sto se tice umora i vremena za spavanje - tu nemam nikakvih inhibicija i vrlo jednostavno to rjesavam. nije mi uopce dilema jel to moja potreba ili njihova. kad se nekom od njih spava toliko da s nogu spada a na moje pitanje/zahtjev da se ode spavat odgovara, naravno, nijecno - ja cak ni ne pricam dalje. uhvatim dijete u letu i nosim ravno u krevet. polegnem ga, legnem pored, zagrlim i/ili samo drzim za ruke, zatvorim oci i, ovisno o trenutnoj procijeni, pjevam pjesmu za spavanje.
nema objasnjavanja ni pregovaranja ni razgovora.
nisam primjetila da su istraumatizirani, no, to ce, kao i masu toga drugoga - vrijeme pokazati
vecu samostalnost i kompetenciju dozvoljavam im kod odluke jesu li i koliko gladni.
ono sto meni, ko jos nekima

, kod jj-a fali, nedostaje, nije doreceno do kraja je - hendlanje tog djeteta koje je dovoljno kompetentno da ne ode na popodnevno (ili vecernje, svejedno) spavanje, pa tako kompetentno ugnjavi svih koji se nalaze u njegovoj okolini :/ meni taj savjet - koji sam si ja zamislila ovako: sjedim u fotelji i citam nedjeljne novine, dijete drami oko mene, ja kazem "umoran si bilo bi dobro za tvoje tijelo da odes odmorit spavajuci u krevetu", on odbije i nastavi dramiti. scena se ponavlja dva-tri-pet dana dok napokon dijete samo ne shvati da je moja primjedba na mjestu i sesti dan samo primijeti da je umoran i da treba odmorit i samo ode u krevet, dok ja, naravno, i dalje sjedim u fotelji i citam nedjeljnje novine...

djeluje u najmanju ruku - zahebantski
divno krasno i nadasve nadahnjujuce
meni uopce ni nije kljucan taj dio o tome kad ce i hoce li i kako dijete shvatiti sto znaci biti umoran i kako to rijesiti - mene zanima kako da ja kao roditelj prezivim ta njegova popodnevna (vecernja) dramljenja od umora i kako da cijela obitelj ne pati zbog tog treniranja kompetentnosti.
sto da ja radim i kako da se ponasam sa djetetom u visesatnoj shizi i u obitelji gdje to shizece dijete nije jedino i nema dva odrasla (a ni jednog cijelog) 1na1 sa samim sobom, a da ne pozvizdim i ne puknem i na taj nacin totalno shebem cijeli dan i sebi i djetetu i partneru i ostaloj djeci...
eto, to meni fali kod jj-a. dozvoljavam da sam prizemna u prohtjevima i zahtjevima, no moj svakodnevni zivot i jest upravo takav - vrlo prizeman