Stranica 1 od 3 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 135

Tema: kako osloboditi traumu

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno kako osloboditi traumu

rodila sam 2006 u Rijeci,
    bilo je gadno, obečala sam sebi i svijetu -nikad više.
    oporavak duug i bolan, dojenje također...

i sad se pojavila želja za bebicom...ali od pomisli stisne me u srcu.

što je najsmješnije cijelu sam trudnoću visila na forumu,
    educirala se, meditirala, uživala, plan je bio bez dripa i epid.,
    stolčić, dojenje pod OBAVEZNO, i hrabrile su me divne priče sa ovog foruma.
    strah nije postojao, bila sam spremna na bol, jaku bol, ali ovo...

i sad ovo pišem da si malo posložim u duši sve što me tišti, još imam grč suza za otpustiti.

u kratko ću opisati porod, pa molim mišljenja,
    znam da niste primalje, ali imate iskustva pa me baš zanima.

1.nisam se otvarala, trudovi odmah jaki u razmaku od pol minute,
    počelo u 22h, rodila u 10.
    2.osoblje je znalo da želim prirodan porod, ali dr. je odmah rekao da to
    neće baš ići tako jer se ne otvaram, pa u najgorem slučaju drip i epidur.
    ali dati će mi maksim. vremena
    3.uglavnom cijelu noć na ctg-u, inekcija za opuštanje mišića, infuzija,
    pregled na kom su me otvarali a da ne znam, drip i epidur. nakon dugog
    ubjeđivanja dr. da ću kolabirati kod izgona, i sigurno bi bih bila
    4.u 8 pregled, nisu mi rekli koliko sam otvorena nego me doktor otvorio
    do kraja, i rekao skidaj s epid. krećemo
    mislila sam umrijet, izgon je trajao sat i pol, beba je gurala ali nikako van,
    dobra stvar što me primalja masirala, a dr. nije legao na trbuh da požuri nego samo gledao, ali bol je bila pretjerana, trudovi su mi mila majka naspram izgona,
    nisam vrištala ni vikala, sve sam snage uprla u to da slušam njih i radim sve kako treba i ne rasipam energiju.
    na kraju sam se počela gušiti, pluća kao da će prsnuti a nikako do zraka,
    ali to je bilo u zadnjem trudu.

erik se rodio, lijep, apgar 10/10 unatoć svemu što su mi dali.

moja pitanja su:

što onda kad se žena ne otvori?
    oni nisu smjeli više čekati jer je vodenjak puknuo u 21h
    i to je previše vremena jer se on opako nagutao plodne vode, ali sve ok hvala bogu,
    taj drip očito ne otvara, jel to slučaj za carski?
    ja sam od 21 do 24 bila na lopti, pa je došao dr. i rekao, ma vi ćete se sigurno otvoriti, imate takvu energiju, i nisu me mučili trudovi, koliko god da su bili jaki, to sam super podnosila...
    unatoč mom potimizmu, sa tijelom nešto nije bilo kako treba.

znam da ima puno gorih poroda od moga,
    ne mislim da sa neka posebna pačenica,
    ali bojim se, divim se majkama koje to tako prirodno odrade...

što je najgore kao da su me nadrogirali,
    imala sam 100% vjere u njih jer oni znaju a ja sam tu prvi put,
    i tek nakon desetak dana mi se počelo slagati... da nisam zadovoljna,
    da je moglo drugačije...
    je li?

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne znam odgovore na tvoja pitanja, ali na sam opis tvojeg poroda, stislo mi se srce od užasa.

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

ma ja sam svjesna da ima puno većih užasa i težih priča, moja ima sretan kraj, ali ja nisam tip žene koja kaže, ma bilo je teško,
    drugi put će biti bolje, sad znam više...

moja duša pati, kao da mi je nanesena velika nepravda,
    kao da je moglo biti drugačije, pa krivim sebe jer nisam više znala,
    ali nisam puno znala o dripu i epiduralnoj jer sam bila u miru da mi to neće trebati... znala sam da je štetno i da to neću, i naravno da ću imati prirodan porod, a kad ono...

i tek sad to otpuštam, ili se suočavam s time, ne znam ni sama

saska7 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

Citiraj erik prvotno napisa

i tek sad to otpuštam, ili se suočavam s time, ne znam ni sama
    tek sad?
    10 dana poslije?! pa ti si fantasticna...ne daj se i probaj ne ici u krivnju..najteze za napraviti, znam...

napravila si najbolje sto si mogla. doktori su te podrzali, ali nije ispalo kako si se nadala - uvijek je lako biti general poslije bitke.
    pogledaj rezultat - malo cudo kraj tebe - i otpusti krivnju. sad je sve OK i to je stvarno najvaznije

kuzim da ne mozes ne pitati se jel moglo bolje, drugacije, da si mozda...to su sve sbbkbb pitanja na koja nema odgovora, a sad si bebi i sebi potrebna citava, u ovom trenutku, a ne u nekim gotovim pricama...

saljem pozitivne vibre da se sto prije maknes iz pretumbavanja
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    drzi se

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

saska, pise da je rodila 2006.

ja sam se trauma sa svog prvog, induciranog poroda rijesila tek kad sam rodila curu doma, potpuno prirodno, u divnoj atmosferi. taj predivan osjecaj me jos uvijek drzi, i sad jedva cekam slijedeci porod

znam kako se osjecas. dozvoli si da odbolujes. pricaj o tome. to je ipak najintimniji dogadaj u zivotu zene, i stvarno nije lako kad ti se uplete horda nepoznatih ljudi.

a zasto..? probaj procitati knjigu ine may gaskin "guide to childbirth", mozda nades neke zanimljive odgovore.

saska7 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

Citiraj mikka prvotno napisa
    saska, pise da je rodila 2006.
    ajme corave zene....
    svejedno stoji da je prica zavrsena i nepromijenjiva. i da treba dalje..i da je to tak lako reci i tako tesko uciniti (iz osobnog iskustva)

drzim fige da sto prije prestane vrtiti se u krugu u kojem nema odgovora vec samo krivnja..
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~1

saska7 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

dodatak...za pripremu za novu trudnocu meni je cudo ucinila knjiga MIND OVER LABOR
    toplo preporucam

iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

erik nemam baš nekih riječi ohrabrenja, ali ja imam panični strah od ponovnog poroda tako da te u potpunosti razumijem. Da mi se ovo sa drugog poroda (koji je isto bio u Rijeci i postpartum mi je bio jako dug i bolan i imam doživotne posljedice) desilo na prvom, ostala bi definitivno na samo jednom djetetu. Ovako mi je prvi porod (u inozemstvu) ostao u predivnom sjećanju pa sam se odlučila na još jedno dijete. Ako imaš financijskih mogućnosti, da odeš kod Podobnika, Postojnu...?
    Sretno i znam kako se osjećaš!

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

curke hvala vam!

s jedne strane znam da ne mogu promijeniti i da trebam dalje,
    i mislila sam da je sve ok, do jučer kad mi je prijateljica otišla u rađaonu,
    uf...

sad osjećam da mi trebaju odgovori,
    mislim da ću poslati mail njihovoj glavnoj primalji s kojom sam i dogovarala porod, ali ona nije bila u toj smjeni...
    sigurna sam da će mi odgovoriti,
    i onda ću imati kompletnu priču, tj. odgovore i mislim da mi samo to još fali.

a emocije su se mijenjale,
    bila sam zadovoljna porodom prvih dana,
    zatim nisam, pa sam bila ponosna na sebe i malog kako smo to super odradili,
    pa sam se osjećala krivom jer nisam znala više i dopustila sam da za moj porod odlučuju doktori...

voljela bih imati bar dvoj djece, a pošto si trudnoću moram planirati (jer imam jako loše vene pa ljeto s trbuhom moram izbjeći svakako),
    hvata me strah i pritisak, najlakše bi bilo da pustim da se desi, ali...

mikka kako si se ti odlučila na drugu bebu?
    na žalost ja nisam tip da kažem, želim bebu pod svaku cijenu...
    a što mi još olakšava da ne idem na drugo je moja životna želja da udomim a ako uspijem i usvojim dijete, tu me i muž 100% podržava,
    to me nije prošlo ni sad kad imam svoje biološko dijete,
    tako da to ne smatram opcijom nego velikom željom..
    pa drugu trudnoću puštam nekako...kao ima vremena, a sad vidim da vrijeme ide, pogotovo ako ne želim veliku razliku između njih...

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

iridana2666 imam mogučnosti, mogu i u privatno rodilište u Zg,
    ali gle moja prijateljica je dogovorila porod u puli sa svojim doktorom, pa je on tjedan dana prije otišao na porod,
    ja sam dogovorila u rijeci s Barbarom F. pa nije bila njena smjena,
    tako da više ne vjerujem u dogovore, nego bude kako bude.
    a na tu situaciju kako bude, utjećemo puno i sami, svojim vjerovanjima, strahovima, vjeri, i svime, i zato se i bojim jer sam frcala od pozitive, svojom opuštenoću i srećom zarazila bih svakoga tko mi se našao u blizini,
    i opet, sve naopačke, nisam se otvarala, a nisam osjećala strah niti pri porodu, strah je došao tek kasnije.
    zato sad pomislim kakav ću porod tek sad imati kad se tako bojim

iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

iridana2666 imam mogučnosti, mogu i u privatno rodilište u Zg,
    ali gle moja prijateljica je dogovorila porod u puli sa svojim doktorom, pa je on tjedan dana prije otišao na porod,
    ja sam dogovorila u rijeci s Barbarom F. pa nije bila njena smjena,
    tako da više ne vjerujem u dogovore, nego bude kako bude.
    a na tu situaciju kako bude, utjećemo puno i sami, svojim vjerovanjima, strahovima, vjeri, i svime, i zato se i bojim jer sam frcala od pozitive, svojom opuštenoću i srećom zarazila bih svakoga tko mi se našao u blizini,
    i opet, sve naopačke, nisam se otvarala, a nisam osjećala strah niti pri porodu, strah je došao tek kasnije.
    zato sad pomislim kakav ću porod tek sad imati kad se tako bojim
    Zalud tebi tvoj pozitivan stav i nada kada većina ovisi o drugima (nažalost), a zašto sve prepustiti slučajnosti kada sve možeš znati i dogovoriti se unaprijed i u miru uživati u trudnoći? Ja sam tako pri prvom porodu i ostao mi je u prelijepom sjećanju, drugi (koji sam prepustila slučajnosti kao i ti, tj. nisam - borila se za svoja prava i želje do zadnjeg dana, ali mi nisu htjeli ni dozvolili ispuniti moje zahtjeve ) ne želim ni spominjati .

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

pristajem svaki dan na pola sata onih zadnjih jakih trudova, samo da nikad ne osjetim onu bol ručnog otvaranja i izgona bebe kroz porođajni kanal, koji uopće nije bio spreman, nego mehanički otvoren....

a rodile mi dvi bliske prijateljice, jedna jučer, jedna prije mj dana,
    tako guštam u njihovim bebama i svemu, lovi me takav gušt,
    jer prvih 4 bebinih mjeseci je bilo jako teško,
    imala sam jake bolove kod dojenja zbog kandide za koju niti nisam znala da je imam...
    pa ta 4mj sam nekako propustila i nisam uživala u bebici od
    svakodnevnih i cijelodnevnih glavobolja koje su se javljale nakon trpljenja boli kod dojenja....
    i ako želim biti zimska trudnica, sad mi je vrijeme, erik će u studenom 2g,
    ali ja nikako da se opustim i prepustim :/

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

erik

meni je u svladavanju emocionalne traume nakon prvog poroda pomagao jedan pomalo apsurdni pristup. namjerno bih isla kontra svojih obrambenih mehanizama i dozvoljavala negativnim emocijama da me potpuno preplave, suocavajuci se tako s najranjivijim i najslabijim dijelovima sebe. kad bih dotakla samo dno tog procesa (potpuno se dezintegrirala), jedino sto bih jos uvijek u sebi pronalazila bilo je ono neunistivo - snaga, sposobnost i volja da ponovo rodim. ima li ti to smisla?

tvoj je porod jedno iskustvo. ono je tvoje. mozda je moglo biti drugacije, i opet bi bilo tvoje. ono nije pozitivno, negativno, stetno, korisno, vrijedno, bezvrijedno... nista od tih suzenih interpretacija.

i ne zaboravi - svaki put je drugacije.

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

kužim, to sam i ja počela raditi jer meni riječi poput -ma to se zaboravi...
    ne znače ništa. sve to ishlapi, ali neka bol je ostala u meni,
    i sad joj dopuštam da ispliva, i ima smisla.

kanga ti imaš troje slatkića i to si sve napravila ho-ruk kako vidim,
    svaka čast, a evo još nečeg čega se "bojim",
    malo glupo pitanje ali eto...
    uvijek sam mislila da postoje žene koje imaju energije i sposonosti za jedno dijete, neke za petero, neke za dvoje...
    pita me nedavno jedan gospodin, kada planiramo drugo, kao sad je najbolje da nije velika razlika u godinama...
    a ja rekoh, ajme jedva nalazim energiju za ovog zvrka, ne znam gdje bih našla energije za dvoje!
    on je rekao, kad to dijete dođe, jednostavno dobiješ tu energiju,
    i bude sve ok, kao i s jednim...

i tu sam se zamislila, s djetetom dobiješ i novu energiju,
    jeli to tako ili

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

pri kraju trudnoce s Tonkom imala sam jednu krizu kad sam gubila samopouzdanje, neprestano se pitala kako cu uspjeti spajati kraj s krajem s dvoje malih (Jerko me sam potpuno okupirao svojim potrebama). dogadalo mi se da zavrsim u suzama kad bih o tome pricala s mm-om. i gle cuda - kad se Tonka rodila dobila sam krila! ne znaci da mi je bas sve bilo lako i jednostavno, ali imala sam osjecaj da sam svoj na svome i zaista sam u tome uzivala. i jos nesto, nikad se nisam pretvarala da sve mogu sama - uvijek kad mi je trebala, trazila sam pomoc mm-a, rodbine, prijatelja (makar i za casicom razgovora). mislim da priroda nije zamislila da jedna osoba nosi sav teret roditeljstva na svojim ledima. ljudi su oduvijek zivjeli u plemenima, a mame imale potporu zajednice. netko je jednom na ovom forumu napisao (apricot?) - nije tesko biti roditelj, tesko je biti roditelj i sam - mislim da u tome ima puno istine.

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

da, ima smisla..
    a kako je s troje?
    poznajem ženu koja ima četvero, doduše cure su već u srednjoj, a braco u osnovnoj..kaže da je isto kao i s dvoje, njoj i lakše s četvero...
    i ona je uvijek nasmijana, jednostavna, i stvarno jesu sretna obitelj!

a ja se bojim na drugo, što zbog poroda, što zbog posla nakon toga, jer vidim koliko imam posla s jednim...
    i jeli ta razlika u godinama važna ili ovisi o karakteru?
    ja i sestra smo 3i pol g. razlike i nismo se podnosile do puberteta...
    pa se i ja bojim napraviti toliku razliku,
    vjerovatno od tud taj pritisak da krenem s bebom..

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ja sam isto dobila novu energiju kad sam rodila k.

evo skoro od njenog rodenja sam sama s njih dvoje. imam pomoc mojih staraca, ali nije to kao kad s nekim zivis. stvarno se divim sama sebi kako uspijevam. cak me ni nedostatak sna ne ubija tako jako kako bi nekada, dok nisam imala djece (koji paradoks).

kako sam se odlucila na drugo? nemam pojma. porod mi je bio trauma, ali nista nije dovoljno da me odvrati od moje zelje za 4 djece. usprkos tome sto se i ja kriticno slazem sa sestrom (razlika je 2.5, tako da ti ni to nije garancija). valjda sam smetnula s uma to lose, oprostila si, sta ja znam.

mislim da bi prije svega, bez obzira na to mislis li roditi ili usvajati, morala rijesiti sa sobom svoj prvi porod ako te to toliko muci.

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

joj mikka i tebi skidam kapu!
    svaka čast!
    a ja ko neka mala kukavica...
    upravo me nazvala prijateljica koja je jučer rodila,
    zvuči kao da i nije rodila, vesela, sve ok, već sjedi (ja sam sjela normalno nakon mjesec i pol!),
    rekla je da je već zaboravila bolove i trudove i da je ništa ne boli! eto i to mi daje nadu da i meni može biti tako...

no dobro, prvo idem na pregled vena koje me bole ovih dana, one unutarnje...
    pa da vidimo kakvo je stanje, a onda ću početi maštati o bebi...
    javiti se primalji koja me trebala poroditi da mi razjasni malo moj porod,
    pa se nadam da ću imati kompletnu priču, koju ću moći prihvatiti kao moju i krenuti dalje.

ajme mikka četvero! možda i ja nakon drugog odem na treće

Početno Drage moje!

Evo javljam se prvi put iako vas redovito čitam već duže vrijeme. Potaknuta sam pričom od erik jer i ja imam sličan problem. Već dugo razmišljam o drugoj trudnoći ali jednostavno nikako da se riješim trauma od prvog poroda. Meni su već svi razumni rokovi istekli, imam sina od 11 godina, i znam da ću žaliti ako ostanem na jednom djetetu. Divim se vama koje to sve hrabro proživljavate a ja ne mogu...

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

svaka čast erika na hrabrosti i na temi koju si otvorila.

ti si barem došla u bolnicu it tražila prirodan porod. ja sam uletila u rađaonu ko tuka neka. i na ništa nisam rekla ne. prokidanje vodenjaka. malo gledam onaj štap- pa može- oćeš neke lijekove protiv bolova. prvo neću, a za pol sata vrištim: seeestro.
    pa onda šećer na kraju: malo dripa. (ko da je to neki sastojak za kavu, talk je to rekla)

a fino sam se odma otvorila. ali morali su sporodit još dve prije mene pa su mi rekli da se okrenem na lijevi bok, položaj koji mi je bio najgori od svih. još me i babica nije za ruku htjela primit. znam da im je bila gužva i sve to ali ne bi svijet propo za tu sekundu ljudskosti!

opće ne znam kaj bi i kak bi da se md nije pojavio.

tak da sam ljuta na njih i prvenstveno na sebe šta sam ispala kukavica u ključnom tenutku.

ti si bar učinila sve od sebe da ti porod bude prirodan. ja sam mogla imat 100% prirodan porod samo da sam bila dosljedna u svojim odlukama.

ma jooj. svaki put kad se tog poroda sjetim, preispitujem si ličnost i ne sviđa mi se što u njoj nalazim. baš sam slabić. i ljuti me to jako.

sva sreća da ću imat valjda jednog dana priliku ispravit te greške i rodit normalno, spremno i prirodno. a možda i doma. kao mikka

evita avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno Re: kako osloboditi traumu

moja pitanja su:

i to je previše vremena jer se on opako nagutao plodne vode, ali sve ok hvala bogu,
    ja sam od 21 do 24 bila na lopti, pa je došao dr. i rekao, ma vi ćete se sigurno otvoriti, imate takvu energiju, i nisu me mučili trudovi, koliko god da su bili jaki, to sam super podnosila...

da je moglo drugačije...
    je li?
    Svaka se žena otvori,samo je pitanje vremena. Ako si aktivna u trudnoći (puno šečeš,radiš,čistiš,voziš bicikla,motor,aktivni seksualni život......) počneš se otvarati puno prije poroda,a onda sve ide lakše. Svaka 2. trudnoća tj. otvaranje bude lakše.

Mislim da od puknuća vodenjaka mogu čekati 48 sati. Mojoj kumi je pukao u 35. tj,pa su čekali čak 3 dana (rekli su da je svaki dan važan da beba što više sazreli). Nisu smijeli toliko čekati,jer je bebi prestalo raditi srčeko,pa je bio hitan carski,reanimacija i sad je hvala Bogu sve ok. Curica ima 1,5 god.

Da drip ne otvara,ne znam baš. 1.porod bio mi je induciran. Dobila drip i za samo 15 min rodila! S time da mi trudovi nisu bili jako bolni. Više su me boljeli moji prirodni u 2. trudnoći. Doktori najbolje znaju treba li carski ili ne.

Mislim da uvijek može biti bolje. Trebaš samo znati što želiš,kakav porod,koga uz sebe i prodisati. Na kraju dok vidiš malog miša,sve se isplati!

Frida avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

erik

Iako moj prvi porod nije bio toliko traumatičan (dobila sam paket intervecija ali kako sam imala vezu sve su mi bile pojašnjene i čekalo se da na njih pristanem, nitko prema meni nije bio grub ni bezobziran, sve onako fino, umotano u najfiniji papir) znala sam da drugi puta želim drugačije.
    U drugoj trudoći potpuno oslonila na sebe, svoju intuiciju i svoje tijelo, doktore i preglede svela na minimum, a za rađanje odabrala rodilište za koje sam vjerovala da je najsklonije neinterventnom porodu.
    Radila sam na sebi, okružila se ženama koje su iza sebe imale lijepa iskustva s poroda, loše stvari ignorirala, cijelu trudnoću bila aktivna.

Najvažnije od svega: imala sam vjeru u sebe, svoje tijelo, znala sam da ja to mogu, da ja rađam svoje dijete i da, dok god je sve u redu s nama, neću dati da me ometaju.

Drugi porod nije bio savršen ali je bio po mom

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

sjećam se sebe s trbuhom do zuba, barem 10-ak puta dnevno po strepenicama u kući kojih ima oko 40, stalno sam silazila vani nešto pa natrag na kat gore,
    šetala psa, vozila auto dok sam god stala za volan...
    a moja kuma nije vozila od kad je saznala da je trudna, morala je cijelu trudnoću mirovati i rodila puuno brže i lakše od mene

lea778 zašto misliš da su svi razumni rokovi istekli?
    imam puno poznanika koji su drugo dijete dobili 8 i 9 god. nakon prvog,
    i svi su jako sretni s tom razlikom! i njihova djeca isto, i meni preporučuju da radim razmak od bar 6, 7 g
    jedna moja klijentica je svoje prvo dijete rodila u 42.g.
    danas ima predivnog sina od 6g., natprosjećno inteligentnog i jako je sretna (samohrana) majka!

nemoj da te strahovi toliko koče,
    ja znam da odlučim ne roditi 200% bih u najmanju ruku udomila dijete,
    volim djecu i imam mogućnosti za najmanje dvoje,
    ono čega se pribojavam je gubitak energije kod poroda i oporavka,
    i kako onda s dvoje djece, ali bože, nisam ni prva ni zadnja..

do sada su mi svi govorili da se to zaboravlja, nema veze, to prođe...
    osjećala sam se da nisam normalna jer ne želim više nikad proći ništa slično, sad ste mi puno olakšale i puno vam svima hvala što se javljate!

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj mama_mia22 prvotno napisa
    tak da sam ljuta na njih i prvenstveno na sebe šta sam ispala kukavica u ključnom tenutku.
    meni je taaako, tako tuzno ovo procitati

pitam se kako dolazi do toga da se na porod gleda kao na nekakav test na kojem dokazujes sebe kao hrabru, samosvijesnu, odvaznu, sto li vec...? znam da sam i sama bila sklona tome. puno mi je vremena trebalo dok nisam shvatila da je osjecati se "hrabar" nakon poroda jednako daleko od istinske ispunjenosti kao i osjecati se "kukavica" - jedno te isto, kategorije koje nam namecu izvana, ni bljeda sjena holisticke zenske snage koja je nemjerljiva s bilo kakvim tehnikalijama. uff, zabrija ja

Citiraj mama_mia22 prvotno napisa
    ti si bar učinila sve od sebe da ti porod bude prirodan. ja sam mogla imat 100% prirodan porod samo da sam bila dosljedna u svojim odlukama.
    100% prirodan porod je vjerojatno porod u kojem zena rada sama u nekom skrivenom sklonistu. jesi to zeljela, ili barem prizeljkivala? ja jesam. i unatoc tome osjecam se ispunjeno sa svojim porodima takvi kakvi su bili 8) (sto ne znaci da 4. put necu roditi na sasvim drugaciji nacin )

ma jooj. svaki put kad se tog poroda sjetim, preispitujem si ličnost i ne sviđa mi se što u njoj nalazim. baš sam slabić. i ljuti me to jako.
    po mom misljenju nisi zaronila dovoljno duboko i dobro je da te to ljuti . jos uvijek lebdis u pogresnim predođbam o sebi . kad dodes do onoga sto u svojoj sustini zaista jesi , nestat ce i ljutnje

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

ovo me podsjetlo!

Citiraj Kanga prvotno napisa
    erik

tvoj je porod jedno iskustvo. ono je tvoje. mozda je moglo biti drugacije, i opet bi bilo tvoje. ono nije pozitivno, negativno, stetno, korisno, vrijedno, bezvrijedno... nista od tih suzenih interpretacija.

i ne zaboravi - svaki put je drugacije.

ovo mi puno znači,
    svi samo dajemo etikete...
    ono što ja trebam je prihvatiti srcem i biti u miru s tim,
    mislim da se nalazim na tom putu

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

kanga, divna si.

Hvala na riječima ohrabrenja!

(rasplakala si me malo)

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

erik, mama_mia22, hvala vama sto ste otvorile jednu i za mene bitnu temu. drago mi je znati da ste nasle ohrabrenje u onome sto sam napisala - osjecam se doista sretno zbog toga

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

erik, imala porod identičan tvom, minus epiduralna i drip. Imam strahove identične tvojim. Dojenje - kao i ti (bolilo za popozditi). Borim se još uvijek sa gljivicama i raznim inim infekcijama. Ne znam kaj da ti odgovorim, osim da ti šaljem jedno veliko da znaš da nisi sama da nas ima još. Ja, za razliku od tebe, odgovore ne pokušavam naći. Ne znam zašto, možda se bojim odgovora. Sve u svemu pokušavam zaboraviti, kad vidim svoju malu htjela bi još djece, ali kad se sjetim poroda - brrrr. A trudnoća, kao i ti, stalno u pokretu, stalno sa pesom vani, stan je bio kao polizan. Pusa i drži se, ja se još uvijek nadam da će sve sjesti na svoje mjesto. Nada, valjda, umire zadnja.

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

bok elin!

joj....

prije tri dana došla mi je prijateljica s bebom iz rodilišta i stalno sam kod njih
    da joj olakšam koliko mogu...
    i sad kad sam uz nju, prošla me želja, tj nisam spremna,
    dok je erik ovako mali.
    na žalost, voljela bih da on ima seku ili bracu od dvije g razlike da se igraju...
    ali mislim da će razlika biti veća.

neću na uštrp svog zdravlja roditi tako brzo, pa će se oni igrati i imati ispijenu polovnu mamu...
    ne možemo imati sve, a ja ću biti najbolja majka ako imam snage i zdravlja.
    sad nemam snage prolaziti kroz oprpavak i dojenje s maleckim od 2g,
    neke majke mogu i HURA za njih i njihove mališane!

eto, što Bog da, polako, i raspetljavam čvoriće, doći će vrijeme.

a gljivice su moji podstanari od pamtivijeka!
    nema ih kada IZBACIM -mlijeko i mliječne proizvode, bijeli šećer i bijelo brašno! nestanu!

jesi probala, to nije tako teško!

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

nisam imala problema sa gljivicama do nakon poroda. Uglavnom, izazivali su ih antibiotici i nakon primjene antimikotika bi nestale i ne bi se javljale do slijedećih antibiotika. Sad - svako malo. A jako mi je dobar BioAktiv LGG, sa njim sam baš jako popravila zatvor (stolica) i izgled kože, pa mi se teško toga odreći. Problem je nastao jer sam nakon poroda ostala otvorena (3cm), tek sam se nedavno nešto zatvorila, ali još ne do kraja (problem je epiziotomija, strana desna se o.k. zatvorila, a lijeva gdje je rađena epi tu je nekakva rupa, ne znam kaj su napravili da li su mi prekinuli nekakav mišić ili kaj pa se sad ne može oporaviti), pa me sve napada. Ipak, hvala na savjetu, pokušati ću unositi minimalnu količinu.

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ja sam doživjela nešto slično. Nisam osjetila trudove kad sam došla na pregled(tj jesam ali iste kao i lažni dotadašni trudovi), al su "viđeni" na CTGu i ostavljena (htjela sam otić, al im je to bilo "neozbiljno i sl") sam u bolnici, to je bilo u 11 ujutro (u 4 ujutro mi je ispao čep). BIla sam otvorena 4cm, polegli su me u box, stavili mi drip (to je infuzijica, jer ste slabi ), dolantin, probili vodenjak, ....do negdje 6 sam bila otvorena skroz....do 10 navečer je trajalo prijelazno doba, užasni trudovi za izgon, a ništa...više od 4h, dok dr napokon nije stigao, nalegao mi na trbuh i isčupao M, rođenog s 2 hematoma veća od glave mu. Imala sam tisuću šavova, koji su se redom svi upalili, palili su mi ih (tj ledili??) jer su imali nekakve izrasline, mjehur mi je spušten i sav taj njegov rad poremećen (imala sam kateter na porodu i 4 dana u bolnici, ni sama ne kužim ZAŠTO?Sestri se nije dalo čekat me da se popiškim), o hemoroidima ni ne pričam...
    A mogla sam rodit prirodno, nije bilo nikakvih indikacija za nijednu intervenciju, sama sam kriva šta se nisam borila za sebe.

Imam traume, da.
    Želim drugo dijete, odmah, jer živim u uvjerenju da ne može i da neće bit tako. Ne smije. Rodit ću prirodno i začas

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

krumpiriću

da sam prošla tvoje patnje, dala bih odmah podvazati jajnike
    koliko ti je dijete staro?

ja nakon poroda nisam išla na pregled...
    ok, sve mi je ok, sad se spremam....
    ali nakon toliko pregleda i svega, eeee i muž je morao čekati 7mj

mislim da sam si pojasnila sve...
    želim bebu, ali na sad, jer nemam toliko snage i dati ću si vremena.
    a prod...
    vjerujem da ćete čitati jednom moju priću o zdravom kućnom porodu

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Moj M ima 3 godine. Nije da sam čekala dosad zbog trauma il nečeg takvog. Čekala sam jer su se druge stvari trebale posložit.
    M je bio dijete koje je 3ipo mj bez stajanja urlalo u grčevima, nikad nije spavao ni mirovao
    ja ti kažem, uvjerena sam da će mi drugi porod bit prirodan, a dijete bubica

lasada avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Bila sam prvorotkinja i rodila predivnu curicu Laru 06.05.2008. U 00:15 puknuo vodenjak kod kuće u 07:37 sati rodila 3450 grama i 49 cm duga, apgar 10/10. Bilo me strah a suprug je bio na porodu i uz njega je sve prošlo super a bojala sam se da neće. Taj dan su još dvije trudnice rodile jedna drugo dijete a druga treće i sad mi je jasno zašto su se one bojale više nego ja poroda, samo su mi rekle vidjet ćeš kad rodiš zašto i sad sve znam. Statistike pišu da prvorotkinje u prosjeku rađaju oko 12 sati ja sam valjda imala sreće ili je Lara htjela van jer je rođena 9 dana ranije od datuma termina 15.05. Više sam pisala o temi suprug na porodu o tome ako tko hoće pročitati.Sad sve znam i za bol i muku al rodila bih opet za to predivno dijete.

saska7 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

citam te i mislim si kak sam se osjecala slicno tebi.. preosla sam porod u kojem sam povracala od kemije 6h u boxu, prokinut mi je vodenjak, rukom sam otvarana...i odlucila sam da drugi put ne zelim prolaziti sve to ako je ikako moguce..

sve se cudim sama sebi, ali nisam prolazila kroz guilt-trip koji tebe ovdje ocito muci.
    krivica i pitanja dali si mogla bolje/drugacije... i sl stvarno vise nemaju smisla i saljem ti vibre da nadjes snage u sebi prestati vrtiti to...

a sto se tice razlike u godinama medju klincima, spremnosti, kolicine snage, mislim da smo sve razlicite. ja godinu dana nisam mola odpustiti ni sekundu svog poroda i nije mi padalo na pamet da bi IKAD vise mogla biti trudna, a li kad smo na 3 rodjendan svog prvog cuda odlucili da je vrijeme, ostala sam trudna nakon 19 dana i 3 "pokusaja" 8) ocito je stvarno bilo vrijeme

probam cijelu T raditi na svojoj glavi, na pozitivnom razmisljanju, na okretanju dobrom, izbacivanju krivice, pripremi za porod i drugo majcinstvo najbolje sto znam(ukljucuje tretmane Reiki-em, psihoterapiju na kojoj sam zavrsila prije 2 god zbog raznih problema, citanje knjiga, razgovore sa pozitivno nastrojenim ljudima i vjeru) i moram priznati da nije jednostavno, ali da se nadam da ce stvarno ovaj put biti drugacije bolje..jednostavno zato sto cu ja vjerovati u to i dati stvarnosve od sebe da tako bude...

javim kako je proslo

drzi se

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

rodila sam 2006 u Rijeci,
    bilo je gadno, obečala sam sebi i svijetu -nikad više.
    oporavak duug i bolan, dojenje također...

i sad se pojavila želja za bebicom...ali od pomisli stisne me u srcu.

što je najsmješnije cijelu sam trudnoću visila na forumu,
    educirala se, meditirala, uživala, plan je bio bez dripa i epid.,
    stolčić, dojenje pod OBAVEZNO, i hrabrile su me divne priče sa ovog foruma.
    strah nije postojao, bila sam spremna na bol, jaku bol, ali ovo...

i sad ovo pišem da si malo posložim u duši sve što me tišti, još imam grč suza za otpustiti.

u kratko ću opisati porod, pa molim mišljenja,
    znam da niste primalje, ali imate iskustva pa me baš zanima.

1.nisam se otvarala, trudovi odmah jaki u razmaku od pol minute,
    počelo u 22h, rodila u 10.
    2.osoblje je znalo da želim prirodan porod, ali dr. je odmah rekao da to
    neće baš ići tako jer se ne otvaram, pa u najgorem slučaju drip i epidur.
    ali dati će mi maksim. vremena
    3.uglavnom cijelu noć na ctg-u, inekcija za opuštanje mišića, infuzija,
    pregled na kom su me otvarali a da ne znam, drip i epidur. nakon dugog
    ubjeđivanja dr. da ću kolabirati kod izgona, i sigurno bi bih bila
    4.u 8 pregled, nisu mi rekli koliko sam otvorena nego me doktor otvorio
    do kraja, i rekao skidaj s epid. krećemo
    mislila sam umrijet, izgon je trajao sat i pol, beba je gurala ali nikako van,
    dobra stvar što me primalja masirala, a dr. nije legao na trbuh da požuri nego samo gledao, ali bol je bila pretjerana, trudovi su mi mila majka naspram izgona,
    nisam vrištala ni vikala, sve sam snage uprla u to da slušam njih i radim sve kako treba i ne rasipam energiju.
    na kraju sam se počela gušiti, pluća kao da će prsnuti a nikako do zraka,
    ali to je bilo u zadnjem trudu.

erik se rodio, lijep, apgar 10/10 unatoć svemu što su mi dali.

moja pitanja su:

nazalost, u nasim rodilistima se jos uvijek vode prema zastarjelim misljenjima da porod treba posto-poto dovrsiti u roku 12 sati nakon pucanja vodenjaka. u europi se pak ceka 48 sati do pocetka indukcije, a postoje i istrazivanja da se moze cekati i 72 sata do pocetka indukcije. plodna voda se nakon pucanja vodenjaka i dalje obnavlja, a u roku 48 sati kod gotovo svake trudnice dolazi i do spontanih i ucinkovitih trudova. jedino na sto treba paziti je da nakon pucanja vodenjaka nikako ne bude vaginalnih pregleda, jer povecavaju rizik infekcije.

gutanje plodne vode je znak da je beba bila pod stresom, a pod stresom je bila zbog dripa (koliko god dugo trajao, prirodan porod sam po sebi nece uzrokovati patnju djeteta). drip nije bezazlena fizioloska tekucina; on ima znanstveno dokazane i poznate nuspojave i rizike za bebu. jedan od rizika je upravo to, fetalni distres. zato upotreba dripa povecava mogucnost uporabe ostalih intervencija, od vakuuma do carskog reza.

drip je, kao sto rekoh, opasna stvar. ponekad djeluje, ponekad ne, a rizici za dijete i majku su realni. puno bolje bi bilo da su se suzdrzali od vaginalnih pregleda, maknuli te s ctg-a i infuzije, da si mogla u intimi i miru skakutati na lopti ili jednostavno stajati i setati, te, vrlo vazno, da nisi imala ogranicenje u vidu tih 12 sati od pucanja vodenjaka. beba bi se prirodno, uz pomoc gravitacije, sama spustila, a ti bi imala snage jer prirodni trudovi ostavljaju pauze u kojima se majka moze odmoriti a dijete dobiva vise kisika nego kod dripa.

ako ni u tom slucaju ne dolazi do napretka u porodu, tad je bolje napraviti carski nego ici na drip.

cinjenica da si imala svoje jake trudove, a da te nisu otvarali, znaci da si bila uplasena i da je dolazak u bolnicu omeo normalan tijek poroda. u tom slucaju je korisnije ukloniti ili ublaziti uzroke koji su do toga doveli (dakle osigurati ti intimniju, zamracenu atmosferu bez uznemiranja, da mozes zauzimati polozaje koji ti odgovaraju i koji pogoduju procesu poroda, naravno bez ikakvih lijekova), nego ici na drip i lezanje.

s tvojim tijelom je sve bilo kako treba. da nisu pozurivali porod tvoji podnosljivi trudovi bi te najvjerojatnije otvorili do kraja i rodila bi bebu bez trauma za oboje. doduse to bi mozda bilo nakon tih famoznih 12 sati...

tvoj porod nije bio prirodan porod. i ja se isto divim majkama koje istrpe porod pod dripom i ostalim kemijama, lezeci - on je bitno, bitno drugaciji od prirodnog poroda. iskreno se nadam da ces iduci put spoznati razliku

vjerojatno i jesu, jer je velika sansa da si dobila i dolantin, lijek za smanjenje boli, od kojeg rodilje budu kao osamucene, u magli, ne mogu razmisljati, osjecaju se kao u nekom snu, a bol se cesto uopce ne smanji

da je moglo drugačije...
    je li?

naravno da je moglo drugacije. da su oni ucinili ovo ili ono, da si ti ucinila ovo ili ono. uvijek mozemo razmisljati sbbkbb.

ali to sada vise nije vazno. bitno je da racionalno proanaliziras porod ovako kako sada radimo, da se informiras o prirodnom porodu i doneses odluku sto zelis i sto ne zelis u drugom porodu, te da emocionalno proradis traumu da se vise ne bi zadrzavala u tebi. drugi porod je cesto 'lijek' za traume s prvog poroda, jer je zena tada obicno samosvjesnija, zna sto ju ceka, te unaprijed odlucuje kakav porod zeli odnosno ne zeli. naravno, porod je kao zivot -nema garancija i ne mozemo predvidjeti ishod, ali neke smjernice (vidi plan poroda) mogu pomoci da traume ovaj put ne bude.

sretno

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Citiraj Felix prvotno napisa
    rizik infekcije.

vjerojatno i jesu, jer je velika sansa da si dobila i dolantin, lijek za smanjenje boli, od kojeg rodilje budu kao osamucene, u magli, ne mogu razmisljati, osjecaju se kao u nekom snu, a bol se cesto uopce ne smanji
    gle ovo :shock: ja sam doduše tražila nešto protiv bolova, ali nisam se osjećala grogi, međutim kad sam čitala neke postove cura s poroda pomislila sam da sam debil jer pola toga pri svom porodu nisam skužila. Naravno, bol nije bila smanjena zato sam i pomislila da ne djeluje.
    Ma najgore od svega je što se uopće nisam osjećala kao ljudsko biće, nego kao stvar i taj me osjećaj i dalje prati. Nikako da ga se oslobodim, nekakav čudni osjećaj ništavosti, bezvrijednosti koji onda bude praćen nekakvom laganom depresijom tako da mi se ništa ne da, samo bi spavala i da me svi puste na miru. Onda prođe za 2 dana i opet se vraća u nekakvim valovima. Nešto čudno, kao da sam kakva popravljena, polufuncionirajuća star. Sorry, ne znam da li me tko razumije ili sam si ja opet nekaj umislila.

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Felix od srca ti hvala na ovom!
    pročitati ću još nekoliko puta da mi sve sjedne...

ulazak u rodilište mi je bio velika trauma, koju si nisam htjela priznati.
    dovezli su me muž i mama, i kad su me smjestili u apartman,
    osjećala sam se kao da me netko kažnjava jer ostajem sama...
    još nije pukao vodenjak, trudove nisam osjećala i rekla sam da ću zvati muža da dođe kad sve polako krene...
    njegov odlazak..sad mi se plače,
    nije fer, trebala sam roditi, čekala početak, sama, ostavljana,
    i to mi je bilo teže od trudova, priznajem.

jednako teško su mi padale posjete, na sreću 2x dnevno po 1h svaki put, ali ni minute duže...njegovo hodanje prema izlazu sobe...ravno nož u dušu,
    ja i mali miško sami, i naš tata nije mogao ostati s nama, ma užas.

točno se sjećam, kao imamo 12 h jer je vodenjak puknuo,
    nakon toga su me pregledali vaginalno 3 puta,
    svaki put otvorili malo, zadnji put sam mislila vrištat od bolova,
    jednako je bolio i sam izgon.

a pregledalo me tri doktora... i svi su znali da želim stolčić,
    što prirodniji porod, i eto opet oni po starom.

Felix još jedno pitanje za moju prijateljicu,
    doktor okrenuo bebu, stajala je malo ukrivo naslonio se na trbuh i izvuko je van...
    to mi se čini loše, ali ne znam zašto pogotovo jer je mama bilo otvorena i pod jakim trudovima, svojim, i mogla je sama roditi...
    drugu prijatelj. kad su porađali, bebinu glavu je babica uhvatilia s dva prsta i zadržala da se ne vrati natrag, beba ima neku izbočinu i udubinu na tom mjestu :/ ni to mi se ne čini ok...

elin, ja se baš ne nalazim u tome, jedino onda, za vrijeme boravka tamo,
    sve mi je bilo ok, sa svima sam bila zadovoljna i mozak mi je bio isključen,
    prepustila sam sve njima jer oni znaju a ja sam tu prvi put

drugi će porod biti POTPUNO drugačiji,
    bez obzira na bol i dužinu poroda,
    biti će PRIRODAN. AMEN.

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

erik, nema veze, to sam ja više onak kao monolog. To je nekaj kaj ja sama moram rješiti. Često mi se dogodi da tak nekaj pošaljem bez da očekujem odgovor, posebice stoga što znam da me na ovom forumu nitko neće osuđivati i to mi je super (znaš onak, izbaciš to iz sebe pa onda o tome ne razmišljaš, niti se bediraš). Naći ću ja odgovor, ne brini.

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Citiraj elin prvotno napisa
    rizik infekcije.

gle ovo :shock: ja sam doduše tražila nešto protiv bolova, ali nisam se osjećala grogi, međutim kad sam čitala neke postove cura s poroda pomislila sam da sam debil jer pola toga pri svom porodu nisam skužila. Naravno, bol nije bila smanjena zato sam i pomislila da ne djeluje.
    je, to zvuci kao dolantin. zanima me jel ikome ikad uopce smanjio bol... :/ jedina 'dobrobit' je sto se nakon toga moze raditi s rodiljom sto se zeli, jer je previse grogi.

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ulazak u rodilište mi je bio velika trauma, koju si nisam htjela priznati.
    dovezli su me muž i mama, i kad su me smjestili u apartman,
    osjećala sam se kao da me netko kažnjava jer ostajem sama...
    još nije pukao vodenjak, trudove nisam osjećala i rekla sam da ću zvati muža da dođe kad sve polako krene...
    njegov odlazak..sad mi se plače,
    nije fer, trebala sam roditi, čekala početak, sama, ostavljana,
    i to mi je bilo teže od trudova, priznajem.
    eto, sama si odgovorila hormoni koji upravljaju porodom su jako, jako osjetljivi na psihicko stanje rodilje. jedino u slucaju kad je porod vec pred krajem, ne moze se vise zaustaviti cak ni ako si u neprijateljskom okruzenju (tj. tada se cak ubrza, jer je prirodni instinkt sto prije roditi i pobjeci s bebom na sigurno ). zato se preporucuje otici u bolnicu tek onda kad je porod zaista ozbiljno uznapredovao.

Felix još jedno pitanje za moju prijateljicu,
    doktor okrenuo bebu, stajala je malo ukrivo naslonio se na trbuh i izvuko je van...
    to mi se čini loše, ali ne znam zašto pogotovo jer je mama bilo otvorena i pod jakim trudovima, svojim, i mogla je sama roditi...
    drugu prijatelj. kad su porađali, bebinu glavu je babica uhvatilia s dva prsta i zadržala da se ne vrati natrag, beba ima neku izbočinu i udubinu na tom mjestu :/ ni to mi se ne čini ok...
    zasto su to cinili? jer tako oduvijek rade, jer vjeruju da je aktivno vodjenje poroda najbolji nacin. jer u zivotu nisu vidjeli pravi prirodni porod. jer ne znaju za bolje...

poznata primalja ina may gaskin je prvo dijete rodila u sezdesetima, u bolnici (amerika). objasnili su joj da se prvo dijete MORA vaditi van forcepsom, uz obaveznu epiziotomiju, jer inace ce trpjeti velike i strasne posljedice (krvarenja u mozgu i sl.). uglavnom, iako je porod proticao savrseno, nije se uspjela izboriti da to ne ucine, pretrpjela je traumu (a i dijete isto). ali oni su zaista vjerovali da cine dobro. da je to NAJBOLJI nacin poroda za prvorotku...

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Ajoj, čitam ovo i u meni se budi onaj neki loš osjećaj... već sam davno mislila napisati svoju priču s poroda, ali evo skoro je prošla godina dana a ja nikako da to istisnem iz sebe. Razlog je djelomično i to što mi ni dan danas nije sve sjelo na svoej mjesto. Sjećam se svoje euforije neposredno nakon poroda, kako sam ih svih jako voljela, kako mi je sve bilo super... a sad kad promislim - je li baš moralo tako? Nažalost, ma koliko da sam se ja informirala prije poroda, maštala o prirodnom na stolčiću, kontaktirala primalju, pokušala uspostaviti kontakt s doktorima (jer sam ležala u bolnici 5 dana prije poroda) - ništa, ništa mi to nije vrijedilo.
    Moja je beba bila okrenuta na zadak, i isto tako mislila sam, OK, oni znaju da sam ja htjela prirodno pa će mi koliko-toliko ići u susret, ONI znaju što rade... kako li sam bedasta samo bila. A unatoč svemu što sam pročitala, ja danas ne znam što sam sve dobila na porodu niti što su mi radili... znam za drip (jer je to obavezno kod poroda zatkom ) koji je potpuno preuzeo kontrolu nadamnom i bacao me po stolu. Ma ne znam, dok ovo pišem, bude mi se emocije i suze idu na oči, ali ono najgore od svega, što nikada neću zaboraviti je neutješan plač moje bebice kada su mi ju dali (na moje traženje, ne znam jel bi inače) i koju nikako, nikako nisam mogla smiriti. Zbog nje mi je žao što je tako prošlo. Da ne pričam o teškoj PPD koja se javila nakon 2 mjeseca a i sada zna iskočiti ko avet iz mraka...
    Joj, sorry ja se raspisala a niš pametno rekla nisam, ali ovo me totalno zdrmalo. Erik
    I ja bih htjela drugu bebicu a strašno me strah istih ljudi u rodilištu

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Citiraj mamažabica prvotno napisa
    znam za drip (jer je to obavezno kod poroda zatkom )
    Ja mislim da je drip najgora opcija u svakom slučaju ali pogotovo u slučaju zatka. Požurivati takav porod čini mi se kao potez jako nestručne osobe. A o kojem se rodilištu radi?

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj amaranth prvotno napisa
    znam za drip (jer je to obavezno kod poroda zatkom )
    Ja mislim da je drip najgora opcija u svakom slučaju ali pogotovo u slučaju zatka. Požurivati takav porod čini mi se kao potez jako nestručne osobe. A o kojem se rodilištu radi?
    rade to u svakom bez obzira sta je to JAKO losa stvar.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Citiraj elin prvotno napisa
    rizik infekcije.

Ma najgore od svega je što se uopće nisam osjećala kao ljudsko biće, nego kao stvar i taj me osjećaj i dalje prati. Nikako da ga se oslobodim, nekakav čudni osjećaj ništavosti, bezvrijednosti koji onda bude praćen nekakvom laganom depresijom tako da mi se ništa ne da, samo bi spavala i da me svi puste na miru. Onda prođe za 2 dana i opet se vraća u nekakvim valovima. Nešto čudno, kao da sam kakva popravljena, polufuncionirajuća star. Sorry, ne znam da li me tko razumije ili sam si ja opet nekaj umislila.
    ti osjecaji su vrlo cesti nakon vodjenog porodjaja. homeopatija ti moze puno pomoci s tim.

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

mamažabica potpuno se nalazim u tvojoj priči...
    ali sad smo iskusnije! i nema tog doktora koji će me ubuduće nagovoriti na drip i epiduralnu!
    ustvari na mom drugom porodu neće biti doktora.

meni je važno da imam cijelu priču oko poroda, da otpustim, što mislim da se upravo dešava...i da krenem dalje.
    ja sam slušala doktore jer sam vjerovala da znaju više i bolje od mene...
    ali s tim je gotovo.

na sreću erik nije imao nikakvih posljedica osim jako slabog imuniteta i stalnih prehlada sinusa prvu zimu...a ja samo emocionalne povrede

felix zanima me zašto se nesmije pretiskati trbuh da beba ide van brže,
    što se sve time riskira?
    i jeli normalno da babica tako pri izgonu uhvati glavu bebe koja sad na tom mjestu ima udubljenje, tj. kao neki val, ispupćeno i udubljeno..

elin, najbolje je tako pisati, onda se misli i osjećaji lako poslože,
    jasnije je i iznese se na površinu sve što čuči negdje...
    zato sam i otvorila ovu temu, iako sam iskreno mislila da će većina reagirati -ma šta ova fura, get over it!
    sad mi je drago, puuno mi je lakše, i sretna sam što se javljate s vašim pričama!

lijepo je kad te netko razumije, ne osuđuje, ovo je mjesto gdje mogu reći sve što me tišti i osjećam da mi je dopušteno osjećati se tako,
    za razliku od vanjskog svijeta gdje samo govore ma to zaboraviš, ja sam imala još teži porod...

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kristellerov hvat je opasan manevar koji se ne bi smio koristiti, iako se kod nas koristi maltene rutinski. opasnosti postoje i za majku i za dijete. moram sad ici, napisat cu kasnije kad prokopam literaturu.

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Ma ne znam, dok ovo pišem, bude mi se emocije i suze idu na oči, ali ono najgore od svega, što nikada neću zaboraviti je neutješan plač moje bebice kada su mi ju dali (na moje traženje, ne znam jel bi inače) i koju nikako, nikako nisam mogla smiriti. Zbog nje mi je žao što je tako prošlo.
    joj, dušo, baš mi je žao, stvarno su te lišili apsolutno svega.
    Meni je bio i ostao najljepši osjećaj kad su mi je stavili na prsa, te čudne male okice (činilo mi se kao da me poznaju) i odmah je prestala plakati i tako smo se gledale, a ja sam ju mazila i samo govorila kaj nije super, kao u snu. A čim su je uzeli opet je počela plakati (tad mi je bilo teško). Toga se uvijek sjetim i to me izvači iz mojih bezvoljnih stanja, i ona kakva je sada i sve to skupa, i sad bi opet još jedno dijete (hvata to mene onak u valovima). Fala bogu da sam izbjegla drip kad već ovo drugo nisam.

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

dodatak: baš mi je super ovaj topik, promišljam o onome što sam bacila u zabačeni kutak svog mozga. Sad i ja vidim ono što prije nisam vidjela ili nisam željela vidjeti.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Prvi put sam rodila prije 18 godina. Lezala sam 4 dana u bolnici icetvrti dan u jutro dobila svoje trudove i javila se sestri, ona kaze lezite u sobunetko ce vas doc pogledat. Vratim se u sobu, disem kak sam ucila na tecaju, cure u sobi mi se smiju (drugorotkinje), "tisina" kazem ja, ja se pripremam za porod.
    Dodje dorucak, odem pitat sestru smijem jestjer me jos nitko nije pogledao (proslo dva sata), moze ak ste gladni. Popijem gut caja i zagrizem kruh i vise ne mogu. Zovu me na pregled i kaze doktor "vi ste za carski, jest kaj jeli?"Ispricam kaj sam pojela, a on veli da mogu na operaciju tek poslije 1h po podne
    Spustili me u predradjaon istavili CTG i niko me do 1 nije ni pogledal. od prgleda nisam imala trudove, pa kad su dosli u 1 prikopcali me na drip bez ikakvih pitanja.To me je uzasno iscrpljivalo do 5, a nisam osjecala nikakve promjene, pa sam ga sama iskopcala oko 6. U 7h sam poludila skinula flasu sa stalka i opuzala do hodnika, gdje me je nasla cistacica, pa su se svi ustrcali. Kao kaj ja panicarim ionak idem na carski..
    Di je doktor, oce me neko pogledat, ja nisam nosila dijete 9 mj. da ga sad izgubim zbog vas..
    doktor je na viziti
    kaj je sam jedan doktor u bolnici i kaj je cijelo po podne na viziti
    (o primaljama nisam imala pojima, niti se koja pojavila)
    Konacno je doso neki doktor, pogledao me i rekao da pripreme salu
    Rodila u 8,30h

Rekli su da dijete ne mogu dojit 3 dana, al na moje inzistiranjesu mi ga ipak dali drugi dan, pa treci dan zaboravili, jer ja kao jos ne dojim

Nakon trinaest i pol godina sam rodila drugo, nesto jednostavnije!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •