Pokazuje rezultate 1 do 42 od 42

Tema: Prezime

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Prezime

Budući ću uskoro podnijeti zahtjev za razvod htjela bi ostaviti samo svoje staro prezime , dakle ono muževljevo , drugo, koje sam sklapanjem braka preuzela, maknuti. Međutim mali mi se preziva kao muž i zanima me da li je netko imao problema prilikom npr. prelaska granice ako dijete ima različito prezime od mojega. Dali mi treba samo rodni list kojim dokazujem da sam majka ili to navodi carinike i policajce da traže suglasnost drugog roditelja.....imate li kakva iskustva i što mi je činiti? Ne bi htjela sebi komplicirati život a s druge strane ne želim nosti prezime čovjeka s kojim više nisam u braku...

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Ja imam jedno prezime (svoje djevojačko) moj sin drugo (tatino, odnosno od MBM), moja kćer treće (od svog tate s kojim živim ali nismo u braku). Do sada nisam imala nikakvih problema na granicama niti inače.
    Imam samo problema jer mi silna imena ne stanu na zvonce na ulaznim vratima pa mi pošta završava posvuda .

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Znači preko granice možeš prevesti bilo čije dijete ako ima putovnicu?! Jer kako bi ovi znali da si mu ti majka? U svakom slučaju hvala. U vas je stvarno veselo :D

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Noa prvotno napisa
    Znači preko granice možeš prevesti bilo čije dijete ako ima putovnicu?! Jer kako bi ovi znali da si mu ti majka? U svakom slučaju hvala. U vas je stvarno veselo :D
    Pa mislim da granična policija može provjeriti da li si ti majka svome djetetu i bez da nosiš rodni list sa sobom ako ih baš zanima.
    Ja sam imala interesantnu situaciju: u autu ja, moj tata i moj sin. Ja i tata se isto prezivamo, a mali-drugo prezime. Pita nas policajac, koji je vjerovatno pomislio da smo muž i žena (stari mi je dobrodržeći ) "A čije je dijete?" Nas dvoje crkli od smijeha, ja sam rekla da je moj i to je to. Nije me tražio nikakve papire.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Bez obzira na sve sto sam prosla u prvom braku ostavila sam prezime BM. Nisam htjela da moje dijete kroz zivot mora objasnjavati nekom zasto on ima ovo prezime, a mama drugo. Mislim nije isto kad mama otpocetka ima svoje djevojacko prezime. Smatrala sam da je moj sin dovoljno opterecen rastavom i da bi mu to bila dodatna frusracija, koju mu nisam htjela dodati.
    Danas sam sretno udana drugi put i dodala sam prezime MM, pa imam prezimena oba djeteta.
    Kad sam rodila, sestra mi donjela otpusno pismo i cita: prezime BM, pa MM, pa jos djevojacko? Jel to sve u redu?-sva zbunjena

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nemožeš imati nego dva prezimena. Nije meni kad mi mali poraste, tko će ga pitati kako se prezivam, nego sada, istina glupo mi je, ali moram pokušati pričati s BM da mi da suglasnost da malom dodam i svoje prezime. Jer zaista je glupa situacija....svog djevojačkog mi se glupo odreći u 34 kad ga imam čitavo vrijeme, uh, koje dileme!

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja se sada prezivam različito od svoje djece (imala sam dva prezimena i izbrisala MBMevo poslije razvoda) i za sada nismo imali nikakvih problema.

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam imala problema jednom, i to na "mekoj" granici za doc s jednog kraja hrvatske na drugi
    onda sam neko vrijeme nosila rodni list a onda sam rekla sebi da necu, imaju mehanizme kako to provjeriti, nek ih koriste za sve koji prevoze djecu preko granice, ne samo da diskriminiraju nas koje nemamo isto prezime.
    i otad me pitaju sto smo u rodu (jer mi je i putovnica stara, adresa iz drugog grada), ja kazem majka i to je to.

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja cu 2010., kad mi istekne osobna odlucit ocu li se vratit na staro il cu ostavit ovo do BM
    prelijena sam za mjenjat dokumente, vozacka i poutovnica su mi jos na djevojacko 8), samo mi je osobna na ovo vec sad novo-staro
    a prezime od BM mi se u biti svidja jer nema čćšđž
    kaj ja znam

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

jednom ću okačiti popis svih dokumenata koje sam mijenjala kad sam izbrisala prezime
    dovoljno da mi nikad više ne padne na pamet mijenjati ga

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Maja prvotno napisa
    jednom ću okačiti popis svih dokumenata koje sam mijenjala kad sam izbrisala prezime
    Istina, prekomplicirano za mijenjanje

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Mukica prvotno napisa
    prelijena sam za mjenjat dokumente, vozacka i poutovnica su mi jos na djevojacko 8)
    ne mogu vjerovati!
    ti si lani krsila zakone kad smo isle u sarajevo?
    a ona dva jadna arapina u autobusu su gnjavili samo zbog izgleda

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj maria71 prvotno napisa
    ma napravila bi ja to opet
    ali ne bi više nikad kod udaje mijenjala prezime

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj ivarica prvotno napisa
    Citiraj Mukica prvotno napisa
    prelijena sam za mjenjat dokumente, vozacka i poutovnica su mi jos na djevojacko 8)
    ne mogu vjerovati!
    ti si lani krsila zakone kad smo isle u sarajevo?
    a ona dva jadna arapina u autobusu su gnjavili samo zbog izgleda
    pa kaj oni znaju kak se ja prezivam
    putovnica je onda bila vazeca

sad mi je, neki dan, istekla

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nije bila vazeca, citaj zakone

putovnica je dokaz identiteta, ako prelazis s njom granicu ti moras imati u njoj vazece ime i prezime (adresu npr ne trebas, ali ime i prezime trebas)

znaci, za razliku od osobne koju moras mijenjati po promjeni prezimena, putovnicu ne trebas mijenjati
    ali je tad ne smijes koristiti u svrhu identifikacije

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ups

i ja sam zgriješila

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

bas zgodno, adresu ne moras imati tocnu a ime i prezime moras

i ja sam krsila zakon, imala sam gotovo deset godina putovnicu samo sa svojim prezimenom

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Da se postrojimo ?

laky avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006
    vječita lutalica......na samom jugu ,srcem u Slavoniji

Početno

Citiraj Noa prvotno napisa

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

aj super
    nisam ja jedina :D :D

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Nisi, ofkors, tu sam i ja :D

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj ivana7997 prvotno napisa
    bas zgodno, adresu ne moras imati tocnu a ime i prezime moras

i ja sam krsila zakon, imala sam gotovo deset godina putovnicu samo sa svojim prezimenom
    ne krsis zakon ako IMAS takvu putovnicu nego ako s njom prelazis granicu kao dokazom identiteta
    osobna iskaznica nije samo dokaz identiteta nego i mjesta prebivalista pa nju moras promijeniti cim promijenis neki od podataka koji su u nju upisani.

Znači preko granice možeš prevesti bilo čije dijete ako ima putovnicu?
    ovo nije tocno
    samo svoje dijete mozes prevesti preko granice sa putovnicom. za svako drugo dijete potrebno je imati punomoc roditelja ovjerenu kod javnog biljeznika.
    a to sto se majka ili otac ne prezivaju isto kao dijete, to je njihovo pravo po hrvatskim zakonima i nitko te ne obavezuje da zbog tog nosas neke druge dokumente. nasa e-drzava ima mehanizme da provjeri tko su otac i majka djetetu, cim ima mehanizme da provjeri jel netko ima neplacenu preksrajnu kaznu a usudio se preci granicu

laky avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

U osobnoj BiH uopće nije napisana adresa :/ .A po pitanju prelaska granice neću komentirati bar za ovu BiH-RH .Zakon o prelasku DG u BIH je na usvajanju pa tko zna sta će sada novo smisliti.
    U RH je sve povezano i baze svega i svačega su redovito ažurirane tako da vjerujem da se sve moze provjeriti u trenu

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

hm, vidis, moja djeca nose prezime md-a, a prijavljeni su na moju adresu. u zadnje vrijeme me cesto pitaju na granici cija su djeca (a ja im odgovorim: "pa, vasa" ), i imam li kakav dokument da potvrdim. jednom sam pitala mogu li oni to provjeriti i frajer mi je odgovorio-ne! :?

to mi se ni najmanje ne svida. zato sto nisam udana i ne zelim mijenjati prezime, sad moram imati probleme na granici. drugi put cu im reci da provjere kako znaju, pa necu ja nositi papirologiju sa sobom. cemu im sluze kompjuteri?!

laky avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Citiraj mikka prvotno napisa
    hm, vidis, moja djeca nose prezime md-a, a prijavljeni su na moju adresu. u zadnje vrijeme me cesto pitaju na granici cija su djeca (a ja im odgovorim: "pa, vasa" ), i imam li kakav dokument da potvrdim. jednom sam pitala mogu li oni to provjeriti i frajer mi je odgovorio-ne! :?

to mi se ni najmanje ne svida. zato sto nisam udana i ne zelim mijenjati prezime, sad moram imati probleme na granici. drugi put cu im reci da provjere kako znaju, pa necu ja nositi papirologiju sa sobom. cemu im sluze kompjuteri?!
    taj tip nema pojima sto ti je to rekao .moze se provjeriti u roku odmah imaju bazu podataka za svakog drzavljanina i pod upravno pravni dio 7 odjeljak imaju podaci ima prezime imena roditelja i ostalo tako da se lako provjeri.Ako te još sto interesira pitaj

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

laky,

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

laky to znači da ne moram nositi djetetov rodni list sa sobom?
    jer V ima tatino prezime, razičito od mog, a do nedavno smo imale i različite adrese, ja sam imala staru, primorsku adresu u osobnoj i putovnici, a ona zagrebačku
    tko pogleda u papire, nemamo veze jedna s drugom, još ni ne sliči na mene, bilo me strah da će me optužiti da sam otela dijete

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj maria71 prvotno napisa
    moram to potpisati
    iako, meni su ukrali dokumente u francuskoj koji su glasili na djevojacko u trenutku kad sam vec imala muzevo.
    proklela sam sto sam ga uzela. samo radi papirologije!

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

ja vraćam svoje prezime jer moj b.m. nije zaslužio da imam njegovo prezime.. :D :D

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Udata sam, i nosim samo svoje prezime. Šmizla se preziva kao i MM. Nikad nismo imali problem s tim.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mi zivimo skupa, ja rvatica smedja, sinko ima tatino prezime, nizozemsko drzavljanstvo i plav je. znala sam imati zabavu na zagrebackom aerodromu sa biserima tipa da li mogu dokazati da je dijete koje dojim moje

kako mi nismo vjencani mats (sebastianov tata) nema roditeljska prava, samo obaveze i ne moze mi nikako izdati neki sluzbeni dokument kojim kao odobrava da putujem sama sa malim pa su se na opcini kod nas snasli i izdali nam medjunarodni rodni list i to nosil malom sa pasosem

znala sam takodjer u pasosu imati matsovu izjavu (na nizozemskom, hnji hnji) u kojoj pise da se on slaze sa tim da ja kao sebastianova bioloska mama putujem sama sa njim pa su mudraci na zg aerodromu kao razumjeli sto tu pise i klimali glavama da mogu proci

lillifee avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

milo, ad i tata imaju jedno prezime (tatino) , ami drugo (moje i svog bioloskog oca), a ja trece (djevojacko i mm). dok se mm i ´ja nismo vjencali, znala sam imat neugodnosti na granicama. najvise na slovenskoj .pa sam neko vrijeme sa sobom nosila rodne listove djece. adrese nam se ionako nikad nisu ni podudarale, a izludjujemo ih isto tako sa razlicitim drzavljanstvima, ali kad vide da djeca putuju sa roditeljima, jednostavno odustanu od daljnjih pitanja.

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj stray_cat prvotno napisa
    mi zivimo skupa, ja rvatica smedja, sinko ima tatino prezime, nizozemsko drzavljanstvo i plav je. znala sam imati zabavu na zagrebackom aerodromu sa biserima tipa da li mogu dokazati da je dijete koje dojim moje

Ninči avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Ja imam primjer u obitelji, gdje je tatin ujak imao 2 prezimena (od oca i od majke). I njegova djeca uzela svako po jedno prezime. Brat i sestra uzeli su prvo prezime, a drugi brat je uzeo drugo prezime. Najjače mi je bilo kada je ta kćerka pričala kako ju je dečko otpilio kad ju je brat sreo u gradu, poljubio i predstavio se dečku sa svojim prezimenom (koje je drugačije od njenog). Jer naravno- kad ju je dečko pitao tko je on, a ona odgovorila da joj je brat, mislio je da ga mulja jer nemaju isto prezime

Da se rastanem, ja bih isto ostavila samo svoje prezime! Za prelazak granice i druge moguće neugodne situacije bih se već nekako snašla

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Ja sam rastavljena ali jos imam prezime od BM-a, cisto iz tehnickih razloga jer mi se neda mjenjati opet sve papire., pa cekam preseljenje na proljece gdje cu onda u istom sutu promjeniti i prezime i adresu

fegusti avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj stray_cat prvotno napisa
    znala sam takodjer u pasosu imati matsovu izjavu (na nizozemskom, hnji hnji) u kojoj pise da se on slaze sa tim da ja kao sebastianova bioloska mama putujem sama sa njim pa su mudraci na zg aerodromu kao razumjeli sto tu pise i klimali glavama da mogu proci
    a i ovo je

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a kako je s mijenjanjem prezimena neovisno o rastavi?

dakle, ne rastajem se, ali ne bih vise imala mm-ovo prezime, nego samo svoje. mogu li to? kako?

egemama avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj ivana7997 prvotno napisa
    a kako je s mijenjanjem prezimena neovisno o rastavi?

dakle, ne rastajem se, ali ne bih vise imala mm-ovo prezime, nego samo svoje. mogu li to? kako?
    mozes. odes u nadlezni maticni ured, predas zahtjev (imaju formular) i napises razlog zasto ga zelis promijeniti. ondasu oni to duzni objaviti (mislim samo na njihovoj oglasnoj ploci) i ako se u roku 30 dana nitko ne javi tko bi mogao imati razlog protiv, nakon jos par dana dobijes rjesenje.

onda s tim rjesenjem ides u petrinjsku, prvo dole na salter (gdje se vade potvrde o prebivalistu i sl) cekas sat-dva, onda ides gore i predas papire za promjenu osobne, naravno opet cekas. zaboravih da si prvo cekala za kupiti obrasce i biljege i na posti za platiti uplatnicu. e, kad dobijes onu potvrdu (jer ti osobnu izrade za (mislim) 3 tjedna onda mozes ici dalje:
    - u vodnikovu da ti promijene prezime u radnoj knjizici - cekas
    - pa na mirovinsko - cekas
    - onda tek na zdravstveno (obavezno tim redom) - cekaaasss
    jos te ceka i promjena vozacke, putovnice,kreditnih kartica... i svuda redovi...

si bas sigurna da ti ne stoje dobro tvoja dva?

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ege, pusti ženu
    go ivana, go!

egemama avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ma ne drzim je ja, pa i sebe sam pustila

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nisam jos sigurna, samo pitam.

i radna knjizica mi ima samo staro prezime. znaci da sam u prekrsaju? i diploma mi je izdana samo na staro a vec sam imala dva. ups, ha?

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Moji su roditelji razvedeni i do 18. godine imala sam očevo prezime. Mama mi je, naravno, nakon razvoda ponovno "vratila" svoje. Nisam nikad imala nikakvih problema, pogotovo ne na granici, a putovale smo stvarno dosta. Različito prezime doista ne predstavlja nikakav pravni problem kad ionako postoji hrpa drugih dokaza o majčinstvu/očinstvu, tako da je moj savjet, ako ga itko pita, da ne berete brigu bezveze.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •