Svatko ovaj tekst može shvatiti kako ga volja ili kako mu odgovara, slagati se s mišljenjem ili ne.
Majka sam dvojce sinova, obojca su (bili) vježbači. Stariji je sada super spretan iako je ponekad jeo u AS, posjla bi ga u kolica kad još nije sam savladao posjedanje i sl. ALi smo vježbali i neke druge su nam stvari bile važnije. Sada s drugim djetetom nisam ponovila takve "greške" jer sam se više posvetila razlogu zašto se o tome govori na taj način. I eto, progmizao sa 8, posjeo se sa 9, pridigao uz namještaj sa 10 (o ovom terminu se ne priča, ali dizanjem se smatra kad se iz iskoraka samostano podigne u stojeći stav, bez pomoći, sve ostalo je pridizanje), propuzao sa 11 mjeseci. I kad danas nekome kažem da ne smije stati na noge, da ga MI spuštamo nakon njegovog pridizanja - svi me u čudu gledaju. Nama je bitnije da do savršenstva savlada već usvojene obrasce ponašanja i motorike, nego da što prije prohoda, jer će time dobiti puno više. A prohodat će kad-tad. U pitanju je kvaliteta. Ne kvaliteta može (a i ne mora) imati za posljedicu ravna stopala, iksice, oksice, probleme s kukovima, kralježnicom i još brdo drugih stvari.
Ako je djete s poteškoćama u razvoju i ima neke obrasce ponašanja, onda se takvom djetetu pristupa na sasvim drugačiji način nego li djetetu koje tih smetnji nema. Ako neka faza kasni, ne mora nužno značiti da postoji neki problem. Dijete jednostavno kasnije sazrijeva. Nekome će se činiti smješnim i možda glupava usporedba, ali ni mi žene ne "sazrijevamo" sve u istoj dobi. Neke dobe prvu menstruaciju sa 10 neke sa 14, a neke još i kasnije. Dakle, nisu sva djeca ista.

Žao mi je što puno korisnika ovog foruma i ovakvih tema ne shvaća da jednaka pravila u razvoju ne vrijede za svu djecu. Svako je djete drugačije, a najveća je razlika da li djete ima ili nema poteškoće u razvoju. Ako s 6 mjeseci ne puže, to ne znači da ima poteškoće. AKo niste sigurni, posjetite fizijatra. I ne mora to biti privatnik, ako ste skeptični u njihovu profesionalnost. Čekat ćete dulje, ali ionako smatrate (ili znate) da to vašem djetetu nije potrebno. Ako ste sigurni da problem postoji, ništa vas neće spriječiti da što ranije krenete na vježbe, bilo ovako ili onako, pa čak da potražiti i dva ili više mišljenja.