-
Pozdrav svim RODA forumašima
!
Nova sam na forumu, premda sam često kao gost čitala vaše savjete... Pa vas molim da mi pomognete oko mog "problema":
Imam curicu staru 6 mjeseci, koja očigledno ima problema u motoričkom razvoju (kad usporedim s tablicom).
1) Odbija u potpunosti biti na trbuhu, ta avantura traje max 5 min, odmah krene plakat i vrištat, tako je od samog početka, nikad nije spavala na trbuhu, stalno je na leđima
2) Dok je (tih 5 minuta u jednom navratu) na trbuhu, nije u stanju ispružiti ruke i osloniti se na šakice, već je još uvijek na laktovima i brzo izgubi snagu, nije u stanju dohvatiti igračku dok je u tom položaju
3) Bez obzira što većinu vremena provodi na ravnoj podlozi u ležećem položaju, nije aktivna, većinom su joj noge mirne na tlu, rijetko ih digne da bi s njima mlatila.. Povremeno se rukicama primi za bedra, ali je daleko od posezanja za stopalom.
4) Pokušava se okretati s leđa na trbuh, ali zapne u bočnom položaju, i onda se vrati natrag na leđa (tako već mjesec dana)
5) Ukoliko joj se nešto ne sviđa, zna se izvijati i raditi luk s tijelom, a glavu zabaciti nazad
6) Kad joj se nudi igračka, ne trga se previše da ju dohvati, već čeka da joj se servira kraj ruke ili odustane ako joj je predaleko (ljenivica mala
)
7) Nema želju za sjedenjem pa je ni mi ne forsiramo, kako ne bi time postigli kontraefekt
Inače, sve pstale karakteristike vezane uz osjetila sluha, okusa, opipa, sve ok... Malecka je i prava brbljavica i često se ne gasi po pola sata, stalno je nasmiješena, voli kad joj se pjeva i priča, ali je izrazito mirna..
Bili smo kod pedijatrice jučer. Ona je sve ovo i sama primijetila te je uočila da malena često isplazi jezik... Čudno joj je što joj motorika nije jača, s obzirom da je žilava i da su joj dobro razvijeni mišići pa strahuje da nije povezano sa središnjim živčanim sustavom. Dala nam je uputnicu za UZV mozga i pregled glavice i kontakt - fizijatricu s kojom se nalazimo idući tjedan da vidimo kakve vježbe treba radit s malenom. Za ultrazvuk nisam imala strpljenja čekati puno pa smo se odmah naručili za ovaj utorak i ne mogu iščekat rezultat.
Uglavnom, skroz sam zabrinuta, bila sam svjesna ovog "problenma" i prije pregleda, ali su me svi uvjeravali da je ona naprosto mirnija beba i da će sve doći na svoje pa se nisam pretjerano uzbuđivala, jer i inače nisam taj tip. Ipak, nakon ove uputnice, počela sam se informirati o toj problematici, čitala sam o motoričkim poremećajima na http://www.poliklinika.org/home.aspx...ype=2&IdLang=2 i vidim da je širok spektar potencijalnih ishoda - od blage "smotanosti" do cerebralne paralize..
Ako netko ima slično iskustvo, neka mi se javi, svaki savjet mi je dobrodošao!!!!!!!
Hvala!
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma