Stranica 10 od 13 PrviPrvi ... 89101112 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 451 do 500 od 624

Tema: razgovor sa juul-om

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Anci prvotno napisa
    Citiraj koryanshea prvotno napisa
    s druge strane, u zadnje vrijeme se toliko cesto uhvatim kako za neke gluposti govorim MD da me zivcira ovo, da me zivcira ono, mislim da moram nac neku ugodniju verziju ovo "zivcira me" mi je nekako ... prejeftino, a i predefaultno za ja poruku...
    smeta me...
    ne volim kad...

voljela bih da...
    mislim da bi bilo dobro da...
    pop...dim na ?!

otkad znam za sebe moja prva reakcija na te izraze je kontra, ja se ne želim uklopiti u ostale, izgubiti sebe
    pa u tome je i tvoja najveća greška, ti si toliko opterećena svojim djetinjstvom da uvijek krećeš od sebe i projeciraš sebe na dijete. a to ne mora biti tako, možda je tvoje dijete sušta suprotnost tebi i tvom načinu razmišljanja ?! ne znam, mgrubi, kad pomislim da ti dijete ima tek 2,5 god. za moj pojam, no hard feelings, previše malo razmisljaš i praviš od toga svega nauku. ono: zašto jednostavno kad može komplicirano.... moje dijete je stvorilo naviku pranja zuba i bez da sam tancala oko nje. i gotovo. u AS se vozi od rođenja, drugačije i ne zna i dugo dugo i nije bilo potrebe uopće išta objašnjavati na tu temu. i onda se objasnilo.

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

mislim da smo se malo previse uhvatili toga 'ja zelim', to je samo jedna od mogucnosti za prenosenje ja poruka. stvarno ima mnogo nacina, i ovisi od situacije do situacije sto ce se i kako reci.

moje dijete je stvorilo naviku pranja zuba i bez da sam tancala oko nje. i gotovo.
    daj recept

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa
    pop...dim na ?!
    Uvijek nađeš pravu riječ.
    I to je JA poruka.
    Ponavljam rečeno: uvijek sam znala da si ti prava julovka

koryanshea avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

pop...dim na ?!
    I to je JA poruka.
    ou jea! samo ja kazem "pop...dim KAD... "

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

pop...dim na ?!
    I to je JA poruka.
    i ja....pa to postane TI poruka...

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

leonisa
    Ti se stvarno ne predaješ... s tim čarapama

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

o, da samo s carapama

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

odoh ja spavati
    jest da su divni trenuci surfanja u miru...

no i house mi je prekasno danas

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

izdrzat cu jos 20 minuta do housa!
    osim ako se ne nagovorim na zrce...opet....

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

[quote="mama courage
    pa u tome je i tvoja najveća greška, ti si toliko opterećena svojim djetinjstvom da uvijek krećeš od sebe i projeciraš sebe na dijete. a to ne mora biti tako, možda je tvoje dijete sušta suprotnost tebi i tvom načinu razmišljanja ?! ne znam, mgrubi, kad pomislim da ti dijete ima tek 2,5 god. za moj pojam, no hard feelings, previše malo razmisljaš i praviš od toga svega nauku. ono: zašto jednostavno kad može komplicirano.... moje dijete je stvorilo naviku pranja zuba i bez da sam tancala oko nje. i gotovo. u AS se vozi od rođenja, drugačije i ne zna i dugo dugo i nije bilo potrebe uopće išta objašnjavati na tu temu. i onda se objasnilo.[/quote]

mislim da mi svi krečemo od sebe, svako razmišljanje sa uključenim emocijama je subjektivno

moje dijete je pravo žensko, nije na me, više je na svog starog
    i on je jako uključen u njen odgoj
    ja samo želim izbjeći dokazane greške, i pokušavam ne otići u drugu krajnost (MM stvara potreban balans)

1. dijete - teoretiziram, filozofiram ... šta je tu čudno

ti imaš super dijete, mojem djetetu je pranje zubi tlaka
    tlaka je i meni, ali kad se navikneš tj. kad ti uđe u naviku, onda imaš potrebu prati zube i više nije tlaka
    moja se vozila u AS od rođenja, pa je svejedno htjela i drukčije, nevezano u AS, ili na sjedalu kao mi veliki

kad joj kažem ajmo prati zube :
    -20% uzme četkicu i pere
    -70% neeeeeeeeeeee, neću, kmeza pravi mi plačljivu facu ...
    - 10% preumorna, ja odustajem

zato i koristim:
    -igru - kreveljimo se pred ogledalo
    -samo dam četkicu dok gleda crtić
    -pregledavamo si zube da vidimo koji je šporki pa ga idemo oprati (skupa sa ostalima)
    ....

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    moje dijete je pravo žensko, nije na me, više je na svog starog
    A jesi ga fino sročila

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Da se nadovezem na ancicu i podsjecanje na pishanje.

Meni nije isto da li djetetu kazes da ide pishati prije kretanja na put, ili mu cijele dane spominjes da bi trebalo ici piskiti (ti vodis brigu oko toga umjesto njega).

I mi svaki put prije puta SVI idem na pishanje. Pisalo ti se ne pisalo, to jednostavno radimo jer je tako lakse i jednostavnije i ne mora se stajati s autom za 5 min i bla bla. I to je nase obiteljsko pravilo. To mi nema veze s tim generalnim preuzimanjem djetetove odgovornosti kad treba ici na wc (a ne ide se na put )

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Nek nauci trpit
    Ko moj - 9 sati u autu tijekom subotnjeg povratka s mora
    (naravno da sam stajala , al je trpio )

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ja ju priuptam (ponekad i posjednem) kad vidim da se meskolji, kad vidim da je proslo 6 i vise sati preko dana i prije nocnog spavanja.

nekad i negoduje, nekad se i "prepucavamo" ali kad sjedne i pisa.

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj meda prvotno napisa
    mislim da smo se malo previse uhvatili toga 'ja zelim', to je samo jedna od mogucnosti za prenosenje ja poruka. stvarno ima mnogo nacina, i ovisi od situacije do situacije sto ce se i kako reci.

moje dijete je stvorilo naviku pranja zuba i bez da sam tancala oko nje. i gotovo.
    daj recept
    X

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

moje dijete je pralo zube od prvog zuba....onda je tata uveo pastu sa njenih nepunih dvije i pocela je samo sisat pastu.
    sad smo u fazi odbijanja i deranja. pranje zubi je u rangu ciscenja nosa.
    biljezim se za recept.

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

obojica peru zube sami od nekih godinu dana... nikad nisu imali periode bunta protiv pranja zubi - što ne znači da neće
    nema recepta - stvar je djeteta...

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Moj maleni se isto ne buni pranju zubiju (osim kad ja hocu malo detaljizirat )

Mi imamo nekoliko stvari za koje zna da se moraju - mora se puhat nos, moramo prat zube, stavit kremicu, isprat nos sterimarom, moramo se inhalirat kad je prehladjen i sl. I nije da se bas nikad ne buni, a ponekad napravi sve i na svoju inicijativu. Za zube se cak ustaje iz kreveta kad ih navecer zaboravimo oprat (da, dogadja nam se kad smo na godisnjem , al maleni se uvijek svega sjeti ) Ne zeli da mu "zeleni" karijesi grickaju zubice pa da mu pocrne

koryanshea avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa
    a-a! i dalje kritiziram ponasanje, a ne ponasatelja, ajm stil gud
    osnovna formulacija ja poruke tamo gdje sam ih "ucila" je bila: "kad ti radis to i to ja se osjecam tako i tako".

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa
    a-a! i dalje kritiziram ponasanje, a ne ponasatelja, ajm stil gud
    osnovna formulacija ja poruke tamo gdje sam ih "ucila" je bila: "kad ti radis to i to ja se osjecam tako i tako".
    Ni ja nisam kompetentna kad je JJ u pitanju, više sam se oslanjala na vlastiti majčinski instinkt nego pročitanu literaturu, no osvrnut ću se na ovu zadnju rečenicu koja mi se nikako ne sviđa. "Kad ti radiš to i to ja se osjećam tako i tako" Zašto je to potrebno tako reći?? To mi više liči na nabacivanje grižnje savjesti djetetu...Tipa ak ti ne opereš zube ja ću se ljutiti...Kakve veze imam JA s tim?? Nikakve. Zar nije bolje reći ak ne opereš zube pokvarit će ti se pa će te boliti??

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj yaya prvotno napisa
    Ni ja nisam kompetentna kad je JJ u pitanju, više sam se oslanjala na vlastiti majčinski instinkt nego pročitanu literaturu, no osvrnut ću se na ovu zadnju rečenicu koja mi se nikako ne sviđa. "Kad ti radiš to i to ja se osjećam tako i tako" Zašto je to potrebno tako reći?? To mi više liči na nabacivanje grižnje savjesti djetetu...Tipa ak ti ne opereš zube ja ću se ljutiti...Kakve veze imam JA s tim?? Nikakve. Zar nije bolje reći ak ne opereš zube pokvarit će ti se pa će te boliti??
    Pa ja vjerujem da postoje situacije u kojima je ok govoriti o svojim osjecajima i one u kojima to bas nije najsretnije rjesenje. Recimo bas ovo o zubima ne bi bas trebalo imati puno veze s majcinim osjecajima nego fakat s realnom cinjenicom sto ce se desiti ak se zubi ne peru. A u nekoj drugoj situaciji, kad nas je zaista nesto povrijedilo sto je dijete napravilo (recimo nije se drzalo dogovora), tu mi se cini savrseno ok reci da te je njegovo ponasanje povrijedilo/razljutilo/rastuzilo itd, jer fakat je. Mislim i ne-pranje zuba nas moze naljutiti, al zbog cinjenice sto mi znamo sto se desava zubima koji se ne odrzavaju i jer znamo koliko boli popravak zuba

No dopustam i da sam u krivu

koryanshea avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Zašto je to potrebno tako reći?? To mi više liči na nabacivanje grižnje savjesti djetetu...Tipa ak ti ne opereš zube ja ću se ljutiti...Kakve veze imam JA s tim?? Nikakve. Zar nije bolje reći ak ne opereš zube pokvarit će ti se pa će te boliti??
    pa ovakva ja poruka mi se ne cini primjerena bas za pranje zubi
    poanta ja poruke je da nema optuzivanja: "ti uvijek radis to i to!" - jer tako drugu osobu stjeras u kut i moze se samo branit protunapadom.
    kad kazem: "kad radis to i to, ja se osjecam tako i tako", kazes da ti smeta ponasanje a ne osoba koja se ponasa. govoris kako se osjecas zato da bi te druga osoba bolje razumjela, ozbiljnije shvatila, imala vise informacija za razmislit o tom ponasanju i za zajednicko trazenje rjesenja.
    ali uzmi u obzir da tu ja ne pricam o komunikaciji s djetetom, jer s tim nemam bas iskustva. mozda bih trebala u potpis stavit disklejmer da nemam djecova

al vidi anchie zna

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa

Pa ja vjerujem da postoje situacije u kojima je ok govoriti o svojim osjecajima i one u kojima to bas nije najsretnije rjesenje. Recimo bas ovo o zubima ne bi bas trebalo imati puno veze s majcinim osjecajima nego fakat s realnom cinjenicom sto ce se desiti ak se zubi ne peru. A u nekoj drugoj situaciji, kad nas je zaista nesto povrijedilo sto je dijete napravilo (recimo nije se drzalo dogovora), tu mi se cini savrseno ok reci da te je njegovo ponasanje povrijedilo/razljutilo/rastuzilo itd, jer fakat je. Mislim i ne-pranje zuba nas moze naljutiti, al zbog cinjenice sto mi znamo sto se desava zubima koji se ne odrzavaju i jer znamo koliko boli popravak zuba

No dopustam i da sam u krivu
    Ma da, ali zar to nije malo prekomplicirano. Što nije jednostavniji princip određeno ponašanje=određena posljedica. Dakle ak ne pereš zube=pokvarit će se, odnosno ak se ne pridržavaš dogovora= tužna sam, radnja=posljedica. Sve ostalo mi se doista čini nepotrebnim kompliciranjem, sve te JA-TI poruke i ostalo, mislim da mi ni 5 života nebi bila dovoljna kad bi odvagivala svaku riječ koju upučujem djetetu, mužu, suradnicima, prijateljima...ajme..dobila bi čir na želudcu.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pa te ja poruke nisu bas neka umjetnost.. bitno je krenuti od toga kako se ti osjecas, sto mislis kad se desi to i to.

Umjesto optuzujucih poruka tipa "nikad ne pokupis svoje igracke! Sve je razbacano! kad ces vise poceti spremati za sobom?" mozes reci "meni stvarno ide na zivce i uzasno me smeta kad vidim razbacane igracke okolo. Ne pada mi na pamet da gazim po njima i lomim noge - ocekujem od tebe da ih pokupis!"

to bas nije neka umjetnicka ja poruka , al ionako mislim da je smisao tih ja poruka skoncentrirat se na sebe i to kak se osjecas umjesto da napadas drugu osobu.

Jesam u krivu?

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Umjesto optuzujucih poruka tipa "nikad ne pokupis svoje igracke! Sve je razbacano! kad ces vise poceti spremati za sobom?" mozes reci "meni stvarno ide na zivce i uzasno me smeta kad vidim razbacane igracke okolo. Ne pada mi na pamet da gazim po njima i lomim noge - ocekujem od tebe da ih pokupis!"
    i onda ti tvoj dzunior/dzuniorka (posebice kad uđe u pubertet) veli hladno: pa nemoj gledati i ne ulazi mi u sobu, pa nećeš gaziti.

i što onda ?!

nije da ne kužim tu foru s optuživanjem (i ja je prihvaćam kao jednu od glavnih točaka moje visoke škole diplomacije, al kod odraslih), al još samo fali da počnem citirati shakespeara. eh, ti su ona dobra stara vremena kad se govorilo: dok si pod mojim krovom...

inače, što se tiče pranja zubi... nema tu nekakve filozofije niti recepta... niti bih vam točno znala reći kako je to kod nas krenulo, krenulo je normalno, prvo sam joj dala da se sama igra, pa da joj ja perem. bilo je trenutaka kad bi znala i ona zavijati jer joj se ne da prati zube. al takvi ispadi kod nas kratko traju. možda je bit u tome da mi od toga upravo ne pravimo toliiku halabuku i ne posvećujemo toliko tome pažnje ?! možda ipak ima istine u onoj skroz neosobnoj izjavi: zubi se peru. i točka.

s tim da ja mojoj još uvijek perem zube. i ona polako počinje sama preuzimati tu obavezu. uz moj nadzor.

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Pa te ja poruke nisu bas neka umjetnost.. bitno je krenuti od toga kako se ti osjecas, sto mislis kad se desi to i to.

to bas nije neka umjetnicka ja poruka , al ionako mislim da je smisao tih ja poruka skoncentrirat se na sebe i to kak se osjecas umjesto da napadas drugu osobu.

Jesam u krivu?
    Nisi...fala i tebi i koryanshei...Tako nekako sam i pretpostavljala...tako nekako i radim i bez da mi je JJ rekao...

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i onda ti tvoj dzunior/dzuniorka (posebice kad uđe u pubertet) veli hladno: pa nemoj gledati i ne ulazi mi u sobu, pa nećeš gaziti.

i što onda ?!
    Pa ne gazi meni granice, ak su u njegovoj sobi - neka mu ih Al ak su u dnevnoj, e onda nemere.

Ja osobno mislim da ima puno toga u cinjenici da jednostavno od djeteta OCEKUJES da nesto napravi (i tocka). I vjerujem da kad zaista to mislis da se to onda i osjeti u tvom glasu i neverbalnom govoru i jednostavno salje poruku djetetu da bas nema drugog izbora

koryanshea avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Nisi...fala i tebi i koryanshei...Tako nekako sam i pretpostavljala...tako nekako i radim i bez da mi je JJ rekao...

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Jesam u krivu?

Nemoj se ti previse voditi time sto ja pisem. I ja bauljam (po mraku) i snalazim se. Flower ti slusaj 8)

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Al ak su u dnevnoj, e onda nemere.
    da, i onda ? što dalje ? opet neka JA poruka ?!

inače, mislim da spremanje dječje sobe znači i da dijete treba steći naviku spremanja (vlastitih) stvari uopće. da ne bi kasnije na topicu "jeste li zaista pedantne ?" bilo šokova

Ja osobno mislim da ima puno toga u cinjenici da jednostavno od djeteta OCEKUJES da nesto napravi (i tocka). I vjerujem da kad zaista to mislis da se to onda i osjeti u tvom glasu i neverbalnom govoru i jednostavno salje poruku djetetu da bas nema drugog izbora
    shvatila si bit.

i točka.

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

dok se ne vodi briga o postojecim igrackama (a u tome rado pomazem ako me se zamoli i ako imam vremena), na snazi je embargo na nove igracke (pogada i rodendane, vrijeme poklanjanja i sl.). upravo smo ukinuli jedan . a sintaksa je: "pospreemanje igracakaaaa!!" :D. najcesce pali.

zanimljivo je da je s pranjem zubiju problema bilo samo s najstarijim (krizu smo prebrodili tako da sam ja opisivala koje sve bestije vidim i micem s tih zubiju, znao je da fantaziram, ali bilo je nevjerojatno ucinkovito). mladi su to prihvatili kao matter of fact. ne zele u krevet dok im ne operem zube (a cesto ni nakon )

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

inače, mislim da spremanje dječje sobe znači i da dijete treba steći naviku spremanja (vlastitih) stvari uopće. da ne bi kasnije na topicu "jeste li zaista pedantne ?" bilo šokova
    Hoce li spremati svoju sobu ili ne - ja se nadam da hoce, al to cu probati prepustiti njemu. U stvari - lako mi teoretizirati kad mi dijete nema svoju sobu i neznam kad ce

A ovo spremanje svojih stvari... oooo da se to nauciti i bez sobe. On vec sada sam sprema igracke za sobom naveliko - nikad nam nisu razbacane. Ne moram ga ni podsjecati. Teta u vrticu kaze da on sprema uvjek medju prvima Jednostavno ocekujem da u prostoru u kojem boravimo svi zajedno, svi zajedno i pospremamo za sobom. I tako to svi radimo u nasoj maloj zajednici. I to bi nastavila i ocekivati i kad bi imao svoju sobu.

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

mislim da je smisao tih ja poruka skoncentrirat se na sebe i to kak se osjecas umjesto da napadas drugu osobu.

Jesam u krivu?
    Mislim da je poanta upravo u tome sto si napisala.

Moram priznati da mi pomalo idu na zivce rasprave o tome sto je „ispravano“ ili „pogresano“ reci u nekoj situaciji. Kao da postoje nekakavi definirani obrazci koje treba znati i onda u pravom trenutku primjenjivati.

Tesko mi je zamisliti komunikaciju u kojoj bismo razmisljali o svakoj rijeci koju uputimo djetetu (ili bilo kome drugom), po tom mi pitanju Juul pomalo leti u oblacima. Puno sveobuhvatniji i prakticniji pristup komunikacijskom problemu (kompatibilan s JJ!) nasla sam kod Marshalla Rosenberga (NVC FAQs). Vjerujem da su i principi o kojima prica MR mnogima prirodni i jasni sami po sebi (upravo zbog toga sto su takvi kakvi jesu – jednostavni, ucinkoviti, humani...), ali ima nas i takvih kojima je potreban mali poticaj da u sebi otkrijemo i razvijamo te vjestine...

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj Kanga prvotno napisa
    Moram priznati da mi pomalo idu na zivce rasprave o tome sto je „ispravano“ ili „pogresano“ reci u nekoj situaciji. Kao da postoje nekakavi definirani obrazci koje treba znati i onda u pravom trenutku primjenjivati.

Tesko mi je zamisliti komunikaciju u kojoj bismo razmisljali o svakoj rijeci koju uputimo djetetu (ili bilo kome drugom),
    Upravo sam to i rekla....čir na želudcu

Što se pospremanja igračaka i ostalog tiče...kod nas je pravilo nakon igre pokupiti igračke...U početku smo svi skupa skupljali u kutiju i tako se zabavljali ...idemo spremati igračke jeeeeeeee...ja ću prva jeeeee... da bi nakon nekog vremena počela sama kupiti bez da joj itko na to mora ukazivati. Dakle bez ikakvih JA-TI-MI i ostalih poruka.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Što se pospremanja igračaka i ostalog tiče...kod nas je pravilo nakon igre pokupiti igračke...U početku smo svi skupa skupljali u kutiju i tako se zabavljali ...idemo spremati igračke jeeeeeeee...ja ću prva jeeeee... da bi nakon nekog vremena počela sama kupiti bez da joj itko na to mora ukazivati. Dakle bez ikakvih JA-TI-MI i ostalih poruka.
    to se meni sviđa: kroz igru do navike

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i što onda ?!
    Za takve odgovore uopće nije potrebno čekati do puberteta. Ja sam htjela vježbati te famozne ja-poruke, pa sam se jednom prilikom, kad je divljala, obratila Fioni biranim riječima: "Ja sam jako tužna kad ti...", da bi mi ona kao iz topa odgovorila "A ja sam jako tužna kad to ne smijem raditi". Pa ti vidi čija joj je tuga bitnija.

Ne znam, JJ-a sam čitala napreskokce i zaista bih trebala odvojiti malo vremena da ga pročitam sustavno, od korica do korica, no čini mi se da se on u svojoj praksi nije baš susretao s tvrdoglavom i dosjetljivom djecom. Kod njega jedna, maksimalno dvije rečenice, rješavaju sve probleme. Ponudit ću mu da provede koji mjesec čuvajući moje cure, pa će dobiti materijala za novu knjigu.

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Sanja prvotno napisa
    , no čini mi se da se on u svojoj praksi nije baš susretao s tvrdoglavom i dosjetljivom djecom. Kod njega jedna, maksimalno dvije rečenice, rješavaju sve probleme.
    nije jedini

a sad ono o kompetenciji, nasla sam u VKD na pocetku knjige, str. 14:

'Kada kazem da su djeca kompetentna, zelim reci da nas ona mogu nauciti to sto trebamo znati. Daju nam povratne informacije i time omogucuju da vratimo izgubljenu kompetenciju te nam pomazu da odbacimo neplodne i autodeskruktivne obrasce ponasanja u kojima nema ljubavi. Potrebno je mnogo vise od demokratskog razgovora s djecom da bismo od njih ucili na taj nacin. Moramo razviti vrstu dijaloga kakav mnogi ljudi nisu u stanju usppstaviti cak ni s drugim odraslim ljudima: potreban nam je osobni dijalog temeljen an ravnopravnom dostojanstvu.'

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Sanja prvotno napisa
    Za takve odgovore uopće nije potrebno čekati do puberteta. Ja sam htjela vježbati te famozne ja-poruke, pa sam se jednom prilikom, kad je divljala, obratila Fioni biranim riječima: "Ja sam jako tužna kad ti...", da bi mi ona kao iz topa odgovorila "A ja sam jako tužna kad to ne smijem raditi". Pa ti vidi čija joj je tuga bitnija.
    on ima 26-godišnje iskustvo u radu sa djecom i "problematičnom" djecom

sad da malo cjepima:
    "Ja sam jako tužna kad ti...",
    ovo je TI poruka
    možda pravi razlog zašto si ti tužna/ljuta ako ona to radi ?

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

MGrubi - ne kontam...
    Objašnjenje?

Tj. kontam da je ono TI poruka, ali šta je trebala reći?

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

trebala je reći..."a sad je stvarno DOSTA!"
    nema ni TI ni JA, pa da vidimo odgovor na to

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Maslačkica prvotno napisa
    MGrubi - ne kontam...
    Objašnjenje?

nemam pojma
    da bi mi išta konretno palo napamet, treba mi konkretna situacija
    ovo je bio samo blic neke situacije.. preopširno

onako kako bih ja rekla, možda ne bi upalilo, možda bi bilo pogrešno ...
    trebaš poznavati osobu (dijete) da bi mogao dobiti nekakav rezultat

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa
    trebala je reći..."a sad je stvarno DOSTA!"
    nema ni TI ni JA, pa da vidimo odgovor na to
    to ti je JA poruka
    zamaskirana
    naime da upotpunim: meni je dosta
    meni je dosta: da JA moram paziti hoće li se vaza razbiti, hoće li biti nered pa moram sve spremati .. to je moja vaza, to je moja soba .. moje pravo odluke

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ovo mi se čini kao Bill Cosbi kada je bio na Oprah, pa kaže da on govori svojoj djeci: "Ovo je moja kuća, ja sam je zaradio, vi samo živite tu, svoju idite pa zaradite"
    I još nešto u tom smislu...

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ovo mi se čini kao Bill Cosbi kada je bio na Oprah, pa kaže da on govori svojoj djeci: "Ovo je moja kuća, ja sam je zaradio, vi samo živite tu, svoju idite pa zaradite"
    ima pravo
    na taj način djetetu daje do znanja istinu
    osim toga djete ima uvid u život sa dobrom plaćom i shvaća bit školovanja i truda u učenju "nepotrebnih gluposti"

Ivana Trump je na taj način odgajana, i pogledaj ju: radi i trudi se

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

je malo offtopic,ali ja nemam ništa protiv takvog pristupa

koliko se potrudiš,toliko ćeš imati

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

MGrubi - ne kontam...
    Objašnjenje?

nemam pojma
    da bi mi išta konretno palo napamet, treba mi konkretna situacija
    ovo je bio samo blic neke situacije.. preopširno

onako kako bih ja rekla, možda ne bi upalilo, možda bi bilo pogrešno ...

Mislim, pitam te, jer mi je jako bitno znati.... a skontala sam da u komunikaciji s djecom koristim "nemoj stavljati nogu na tutu, nemoj ovo, nemoj ono... to se ne radi tako itd.". Većinom ono što kažem ne mijenjam ton nego usputno kažem djetetu, i pošto nisu moja , poslušaju me. Kada vidim da ne reagira, fizički djelujem da sklonim tutu ili nogu, ako već tutu ne mogu itd.
    Možda se za veće stvari koriste te JA poruke? Mislim...jaoooooo....

I MGrubi - prozvala sam te na drugom topiku da mi daš primjer, pa ti samo skrećem pažnju - topik je onaj o kaznama...

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

koji o kaznama?

gle, ja ti mislim ovako: ako previše puta koristiš nemoj i ne, onda ih obezvrijediš
    ja ih koristim samo kad moram
    ne usput, nikad, to me posječa na moju babu i onaj osječa sputanosti (ja sam bila poslušno dijete)
    ako ne želim da stavlja nogu u tutu ili se penje na tutu, kažem zbog čega: pazi da ne padneš...

al ja sam ti jako flegma, ako hoće može si tutu staviti na glavu, od mene će dobiti samo izraz: bljaaaaak, tu su bila govna,.. smrdi.. bljaaaak

a kako da joj objasnim zašto tuta nije kapa?
    i zanimljivo je da mi prije reagira na takvu moju reakciju nego na "nemoj"

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ima pravo
    osim toga djete ima uvid u život sa dobrom plaćom i shvaća bit školovanja i truda u učenju "nepotrebnih gluposti"

u biti je ovo što si sad rekla u potpunoj kontradiktornosti sa svim što se kroz juula do sada zalažeš. :?

ako previše puta koristiš nemoj i ne, onda ih obezvrijediš
    i ja tako mislim, zato velim:"nemoj s-l-u-č-a-j-n-o da mi...!!!!"

joj, joj,... koja filozofija!! sunce mu kalajsano!! sve nešto u lipo da bi se opet došlo na ono na što se zgražamo i od čega svi imamo traumčice!

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

[quote="MGrubi"]
    ja bih rekla da prvo trebas poznavati sebe, a zatim i dijete

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ima pravo

u biti je ovo što si sad rekla u potpunoj kontradiktornosti sa svim što se kroz juula do sada zalažeš. :?
    a kako to?

Stranica 10 od 13 PrviPrvi ... 89101112 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •