-
Nakon što je taj rani razvoj kod nas prošao, nakon što smo prošli vježbanje na Goljaku i privatno doma, nakon što smo bili u bliskom kontaktu s Polovina-vježbačima... ja sam osobno puno sam manje nekako "pravovjerna" oko ovih pitanja. Naći ćeš (i stručno) brojnih pros i cons takvih širokih ranih intervencija, a posebno Polovina pristupa koji je nekako sličan prema svima (high alert za sva stanja, pa nedavanje dozvole za pokret B, dok pokret A nije savršeno usvojen, tako se meni barem čini), a da ne govorimo da se nalazi rasprave i to ono jedni ful za rješenje A, a drugi za rješenje B, i oko sasvim banalnih stvari tipa jel' bolje nosit mekane cipelice ili tvrđe - sve ovisi o nekoj "školi".
Netko od Goljak Bobathovaca fizioterapeuta, ako se dobro sjećam, mi je svojedobno rekao da 80% djece s problemima u neuromotornom razvoju spontano (bez ikakve intervencije u smislu vježbanja, pravilnog nošenja i prematanja, poticanja itd.) riješi svoje probleme, pogotovo ako se radi o fluktuacijama mišićnog tonusa.
Sve je to OK, za većinu djece to je onako... malo discipline i higijene, ali ja nekako polazim od toga da zdravo dijete (što je većina) neće puno toga zafrknut.
Ako se dobro sjećam pak, Goljak-ekipa je bila protiv ovog "kičmica" stava, tj. više je išla na to da neće se oštetit kičmica, nego dijete ne usvaja pravilnim redom razne kretnje... opet... što je pravilni red, i tko je od nas totalno prav.
Tako da, kaae, ako kod vas nema problema, ja nekako ne bih radila panike oko što kada i u kojem mjesecu točno. Vidiš da tu postoje razne struje. Držala bih se onoga što je većinski konsenzus (ne hodalice i ti jumperi), većinu vremena si ti ionako s njim i mislim da nema panike od bilo čega, pogotovo što vam nitko od liječnika nije ništa u tom smislu rekao.
Posljednje uređivanje od ina33 : 06.04.2013. at 03:09
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma