svekrva i ja smo kuhale marmeladu od marelica sa fruktozom. no, nakon par dana pojavila se pljesnivoća.
zašto? i kako spasiti stvar?
marelice nisu bile najbolje zrele, bile su dosta kisele, očišćene i samljevene i kuhale su se lagano nekavih sat vremena. pred kraj je stavljeno malo agar-agara( prirodna želatina od korjena neke biljke), pasterizirano u pećnici.
da li je problem što se nije duže kuhalo? ili što nema konzervansa ( niti bijelog šećera)
i ako imate neki drugi recept za domaću marmeladu bez bijelog šećera, pliz
hvala ....
mama marija

Odgovori s citatom
) staklenke, koje odmah zatvaramo cepovima ili celofanom i gumicama i onda tako vrele staklenke dobro pokrijemo sa svih strana dekama i novinama. To omogucava polagano hladjenje, sto opet s druge strane omogucava vakumiranje tih istih staklenki. Ponekad se poneka tegla upljesnivi - ne znamo zasto, valjda je to neki danak, ali to je stvarno jako rijetko. Sto manje petljancije, to bolje. Nikad ne pasteriziramo pekmeze, dzemove, slatko, i sl. vocne proizvode. Jedina stvar koju ja pasteriziram su kiseli krastavci jer mi inace prokuhaju, valjda je u Dalmaciji jednostavno prevruce za takvu zimnicu.