Što ide dalje, sve se više čini da je nama Juulovo VKD dobro došlo za mlaćenje prazne slame po topicima poput ovog.mama courage prvotno napisa
![]()
Što ide dalje, sve se više čini da je nama Juulovo VKD dobro došlo za mlaćenje prazne slame po topicima poput ovog.mama courage prvotno napisa
![]()
pogrešno sam citirala...
je meni u istoj ravni kao: dok si pod mojim krovom bit će onako kako ja kažem.to je moja vaza, to je moja soba .. moje pravo odluke![]()
samo naravno lijepše upakirano. al svodi se na isto.
nije,meni se baš sviđa ovaj izraz sunce mu kalajsanoAdioMare prvotno napisa
![]()
moram ga umemorirati
McGrubi, ne znam za tebe, ali zadnje sto zelim je da moja djeca misle ili osjecaju da ono sto je nase nije i njihovo. Probaj zamisliti da si malo dijete i da ti mater izgovori takvu jednu recenicu. Ja sam je od mojih znala povremeno cuti, doduse malo preoblikovanu. Pa nisam mogla docekati punoljetnost da se pokupim.
postoji i zajedničko vlasništvo i vlastito,
svaka činjenica može biti zloupotrebljena
ma ja mislim da MGrubi nije mislila doslovno,nego više kao princip da se moraju naučiti da se radom i trudom u životu nešto može postići
pa naravno da je ono što je naše i ostavština naše djece...ja sam to u svemu ovome podrazumijevala....od mene mogu očekivati ljubav,podršku ,pomoć u mojim granicama koliko ću moći,al da ću im moći graditi kuće trokatnice,neću.nit bi htjela.
Grubi, mene iskreno zanima hoćeš li toliko analizirati (i utjerivati) i nadalje, kako dijete bude bivalo starije. :/
Ja to ne mogu povezati ama baš ni s čim osim viškom vremena upravo za to.![]()
nijemama courage prvotno napisa
jedno je činjenica, drugo je zloupotreba činjenice da se postigne cilj: poslušnost bez prava na odlučivanje
Zorana - ja sam se zgrozila na riječi Cosbija, ali onda kada sam razmislila...ja sam odgajana u smislu da je ovo sve naše, i mama će to podijeliti između nas dvije, i ja očekujem stan da mi se da.
Ti imaš drugo iskustvo i drugačije na to vidiš.
Mislim da je bit ova: dijete ima stvoje stvari i može sa njima raditi šta hoće i kako hoće - to mi je ok.
A isto tako, roditelj ima svoje stvari za koje ne da djetetu da ih uništava i ponaša se prema njima kako želi.
Mislim da se nimalo ne misli na čašu koju dijete razbije jer je nosilo od kuhinje do stola, pa mu iskliznulo iz ruku.
Meni je forum i JJ super, jer mogu razmišljati o sebi i svom ponašanju prema drugima i korigirati ga.
Isto tako, sada nemam djecu, ali sam jako puno griješila prema svojoj nećakinji koristeći time-out metodu, nerazumijevajući njene potrebe, nježnosti, bile su mi važne stvari, pa čak sam je i tukla, jer je meni to bilo normalno i neophodno u odgoju djeteta.
Čak je moj stav bio jako krut, tj. ja sam zračila strogošću itd, jer je to bolje za dijete.... JJ i forum su miotkriće
Ima kod nas ona stara dobra: nije govance nego se pas pokakio.![]()
Hoces reci da se onom Cosbyjevom recenicom ne koristi u svrhu kontroliranja ponasanja djeteta?
Ma tko će se zgrozit na starog Cosbyija....to je tipični njegov humor![]()
http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=65526MGrubi prvotno napisa
Ne bih rekla da je McGrubi tako to shvatila.![]()
što naravno dijete od 2,5 godine savršeno kuži.MGrubi prvotno napisa
ronin, ne mislim da je to htjela reći s rečenicom: moja vaza - moja odluka.
ma naravno, al se time misli da je sve u ovoj kući roditeljovo, jal čaša, jal tepih, jal krov ispod kojeg spavaju. i to što je roditeljevo - oni odlučuju o tome. jednog dana će sve to pripasti potomci, u tome nema sumnje, u višoj ili manjoj mjeri. al dok je njihovo oni odlučuju. ergo, dok si pod mojim krovom...Mislim da se nimalo ne misli na čašu koju dijete razbije jer je nosilo od kuhinje do stola, pa mu iskliznulo iz ruku.
umjesto da odgajamo dijete po juulu, mi filozofiramo što je gospon htio reći, pa čini mi se da na ovom forumu ima više topica na temu interpretacije njegove knjige VKD nego što ima hadisa za kur'an!AdioMare prvotno napisa
![]()
Ja mislila na onu Cosbijevumama courage prvotno napisa
,na to sam se referirala
Što se tiče ove rečenice Dok si pod mojim krovom.....totalno mi je odbojna i prilično sam sigurna da je nikad neću izreći.No istovremeno,htjela bih da to i poštuju.Licemjerno,a?
nije..igracke su djetetove. s njima nek radi sta zeli. i nosi posljedicema naravno, al se time misli da je sve u ovoj kući roditeljovo, jal čaša, jal tepih, jal krov ispod kojeg spavaju. i to što je roditeljevo - oni odlučuju o tome. jednog dana će sve to pripasti potomci, u tome nema sumnje, u višoj ili manjoj mjeri. al dok je njihovo oni odlučuju. ergo, dok si pod mojim krovom...![]()
Ne, ako misli igračkom razbit moju vazu...leonisa prvotno napisa
![]()
dok si pod mojim krovom frazu necu nikad zreci jer mi na usi izlaz.
nadam se da cu u startu uspjeti u tome da se uopce ni ne dovedem u tu situaciju....
ako smijem primijetiti
jedno je da djeca znaju da su stan i inventar vlasništvo roditelja - mislim da nema djeteta koje to ne kuži
a sasvim drugo ako im se to stalno nabija na nos (i meni je dr Huxtable išao strašno na živce s tim)
slim da nije poanta u MOJOJ vazi vec u cijenjenju nekih stvari.yaya prvotno napisa
a samim time i cijenjenju drugih i njhovog truda i rada.
naravno, ovo je dvosmjerno.
također, dr Huxtable mora da je fulao u razvoju osobne odgovornosti svoje djecečim je morao toliko puta reći: ja sam bogat, a ne ti, zaradi pa troši...
Nemoj biti. Možda nećeš izricati maloj bebi, predškolcu ili školarcu ... ali raspojasanom srednjoškolcu lako moguće da hoćeš. Ne prijeteći kako zvuči, ali recimo nekako ovako: "OK, slažem se da ti to neodgovara/smeta/želiš drugačije, ali dok se ne osamostališ to jednostavno nije moguće.ronin prvotno napisa
A to ti je samo malo uljepsana verzija.
mene smeta sto se prica kako djeca savrseno znaju manipulrati s nama.
a mi kao to isto ne cinimo s njima.
"ajde, pojedi tu blitvu pa idemo u park", "ajde, pokupi svoje igracke pa cemo tek onda gledati crtic", "ajde ovo ajde ono"....
od kud mi sad ovo....
juce smo bili na roditeljskom za vrtic i receno nam je kako se ne smjemo skradati vec se pozdraviti s djetetom pa tek onda otci. ofkors. no opet, ne smijemo pasti na spiku poput ja placem, daj mi jos jednu pusu, pa jos jednu pusu, pa jos sto i tako u nedogled. vec reci i otici.
ok, kod nekih to pali.
ali ja sam primjetila kod svoje da se u pravilu moze s njom dogovoriti.
mozda ce fakat odbjati nesto uciniti. vrstat ce, bacati se, lupati.....i odbijati. sto cu ja vise tada navaljivati, prijetit, forsirati, ona ce vise odbijati.
no ako ju pustim da isprotestira (ako se nema vremena, preknem protest njeznim zagrljajem i preusmjeravanjem paznje), popricam s njom, zagrlim ju i ponovo zamolim isto, ucinit ce to.
zasto se to smatra manipulacijom? zbog cega je pozeljno sasjeci u korjenu?
Hmmm... u situaciji zvanoj "vrtić" jednostavno nisam sigurna. Da, nešto drugo, ali vrtić (bar iz početka) može u nedogled.leonisa prvotno napisa
Nakon dvije vrtićke godine moja je opet počela s dugim opraštanjem, ali tada nisam odlazila iz vrtića dok se ona sama nije osjetila spremnom otići s tetom. No, mislim da to nije isto. U početku svi imaju isti problem adaptacije, kasnije su to individualni problemi i ne smije ih se zanemariti. Što ne znači sa se ovo na početku smije... kužite me.
Slažem se da nije manipulacija već tuga zbog opraštanja s roditeljem.leonisa prvotno napisa
A ovo s korijenom ... - gore sam nešto pisala na tu temu, adaptacija u vrtiću je jednostavno dvosjekli mač.
Želim vam da vam zbilja bude po dogovoru!![]()
da, istina je da je vrtic posebna prica, iako sam ja sebi ostavila par mjeseci za njenu prilagodbu![]()
istina je i to da u roku keks vidim oce li ona nesto dobrovoljno uciniti (odmah ili nakon tantruma) ili nece....poput ciscenja nosa.
tu fakat idem ko flaster.
ali uopce mi se ne svidja ta postavka i uvrijezeno misljenje da manipuliraju. oni samo idu dokle mogu, bas kao i svi odrasli ljudi. krecu se unutar granica a mi smo ti koji ih pomicemo i onda optuzujemo djecu da s nama manipuliraju.
(AM, di si pisala o adaptaciji? jako me zanima?)
Bar ljepše zvuči.Koliko puta nas sama intonacija i naglašavanje riječi u verbalnoj komunikaciji izvuče iz svađe(ili obrnuto)...zašto ne bismo kao roditelji to barem ljepše rekli?AdioMare prvotno napisa
![]()
to jako dobro JJ objasnjava u knjizi reci ne gdje govori o osobnom jeziku i skladu rijeci, tona i gestikulacije u odasiljanju poruka.ronin prvotno napisa
pa da se ponovim po 100x: objašnjenja rastu skupa sa djetetommama courage prvotno napisa
za nju od 2,5 god postoju mamine, tatine i Nerine stvari/igračke/roba/četkica za zube/pasta za zube ... a postoje i nedefinirane stvari (pod , zid, WC školjka ....)
ozbiljnije shvaćanje vlasništva ne očekujem prije 18-20 god
Ma nigdje, nespretno sam se izrazila.leonisa prvotno napisa
Ček, mislim da ipak ima jedan odličan Mendulin topic na tu temu, samo se ne sjećam naziva... ak' šta izroštam...
nije sva manipulacija negativnaleonisa prvotno napisa
a tad sijedi objasnjavanje zajednickog vlasnistva i suvlasnistvaozbiljnije shvaćanje vlasništva ne očekujem prije 18-20 god![]()
![]()
L. takodjer zna da je nesto njeno, mamino il tatino. ali to je, manje vise, sama pokupila.
rijetko kad se dovedemo u situaciju- oprez/zabrana, to je mamino/tatino.
cak je poticem da veli da je to i lein auto![]()
mislila sam da mislis na post iznad, ali rekoh, daj jos ak imaAdioMare prvotno napisa
![]()
sam da pretraznik proradi pa cu ga naci![]()
Poznavajući tebe kladila bih se da ćeš reći da je manipulacija - manipulacija. To samo za mene i Emsu postoje dvije vrste manipulacije.MGrubi prvotno napisa
![]()
jel bi pozitivna bila poticanje?![]()
sori, ne pada m na pamet koja bi to bila pozitivna..-..
Oprostite što upadam ali:
moram vam prenijeti riječi moje carice Maje, nema tu puno filozofije. A Juulovskija sumnjam da može biti.Maja prvotno napisa
![]()
joooooooooooooooooooooojAdioMare prvotno napisa
![]()
![]()
![]()
ima mjesta poboljšanjima, ali hvala ti, dirnula si me![]()
leonisa prvotno napisa
sa 21.g. dobiti će Elaborat etažiranja, ako treba 8)
![]()
gle, jasno naglašavanje To je moje! koristim kad mi uzme nešto moje i kreće u uništavačko-istraživački pohod (npr. sjenilo za oči) a blaže verzije nisu upalile
dakako kad vidim da istražuje nešto krhko, objasnim joj, zadovoljim bar dio znatiželje ... zamolim da mi vrati krhku stvar , jer je moja
obično pali
ne takoleonisa prvotno napisa
pitaj se kad je manipulacija negativna
po meni kad ima negativan cilj: nekome nanijeti zlo
gdje bi strpali umiljatu zamolbu?
kad sugovorniku ne možemo jasno objasniti razlog imamo dvije opcije: zapovijed ili manipulacija
evo ti jedan primjer manipulacije:
- bili smo u parku, sinoć
- nije htjela doma , kliza, kliza, kliza
- rekla samo joj još 2x i mi želimo ići doma jer smo ja i tata umorni i gladni i hoćemo ići kući
pristala, nakon 5 min
mi nismo bili umorni nego nam je dosadilo
ronin, to što je moja šmizla već sad vlasnica krova , ne znači da se tako može i ponašati. koji sam ja tek licemjer, al... zabole me.![]()
a za ostalo potpisujem AM
to je laž, dušo moja, nije manipulacija. (tepaš si k'o hebrang)- rekla samo joj još 2x i mi želimo ići doma jer smo ja i tata umorni i gladni i hoćemo ići kući
pristala, nakon 5 min
mi nismo bili umorni nego nam je dosadiloi u čemu je problem reći: NAMA JE DOSADNO!! ja to svojoj stalno govorim i gle, dijete sasvim normalno... barem za sada
![]()
ti se uvijek izvijaš u svojoj komunikaciji s njom, tebi umjesto jedne konkretne rečenice treba 20-tak da "udobrovoljiš" svoj pomladak. meni je fascinantno tebe čitati, al brate moj, i zamorno.
Takodjer, meni je samo citati o tome previse, ne mogu zamisliti da se tako odvijaju razgovori izmedju mene i malise. Svaka cast, MGrubi, ako to tebi ide prirodno, meni bi neko morao pisati tekst i ja ga uciti napamet, koliko mi je to strano.
o ja to ne vidim tako...manpulacija je kad navodis svjesno ili nesvjesno da netko ucini nesto svjesno ili nesvjesno protiv svoje volje. nesto sto prvobitno ne zeli.MGrubi prvotno napisa
razlicito od uvjeravanja.
jer ovo je bas navodjenje. sa jednim osnovnim ciljem da se ucin nesto sto ja hocu zelim.
meni je to uvijek u negativnom kontekstu.
i da....ja joj velim idemo doma.
ak joj objasnjavam zasto velim joj zasto...jer je vrijeme za nesto drugo sto imam u planu ili mi se jednostavno ide.
i velim idem.
i pitam ju jel ide i ona jer ja odoh.
uvijek dodje.
moje je ocu li joj udovoljiti i dati extra 5 minuta.
poceo je strah od odvajanja![]()
leonisa, jesi ga preciziralaleonisa prvotno napisa
![]()
Slažem se s tobom. Meni je manipulacija isto nešto negativno.
Pa radije reći što ti je na duši nego se izmotavat. Kud puklo da puklo![]()
Da budem u duhu topika: meni je to totalno juulovski. Ja stvarno bez grižnje savjesti znam reći da mi se neda čitati priča. Ne sad da nemam naočale i sl. već da mi se baš neda.
i ja sam pocela bez griznje korstiti nedamise
no opet uspije posjest me na balkon da gledam kako bere bosiljak i prevozi ga u kolicma 2m lijevo pa 2m desno...bez obzira sto velim da mi se neda. obicno ide- mama sjedi tu. neda mi se. dolazi i prima me za ruku, mama sjedi tu. gegam se, L. neda mi se, ocu sad to i to. vuce me na balkon, mama sjedi tu. odlazim na balkon, ali L. fakat mi se neda. posjeda me na stolicu, mama sjedi tu. sjedam ok L. malo cu tu sjedit pa idem nazad.
ne to nije manipulacijato je moja nemogucnost reci u datoj situaciji ne, necu i gotovo
![]()
Moram se sloziti s kolegicom Leonisom po pitanju manipulacije![]()
Manipulacija je tocno to - ne govorenje iskreno sto hocemo, nego to pokusavamo dobiti na prikriveni nacin (moze biti i: ajme sto sam zedna)
otisle smo u filozofiju, metafiziku, seciranje i dlakocijepanje...![]()
s obzirom da JJ napominje da dobri rod. rade dnevno oko 60-tak gresaka mislim da ovo vaganje svake rijeci moze zapravo otici bas u jednu gresku jer izgubimo bit sebe, spontanost i kontakt ovdje i sada - zar ne?