Pokazuje rezultate 1 do 8 od 8

Tema: Abruptio placentae iliti odvajanje posteljice

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno Abruptio placentae iliti odvajanje posteljice

desilo se mojoj prijateljici u čije ime postavljam pitanje...
    završila je jedno jutro u bolnici sa svježim crvenim krvarenjem, međutim, sve s bebom ok, hematom cca 4 cm na ušću maternice
    mirovanje, nikakva terapija, u međuvremenu radili briseve, dobila antibiotike...
    jučer, napravili novi UZV (nakon cca 6-7 dana) i dr. kaže da je najvjerojatnije došlo do odvajanja posteljice od maternice (opet na ušću) i nastavlja mirovanje u bolnici. više ne krvari.
    inače je u 13. tjednu pa je moje pitanje ima li neko iskustva s ovim?
    većinom čitam da se to dešava krajem trudnoće, makar može u I ili II tromjesečju. ali što onda, mirovanje do kraja?
    imate kakav savjet?
    jesu li vama davali kakav lijek?

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno Re: Abruptio placentae iliti odvajanje posteljice

Citiraj Maya_78 prvotno napisa
    većinom čitam da se to dešava krajem trudnoće, makar može u I ili II tromjesečju.
    krivo sam napisala, u I ili II porodnom dobu...
    a šta je s 1. trimestrom?

@n@ avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Koliko sam ja čula i čitala o tome, vjerojatno će morati mirovati do kraja trudnoće.

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

mislite da postoji mogućnost da se posteljica ponovo "usadi" tamo gdje treba? ili je samo pitanje vremena da se odvoji do kraja? netko?

@n@ avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Mislim da se neće 'usaditi', jer bi to značilo da mora obnoviti sve veze s maternicom. Funkcija posteljice je razmjena hranjivih tvari i kisika te otpadnih tvari između djeteta (pupčane vrpce) i majke. Iskreno, ne mogu reći sa 100%-tnom sigurnošću, ali mislim da se jednom razdrta veza posteljice i maternice ne može obnoviti.

Uglavnom se, koliko znam, trudnice s tim problemom ostavljaju na mirovanju u bolnici do kraja trudnoće. Uspješnost iznošenja trudnoće do kraja naravno ovisi o stanju razdrtosti, tjednima trudnoće, stanju i ponašanju trudnice...

Eto, to je sve što znam.
    Želim joj sreću, da izdrži do kraja, koliko treba. Teško je, ali...

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj @n@ prvotno napisa
    Mislim da se neće 'usaditi', jer bi to značilo da mora obnoviti sve veze s maternicom. Funkcija posteljice je razmjena hranjivih tvari i kisika te otpadnih tvari između djeteta (pupčane vrpce) i majke. Iskreno, ne mogu reći sa 100%-tnom sigurnošću, ali mislim da se jednom razdrta veza posteljice i maternice ne može obnoviti.
    potvrdila si moje sumnje... bilo mi je malo nerealno za povjerovati da se tako nešto može desiti...
    ja se pak nadam da je dr. koja je radila UZV pogriješila pa je u pitanju ipak "samo" hematom koji je još aktivan... uh... mislim da će poludit ako bude morala svo vrijeme u bolnici biti... a malo dijete doma...
    sve se izdrži za dobar cilj, ali... i ja joj držim fige, hvala!

@n@ avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Zašto prijateljica ne zatraži drugo mišljenje?

Moguće je da je hematom, ako je imala problema s time. Ali je također moguće da se posteljica odlijepila zbog hematoma, ako su bili u dodiru.

Ja recimo iz iskustva mogu reći da su bolnički uzv aparati koma - čak i liječnici koji imaju oho-ho reputaciju često nagađaju što je i kako je.
    Govorim u usporedbi s uzv aparatima kojima se služe privatnici; moja je praksa da svaku dijagnozu dobivenu u bolnici pomoću ultrazvuka obavezno provjeravam privatno. Nije da mi se dogodilo da su pogrešno dijagnosticirali, ali su mi se dešavale smiješne situacije, npr. da dva različita liječnika rade uzv dva dana zaredom i konstatiraju da mi se hematom smanjio za 50%, što je nemoguće...

U svakom slučaju, štogod bilo i kako god bilo, glavu gore i mirovati.

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

vjerujem da hoće (tražiti 2.mišljenje) kad izađe iz bolnice, trenutno leži jer ima nekkavu jaku upalu (povrh svega) pa joj intravenozno daju antibiotike...
    mislim da je ipak najvjerojatnije da se zbog hematoma posteljica odvojila, kao što si rekla... ja se nadam da će sve bit ok...
    hvala!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •