Pokazuje rezultate 1 do 22 od 22

Tema: Što se mijenja novim zakonom?

paljetak avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno Što se mijenja novim zakonom?

Termin poroda mi je 18.2.
    Citam novi zakon, ali ne mogu dokuciti mijenja li se ista, mislim, vezano uz klasicno otvaranje i trajanje porod. dopusta. Meni izgleda da ne. Jesam u pravu? 28 ili 45 dana prije termina i traje 6 mj (s punom placom), pa onda i dalje do 12(s naknadom hzzo-a)
    ispricavam se ak je ovo glupo priupitano

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Re: Što se mijenja novim zakonom?

Citiraj paljetak prvotno napisa
    Termin poroda mi je 18.2.
    Citam novi zakon, ali ne mogu dokuciti mijenja li se ista, mislim, vezano uz klasicno otvaranje i trajanje porod. dopusta. Meni izgleda da ne. Jesam u pravu? 28 ili 45 dana prije termina i traje 6 mj (s punom placom), pa onda i dalje do 12(s naknadom hzzo-a)
    ispricavam se ak je ovo glupo priupitano
    ma nije glupo pitano. mi spremamo neki tekstić za portal i nadamo se da ćemo uskoro uspjeti napraviti pregled prava iz Zakona.

Što se tiče tvojeg pitanja:

1. Rodiljni dopust (tako se zove onaj koji traje do 6 mjeseca djetetovog života), otvara se najkasnije 28 dana prije termina poroda, odnosno najranije 45 dana prema mišljenju nadređenog lječnika.

2. Uvjet za ostvarivanje rodiljne naknade kod zaposlene osobe na neodređeno vrijeme je rad u neprekidnom trajanju od 12 mjeseci (novo). :/ Ukoliko je rad bio prekidan ili je manje trajao, tretira se kao nezaposlena osoba.

3. Rodiljna naknada je delimitirana (isti način obračuna: izračunata satnica * radni sati mjesečno).

4. Roditeljski dopust (tako se zove sav dopust od navršenih 6 mjeseci nadalje) može se koristiti u dijelovima (do djetetove 8 godine života) s time da to ne smije biti više od 2 puta godišnje sa manje od 30 dana, a može se koristiti u komadu do 1. godine i može se koristiti u kombinaciji sa drugim roditeljem. (ovo je sve u grubo objašnjeno).
    Naknada je nešto viša nego sada za kojih stotinjak kuna..

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

da...što se tiče bolovanja radi komplikacija u trudnoći te visine naknade kao i načina obračuna i ostvarivanja prava..sve je ostalo kao i prije.

@n@ avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Citiraj mamma san prvotno napisa
    2. Uvjet za ostvarivanje rodiljne naknade kod zaposlene osobe na neodređeno vrijeme je rad u neprekidnom trajanju od 12 mjeseci (novo). :/ Ukoliko je rad bio prekidan ili je manje trajao, tretira se kao nezaposlena osoba.
    Ček' malo... :shock:

Što to znači za osobu koja je bila na rodiljnom do 05.03.2008, a zatim tražila mirovanje radnog odnosa te se vratila na posao 2 mjeseca kasnije?!
    Trebala bih otvoriti rodiljni dopust (novi) oko 10.10.2008.

Pliz help...

@n@ avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Pogrešan podatak: nisam se vratila na posao 2 mjeseca kasnije, nego 23.06., dakle 3,5 mjeseci kasnije...

prima avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

može se koristiti u kombinaciji sa drugim roditeljem. (ovo je sve u grubo objašnjeno).
    mislim da u zakonu piše u pravilu koriste oba roditelja, pa onda dogovorno može i samo jedan (jedna).
    Mene muči, što ako drugi roditelj ne ostvaruje pravo na roditeljski dopust :? (konkretno mm je zaposlen u inozemstvu i nije HZZO osiguranik-može li se on odreći roditeljskog-na kojeg nema pravo-u moju korist? )
    Što ako je drugi roditelj nezaposlen?

Kad već spremate tekstić , pomozite

deedee avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Sta je sa neplacenim do trece godine? Da li to ostaje?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj @n@ prvotno napisa
    Pogrešan podatak: nisam se vratila na posao 2 mjeseca kasnije, nego 23.06., dakle 3,5 mjeseci kasnije...
    @n@, na žalost, mislim da se tu radi o prekidu. :/ Prava iz radnog odnosa su mirovala, ako nije bilo uplaćivanja staža po nekoj drugoj osnovi. Ako si sama sebi uplaćivala staž u tom prekidu, onda, MISLIM, da se ne radi o prekidu. :/

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj prima prvotno napisa
    može se koristiti u kombinaciji sa drugim roditeljem. (ovo je sve u grubo objašnjeno).
    mislim da u zakonu piše u pravilu koriste oba roditelja, pa onda dogovorno može i samo jedan (jedna).
    Mene muči, što ako drugi roditelj ne ostvaruje pravo na roditeljski dopust :? (konkretno mm je zaposlen u inozemstvu i nije HZZO osiguranik-može li se on odreći roditeljskog-na kojeg nema pravo-u moju korist? )
    Što ako je drugi roditelj nezaposlen?

Kad već spremate tekstić , pomozite
    zato sam i napisala da sam grubo objasnila (jer u stvari nisam ništa objasnila). Točno je da oba ZAPOSLENA roditelja imaju pravo na roditeljski dopust, ali ako se zajedno pismeno izjasne da se slažu da roditeljski dopust koristi npr. majka, ona ga može koristiti u potpunosti (pliz ne lovite me za svaku riječ, moram ponovo proći kroz zakon).

Nezaposleni roditelj ima pravo na rodiljnu ili rodteljsku poštedu od rada.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj deedee prvotno napisa
    Sta je sa neplacenim do trece godine? Da li to ostaje?
    općenito govoreći..da.

morala sam samu sebe editirati.

@n@ avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

@ Mama San: puno hvala na odgovoru.

Čula sam se s računovotkinjom, ona za moj 'problem' smatra da HZZO neće preispitivati moj status s 01.01.2009. obzirom da ću otvoriti Rodiljni dopust po trenutno važećem Zakonu.
    No, također kaže da joj je to prvi glas o promjeni računanja staža u novom Zakonu.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Čula sam se s računovotkinjom, ona za moj 'problem' smatra da HZZO neće preispitivati moj status s 01.01.2009. obzirom da ću otvoriti Rodiljni dopust po trenutno važećem Zakonu.
    No, također kaže da joj je to prvi glas o promjeni računanja staža u novom Zakonu.
    Članak 24. stavak 9. kaže:

(9) Zaposleni roditelj ili samozaposleni roditelj, koji ne ispunjava uvjet staža osiguranja u trajanju od najmanje 12 mjeseci neprekidno, za vrijeme korištenja prava utvrđenih ovim Zakonom ima pravo na naknadu plaće koja iznosi 50% proračunske osnovice.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

A što se tiče tvojeg statusa, tvoja računovotkinja uma pravo . Zanemarila sam činjenicu da ćeš ti već biti na rodiljnom dopustu.

@n@ avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Fiju, laknulo mi je. Hvala, Mama San!

Da, računovotkinja veli da je ona mislila na postojeći zakon, a u novome je nažalost tako kako si napisala. :/

mačkulina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

suncokret avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

[quote="mamma san"]
    4. Roditeljski dopust (tako se zove sav dopust od navršenih 6 mjeseci nadalje) može se koristiti u dijelovima (do djetetove 8 godine života) s time da to ne smije biti više od 2 puta godišnje sa manje od 30 dana
    Mogu li onda zaposlenici u prosvjeti prekinuti roditeljski dopust za vrijeme trajanja ljetnih praznika, pa nastaviti s njim u jesen?

Datum pristupanja
    Nov 2003

[quote="suncokret"]
    4. Roditeljski dopust (tako se zove sav dopust od navršenih 6 mjeseci nadalje) može se koristiti u dijelovima (do djetetove 8 godine života) s time da to ne smije biti više od 2 puta godišnje sa manje od 30 dana
    Mogu li onda zaposlenici u prosvjeti prekinuti roditeljski dopust za vrijeme trajanja ljetnih praznika, pa nastaviti s njim u jesen?
    Prema odredbama ovog novog Zakona (inače ga imate u našim linkovima na zakone, korištenje ovog roditeljskog dopusta u dijelovima mora se usaglasiti sa poslodavcem.

petarpan avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Članak 24. stavak 9. kaže:

(9) Zaposleni roditelj ili samozaposleni roditelj, koji ne ispunjava uvjet staža osiguranja u trajanju od najmanje 12 mjeseci neprekidno, za vrijeme korištenja prava utvrđenih ovim Zakonom ima pravo na naknadu plaće koja iznosi 50% proračunske osnovice.
    aaaaaaaaaaaaaaa
    apropos moje kume ,ponovo.Njoj je godinu dana tek u 9 mj,no ona je već sada na komplikacijama...Kako se to točno odnosi na nju?

(Ms,ispada da te ganjam okolo po topicima...sorry..i hvala )

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

petarpan, sve ovisi o tome kad joj je termin i kada otvara rodiljni dopust. Ako rodiljni dopust otvara u ovoj godini, otvara ga po sadašnjem zakonu.

petarpan avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

otvarat će iduće godine..u siječnju...ali tada će imati godinu dana, pa se valjda taj dio ne bude odnosio na nju...

suncokret avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Hvala na odgovoru.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pozdrav,

malo sam pregledala novi zakon i imam par pitanja pa ću ih postaviti ovdje da ne otvaram novi topic.
    zanimaju me stanke za dojenje djeteta u drugih 6 mjeseci (kako se obračunava naknada sada i kako po novom zakonu). sto se mijenja? koliko traje? i kakva je razlika za rad na pola radnog vremena sad i po novom?
    ako tko zna vise detalja bila bi jako zahvalna.
    nisam uspjela sve sama pohvatati
    hvala

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •