Stranica 9 od 13 PrviPrvi ... 7891011 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 401 do 450 od 624

Tema: razgovor sa juul-om

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

sad on topik... nisam čitala JJ ali čitam vas... i nisam ni blizu tome da radim svašta da bi moje dijete bilo sretno...
    kod mene:
    postoje stvari koje se moraju napraviti i o njima nema pregovora ni vlastitih želja (vezanje u autu, odlazak u vrtić, pojesti barem tri zdrava obroka dnevno)

stvari koje bi bilo poželjno napraviti ali ako ti se sad baš ne da ne moraš (tuširanje prije spavanja može se zamijeniti umivanjem i pranjem ruku i nogu u dane koje nismo proveli u zemlji ili na žalu)

stvari koje drugim ljudima nisu normalne ali mojoj djeci jesu i uživaju u tome a ja ne mislim da će ih koštat glave (igranje u blatu po kiši )

svaka od ovih stvari mora s moje strane bit argumentirana (iako ima dana kada me stjeraju u kut pitanjima)...
    zabrane argumentiram njima, a dozvole sebi...

ponašam se prema njima kao prema sebi ravnima i od početka razmišljam na način da razgovaram s osobom a ne s nerazumnim bićem kojemu je potrebno sve nacrtat... spustiti se na razinu djeteta nije tako teško - iako svi mi imamo dana kada nas uhvati mala snaga :/ - o tome sam pisala na drugim topicima...

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

JJuul na par mjesta spominje u svojim knjigama - ako neznas kako razgovarati s djetetom u nekoj situaciji, zamisli da razgovaras s nekim prijateljem i tako mu se obrati. Neces fulati.

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa
    JJuul na par mjesta spominje u svojim knjigama - ako neznas kako razgovarati s djetetom u nekoj situaciji, zamisli da razgovaras s nekim prijateljem i tako mu se obrati. Neces fulati.
    pa to stoji u 98 % slučajeva (bar kod mene)... razgovaram s njima kao prijatelj, ali prijatelj koji postavlja granice jer im želi dobro- moj odgoj uključuje zabrane i must be situacije
    npr. diranje utičnica- zabranjujem ti da to radiš ne zato što ja to ne želim nego zato šta te može ubit. i to je zabranjeno bez obzira na tvoju želju da ih diraš. točka. nema rasprave.
    isto je i za AS (sad buster) i puno drugih stvari...

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj štrigica prvotno napisa
    pa to stoji u 98 % slučajeva (bar kod mene)... razgovaram s njima kao prijatelj, ali prijatelj koji postavlja granice jer im želi dobro- moj odgoj uključuje zabrane i must be situacije
    npr. diranje utičnica- zabranjujem ti da to radiš ne zato što ja to ne želim nego zato šta te može ubit. i to je zabranjeno bez obzira na tvoju želju da ih diraš. točka. nema rasprave.
    isto je i za AS (sad buster) i puno drugih stvari...
    Vidi se da nisi citala Juula Daj i ti uzmi knjigu i procitaj.

Pa naravno da mora ukljucivati zabrane i granice, ja nisam pricala o prijateljskom odnosu izmedju vas, nego o nacinu na koji se obracamo djetetu. Znaci necemo mu reci "ti si kreten i idiot pa ne kuzis" nego ces mu reci kao sto bi to objasnila nekoj svojoj prijateljici. Ja pricam o rijecima koje biramo kad govorimo.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

nisam niti ja čitala juula niti druge knjige o odgoju pa neću puno jer nisam kompetentna.
    ono što mislim, a knjigu ću kad tad pročitati, je da način odgoja ovisi o karakteru roditelja. dakle, forsirati nekakvo ponašanje i pristup djetetu koji ti nije prirodan, mi je u najmanju ruku čudno. pa di bi stigla da promišljam oko svake rečenice, zabrane pa i povika djetetu.
    ne znam, vjerojatno da su me u djetinjstvu mlatili za svaku nepodopštinu bi imala drugačije mišljenje, ali ne vidim kakva se nepopravljiva šteta može napraviti ako djetetu kažeš NE SMIJEŠ, umjesto JA NE ŽELIM da to napraviš. isto tako i u drugom smjeru - kakva nepopravljiva šteta može nastati ako djetetu popustiš onda kad mu prema "pravilima struke" nikako ne bi trebalo popustiti.
    ljudi smo, nismo roboti - jedan dan je ovako, drugi onako. prave vrijednosti dobijaju promatranjem roditelja, a ne načinom kako im se obraćamo.

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

kreten i idiot se mogu odnositi npr. na druge sudionike u prometu ... na moju djecu ne ... ako mi dođe pod ruke pročitat ću ga....

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Znaci necemo mu reci "ti si kreten i idiot pa ne kuzis" nego ces mu reci kao sto bi to objasnila nekoj svojoj prijateljici. Ja pricam o rijecima koje biramo kad govorimo.
    ako mužu govoriš kreten i idiot, onda bojim se da slabe vajde ima od toga da se djetetu obraćaš prijateljski.
    ako te riječi i inače ne upotrebljavaš, onda se niti djetetu nećeš na taj način obraćati.
    ne kužim :?

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa
    ali ne vidim kakva se nepopravljiva šteta može napraviti ako djetetu kažeš NE SMIJEŠ, umjesto JA NE ŽELIM da to napraviš..
    nema štete
    stvar je da posluša tvoju želju,bez prijetnje kaznama i sl.
    da te dobrovoljno posluša
    Juul smatra da osobni govor (JA želim/hoći/neću ...) je djeci puno shvatljiviji, razumniji nego opći izraz: "to se ne smije" (a ko je reka da se ne smije?)

pa ako ti dijete reagira na Ne smiješ!, onda i nemaš potrebu tražiti jasniji izraz

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Pročitala sam vkd, ali mi nikad nije sjelo govoriti ja želim da ti ovo, ili ono. Mislim, baš nju briga šta je želim, kad joj je važno samo ono što ona u određenom trenutnku želi. Ok, ako nam se želje poklapaju, ali ako se ne poklapaju, ostaje nam dogovarati se. A to mi je i rekla puno puta: Roditelji moraju raditi ono što djeca žele. doslovno tako.
    Moje svjesno korigiranje je samo kod rečenica tipa past ćeš, u mogla bi past.
    I uglavnom mi je juul bio "sam po sebi razumljiv", na trenutke mi se činilo da "prepicajzlira" kao ono kad pohvalimo nešto što je dijete napravilo /tipa napravilo veliki toranj/, da onda treba kao reći Drago mi je da se tebi sviđa, a ne ga pohvaliti jer se nama to sviđa.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Znaci necemo mu reci "ti si kreten i idiot pa ne kuzis" nego ces mu reci kao sto bi to objasnila nekoj svojoj prijateljici. Ja pricam o rijecima koje biramo kad govorimo.
    ako mužu govoriš kreten i idiot, onda bojim se da slabe vajde ima od toga da se djetetu obraćaš prijateljski.
    ako te riječi i inače ne upotrebljavaš, onda se niti djetetu nećeš na taj način obraćati.
    ne kužim :?
    ma dajte ljudi.. karikirala sam.. Al ste doslovne :/

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ali evo sad prizemijeg primjera - dijete nosi nesto i ispadne mu, kolike su sanse da ce cuti "ajme, pa sto to nisi cvrsce drzao; sto nisi pazio; itd."

A da se desi da ta ista stvar ispadne odrasoj osobi, vrlo vjerojatno nista ne bi rekli. Sta cete reci, desilo se, desava se.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ali ne vidim kakva se nepopravljiva šteta može napraviti ako djetetu kažeš NE SMIJEŠ, umjesto JA NE ŽELIM da to napraviš. isto tako i u drugom smjeru - kakva nepopravljiva šteta može nastati ako djetetu popustiš onda kad mu prema "pravilima struke" nikako ne bi trebalo popustiti.
    Ne mislim da je neka nepopravljiva steta... Nego su jednostavno vece sanse da ce te dijete poslusati ak kuzi da je tebi nesto bitno u odnosu na "to se ne radi". Djeca nas vole i naravno ak razumiju zasto nam je nesto bitno, vece su sanse da ce nam pomoci i poslusati nas. Isto kao i odrasli. A time sto su nas poslusala, manje su sanse da cemo mi flipnuti pa ih kazniti, klepiti ili ih proglasiti zlocestim

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Ali evo sad prizemijeg primjera - dijete nosi nesto i ispadne mu, kolike su sanse da ce cuti "ajme, pa sto to nisi cvrsce drzao; sto nisi pazio; itd."

A da se desi da ta ista stvar ispadne odrasoj osobi, vrlo vjerojatno nista ne bi rekli. Sta cete reci, desilo se, desava se.
    hm, ja bih ovdje upravo suprotno reagirala (zamišljam mm-a i čašu koja se razlijeće po podu) - što, naravno, opet nije primjereno u odnosu na mog dragog mužića. al' njega ne treba više odgajati, pa je i šteta manja...

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Majko bozja, znala sam da niti jedan primjer nece uspjeti docarati sto u stvari hocu reci Odustajem

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Majko bozja, znala sam da niti jedan primjer nece uspjeti docarati sto u stvari hocu reci Odustajem
    He, he ... tako je meni bilo s tobom na istoj temi '06.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

pa tek si na drugom primjeru, a već boga zazivlješ...

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj AdioMare prvotno napisa
    He, he ... tako je meni bilo s tobom na istoj temi '06.
    Ajme sta vi pamtite :shock:

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

hm, ja bih ovdje upravo suprotno reagirala (zamišljam mm-a i čašu koja se razlijeće po podu) - što, naravno, opet nije primjereno u odnosu na mog dragog mužića. al' njega ne treba više odgajati, pa je i šteta manja...
    nije stvar odgajanja
    to je pitaje komunikacije sa poštivanjem

"ajme, pa sto to nisi cvrsce drzao; sto nisi pazio; itd."
    tu rečenicu, upućenu meni ja bih doživjela , da "prevedem"
    "zar si ti tako glupa i nesposobna da ne znaš nositi čašu u ruci?"

slične rečenice sam i ja govorila (gore navedena), i dakako upadala sam u svađu sa MM, pod optužbom da ja njega ne poštujem i da ga smatram budalom
    ...
    kad sam naučila da postoje osobne granice, i kako izgleda komunikacija sa poštivanjem, mi više ne gubimo vrijeme na takve svađe
    ne samo da sam naučila kako komunicirati sa poštivanjem nego i kako kontrolirati tijek rasprave da teče u konstruktivnom smjeru
    bolje jezik za zubima nego destruktivna svađa

još učim

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

nisam niti ja čitala juula niti druge knjige o odgoju pa neću puno jer nisam kompetentna.
    ono što mislim, a knjigu ću kad tad pročitati, je da način odgoja ovisi o karakteru roditelja. dakle, forsirati nekakvo ponašanje i pristup djetetu koji ti nije prirodan, mi je u najmanju ruku čudno. pa di bi stigla da promišljam oko svake rečenice, zabrane pa i povika djetetu.
    ne znam, vjerojatno da su me u djetinjstvu mlatili za svaku nepodopštinu bi imala drugačije mišljenje, ali ne vidim kakva se nepopravljiva šteta može napraviti ako djetetu kažeš NE SMIJEŠ, umjesto JA NE ŽELIM da to napraviš. isto tako i u drugom smjeru - kakva nepopravljiva šteta može nastati ako djetetu popustiš onda kad mu prema "pravilima struke" nikako ne bi trebalo popustiti.
    ljudi smo, nismo roboti - jedan dan je ovako, drugi onako. prave vrijednosti dobijaju promatranjem roditelja, a ne načinom kako im se obraćamo.
    To je točno. Ali Juul govori o osobnom govoru ne samo zbog djece nego i zbog nas koji odgajamo dijete. Rečenice tipa "ne smiješ" ili "ne radi se" otvaraju široko polje koje ima lice i naličje-slušati ili ne slušati opći stav. Kad roditelj kaže "ne želim da ti ...." onda dijete isto ima lice i naličje tj. hoće ili neće poslušati ovisno o svojoj želji. Ali tada dijete postaje svjesno da bira da li će poslušati svog roditelja, a Juul nas podsjeća da djeca iskonski zapravo žele slušati i tako nas usrećiti. A onda kaad su djeca svojeglava i kad su prkosna i čine suprotno zapravo je opet stvar u našim dubokim željama.

Evo danas popodne mi je sestra slavila rođendan. Sve oko te proslave je bilo isforsirano i meni se baš nije ni išlo. Ipak, da ubijem popodne, a ipak da se stariji poigra i podruži s rođacima, a i da pokušam malo smirit tu isforsiranost sam pošla. Stariji mali mi je svako malo govorio ajmo prošetat i kad ćemo kući, a manji se meškoljio...........a sve jer ja nisam želila, onako duboko u sebi. Oni su tako ko naš neki korektor

Moram poć, ne znam jesam li bila jasna il sam se zapetljala :/

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj štrigica prvotno napisa
    Citiraj leonisa prvotno napisa
    štrigica, ne znam realnu mogucnost i nemogucnost ali ja uopce ne bi dozvoljavala da se malo dijete vozi u traktoru.
    kao sto ne dopustam u autu na prednjem sjedalu, npr.
    a da nabavim jedan helikopter za njihov transport ... nemam baš opciju ostavit ih svaki dan nekome dok smo mi 5 kilometara dalje u masliniku, vinogradu itd...
    to sam rekla da ne znam vasu situaciju

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

da se nadovezem na makitu i quotan dio cvijete...JJ govori o tome da se prema svma obracamo sa JA porukama.
    znaci da stoj to da ce dijete uciti iz odnosa imedju roditelja, ali govori da je i bolje reci JA poruku nego TI poruku
    prmjer
    joj, zar fakat nemres te smrdljive carape stavit u kos za ves nego h svaki put ostaviti pored
    znas, zvciraju me te carape kao sto me izludjuje stavljati ih u kos svaki put umjest tebe

u prvom kritizramo direktno drugoga, dajemo mu poruku da takav ne valja, da se mijenja, ne govori nsta o nasm osjecajma. drugu osobu lako povrijedimo takvom recenicom li dovedemo do fajta.
    drugom recencom govormo o sebi, svojm osjecajma. dajemo drugoj osobi do znanja kako se osjecamo radi njegovog postupka.

ne znam da li sam dobro objasnila....

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

leonisa
    meni je taj dio o osobnim granicama, JA porukama najbolji dio.
    Dobro mi je "sjeo", ne samo kao roditelju.

Moja mišica već korosti JA poruke: "Ne želim da mi diraš bebu"
    Onda mene onako značajno pogleda

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

meni je u teoriji savrseno sjeo ali u praksi...tesko mjenjat nesto uklesano godinama....

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Ma znam na što misliš.
    Ne koristim ni ja te formulacije uvijek. Poslužim se i sa zdravoseljčkim "e ne možeš"

A nekad mi želim/hoću/ne želim/nedam... tako prirodno dođe.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

da to sto vels....
    danas sam joj tako, mirne savjesti, rekla "L. neda mi se ici u park. ne zelim. hocu ostat na plazi"

isla je s bakom

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

a ima još gorih rečenica od ovih TI poruka, koje me najviše živciraju, a mm ih redovito koristi, i prema meni i prema djeci - one koje počinju s TI UVIJEK...a uopće nisu istinite. npr. ti uvijek ostavljaš upaljena svjetla po kući. a uopće nije istina da uvijek ostavljam - samo tu i tamo zaboravim ugasiti. uf, to uvijek me fakat isp...di

koryanshea avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

uf, to uvijek me fakat isp...di
    gdje god sam ucila o JA porukama, taj "ti uvijek" je bio koristen kao primjer onog suprotnog ja porukama, optuzivanje i napad! a napad uzrokuje protunapad, i eto ti svadje zbog toga sta je neko zaboravija ugasit svitlo.

s druge strane, u zadnje vrijeme se toliko cesto uhvatim kako za neke gluposti govorim MD da me zivcira ovo, da me zivcira ono, mislim da moram nac neku ugodniju verziju ovo "zivcira me" mi je nekako ... prejeftino, a i predefaultno za ja poruku...

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj koryanshea prvotno napisa
    s druge strane, u zadnje vrijeme se toliko cesto uhvatim kako za neke gluposti govorim MD da me zivcira ovo, da me zivcira ono, mislim da moram nac neku ugodniju verziju ovo "zivcira me" mi je nekako ... prejeftino, a i predefaultno za ja poruku...
    smeta me...
    ne volim kad...

voljela bih da...
    mislim da bi bilo dobro da...

koryanshea avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj Anci prvotno napisa
    smeta me...
    ne volim kad...

voljela bih da...

ma koristim i te, ali samo kad nisam tolko nazivcirana pa ih se sjetim. mozda je ovo "zivcira me" ipak najiskrenije ponekad. jos kad bi te poruke ponekad i upalile...

enivej cvijeta sto sam htjela rec, "ti uvijek" je olicenje ti-poruke, pa vidis da pocinje na TI!

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

enivej cvijeta sto sam htjela rec, "ti uvijek" je olicenje ti-poruke, pa vidis da pocinje na TI!
    ma znam, ali kad bih mu mogla izbaciti taj uvijek, prešla bi preko ovog TI
    ma nema veze, bilo bi nam dosadno kad se tu i tamo ne bi posvađali zbog upaljenih svjetla ili sličnih gluposti

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

ili čarapa

Ana i mamino zlato avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Joj cvijeta, di me nađe
    Ja isto ludim na taj uvijek. Moja mama tako razgovara samnom. Ima i varijaciju nikad. I uvijek ide pretpostavka da sam ja imala neki zločinački predumišljaj. Ludim od toga. Npr. jučer radimo ručak (rižoto) zajedno. Nisam stavila onoliko riže koliko je ona htjela, pa kreće: "Tebi se nikad ništa neda. Uvijek kad te nešto pitam da napraviš ti se izmotavaš. Bolje bi bilo da sam to napravila sama. " AAAAAAAAA, ja sam poludila. Ona je dodavala rižu u posebnu padelicu. Nakraju riže je bilo previše

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj vitekova mamuška prvotno napisa
    htjela sam se osvrnuti na tu formulaciju rečenice u kojoj kažem da želim da obuje cipele da se ne prehladi. Ne kužim zašto je to krivo.
    ako si sigurna da joj zelis prenjeti upravo tu poruku, onda po mom misljenju to za tebe, tvoju kcer i danu situaciju nije "kriva" konstatacija (iako bi mozda tocnije bilo reci "zelim da obujes cipele jer se bojim da se ne prehladis"). moja djevojcica uziva posebno povjerenje od strane svog tatice, pa nije rijetkost da T (ovakva: :D :D :D ) u studenom/prosincu s tatom izade u setnju bez carapa i/ili u ljetnoj obuci. nikad bolesna, nikad prehladena. sto ja imam za reci osim: "T, obuj carape jer ja ne zelim zimi voditi u setnju djecu bez carapa." the end of the story sto se tice objasnjenja, ali na raspolaganju sam za empatiziranje i podrsku u prolasku kroz emocionalnu oluju (ako je potrebno). jos uvijek razmisljam zasto ja to zapravo ne zelim - kad saznam pravi odgovor onda cu joj ga i reci (a mozda i promijenim misljenje). svjesna sam da mozda samo zbog svojih predrasuda narusavam njezinu autonomiju (u npr. autoregulaciji tjelesne temperature - to njezino bosofilstvo nije vezano uz modne trendove nego uz njezin tjelesni osjecaj) i zbog toga o tome i dalje razmisljam (u smislu da nemam konacan stav, vec vise nekakvo radno rjesenje) :/. koliko je zivot jednostavniji ljeti

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj Kanga prvotno napisa
    Citiraj vitekova mamuška prvotno napisa
    htjela sam se osvrnuti na tu formulaciju rečenice u kojoj kažem da želim da obuje cipele da se ne prehladi. Ne kužim zašto je to krivo.
    ako si sigurna da joj zelis prenjeti upravo tu poruku, onda po mom misljenju to za tebe, tvoju kcer i danu situaciju nije "kriva" konstatacija (iako bi mozda tocnije bilo reci "zelim da obujes cipele jer se bojim da se ne prehladis"). moja djevojcica uziva posebno povjerenje od strane svog tatice, pa nije rijetkost da T (ovakva: :D :D :D ) u studenom/prosincu s tatom izade u setnju bez carapa i/ili u ljetnoj obuci. nikad bolesna, nikad prehladena. sto ja imam za reci osim: "T, obuj carape jer ja ne zelim zimi voditi u setnju djecu bez carapa." the end of the story sto se tice objasnjenja, ali na raspolaganju sam za empatiziranje i podrsku u prolasku kroz emocionalnu oluju (ako je potrebno). jos uvijek razmisljam zasto ja to zapravo ne zelim - kad saznam pravi odgovor onda cu joj ga i reci (a mozda i promijenim misljenje). svjesna sam da mozda samo zbog svojih predrasuda narusavam njezinu autonomiju (u npr. autoregulaciji tjelesne temperature - to njezino bosofilstvo nije vezano uz modne trendove nego uz njezin tjelesni osjecaj) i zbog toga o tome i dalje razmisljam (u smislu da nemam konacan stav, vec vise nekakvo radno rjesenje) :/. koliko je zivot jednostavniji ljeti
    Oprosti Kanga, nema veze s tobom, malo ću se s našom dragom adminicom našaliti na ovu temu:
    Anchie, jel da je ovaj Kangin post "Sjedi 5+"? Mislim da bi čak i Seni bila oduševljena odgovorom!
    Sad možemo zatvoriti kornjačino sjećanje na Juulovsku raspravu iz '06.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Hm, nečeg sam se sjetila. Da ja moju kćer ujutro ne podsjetim da treba piškiti, ta bi trpila do podne. Miješanje u njenu autonomiju? Itekako! Ali ne bih da joj zato stradaju bubrezi ili šta već može biti od zadržavanja mokraće. (takva je otkad je skinula pelene, piškenje joj je gubljenje vremena. ali kakanje srećom nikad ne odgađa.)

NetkoMiOteoNick avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Citiraj Anci prvotno napisa
    Ako je stvarno riječ o glupostima (nebitnim stvarima), mislim da bi sebe trebala mijenjati. Zašto da se živciraš ili drugoga mijenjaš zbog gluposti?

smeta me...
    ne volim kad...

voljela bih da...

Ako ipak nisu gluposti ovom popisu bih dodala:

Možeš li mi reći kako se ti osjećaš kad... (njemu netko radi ono što tebe živcira)
    Zanima me voliš li ti...

Ako ste različiti i on to voli i ne smeta ga... (stvari postaju složenije i ja se povlačim iz diskusije)

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Anchie, jel da je ovaj Kangin post "Sjedi 5+"? Mislim da bi čak i Seni bila oduševljena odgovorom!
    Sad možemo zatvoriti kornjačino sjećanje na Juulovsku raspravu iz '06.
    Ajme sta ti cupas iz memorije... Nemam pojma o cemu pricas, al neces me sad natjerati da idem pretrazivati postove

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Dijana prvotno napisa
    Hm, nečeg sam se sjetila. Da ja moju kćer ujutro ne podsjetim da treba piškiti, ta bi trpila do podne. Miješanje u njenu autonomiju? Itekako! Ali ne bih da joj zato stradaju bubrezi ili šta već može biti od zadržavanja mokraće. (takva je otkad je skinula pelene, piškenje joj je gubljenje vremena. ali kakanje srećom nikad ne odgađa.)
    nije mješanje u njenu autonomiju ako ona neće da preuzme tu odgovornost
    praktički dvosjekli mač:
    -ti nastaviš preuzimati odluku kad da ide na WC , i ona se oslanja na tebe, ta situacija se nastavlja do daljneg
    -ti odbiješ preuzeti tu odluku (ona zna da joj se piša, ali neće iz čiste ljenosti) , biti će popšianih hlaća, možda i malih problema sa mjehurom ... ali nakon nekog vremena njoj ne ostaje nište drugo nego da preuzme tu odluku natrag

to mi se desilo sa malom (oko 2god) kad ju je često čuvala moja mama
    moja mala je zvala na WC kad bi joj se išlo, bez problema (mi smo se oslonili na nju da zna kad joj je ići, kad nam je dokazala da može)
    ALI moja mama je držala da je ona premala i kad bi bila kod nje, ona bi joj govorila: pišati se, ajde idemo na WC.
    i odjednom JA imam problem: mala se upiša jer ne ide na WC navrijeme, trpi..
    i onda sam malo razmislila i skužila di je nastao problem
    mala se navikla da moja mama preuzima odluku kad je vrijeme za pišati, i mala je očekivala da ću i ja joj govoriti kad da ide

situacija se vratila na staro kad sam "ispravila" mamino ponašanje

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Ajme sta ti cupas iz memorije... Nemam pojma o cemu pricas, al neces me sad natjerati da idem pretrazivati postove
    Ma ne brini, nije bilo ničeg strašnog niti uvredljivog! Svatko se sjeća svog forumskog vatrenog krštenja, pa tako i ja. A progovorila sam jer je za traume najbolji lijek progovoriti. Šalim se.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

sad ću i ja pisati sićušno ...

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ma ne brini, nije bilo ničeg strašnog niti uvredljivog! Svatko se sjeća svog forumskog vatrenog krštenja, pa tako i ja. A progovorila sam jer je za traume najbolji lijek progovoriti. Šalim se.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ne popiša gaćice nikad, ali trči ko bez duše na wc kad više ne može trpit. Lijeno joj je, da. Ja kažem kad procijenim da bi joj se moglo piškit, nekad posluša, nekad ne. U biti, ne smatram to moje urgiranje problemom.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam sklona misliti da to urgiranje ipak negativno utjece na dijete. Ona je savrseno u stanju sama skuziti kad joj se piski, zasto je ne pustiti da sama preuzme odgovornost za to?

Sto se moze desiti ak je pustis da sama ide piskiti (bez tvoj opominjanja)?

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Prepustiti djeci kontrolu je prilično teško kad se naviknemo na suprotno. Ovo s piškenjem je s prvim djetetom išlo šaroliko iako smo se ostavili pelena sa 18 mjeseci, ali nije nas mimoišlo puno popišanih plahti po noći tijekom cca godinu dana, a u pravilo bi mu pobjeglo kad je bio prehlađen. I da, podsjećalo ga se na to da ide piškit. Sad više ne. S manjim smo pokušali bezpelenaštvo nakon 6 mjeseci, i sasvim dobro prijavljuje, ljeto je i bez pelena smo. Vidjet ćemo kako ćemo se snalazit zimi kad bude više odjeće. Ali to je druga tema. Svakako i mala beba očito može kontrolirat i češće nego se misli.

Evo primjerice jedna mama cure koja kreće u 7.razred još uvijek pazi koje će ova ocjene imat, dal 3 il 5, i ako nije 5 onda slijedi tortura da je trebala više učiti jer da neće moći birati srednju školu. A mala nije kapacitet za odlikaša, nego je dijete s posebnim potrebama, matematiku pohađa po posebnom skraćenom programu, ma mala je tog svjesna da njen korak od trice do petice traži od nje previše energije i rada, a u nekim predmetima niže petice bez problema. Ona i sad kaže, upisat ću ono što uzmognem, radit ću ono u životu za što sam kapacitet. Al ne, mama je ta koja tlači kad padnetrojka, ne daj bože koja niža ocjena. I onda je tko tu nesretan i pati se?Pa velika žrtva, mama......uh, kako mi je žao te curice

babyiris avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj makita prvotno napisa
    Prepustiti djeci kontrolu je prilično teško kad se naviknemo na suprotno. Ovo s piškenjem je s prvim djetetom išlo šaroliko iako smo se ostavili pelena sa 18 mjeseci, ali nije nas mimoišlo puno popišanih plahti po noći tijekom cca godinu dana, a u pravilo bi mu pobjeglo kad je bio prehlađen. I da, podsjećalo ga se na to da ide piškit. Sad više ne. S manjim smo pokušali bezpelenaštvo nakon 6 mjeseci, i sasvim dobro prijavljuje, ljeto je i bez pelena smo. Vidjet ćemo kako ćemo se snalazit zimi kad bude više odjeće. Ali to je druga tema. Svakako i mala beba očito može kontrolirat i češće nego se misli.

Evo primjerice jedna mama cure koja kreće u 7.razred još uvijek pazi koje će ova ocjene imat, dal 3 il 5, i ako nije 5 onda slijedi tortura da je trebala više učiti jer da neće moći birati srednju školu. A mala nije kapacitet za odlikaša, nego je dijete s posebnim potrebama, matematiku pohađa po posebnom skraćenom programu, ma mala je tog svjesna da njen korak od trice do petice traži od nje previše energije i rada, a u nekim predmetima niže petice bez problema. Ona i sad kaže, upisat ću ono što uzmognem, radit ću ono u životu za što sam kapacitet. Al ne, mama je ta koja tlači kad padnetrojka, ne daj bože koja niža ocjena. I onda je tko tu nesretan i pati se?Pa velika žrtva, mama......uh, kako mi je žao te curice
    Kad smo već kod odnosa roditelja i djece.

Jučer se vraćam iz grada. Sumrak. Vidim dva klinca kako stopiraju daleko od grada. Jedan doista stopira i stoji, a drugi kleči sklopljenih ruku. Stanem i kažem da mogu pokupiti samo jednog jer sam kraj sjedalice s curki imala stvari s kupanja. ovaj me moli, bude se nekak stisnuo, kasne doma pa krenuli pješice, doma bude frka. Kasne već sat vremena... Pokupila ih. Bili su toliko uzbuđeni da im se maltene u zraku čuo puls. pustila ih da pričaju do izlaska i naježila se.

Zar se u eri klinaca koji nikoga ne poštuju i do ničega im nije (takav dojam dobivam u školi) klinci toliko boje roditelja? Dečki će sada u drugi srednje, a pokupila ih negdje oko pola devet.

Vozimo se dalje i moja curicapostavi niz zanimljivih pitanja. Zašto su išli pješke? Zašto mama i tata nisu došli po njih (kad su već zakasnili na bus)? Zašto mama i tata samo čekaju da budu špotali? Zašto im ne mogu objasniti da su zakasnili?...

Zašto roditelji ne žele slušati djecu?

Sve joj je to bilo toliko apstraktno i nevjerojatno, a bome i meni.

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

A propos pisanja: Nama je pravilo da se prije puta ili duljeg izlaska ide na WC. Bas me briga jel moras ili ne moras, ides probat i ispraznit sto se isprazniti da. I redovito smo, dok su bili mali, podsjecali na pisanje. Nije da oni ne znaju da trebaju piskiti vec im je igra vaznija. Ako osjetim da trebaju ici, reci cu im da odu. Ne "ja zelim da ti odes na WC" vec "odi na WC" jer je nebitno sto ja zelim, bitno je da trebaju. I ja znam da trebaju.

Ja cu biti iskrena i reci da mene te "ja zelim da ti..." poruke zivciraju. Ono sto govorim je ono sto mislim, a ne ono sto zelim. OK, nekad je nesto sto zelim i onda cu tako i reci. Al vecina onog sto govorim je na osnovu onog sto mislim, u sto sam na osnovu neceg uvjerena. Ako ti mislis da nisam u pravu, ili te zanima zasto mislim to sto mislim (i kazem to sto kazem), onda pitaj. Kako odrasli, tako i dijete.

Nema teorjie da bih rekla ikad "Ja zelim da ti pospremis tvoju sobu." Nema teorije. Al cu reci "Molim te pospremi tvoju sobu." Ako te zanima zasto to trazim, pitaj, pa cu ti objasnit.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Upravo to, ancice. Moja se, kao i sva djeca, zaigra otkad otvori oči. Pitala bi jesti, tek kad joj počne kruljiti u želucu, a piškenje kad joj pustim, obično se otegne do deset. najbolje je kad ide u vrtić, odmah nakon dizanja je sjednem na tutu, obavi, i ja sam mirna. U vrtiću, znači od 8 do 4 gdje je njoj prepušteno na volju, ona se popiški jednom ili nijednom, a ne kaka nikad. Prvo mi je pitanje kad je pokupim je li piškila u vrtiću.
    Možda se ništa strašno ne bi dogodilo i da ne piški ujutro, ali ja ne bih riskirala.

Vishnja avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    nije stvar odgajanja
    to je pitaje komunikacije sa poštivanjem

...
    kad sam naučila da postoje osobne granice, i kako izgleda komunikacija sa poštivanjem, mi više ne gubimo vrijeme na takve svađe
    ne samo da sam naučila kako komunicirati sa poštivanjem nego i kako kontrolirati tijek rasprave da teče u konstruktivnom smjeru
    bolje jezik za zubima nego destruktivna svađa

još učim
    Takodje. I ponovo citam JJ-a, jer znam da umem da zabrazdim sa 'pametovanjem' i kritizerstvom...

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj Ancica prvotno napisa
    Ono sto govorim je ono sto mislim, a ne ono sto zelim. OK, nekad je nesto sto zelim i onda cu tako i reci.
    Isto ovako.
    Meni je najnormalnije ujutro joj reći: pišanje, pranje zubi, umivanje, jer tim redosljedom prije vrtića zaista započinjemo jutro. Nekoliko puta mi je znala reći da ne može piškiti, a sam ju podsjetila da joj se može pripiškiti putem u vrtić (što se događalo, pa je bila panika) pa neka ipak pokuša; ide-ne ide.

Kužim da bi formulacija "ja želim" imala bolji odjek kod djece, ali ću ipak reći: molim te pospremi svoje stvari, jer to nije odraz mojih želja, kako reče Ančica, već potrebe da to tako bude, pravilo kuće. Može se reći i da ja želim da su stvari pospremljene, ali željeti nešto meni ne spada pod dnevnu rutinu, više mi je pitanja stanja i trenutka... tako ja danas mogu željeti da ide leć u 20 sati jer sam preumorna, a sutra u 22 jer bih se baš igrala s njom. Međutim, želje su jedno, a mogućnosti su drugo.
    Meni također ne leži "ja želim da čarape ostavljaš u korpi za veš, ne pored", ali upotrebit ću ga kod: "željela bih samo leći i buljiti u plafon, toliko sam umorna!" - što je odraz trenutačnog stanja mog duha ili tijela. "Željela bih da ti ideš spavati. Zašto? Jer ja tako želim, bla, bla..." mi je posebno odbojno.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Morat cu se i ja baciti ponovo na citanje Juula. Danas sam imala par situacija u kojima bi jednu od tri mlade dame najradije lansirala na mjesec, a nemam pojma kako to uciniti bez da ostale dvije ispastaju. Sama sam s njima, provokatoricu ne bi imala kome ostaviti na prisilno cuvanje doma i vec mi je muka od situacija kad je nakon petnaest minuta pregovaranja i pokusaja uspostave kontakta vrlo kompetentno moram zgrabiti za ruku i odvuci doma. A onda jos citavim putem do doma slusam tuljenje i poluzavijajuce recenice koje redovito zapocinju sa: ali, jaaaaa sam htjelaaaaaa....... :/

Stranica 9 od 13 PrviPrvi ... 7891011 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •