Results 1 to 25 of 25

Thread: bumbo sjedalica

pixie

Default bumbo sjedalica

dal ju netko ima i od kad ste dijete stavljali u nju. pise od 3 mj, odnosno od kad dijete moze samo drzati glavicu. ?

Mima's Avatar

Evo, ja sam je vidjela; pisala sam već o tome na forumu. Mi idemo na razvojnu gimnastiku i bumbu sam vidjela kod fizioterapeutice koja je rekla da bi to bilo zgodno za Leu i da je ta sjedalica dobra za djecu koja još ne sjede samostalno, da im pomaže da dobiju dobro držanje itd. No, pitali smo i fizijatra i on je mišljenja da ta sjedalica nikako nije za djecu od 3 mjeseca, a da uopće nije za zdravu djecu tj. da je ta sjedalica dobra kao ortopedsko pomagalo za djecu koja imaju problema sa sjedenjem, ali da za zdravu djecu NIJE. Meni je sjedalica inače jako zgodna, i bila bi mi baš zgodna za hranjenje.

Iz vlastitog iskustva: bumbo je ODLIČAN :D .
    Malog sam počela stavljati u sjedalicu čim je mogao sam držati glavicu (4. mjesec). U početku me spasio za hranjenje, pa kad sam kuhala, mali je sjedio na radnoj plohi u kuhinji, u kupaoni na podu, za vrijeme igranja, za vrijeme ručka na stolu, kod češljanja... jednom rječju, tako mala beba, koja još ne može samostalno sjediti, to je prava stvar za nju.
    Naravno da u početku, radi kičmice ne smije biti dugo u njoj. Mi smo krenuli po 5 minuta, pa kroz neko vrijeme produžavali na 10, pa 15 itd. Mogu reći da je mali u njoj lakše naučio sam sjediti i nije bio uskraćen u pažnji, jer je stalno bio sa mnom kad sam nešto radila.
    Sada ima 9 mjeseci (za tri dana), još uvijek ga stavljam u sjedalicu (nama je to foteljica ) i super mu je u njoj, jedino što je postao opasan, pa stalno mora biti na oku, jer već se sam može iskobeljati iz nje, kad se upire nogicama, pa ga ni na sekundu ne ostavljam samoga.
    Eto, ja se inače ne miješam i ne namećem svoja mišljenja, ali stvarno za bumbu mogu reći samo sve pohvale i stvarno ga iskorištavamo maksimalno, i svakako ti mogu preporučiti da ga kupite, jedino što i nije baš ni jeftin (ali tako je i sa svom dječjom opremom).
    ... nadam da sam barem malo pomogla

trinity's Avatar

ja sam ovih dana dobila na poklon bumbo sjedalicu

http://www.bumbobabysitter.com/

i sad sam zbunjena, ne znam sta bih s njom, cini mi se prerano da 4,5 mjesecnu bebu stavljam u to mada ima raznih certifikata po njoj i pise da je za bebe od 3 mjeseci po preporuci pedijatara i fizijatara :?

zdrav razum mi kaze suprotno, a da cujem vase misljenje...

jel' za zdrave bebe ili one koje imaju problema sa sjedenjem? ne kuzim bas.

la11's Avatar

a gdje ima za kupiti ta marka?sviđaju mi se stolice

Mima's Avatar

Ja sam ih vidjela po apotekama (npr. čak kod sebe na moru, na Pagu)

A što se tiče toga je li dobra - Lea je nedonošče i malo hipotona, i kasnije je počela sjediti, pa je nama naša fizioterapeutica rekla da bi nam ta stolica bila dobra, ali kad smo pitali fizijatra on je rekao da to nije dobro za zdravu djecu, posebno ne za male bebe, nego da je dobro kao ortopedsko pomagalo za npr. djecu koja ne mogu sjediti. A eto vidiš, prodaje se sa silnim ceritfikatima - što znači da ju neki fizijatri valjda smatraju dobrom. Ja ne bih stavljala tako malu bebu u taj bumbo, malo bih pričekala, bea će vjerojatno ubrzo pomalo početi sjediti a onda je i bumbo ok. A stvarno je zgodna sjedalica.

Hm... zar se tu ne primjenjuje onaj princip da se dijete ne stavlja u položaj u koji se ne može samo dovesti?

Inače je jako simpa, ali ja bih u to stavljala malo veću djecu.

Meni je ta sjedalica pre pre grozna.

Svaki put kad ju vidim se sablaznim i nikada ju nebi kupila.

To mi dođe isto ko i hodalica.

Postoje razno razne ležaljke za tak malu djecu da se ne osiječaju isključene, npr mi imamo baby bjorn.....

Honey's Avatar

Ja ne bih u to stavljala svoje dijete. Posebno ne od 3. mjeseca :shock:

Ni ja ne bi stavljala svog bebača u to. Kad počne sjediti sam ok, ali prije nikako.

A ja mislila da je stavljen krivi link - pomislila kako dobra tuta...
    Dijete od 3 mjeseca u to :shock:

Default bumbo

naravno, ima nas svakakvih..., pa tako i različitih mišljenja o bumbo sjedalici. Koliko ja znam o njima, one se koriste kao pomagala u fizioterapiji, ali se mogu koristiti i za zdravu djecu.
    Kao prvo, i meni je bilo prerano stavljati mog malog u nju kada je ima 3 mjeseca, pa smo pričekali njegovih 4,5 mjeseci, i upotrebljavali smo je u početku vrlo kratko, svega par minuta, kako sam već napisala. Njihova je prednost što učvrste kukiće i drže kralježnicu, pa mislim da su svakako sigurnije nego učvrščivanje dječice u kojekakve jastučiće na kaučima ili podu.
    Moram se nadovezati i na usporedbu bumbo sjedalice s hodalicom. Strahota..... Svi znamo kakav učinak imaju hodalice, ali, po meni, bumbo sjedalica "inzistira" na pravilnom položaju. Dapače, i dobre i ispravne stvari mogu biti vrlo loše, ako se zloupotrebljavaju, pa tako i bumbo. Naravno da nećete djete od 4 mjeseca stavljati u nju po pola sata, ili čak više od 5 minuta, to je glas zdravog razuma; ne stavljate ih niti samostalno sjediti tako dugo. Zar ne?
    Eto, kako sam već pisala, mi smo je koristili, ne znam koliko je mali uz nju počeo prije samostalno sjediti, nisam je niti koristila radi toga, ali u svakom slučaju, njemu je omogućila komociju, ispravno ga je držala za vrijeme sjedenja i mi smo pazili na vrijeme koje je provodio u njoj.
    Eto, nekom sam pomogla, nekom sam odmogla, ali svatko treba prikupiti informacije od pravih i stručnih izvora, znam da se i tu pojavljuju podijeljena mišljenja, ali... svaka majka zna šta je najbolje za svoje djete)

Barbi's Avatar

I ja sam na linku pomislila da je to neka tuta.
    Ja uopće ne vidim svrhu zašto dijete koje ne sjedi još samostalno stavljati u sjedeći položaj u bilo kakvu sjedalicu koliko god ona anatomska bila.
    A kad počne sjediti samostalno može sjediti i na podu.

Nikad mi nikakve sjedalice za dijete nisu trebale osim hranilice koja ima svoju svrhu i namjenu i još uvijek je koristimo.

Osoblje foruma Lutonjica's Avatar

Naravno da nećete djete od 4 mjeseca stavljati u nju po pola sata, ili čak više od 5 minuta, to je glas zdravog razuma; ne stavljate ih niti samostalno sjediti tako dugo. Zar ne?
    ovdje si svašta pomiješala.
    kao prvo, dijete se ne stavlja sjediti.
    dijete smije sjediti od onog momenta kada se samostalno može dovesti u taj položaj. znači, ne kad ga ti posjedneš i podboltaš jastucima, ne kad ga ti posjedneš u takvu sjedalicu, ne kad ga ti posjedneš pa ono drži ravnotežu, nego kad se SAMO POSJEDNE i SJEDI.

ovo gore odmah objašnjava i kontradiktornost tvoje rečenice "ne stavljate ih niti samostalno sjediti". ako ti stavljaš dijete sjediti, onda to nipošto nije samostalno sjedenje.
    i naravno, na roditeljima ostaje odluka hoće li ili ne poslušati ovaj savjet.

ovo što sam sad napisala nije moje proizvoljno mišljenje, nego informacija dobivena od vrhunskih stručnjaka s područja neuropedijatrije i dječje fizijatrije.

Ines's Avatar

vidim da je i druge podsjetila na tutu- ja sam ju skoro kupila kao takvu
    dobro da sam prije kupovine uzela letak dok sam cekala u redu i vidjela kaj je to ustvari.

Osoblje foruma Lutonjica's Avatar

pomiješao mi se post, ovo treba ići na kraj posta
    i naravno, na roditeljima ostaje odluka hoće li ili ne poslušati ovaj savjet

trinity's Avatar

Quote Originally Posted by Janoccka
    A ja mislila da je stavljen krivi link - pomislila kako dobra tuta...
    Dijete od 3 mjeseca u to :shock:
    i ja sam na prvi pogled pomislila da smo dobili tutu na poklon

za sad je spremljena pod krevetom, vidjet cemo kad napuni 6 mjeseci sta kaze pedijatrica, a i fizijatar i fizioterapeut

Ne, hvala, nisam ništa pomiješala. Mislim da su ljudi shvatili bit i tvog i mog posta.
    Također, smatram da ovo nije mjesto na kojem ćemo na ovaj način komunicirati, nego mjesto na kojem svatko može iznijeti svoje mišljenje, pa bilo ono nekome pravo ili ne.

Da i slažem se s Lutonjicom: "Samostalno" sjedenje je onda kada djete može sjediti bez ikakvih i ičijih pomagala.
    O.K.?

Mima's Avatar

Kod nas vam te Bumbo sjedalice distribuira baš firma koja i inače prodaje razna ortopedska pomagala, i navodno su stvarno dobre za djecu koja ne sjede dobro i pomažu im (ali, naravno, ja govorim o djeci sa motoričkim problemima i starijoj). Opet kažem, nama je fizijatar rekao da male bebe i na tim reklamama koje oni imaju skroz loše sjede u tome (potonu jer još nisu čvrste) i da zdrava djeca sama trebaju naučiti sjediti, bez ikakvih pomagala.

Ali meni je sjedalica baš zgodna, i je kao velika tuta (ili velika kaka, kako Lea zove WC školjku) - ja sam si zamislila da bi L. sjedila u tome na podu a ja kraj nje i hranila je, nekako mi se to činila bolja fora od hranilice.
    Ali, eto, za male nije a veći se sigurno brzo mogu dići iz nje, pa i pasti, tako da baš nije isplativa.

Mejra's mommy's Avatar

Meni je bumbo seat totalna glupost. Gdje posjecujem Americki forum mame stavljaju djecu da sjede u to od 1,5 mjeseci. Skoro ga svaka ima!!!

Zasto dijete forsirati da sjedi kad nemoze samo od sebe, cak i ako mu je 6-7 mjeseci. Kazemo ne staljvati na nogice dok samo nemoze itd.

Totalna glupost...izmisljaju budalastine radi profita, neznaju sta bi vise prodavali!!!

meda's Avatar

izricito sam protiv takvih sjedalica. dijete se ne stavlja u sjedeci polozaj dok god samo nije sposobno sebe dovesti u isti.

djetetu koje ima motorickih problema treba stimulirati motoricki sustav vjezbama, i ni u kojem slucaju ga stavljati u umjetni sjedeci polozaj.

Osoblje foruma apricot's Avatar

Quote Originally Posted by Mima
    Kod nas vam te Bumbo sjedalice distribuira baš firma koja i inače prodaje razna ortopedska pomagala
    kad sam prvi put vidjela "to nešto" (prije neke dvije godine), naravno da sam pisala distributeru u Hrvatskoj, poslala im u prilogu dopis fizijatra i zamolila njihov komentar.

nikada se nisu javili.
    meni to ništa nije značilo jer sam sigurna u svoje stavove glede sjed... nečega, ali oni koji dvoje... od distributera koji nije u stanju na mail odgovoriti ni sa kurtoaznim: hvala javit ćemo se.... Što bih i mogla više očekivati?!

A zašto bi uopće dijete trebalo ranije naučiti sjediti :? , pa sjedit će od 7. u školi do čini mi se 77. na poslu...

Audrey's Avatar

Bez uvrede, meni to izgleda kao okov za dijete, nešto tipa ja sam te tu stavila i ti se ne možeš micati, puzati, okretati, bilo što raditi radi čega bih ja trebala biti na oprezu. Dakle, prije svega to je komocija za mamu. Moje je mišljenje da zdravo dijete nema potrebe stavljati u to, dapače mi se čini (bar prema djetetu na slici) da se tu radi o čistom sjedećem položaju s eventualnom malom potporom za srednji i donji dio leđa. Bespotrebno, i opasno.

lidac2004

Quote Originally Posted by Audrey
    Bez uvrede, meni to izgleda kao okov za dijete, nešto tipa ja sam te tu stavila i ti se ne možeš micati, puzati, okretati, bilo što raditi radi čega bih ja trebala biti na oprezu. Dakle, prije svega to je komocija za mamu. Moje je mišljenje da zdravo dijete nema potrebe stavljati u to, dapače mi se čini (bar prema djetetu na slici) da se tu radi o čistom sjedećem položaju s eventualnom malom potporom za srednji i donji dio leđa. Bespotrebno, i opasno.
    potpis, potpis .