjegavam popodne i navečer jer mu se onda grčevi pojačavaju pa je sam po sebi nervozan užasno. kako ste vi to riješili? kako da ga najbolje animiram? ima jednu zvečku koju ferma i nju koristim dok se da...

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj krvavica prvotno napisa Vidi poruku
    Pepita, kako da dijete natjeram da bude na trbuhu? dok ne počne plakati, sve 5, ali čim počne plakati odmah i spusti glavu na podlogu i rida i rida i rida pa malo bljucne pa opet rida pa bljucne više... gledam da ga stavim na trbuh kad je dobre volje, čiste pelene, ne odmah nakon jela i uglavnom izbjegavam popodne i navečer jer mu se onda grčevi pojačavaju pa je sam po sebi nervozan užasno. kako ste vi to riješili? kako da ga najbolje animiram? ima jednu zvečku koju ferma i nju koristim dok se da...
    Par sati nakon rođenja bila je na trbuhu. Prvi dan sam joj pomagala, poslije više ne. Odmah je oslobađala dišne puteve.
    Poznati fizioterapeuti kažu da je za vrat najbolje dijete prvih dana stavljati na trbuh.
    Evo i zašto: donešena beba, koja je zdrava morala bi oslobađat dišne puteve, a za to joj treba veliki napor.
    Upravo taj napor je toliko koristan, jer svim snagama pokušavaju osloboditi dišne puteve.
    U početku je bila svega par sekundi, pa par minuta i tako sam produžavala vrijeme stajanja na prsima.
    Ne mogu lagati, plakala je, ali kako sam jednom prošla probleme s vratom i vježbanjem, znala sam da bez toga nema dalje.
    Nema drugog načina. To je jedini način. Zato dijete treba provoditi određeno vrijeme na trbuhu, plakalo ili ne.

Dijete od tri mjeseca mora imati oslon na laktove i već tada bi trebalo glavicu držati ravno (pogled ravno) i okretati glavicu u obje strane bez da pomiče ostatak tijela.
    Ako ne odiže glavu nego samo par centimetara od podloge, onda je vjerojatno vrat nedovoljno jak.
    No, ne mora biti, ja ipak ne vidim dijete i nisam te struke da sa sigurnošću nešto mogu tvrditi.
    Ono što znam jest da je glava već poprilično stabilna.
    Lijek tome - drži bebu na prsima, što češće. Teško je kad plače.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Nemojte nasjedati na priče kako je dijete "lijeno". Toga nema. Imam u okolini dijete 14 mjeseci staro kojem pedijatrica i fizijatrica već mjesecima govore kako je "lijen, sve može ali neće". Ja sam mami davno probala natuknuti da bi morali potražiti još koje mišljenje (dobro se znamo, pa sam mogla otvoreno razgovarati s njom). Roditelji su ih nažalost poslušali i čekali puno predugo, tek prije mjesec dana su bili prvi put kod neuropedijatra koji im je, naravno, rekao kako nema lijene djece i kako su trebali početi vježbati barem 4 mjeseca ranije. Dijete sad intenzivno vježba (nema dijagnozu) i lijepo napreduje, naučio se u tih mjesec dana sam posjesti i pomalo puže.

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Ma mislim, koje to dijete tako maleno nije zaiteresirano za "nešto raditi", kojem je to djetetu zanimljivo samo ležati. Mislim da takvo dijete ne postoji.
    Posljednje uređivanje od Pepita : 31.01.2012. at 19:54

Datum pristupanja
    Apr 2011

Početno

hvala ti, budem probala ovo da dođem iznad njega pa da mu pritisnem guzu i karlicu.
    prvo to, a onda obrtanje...

inače od kad je navršio mjesec dana vježbamo vježbice iz Jovančevića... jedino nam taj trbuh ne ide i ne ide... zanima me što će pedijatrica reći.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •