Pokazuje rezultate 1 do 50 od 50

Tema: šestgodišnjaci, kad (i kako) idu spavati?

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno šestgodišnjaci, kad (i kako) idu spavati?

eno je, još čita!
    i nema šanse da zaspi prije 22:30...
    ujutro se diže oko 7, u vrtiću spava po dva sata...

pipi1 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Moj šestogodišnjak ide spavati isto oko 22.30 i spava do cca 8.30 ili manje (ovisi o buđenju mlađeg brata )

po danu ne spava već 2 i po godine, osim nekad ljeti kada smo ujutro na moru pa se umori

od treće godine zna ići sam spavati

Ines avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

inace oko osam (kad ide u vrtic)
    sad oko devet-deset
    budi se oko sedam, sad ponekad odvali i do osam
    ali ne spava po danu

Ines avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

sad vidim da je pitanje i 'kako'
    cita malo u krevetu , ugasi svjetlo i onda zaspi

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ubacit cu zaru:

oko 23.00
    lezimo zagrljene u krevetu dok ne zaspi
    budi se u 9
    ne spava po danu

kad ide u vrtic sve je pomaknuto za sat ranije (spavanje oko 22.00, buđenje oko 8)

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

moja (4,5 god) i nećakinja (9,5 god) liježu u 9 (danas iznimno kasnije, u pola deset). ehm, sve je to stvar odgoja

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ili obiteljskih navika

naime, ja se ne žalim na ovakvu situaciju, mi smo je takvu stvorili jer nam takva odgovara

npr. mi se iz obiteljske šetnje vraćamo između 20.30 i 21.00, pa dok večeramo i okupamo se, eto ti 23.00

MM i ja idemo spavati oko 01.00

i ubila bih se da mi se djeca bude prije 7.00

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

moram li naglasiti da i margita ide spavati u 23 i budi se u 9
    jedino što ona spava i po danu

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

lu, razumijem te. al ja uspijevam da mi dijete zaspi u devet i da se ne budi prije osam-devet.

imali smo o tome već raspravu. meni nije ok da djeca tako kasno idu lijegati, nije da se i nama ne dogodi često da to bude oko deset, pa i pola jedanaest (dok se smiri i sl.), al onda uopće ne budem zadovoljna time. ja nastojim, posebice kad ide u vrtić, da je frknem u krevet na vrijeme. znači naj, najkasnije se u pola deset gasi svijetlo. a bolje čak i oko devet.

Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kako koji put.
    Ima dana kad je već u 20.00 u pidžami, imamo previlo do devet u krevet, a danas je bilo 21.30 kad je zaspala.
    Pogleda crtić na laptopu, onda nema priče i tate za uspavljivanje.
    Ili tata priča priču i leži s njom dok ne zaspi (a i on zahrče).
    Kad sam sama s njom, ide ranije spavati (pola 9), ispričam priču (ne ležim s njom, već stojim kraj njenog kreveta na kat), pozdravimo se, poljubimo i to je to. Zaspi sama, ali kad je tata, neće.

U pravilu, ne dopuštamo budnost nakon 22 sata. To je granica. Dogode se rođendani, ili kasniji dolasci kući, ali nastojimo da je najkasnije do te ure u krevetu.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Kako vi njih dobijete da spavaju do 8, 9 ?

Marko je , na žalost, naučio na sat ( baba ga je naučila ) i onda lijepo donese sat u krevet i kaže mala kazaljaka je na 6 a velika na 12.....ajmo se ustati....

Ne bi taj odspavao do 7 .....a probala sam ga puštati i do pol 12 ( nemajka )

Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zaboravila sam buđenje.
    Budi se ujutro oko pola 8, sad kad nema vrtića bude i 8.

Meni to odgovara jer volim navečer imati vremena za sebe. A ja sam ranojutarnji tip tako da smo sad po ljeti uglavnom već oko pola 9 vani u šetnji.

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Jan potone najkasnije u 9, ako smo slučajno negdje vani može izdržat do pol 10, nakon toga ga uglavnom treba vući doma. Budi se spontano (dakle ako nemamo obaveza ujutro) najkasnije oko pol 8. Nola prije 11 ne treba spavati, spaval au vrtiću ili ne (ako je doma ne spava popodne), njen bioritam je jednostavno takav. Ako smo kasno došli odnekud ili se kasno smirila može i do ponoći. Spontano bi se budila recimo oko pola 9.
    Iako me nekad živcira što je tako dugo budna (moj je bioritam negdje između njihovih) baš mi je zgodno kako njih dvoje jednako "odgajanih" imaju tako različit ritam, mislim da je važno poštivat taj ritam i mislim si da joj ne bi bilo ugodno da je ranije spremam na spavanje, kao i što se jan muči kad bi ja da je dulje budan.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

maria, to se uči od rođenja. i NE DOZVOLITI BABAMA da ti namještaju sate! kao da moja mama ne bi zxuju volila u sedam buditi, a ne, ne...!! 8)

prvo: spustiti sve zastore, zamračiti sobu.
    drugo: ako se i probudi, brzo zagrliti i puhati u njih ravnomjerno u nadi da će opet zaspati. i reći da je jako, jako rano i da još svi spavaju.
    treće: imati gene kamene.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

sad je gotovo, zna na sat i ne možeš mu više ništa

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

moj sestogodisnjak se spontano budi ujutro izmedju 6 i 7, rijetko odvali do kasnije...

spavati ode u 80 posto slucajeva "spontano" se zalijepivsi za cacu si na kaucu (onda ga netko odtaljiga do kreveta), u 15 posto slucajeva ga ja odvedem u krevet (na njegovo izrazito i glasno negodovanje), popricam s njim, legnem eventualno kraj njega i zaspi. onih preostalih 5 posto je rezervirano za zaspivanje u letu kad i gdje ga uhvati

termin za spavanje je izmedju 8 i 9, rijetko kasnije. moze podnijeti da ostane budan ako situacija to zahtjeva ili mu je prezanimljiva

al jos uvijek u 85 posto slucajeva negdje u noci zavrsi kod nas u krevetu :/ sto mi, da mi je krevet ostao onaj veliki (2sa2) ne bi smetalo, al smo "spali" na onaj manji (180sa160!) i sad je to puno premalo za cijelu postavu (mm, ja, ami, leo i noa...) :/

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj maria71 prvotno napisa
    pa pomakni sat uatrag kad zaspi
    nije blesav da se diže u 5!

kod nas cirkus svako veče
    trudimo se uvijek biti kod kuće oko 20:30 da ostane vremena za tuširanje i večeru
    ako se gleda crtić, ne priča se priča
    i obrnuto

onda ja ležim na jednoj strani kreveta i dojim zrina
    ona na drugoj
    onda bi ona pod isti pokrivač sa mnom
    pa to razbudi zrina, pa opet s cicanjem ispočetka
    pa on zaspi
    pa onda ona namješta pokrivač i gnijezdi se uz mene tako traktorski nježno, da njega probudi
    pa sve ispočetka...

a neće zaspati dok se ne okrenem prema njoj

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kako vi njih dobijete da spavaju do 8, 9 ?

Marko je , na žalost, naučio na sat ( baba ga je naučila ) i onda lijepo donese sat u krevet i kaže mala kazaljaka je na 6 a velika na 12.....ajmo se ustati....

Ne bi taj odspavao do 7 .....a probala sam ga puštati i do pol 12 ( nemajka )
    nema pomoci. moji se ustaju sa suncem. onda ih u 7 sati moram skupljati po cesti jer vec oni krenu prijatelje zvati na igranje...

Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa
    onda bi ona pod isti pokrivač sa mnom
    pa to razbudi zrina, pa opet s cicanjem ispočetka
    pa on zaspi
    pa onda ona namješta pokrivač i gnijezdi se uz mene tako traktorski nježno, da njega probudi
    pa sve ispočetka...

a neće zaspati dok se ne okrenem prema njoj
    Ja sam M rekla da mama istovremeno ne može uspavljivati i nju i brata. Zato smo se MM i ja podijelili, ja sina, on kćer. A kad sam sama, prvo namirim J, a M me u dnevnoj siroče čeka (koji put i večeru), a onda se ful posvetim njoj. Bilo bi mi jako teško da istovremeno oboje uspavljujem. J ne bi nikad oka sklopio jer čim vidi sister, on bi se igrao.

Idu li vama klinci sami u krevet (Mama, ja sam umoran, idem u krevet ) ili ih morate obavijestiti da je vrijeme za krevet ili ih morate nagovarati?

M vrlo rijetko sama ode zbog umora, obično joj moram reći da je vrijeme za spavanje i to ne posluša uvijek od prve, već iz desete molbe, ne samo moje već i MM. Zato mi je lakše spremit juniora spat, nego šestogodišnjakinju (iako volim čitati priče).

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

molbe?!
    kod nas je, na kraju, uvijek urlanje
    otkako se burek rodio, nema više spavanja i uspavljivanja s tatom; ona kompenzira njegovo vrijeme provedeno na cici

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Lima zna reci "umoran sam, odo ja spavati" - ode, legne, pokrije se, dam mu pusu i on zaspe.

No najcesce ne dodje do kolabiranja Idealno bi bilo da je u krevetu u 21h, sto nam teze ide sad po ljetu jer je ekipa vani dugo, dan je dug itd. A i ovisi jel spavao u vrticu ili nije. Ako nije, nema beda za 21h, ali ako je, bas vidno mu se ne spava u to vrijeme pa onda obicno oduzi do 22:30. Ali i ako mu se bas ne spava u to vrijeme, on nema problem s tim da bude u krevetu. Nikad se nije pobunio na to. Ustaljena procedura - citanje price, pusa i laku noc.

Sinoc mu se nije spavalo (vise se meni spavalo) pa smo razglabali o kojecemu do 22:30 kad sam ga zamolila da me pusti da vise zaspem

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

moji su uvijek izmedju 19-20 h isli u krevet. Ja lezala sa njima i uspavljivala ih (nekad i mm)
    e sad je malo drugacije- U krevet odu oko 20h. Sami brzo zaspi, ali Edita jok. Svako malo ustaje jer hoce ili piskit, kakit, jesti, hoce vode...
    na kraju ustanem sa njom i pustim je do 21-21.30h
    Obicno tada sama kaze "E sad sam pospana, hocu spavat. I ode sama, legne, ja je poljubim, pokrijem, kazem da ne galami jer braco spava)

jedino sto se mi nismo naucili na tako kasno lijeganje djece, pa nama tesko pada, jer dosta stvari ostavimo uradit kada djeca zaspu. Tu nas Edi podosta zeza.
    ja sam uvijek rano lijegala, ali sad kako Edi kasnije ide spavat, ostanem do 23-24h. Sreca pa ujutro obicno spavaju do 7h, a ponekad i do 8 :shock: prije su se dizali u 5-6
    Jedino ne znam kako ce biti kada krenu u vrtic, jer ako se probude prije 7h vidim da im fali sna. Moja djeca su sa nesto vise od godine dana izgubili dnevno spavanje.
    Smijala sam se teti u jaslicama kada mi je rekla da Samija nikako ne moze uspavat. ja dodjem po njega u jaslice, sva djeca spavaju, samo se on igra

Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

molbe?!
    kod nas je, na kraju, uvijek urlanje
    otkako se burek rodio, nema više spavanja i uspavljivanja s tatom; ona kompenzira njegovo vrijeme provedeno na cici
    Npr. sinoć je gledala crtić. Nakon crtića sam joj lijepo uputila molbu. Nije poslušala. Rekla nam je: Nećete vi meni naređivati što da ja radim. Za prekipit. Neću vikati jer ću juniora probuditi, a onda sam nigdje. Zato sam je digla i spremila u krevet. I otišla peglat. Jest da je iz kreveta jokala za tatom spasiteljem koji joj je došao, pročitao priču i zaspao s njom.

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

pa krivo namisti sat da u 8 pokazuje da je 6 8)

Ines avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Rekla nam je: Nećete vi meni naređivati što da ja radim.
    ovo mi je tolko poznato...

jel ova faza predpuberteta traje skroz do pocetka onog pravog ili ce bit kakva pauza u medjuvremenu?

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

sori, tek sam sad vidila da je to netko već napisao

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Ines prvotno napisa

jel ova faza predpuberteta traje skroz do pocetka onog pravog ili ce bit kakva pauza u medjuvremenu?
    X

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ajajajajajaj
    kakav smo mi autoritet?! :?

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

kad smo u Zagrebu oboje su u krevetu najkasnije u 8.30. odlazak u krevet uvijek prate protesti:

a) Dianini: ja nisam umorna, ne spava mi se, želim spavati u dnevnoj sobi, još nije mrak, i tako dalje, i tako dalje.

b) Karlovi: urlanje: "Nece pavati! Nece pavati!

Kad se smire, za otprilike 5-10 minuta, zaspu u roku od 30 sekundi.

Diana ne spava u vrtiću već 2 godine. Karlo spava oko sat vremena, jer ga uvijek nešto probudi

U krevetu nema čitanja, jer se svjetlo gasi odmah - tata priču priča u mraku, a ako se čita slikovnica onda se to radi u d.s. prije odlaska u krevet.

Na moru je ista procedura, ali kreće kasnije, oko 9 do 9.30.

Buđenje je sada oko 7.30 - 8, no Karlovo normalno buđenje u Zagrebu je oko 6. A kad se probudi Karlo, probude se svi.

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Jerko - ne bi taj otisao u krevet prvi, koliko god mu se spavalo . Jednom se dogodilo da je zaspao sjedeci na WC skoljki (imam fotku)
    Tonka - moze nocu dokle hoces, pokupila oceve gene.
    Relja - redovito negdje izmedu 20 i 21 kaze "Mama, ja sam ti jako umoran" i u zadnje vrijeme legne sam u krevet i zaspe.

Kad idu u vrtic, trudim se uvesti reda u ritmove spavanja (prvenstveno tako da uvedem reda u svoj). Trenutno nema potrebe pa je raspasoj (necu o detaljima ).

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

znači, treće dijete donosi smirenje

malena beba avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

moja curica ce u 11-ti napuniti 6 god. ona ide spavati oko 22h ljeti jer ljeti ne idemo u vrtic, budi se oko 9 ipo ujutro.

zimi ide spavati izmedju 20:30 i 21 h

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

ah, zaboravih spomenut Reljino budenje: 7.00 - 7.30: "mama, dan je, pa vidis da je daaan..." i tako dok ne otvorim oba oka, a onda "gladan sam ti mljeka i kornfleksa" (navukao se na to u zadnje vrijeme)...

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

to mi odgovara
    kod nas se nikada ne spava dulje od 7:30
    ni kad se legne u 4
    ni kad se uopće ne legne...

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

kod nas se nikada ne spava dulje od 7:30
    ni kad se legne u 4
    ni kad se uopće ne legne...

ja moram ispuniti svoju tjednu satnicu, inace pucam po savovima

wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

ja samo da se hinjski nasmijesim 8)

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

mrš!

Lu avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Citiraj Maja prvotno napisa
    Citiraj Ines prvotno napisa

X
    vi se bunite sa sestogodisnjacima, a moje dijete ima 4 godine i to mi govori bar dva puta dnevno

Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I onda imam noćne razgovore s MM o tome što nas čeka kad bude imala 16. Na kraju zaključimo da moramo biti strpljiviji i tolerantniji prema njoj. I ode autoritet.

wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

mrš!

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Matilda prvotno napisa
    I onda imam noćne razgovore s MM o tome što nas čeka kad bude imala 16. Na kraju zaključimo da moramo biti strpljiviji i tolerantniji prema njoj. I ode autoritet.
    može večera za četvero (odraslih)?
    stavljam potpis pod sve što si rekla

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Na kraju zaključimo da moramo biti strpljiviji i tolerantniji prema njoj. I ode autoritet.
    ako ode zbog strpljivosti i tolerantnosti, nek ga voda nosi

Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

može večera za četvero (odraslih)?
    stavljam potpis pod sve što si rekla
    Da, to bi nam došlo ko psihoterapija!
    Ovaj tjedan je preko dana bila kod bake. Doma je dolazila samo prespavati. Kaže MM da su mu starci na rubu snaga. Bolje oni nego ja.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

mda...
    ali otkako se burek rodio, orka se ne odvaja od meme i moga kreveta
    kod bake?!
    mi slučajmo!

kinder avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

D je otišao iz našeg kreveta tek kada je L napunio 2 godine pa smo ih obojicu "iselili", uspavljujemo ih tako da legnemo jedno od nas s njima u krevet, a prije toga im D pročita priču .

Valjda će početi sam spavati kada pronađe curu, iako se mm grozi da će onda i on s njima spavati

Proći će i to , kad-tad

Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mda...
    ali otkako se burek rodio, orka se ne odvaja od meme i moga kreveta
    kod bake?!
    mi slučajmo!
    Jučer i danas ostala na spavanju kod bake i djeda. A znam zašto joj paše. Jer ide spavati tek kad padne s nogu, ne pere zube i jede smoki. Dakle, sve ono što mama ne da.
    Ja se odmaram, MM se vuče po stanu i cendra da mu fali M i da se osjeća ko loš roditelj jer je ostavio dijete preko vikenda. Nikad dobro.

Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Moje priljepčice se ne daju od mene (a bogme ni ja od njih). Legnemo sve zajedno (i tatkos nam se pridruži) oko 22 h, onda slijede priče, zezancije... ovisno o tome koliko smo pospane, zaspimo u roku pola sata- sat... tatek se tada vrati u svoju "momačku" sobu, gdje se raskrili po bračnom krevetu, a ja se cijelu noć tiskam s priljepčicama. Da mi smeta, riješila bih to nekako, ali super mi je ovako. To su mi nakon radnog dana najljepši i najopušteniji trenuci kad im se zbilja potpuno posvetim.
    Ne brinem zbog kasnih sati, jer ne idu u vrtić, pa spavaju dokle žele. Po danu odspavaju oko 2 sata, iako se Megica u zadnje vrijeme zna prošvercati.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Re: šestgodišnjaci, kad (i kako) idu spavati?

eno je, još čita!
    i nema šanse da zaspi prije 22:30...
    ujutro se diže oko 7, u vrtiću spava po dva sata...
    ovako je i kod nas, samo sto moja ne zna citati 8)

uvijek je bila kasnospavac, no nije ni ranoranioc, samostalno bi se budila između 8 i 9, naravno u subotu nakon radnog tjedna zacvrkuce vec u 7 8)

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i zaboravila sam napisati da najbrze zaspi kad se zagnjuri u mene ili tatu, no jos uvijek preferira mene

Mejra's mommy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Joj apri, bar zaspi sama. Kod Mejre ne pali nista osim mame. Mislim da cemo tako do koledza. :/

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •