Stranica 12 od 13 PrviPrvi ... 210111213 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 551 do 600 od 624

Tema: razgovor sa juul-om

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

tako je....kako ono ide- dobro je ako se izvuce samo sa laganom psihozom (ili sta ono... )

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa
    u čemu je problem reći: NAMA JE DOSADNO!!
    pa to je Juulovski da ne može Juulovskije biti

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj flower prvotno napisa
    otisle smo u filozofiju, metafiziku, seciranje i dlakocijepanje...
    s obzirom da JJ napominje da dobri rod. rade dnevno oko 60-tak gresaka mislim da ovo vaganje svake rijeci moze zapravo otici bas u jednu gresku jer izgubimo bit sebe, spontanost i kontakt ovdje i sada - zar ne?
    Apsolutno

Ja bi rekla da svi mi koji cjepidlacimo tu na forumu (lako je teoretizirati, barem meni ), meni je to, sve i da hocu, zaista neizvedivo uzivo. Nema se tad vremena teoriju nakuckavati ko slova po forumu

Boze sacuvaj da ne grijesim, pa da mi se dijete odma ubije od muke i jada sto on ne moze biti savrsen kao majka

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

meni je najbolje kad oni vec postanu dovoljno veliki pa pocnu vracati raspravu i argumente - neki dan je ona svom ocu rekla (nakon sto ju je on nagovarao da se obuce jer je jelte hladno) - gledaj, ovo je moje tijelo i ja imam jedan termometar koji je drugaciji od tvog, tebi tvoj kaze hladno, meni moj kaze da nije - zasto da slusam tvoj, ovo je moje tijelo. skoro sam se upisala...na njegovu facu...

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

meni je najbolje kad oni vec postanu dovoljno veliki pa pocnu vracati raspravu i argumente - neki dan je ona svom ocu rekla (nakon sto ju je on nagovarao da se obuce jer je jelte hladno) - gledaj, ovo je moje tijelo i ja imam jedan termometar koji je drugaciji od tvog, tebi tvoj kaze hladno, meni moj kaze da nije - zasto da slusam tvoj, ovo je moje tijelo. skoro sam se upisala...na njegovu facu...

dobro je citat sve ovo, ipak, nista nas ne smije iznenaditi

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Zorana prvotno napisa
    McGrubi, ne znam za tebe, ali zadnje sto zelim je da moja djeca misle ili osjecaju da ono sto je nase nije i njihovo.
    Posve se slažem, Zorana. Ja sam od nižih razreda osnovne škole bila upućena u veće financijske odluke svojih roditelja - naravno, nije me se pitalo za mišljenje niti sam ni na koji način mogla sudjelovati u izborima, nego mi se, na način primjeren mojoj dobi, rekla neka odluka, npr. kupili smo novi auto jer se stari pokvario, pa ćemo idućih nekoliko mjeseci imati manje novaca za igračke, ali ćemo zato brže stići na more. Uvijek me se poticalo da čuvam naše stvari, da ne šaram po našim zidovima, ne razbijam naše vaze i slično, upravo zato jer je sve to naše. A ne roditeljsko.

Moram reći da je meni odgoj koji se prezentira u Cosby Showu toliko neprihvatljiv da se uopće ne mogu zamisliti da imam takav stav prema vlastitoj djeci. Uostalom, na ovom pdf-u se već pisalo o tome.

to je laž, dušo moja, nije manipulacija. (tepaš si k'o hebrang) i u čemu je problem reći: NAMA JE DOSADNO!!.
    x

Iako sam se uključila tek na prethodnoj stranici, pročitala sam cijeli topic i zapravo sam oklijevala javiti se, jer ne volim komentirati načine odgoja drugih ljudi, jednostavno smatram da svatko radi kako smatra da je najbolje, no ovo ću reći bez ikakve namjere da kritiziram: vidim, MGrubi, da se puno pozivaš na Juula, a zapravo u praksi često muljaš djetetu, od auta koji ne želi krenuti nadalje. Meni je, recimo, u odnosu s mojom djecom mnogo bitnija iskrenost prilagođena njihovoj dobi nego pažljivo upakirane rečenice. Jednom kad dijete skuži da mu muljaš (a skužit će, u konkretnom primjeru autosjedalice, prvi put kad vidi neko nevezano dijete kako se vozi), može se dogoditi da dugoročno izgubi povjerenje u tebe. I onda je svejedno u kakvu si "ja-poruku" zapakirala svoje muljanje.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Predobro!

Meni je super citat tudje komentare djeteta, na komentare svog se uvijek shokiram (ma koliko god juulovski ili kompetentni bili odgovori)

Pogotovo kad mi moje argumente vrati natrag drugom prilikom... fijuuuuuu

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Sanja prvotno napisa
    Moram reći da je meni odgoj koji se prezentira u Cosby Showu toliko neprihvatljiv da se uopće ne mogu zamisliti da imam takav stav prema vlastitoj djeci. Uostalom, na ovom pdf-u se već pisalo o tome.
    Evo ga: http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=62920

Flower, odvalila sam na termometar. Fiona ima slične varijante, ali s hranom.

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

moje dvogodisnje dijete bome ne moze pojmiti sto je to dosada, niti 'ne da mi se'

zato mu kazem da nesto konkretno moram/o napraviti, ili zbog neceg konkretnog sad ne mogu nesto raditi. za neke stvari prihvati moj izgovor, za cicanje nema sanse da ga icim uvjerim, za mnoge stvari se uspijemo dogovoriti uz mali protest...

i vecinom radim ovako kao mgrubi, i objasnjavam stvari koje mi odrasli uzimamo zdravo za gotovo, ne toliko da bi dijete shvatilo, nego prihvatilo neke stvari, ja bih rekla.

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

jedino sto ne kazem da auto ne vozi ako nismo vezani

zato mi imamo svako malo pricu o tome kako dodo ima svoj poseban stolac u kojem sjedi u autu, za indoktrinaciju oko as je mm zaduzen, dijete se do sad nije bunilo, al to je cisto preventivna mjera

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

i ja sam si mislila da ne poimi neda mi se, dosadno mi je i ine fraze. i mozda, u potpunosti, ne kuzi. ali kuzi da ja to u tom trenutku NE ZELIM ako sam u tome iskrena i odlucna.

inace, L. me je juce iznenadila dok smo se vozili u autu kada mi je rekla "mama, nadje muziku?"
    ili pak kad je dosla kod mojih i ugledala jednu praznu policu "di je nestala koka?"
    i oba puta sam se pitala od kud zna za te pojmove?

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Ailish prvotno napisa
    u čemu je problem reći: NAMA JE DOSADNO!!
    pa to je Juulovski da ne može Juulovskije biti
    jep, ali pazi ovo:
    taj rečenica pred nju stavlja moguću odluku:
    mami i tati je dosadne = idemo kući
    M i T nije dosadno = ostajemo još
    zaključak= M i T trebam zabaviti =kreveljenje , pozivanje na igru ... tu sposobnost je već pokazala

moje pozivanje na umor uklanja taj smjer razmišljanja
    a ja mislim da je to izbjegavanje mogućnosti donošenja takve odluke manipulacija

zašto je loša?
    laž jest, kao što je i laž ljubaznost prema osobi koju nemožeš smisliti ali te posao tjera na suradnju sa njom, samo to zovemo pristojnost

emocionalna ucjena mi je primjer negativne manipulacije

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ma i moj kuzi da ne zelim, al zabole ga

zato mu ja npr kazem da sad necu usisavat jer je noc i po noci ne usisavamo jer bi probudili susjede i susjedi bi se ljutili da im radimo buku. eto, to prihvati. ne znam jel shvaca

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

da, pa se onda dogodi da na spomen rijeci "ziv" L. pocne pricati o bebama koje spavaju jer sam joj rekla da ne kuca na tudja vrata jer mozda za njih zivi beba koja treba mir jer mozda spava.
    umjesto da sam rekla, ne kucaj, nije nase

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

fali, po obicaju i...."zivi".....

htjedoh reci da sam joj samo jednom priopcla takvu izjavu i evo vraga i asocijacija i papige i pokvarene ploce.

sad kad tebi pocne verglat o usisavanju i noci cim zadje mjesec

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ma neka vergla o cemu hoce, glavno da ja ne moram usisavat

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

I no ovo ću reći bez ikakve namjere da kritiziram: vidim, MGrubi, da se puno pozivaš na Juula, a zapravo u praksi često muljaš djetetu, od auta koji ne želi krenuti nadalje. Meni je, recimo, u odnosu s mojom djecom mnogo bitnija iskrenost prilagođena njihovoj dobi nego pažljivo upakirane rečenice. Jednom kad dijete skuži da mu muljaš (a skužit će, u konkretnom primjeru autosjedalice, prvi put kad vidi neko nevezano dijete kako se vozi), može se dogoditi da dugoročno izgubi povjerenje u tebe. I onda je svejedno u kakvu si "ja-poruku" zapakirala svoje muljanje.
    a sa kakvom namjerom?
    jer ovo je čista kritika
    ili se bojiš izreči kritiku?

hmm. pozivam na Juula ... ja ga želim pohvaliti kao interesatnog pedagoga, čija načela su mi jasna, drugi par opanaka je to da se ne baratam riječima u fino
    i svoje postupke ne branim niti se skrivam iza njegovog imena

a po pitanju AS bilo je rasprava kako djete strpati u AS kad neće: nasilno ili...
    prvo idu razumne zamolbe i objašnjenja , ako prihvati
    a nakon toga imam izbor: nasilno ili muljati
    e pa muljati je meni manje zlo

vidjela je nevezano dijete, nije reagirala
    niti je ikad nakon toga dovela u pitanju vožnju u AS

hmm muljanje i laganje.....
    a šta je sa Djeda Mrazom i ostalom ekipom?

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Sanja

i da ti ispravim netočan navod: u praksi jako malo i jako rijetko muljam i lažem svom djetetu

jedino što na forumu možeš naići na najviše takvih primjera, jer ih navodim kao drugo extremno riješenje koje daje rezultate , bez nanošenja boli
    čisto da se zamisle sugovornici

po pitanju cosbija: njegov odgoj u kompletu je .. kažnjavanje
    samo taj mali dio o poticanju djeteta da ulaže u sebe , da se motivira na samostalnost (ako imaš dijete, sklono lijenosti i nerješavanju problema) kroz ukazivanje na vlasništvo mi je ok
    i opet: tinejđer ili tinejđer pred kraj tog razdoblja

i opet: extremna situacija: lijeno malodušno dijete

no, Juulova logika kaže da šanse za tu situaciju su nikakve, ukoliko se dijete odgaja sa poštivanjem

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    a sa kakvom namjerom?
    jer ovo je čista kritika
    Namjera je ta da kažem svoje mišljenje i sudjelujem u raspravi. Pretpostavila sam da ćeš shvatiti osobno, zato sam i oklijevala. Napisala sam da nije kritika zato da ne osjetiš potrebu opravdavati se ili braniti, ne zato što se nečega (ili nekoga ) bojim.

Gle, svatko zna što je njemu i njegovom djetetu najbolje, pa na taj način i postupa. Ti si napisala kako ti radiš i nastavit ćeš raditi tako, jer smatraš da je to najbolje i vama to funkcionira. Meni i mojoj djeci paše nešto drugo, pa iste situacije hendlamo na drugačiji način. I to je to. Nikakva kritika, samo razmjena iskustava.

Što se tiče konkretne rasprave o AS, znam o čemu se radilo jer sam, kao što sam i napisala, pročitala cijelu raspravu, no i dalje nisam za izmišljanje lažnih razloga, te mijenjanja istih kako dijete raste. Ako nekom drugom to funkcionira, sve pet.

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Sanja

i da ti ispravim netočan navod: u praksi jako malo i jako rijetko muljam i lažem svom djetetu
    Evo, fakat imaš potrebu opravdavati se, a to je zadnje što sam htjela. Sad mi je žao što sam napisala onaj post.

Ja ne znam što ti pričaš svom djetetu, znam samo ono što pišeš ovdje; moji odgovori utemeljeni su na onome što si sama napisala. Čak i da joj muljaš 24/7, to je vaša obiteljska stvar i ne moraš se nikome opravdavati.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

a sa kakvom namjerom?
    jer ovo je čista kritika
    Namjera je ta da kažem svoje mišljenje i sudjelujem u raspravi. Pretpostavila sam da ćeš shvatiti osobno, zato sam i oklijevala. Napisala sam da nije kritika zato da ne osjetiš potrebu opravdavati se ili braniti, ne zato što se nečega (ili nekoga ) bojim.

Gle, svatko zna što je njemu i njegovom djetetu najbolje, pa na taj način i postupa. Ti si napisala kako ti radiš i nastavit ćeš raditi tako, jer smatraš da je to najbolje i vama to funkcionira. Meni i mojoj djeci paše nešto drugo, pa iste situacije hendlamo na drugačiji način. I to je to. Nikakva kritika, samo razmjena iskustava.
    )
    ali je kritika
    napisala si mi TI poruku
    jasnu ko sunce
    dakako da ću shvatiti osobno

da si napisala nešto poput: "JA ne razumijem zašto neki ljudi traže izlaz u laži umjesto da uđu u sukob..."
    to nije osobno, to je općenito razmišljanje

sudjelovanje u raspravi me izlaže kritici
    ja sam toga svjesna i otvorena na svaku kritiku (preuzimam odgovornost)
    dapače, tapšanje po ramenu čovjeka ništa ne nauči, ali konstruktivna kritika , pa čak i čista kritika zna čovjeka navesti da dublje promisli, da argumentira (obrani svoj stav) i ako tada nešto nauči to će teško zaboraviti

razmjena iskustva je kad ti napišeš "JA sam u sličnoj situaciji napravila to i to.."
    ne rečenica "TI si takva..."

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Sanja

Evo, fakat imaš potrebu opravdavati se, a to je zadnje što sam htjela. Sad mi je žao što sam napisala onaj post.

Ja ne znam što ti pričaš svom djetetu, znam samo ono što pišeš ovdje; moji odgovori utemeljeni su na onome što si sama napisala. Čak i da joj muljaš 24/7, to je vaša obiteljska stvar i ne moraš se nikome opravdavati.
    bar se mogu opravdati
    najgore je kad te osude a bez mogućnosti obrane

nema ti šta biti žao
    ti mene ne poznaš, možeš o meni zaključivati samo na osnovu mojih rečenica ... ja to razumim
    ne zamjeram

više naučim u pokušaju da opravdam stav nego iznoseći ga

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

da si napisala nešto poput: "JA ne razumijem zašto neki ljudi traže izlaz u laži umjesto da uđu u sukob..."
    Zašto da pišem općenito, kad razgovaramo jedni s drugima vrlo konkretno, svatko ima svoj nick i svatko opisuje svoja iskutva?!

Ti si napisala kako ti radiš, ja sam napisala da mi se to ne uklapa u Juulovu filozofiju, koju inače zagovaraš, ja radim drugačije i sve pet. Nije svako neslaganje u mišljenjima kritika.

Meni bi puno gore bilo napisati "neki ljudi", to me podsjeća na onaj vic kad kartaju jednooki gusar i dva mornara, pa jedan mornar kaže "ovdje netko vara - neću reći tko, ali ako nastavi, izbit ću mu i drugo oko".

Sorry što si se našla uvrijeđenom. Ako se slažeš, možemo zatvoriti ovaj mali interni razgovor uz zaključak da razmišljamo i postupamo različito, svaka u najboljoj namjeri.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

nisam uvrijeđena

nije juulovski, ok
    ne smatraš to dobrim izlazom: ok
    jel može razlog?
    jer imam pretpostavku da se ona toga neće sječati

i samo moje opravdavanje da se to desilo 1x, 2x .. govori za sebe; da nisam sigurna da je to najbolje rješenje u toj situaciji
    samo, tada nisam znala bolje

griješiti je ljudsju tj. juulovski

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

hmm. pozivam na Juula ... ja ga želim pohvaliti kao interesatnog pedagoga, čija načela su mi jasna
    Uključit ću se u ovu malu internu raspravicu pa ću reći: da nekim slučajem nisam pročitala Juulovo VKD, nakon tvoga zagovora mislim da niti ne bih.
    Razlog je jasan: tvoja želja je ispala kontraproduktivna, jer ako taj pedagog može toliko komplicirati, on jednostavno nije zanimljiv, a kamoli primjenjiv.
    No, ipak sam ga pročitala i nije mi žao.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

AM
    previše mi vjeruješ
    ne bi pročitala knjigu samo zbog moje interpretacije?

niti proguglala njegovo ime samo zbog mene?
    http://www.mama-mami.com/content/view/449/177/

moja interpretacije onoga šta je on napisao ovisi o mojoj prošlosti
    tek u raspravi mogu vidjeti i shvaćanja drugih ljudi koji su prošli drukčiji tip odgoja
    tek onda mogu uvidjeti koliko griješim

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Ne vjerujem ti ni manje ni više nego ostalima na topicu, a zaključke donosim na osnovu slova iz tvojih postova, nemam drugih kriterija.
    Ako, pak, ne postupaš kako pišeš, to je drugi par kobasa.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Mi danas na bazenu i Marko malo cendra tj. ne da nam da predahnemo između kupanja.

i ja velim , ma ne da mi se opet ići u bazen, tek sam se sjela, a on, veli ajde ,ajde mamice skinut ću plivalice i plivat ću bez njih....

i eto, mali piz.dek me je navukao na još jedno kupanje u bazenu

( nije muljao skinuo je plivalice i pomalo plivuckao, ronio( to zna :shock: ) -a meni nije bilo žao što sam opet bila u bazenu )

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

cure, prije nego što mgrubin odgoj proglasimo nejuulovskim predložila bih da još otvorimo 5 topica s tom temom. mislim da nismo dovoljno elaborirali tj. razglabali o tome.

meni uopće nije bitno jel nešto naše juulovsko ili ne, niti jel netko od vas konkretno sad griješi ili ne u odgoju svoje djece, a najmanje mi je bitno jel fakat sprovodi sve onako kako to piše, tj. jel to sve tako divno zvuči kako se ima prilike pročitati. ionako se radi o vašoj djeci , pa ako griješite, griješite sebi i njima. kao i ja, uostalom. sve će se meni obiti o glavu, a sigurno da i ja griješim.

još jedan disclaimer bih rado dodala... moram priznati da možda griješim tj. zaboravljam kakva je zxuja bila s 2,5 god. sad kad bolje razmislim, sigurno sam i ja nastojala u nekim prilikama nju "preveslati"... jedino što meni osobno, nikad ne bi palo na pamet prije konkretne situacije napraviti toliko koraka u glavi kao što je to mgrubi ovdje učinila:

jep, ali pazi ovo:
    taj rečenica pred nju stavlja moguću odluku:
    mami i tati je dosadne = idemo kući
    M i T nije dosadno = ostajemo još
    zaključak= M i T trebam zabaviti =kreveljenje , pozivanje na igru ... tu sposobnost je već pokazala
    ne velim da je ovo greška, nego jednostavno... mi je takav pristup "problemu" stran. ja ne mislim da djeca u tim godinama toliko il na taj način razmišljaju, a zanimljivo mi je čitati s kojom sigurnošću mgrubi uvijek prenosi misli svog djeteta. a uopće ne mora tako biti ?!

maria, moja je danas u zanosu skočila bez "krila" (kako mi to zovemo) i tek kad je izronila i sama doplivala do kraja bazena (mislim 2 pokreta rukom), i tek kad sam joj rekla: al bila si bez fluegelia, ona se jadna rasplakala od straha.

al je meni i nećakinji (kad smo zajedno skočile u bazen) rekla: jeste li vi normalne?!?! odakle joj to ?! :/

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Iskreno ću reći da sada kad moja ribica ima 4.5 ne muljam ama baš ništa. Istina je uvijek najjednostavnija i najbolja, i poslije ne trebap ništa korigirati.
    Mama, hoćemo li svi umrijeti? Hoćemo. Hoće li boljeti pikica? Hoće, malo. Hoćemo li ići na tobogan? Nećemo. Hoćeš mi kupiti mobitel (plastični naravno)? Neću. (nema ni možda)
    Al nisam muljala ni kad je imala dvije. Pa kom obojci, kom opanci.

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

cure, prije nego što mgrubin odgoj proglasimo nejuulovskim predložila bih da još otvorimo 5 topica s tom temom. mislim da nismo dovoljno elaborirali tj. razglabali o tome.

meni uopće nije bitno jel nešto naše juulovsko ili ne, niti jel netko od vas konkretno sad griješi ili ne u odgoju svoje djece, a najmanje mi je bitno jel fakat sprovodi sve onako kako to piše, tj. jel to sve tako divno zvuči kako se ima prilike pročitati. ionako se radi o vašoj djeci , pa ako griješite, griješite sebi i njima. kao i ja, uostalom. sve će se meni obiti o glavu, a sigurno da i ja griješim.
    Potpis, bez obzira što kaže JJ, JR ili neki JFK, mislim da je mom djetetu potrebnija spontana i iskrena mama.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

mislim da ovdje nitko ne rad nesto jer JJ, JFK ili netko treci to kazu vec jer to osjecaju i zele.
    neki su u nekim knjigama nasli potvrdu svog razmsljanja, neke knjige su im otvorle um jos vise...
    sumnjam da netko radi nesto knjige radi vec koristi knjigu kako bi sebi i drugima objasnio neka shvacanja, razmisljanja, postupke, odluke, emocije...

isto tako citas prvenstveno radi sebe i svoje obitelji.

ako netko govori da zeli ciniti x iako koliko god se trudio cini y, ne znaci da nije iskren, dapace, znaci da JE iskren, prvenstveno prema sebi, jer vidi nesto sto zeli promijenti, jer zeli bolje.
    to sto citira nekog koj navodi kako se ponasati x ovdje je, zapravo, nebitno.

Vishnja avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj Dijana prvotno napisa
    Iskreno ću reći da sada kad moja ribica ima 4.5 ne muljam ama baš ništa. Istina je uvijek najjednostavnija i najbolja, i poslije ne trebap ništa korigirati.
    Mama, hoćemo li svi umrijeti? Hoćemo. Hoće li boljeti pikica? Hoće, malo. Hoćemo li ići na tobogan? Nećemo. Hoćeš mi kupiti mobitel (plastični naravno)? Neću. (nema ni možda)
    Al nisam muljala ni kad je imala dvije. Pa kom obojci, kom opanci.
    X
    S tim sto moje imaju 9 i 5,5.

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa
    ako netko govori da zeli ciniti x iako koliko god se trudio cini y, ne znaci da nije iskren, dapace, znaci da JE iskren, prvenstveno prema sebi, jer vidi nesto sto zeli promijenti, jer zeli bolje.
    to sto citira nekog koj navodi kako se ponasati x ovdje je, zapravo, nebitno.
    Ili traži potvrdu da ne kažem odobravanje za svoje postupke. Ako si dovoljno siguran da radiš dobro ne treba ti potvrda. Odmah napomena da ne prozivam nikog osobno nego me jednostavno nerviraju rečenice "to je odnosno nije juulovski"...

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

"to je odnosno nije juulovski"...
    Ali kad je to netko i napisao, to je u zahebanciji. Bar ja tako shvatila. Inače se slažem se s leonisom, i mislim još da je juul mogao sjesti samo onome ko i inače ima "juulovskog" (evo sad i mene ) u sebi, a ko nema, njemu juul i jest najpotrebniji. Eto paradoksa. :/

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj Dijana prvotno napisa
    "to je odnosno nije juulovski"...
    Ali kad je to netko i napisao, to je u zahebanciji.
    I ja tako mislim.
    Izuzevši ono što mom odgoju ne leži, po meni Juulovsko još može značiti: postupiti nježno, blago, strpljivo, razumno. Ali mi smo toooooliko razvukle taj termin (svaka na svoju stranu, kako kojoj paše ) da je od Juula nastala šega.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

po meni Juulovsko još može značiti: postupiti nježno, blago, strpljivo, razumno
    Tako i ja mislim, plus uvažavanje majušne (ili ne tako majušne) "druge strane".

Baš ništa lošeg iz takvog pristupa ne može ispast. A sad što se jesper sjetio prvi sjest i sve zapisat, svaka mu čast!

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj yaya prvotno napisa
    Ili traži potvrdu da ne kažem odobravanje za svoje postupke. Ako si dovoljno siguran da radiš dobro ne treba ti potvrda.
    Ja cu se prva javiti da mi je trebala potvrda za moje razmisljanje. Nisam nikad prije bila sigurna u svoje postupke. Nije mi nikad legao nacin na koji sam ja bila odgajana i nacin na koji vidim da su druga djeca odgajana. Htjela sam drugacije, ali to se kosi sa SVIM sto gledam cijeli zivot - a da ne govorim o komentarima okoline na moja razmisljanja da dijete ne treba tuci i ostale "sitnice". Pa naravno da sam se nerijetko osjecala ko marsovac.

Meni je definitivno trebala potvrda da to sto osjecam i smjer u kojem se krecem je normalan, da nisam pala s marsa i da je ok sto slusam sebe i svoje dijete. I juulove knjige su mi u tome pomogle - da lakse pronadjem pravu sebe i da lakse otpilim okolinu i to sto sam gledala cijeli zivot i budem vjerna sebi.

A to jel nesto juulovski ili nije, pa lakse je tu rijec koristiti nego sa opisivati "to ti nije u skladu s ravnopravnim dostojanstvom jer djetetu narusavas integritet, a time sto mu narusavas integritet bla bla bla bla"

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa
    A to jel nesto juulovski ili nije, pa lakse je tu rijec koristiti nego sa opisivati "to ti nije u skladu s ravnopravnim dostojanstvom jer djetetu narusavas integritet, a time sto mu narusavas integritet bla bla bla bla"
    That's it! 8)

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

anchie
    sve si rekla

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa
    Ili traži potvrdu da ne kažem odobravanje za svoje postupke. Ako si dovoljno siguran da radiš dobro ne treba ti potvrda.
    Ja cu se prva javiti da mi je trebala potvrda za moje razmisljanje. Nisam nikad prije bila sigurna u svoje postupke. Nije mi nikad legao nacin na koji sam ja bila odgajana i nacin na koji vidim da su druga djeca odgajana. Htjela sam drugacije, ali to se kosi sa SVIM sto gledam cijeli zivot - a da ne govorim o komentarima okoline na moja razmisljanja da dijete ne treba tuci i ostale "sitnice". Pa naravno da sam se nerijetko osjecala ko marsovac.

Meni je definitivno trebala potvrda da to sto osjecam i smjer u kojem se krecem je normalan, da nisam pala s marsa i da je ok sto slusam sebe i svoje dijete. I juulove knjige su mi u tome pomogle - da lakse pronadjem pravu sebe i da lakse otpilim okolinu i to sto sam gledala cijeli zivot i budem vjerna sebi.
    Ma i meni je trebala potvrda ali ne od JJ. nego od djeteta. Kužiš? I ja sam se masu puta osječala ko marsovac. Kad sam rodila nije bilo ni rode ni JJ. ni JR.-a, ali mi je smješak na malom usnulom licu bio dovoljna potvrda da radim ispravno i nešto što je dobro za moje dijete.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Ja te kužim yaya. Zapravo mi je to bio poticaj javiti se na one prve topice o JJ da kažem kako roditelj instiktivno može biti odličan roditelj ako ima i malo soli u glavi.
    No, danas uvažavam i pokušaj stričeka J da to stavi na papir.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ne treba ti potvrda od jj kao jj vec da vidis da ns jedina, da nisi sama u takvom razmisljanju.
    da dijete ce mi dati potvrdu....u doglednom vremenu.
    no prije nego uopce napravim korak zelim potvrdu da je ok zeljeti taj korak, da nisam cudna, iz druge dimenzije, cudna itd itd....

mislim, zar nije tako u svim aspektima zivota?

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

sorite na zbrckanom postu, prekinula mi se misao kad sam morala pronaci uspavanog leptira

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ma i meni je trebala potvrda ali ne od JJ. nego od djeteta. Kužiš? I ja sam se masu puta osječala ko marsovac. Kad sam rodila nije bilo ni rode ni JJ. ni JR.-a, ali mi je smješak na malom usnulom licu bio dovoljna potvrda da radim ispravno i nešto što je dobro za moje dijete.
    Kuzim ja da treba potvrda od djeteta, to je ono sto se broji. Ali meni dijete nije davalo ideje kako da se borim s vlastitim demonima proslosti i kulture- JJ je. U tome mi je cijela razlika. Jer ja sam znala sto NECU ali nisam znala sto hocu i kako da to ostvarim. Kroz citanje JJ su mi se otvorile neke nove spoznaje i putevi kako da to ostvarim na sto manju stetu svih nas.

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa
    ne treba ti potvrda od jj kao jj vec da vidis da ns jedina, da nisi sama u takvom razmisljanju.
    da dijete ce mi dati potvrdu....u doglednom vremenu.
    no prije nego uopce napravim korak zelim potvrdu da je ok zeljeti taj korak, da nisam cudna, iz druge dimenzije, cudna itd itd....

mislim, zar nije tako u svim aspektima zivota?
    Ne uvijek i ne u svemu, češće nastupam impulzivno, ponekad nemam vremena za racionaliziranje...kako kad... takva sam...ali onda nakon svega ako sam pogriješila priznam, pokušam ispraviti i idem dalje.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj AdioMare prvotno napisa
    Ja te kužim yaya. Zapravo mi je to bio poticaj javiti se na one prve topice o JJ da kažem kako roditelj instiktivno može biti odličan roditelj ako ima i malo soli u glavi.
    x
    i ne samo njega.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Blago vama... mislim naravno da roditelj moze biti instiktivno odlican roditelj... i rekla bih za sebe da imam soli u glavi, ali svejedno mislim da bih ja instiktivno puno vise hodala po uhodanim (losim) obrascima nego sto to radim sada, da bih se puno teze nosila s tim demonima proslosti i kulture. I vjerujem da bi se puno vise tjesila i da ga klepim rijecima " a hebat ga, mrzila sam to, al ajd normalna sam ispala ", dok mi sad to ne pada na pamet napraviti i da napravim ne bi svoju griznju savjesti tako smirivala.

Meni je to ko dojenje. Zgrazala sam se nekad na dojenje trogodisnjaka, isto ko sto sam se zgrazala da u nekim zemljama ne udaraju djecu (mislim jesu normalni, fakat pretjeruju :shock: ). Ali onda kad je doslo dijete i ja pozeljela dojiti, pali bi na prvoj stepenici jer iako sam u srcu htjela dojiti nisam znala kako da to profunkcionira. Sreca da je prava podrska bila tu. Isto tako sam odmah znala da necu tuci dijete, da cu to napraviti bolje, i sreca da je i tu bila podrska (u ovom slucaju u obliku JJ) pa i to hoda. Ali da nije bilo te podrske da neke stvari radim drugacije nego sto sam mislila cijeli svoj zivot, ja iskreno sumnjam da bih uspjela pratiti svoje srce. Uvjerena sam da bi me obrasci pregazili :/

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Anchie , želim vjerovati da ipak znaš da sam govorila općenito, a ovo sa soli u glavi naprosto zanemari.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Anchie , želim vjerovati da ipak znaš da sam govorila općenito, a ovo sa soli u glavi naprosto zanemari.
    Ma naravno.. ja sam samo razmisljala o sebi i iskreno razmisljala (na glas) da li bi ja bila u stanju to odraditi samo sa srcem. Nemas beda

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •