ja sam prof. stranog jezika, a u podznaku sam "progovorila bi i na lakat" . uglavnom, sin je očito lajav na mene jer je s 15 mj. već razgovjetno, jasno, bez mumljanja ili nekog sebi svojstvenog jezika izgovarao 15ak riječi. s jedno 18 mj. je rekao baki ove rečenice: "lijepa kuća. sviđa mi se ova lijepa kuća." na što je moja mama pala na rit, of skroz. inače se smatra normalnim da dijete do treće godine složi rečenicu od tri riječi. prilikom podučavanja sina govoru, ja sam koristila baby signs paralelno kako bih mu neki predmet imenovala (ali svega nekoliko osnovnih riječi samo u početku, tipa :piti vodu, mlijeko, papati, avion, mama, tata) jer sam (ne znam zašto) vjerovala da je pokupio tatine gene (s MMove strane su mnogi poprilično "mutavi" , za razliku od lajavaca s moje strane obitelji) i da ćemo se teško sporazumijevati . čudo jedno kako ti u tim malim okicama npr. osmomjesečnog djeteta vidiš kako te sve razumije, ali ne može ti uzvratiti.
kćer je izgleda isto na mene jer je već s 10ak dana počela formirati usnice u oblik slova O, plazeći jezik, oponašajući naše izraze lica i usana. sad sa 7 mj. žvergla ko navinuta, ali nekim svojim jezikom, ispuštajući samo glasove. iako su joj prve smisleno povezane riječi bile "papp", "pppap" "pa - pa", a to se odnosilo na "papati" . eto, lajava na mene, požderuh na mene. s njom manje koristim baby signs jer nekako mislim da niti s njom nećemo imati problema. u svakom slučaju, ti znakovi ne mogu štetiti, dapače, mogu samo pomoći u uspostavljanju komunikacije s djetetom, bez obzira što ih u moje doba naše mame nisu na nama primjenjivale i mi sasvim lijepo govorimo.

btw, mi već neko vrijeme jako lijepo samostalno sjedimo na podu, krevetu, kauču i ne padamo prečesto (kad je već umorna od sjedenja, onda počne padat) i sasvim se lijepo dočekamo na otvorenu šakicu i tako se pridržavamo. vidjela sam po nekim slikama da je sin ipak sa 6 mj. već lijepo tako samostalno sjedio, a prije3 tjedna sam friknula kad me pedijatrica pitala sjedi li ona...izgleda da je ovo moje drugo dijete zapostavljeno jer sam nekak manje opterećena i manje pratim što bi ona sad slijedeće trebala svladat, a više ju puštam da sama nekak dođe do zaključka što joj sad slijedi, hahaha. naravno, i ona je,kao i palčicin sin, jaako dobro svladala motoriku radnje "dižem ruke u zrak jer želim da me nosiš" .