Pokazuje rezultate 1 do 14 od 14

Tema: Komplikacije + rodiljni dopust

@n@ avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno Komplikacije + rodiljni dopust

Molim pomoć u obliku savjeta, evo situacije:

Do 05.03.2008. sam bila na rodiljnom dopustu
    Od 06.03.2008. mirovanje radnog odnosa
    Od 23.06.2008. nastavak radnog odnosa na neodređeno vrijeme u firmi u kojoj sam zaposlena od 2004.

Imam visokorizičnu trudnoću zbog ogromnog hematoma, no nastavljam raditi zbog naknade. Dijelom, srećom, radim i od kuće.

No, situacija je takva da moja doktorica inzistira da odem na komplikacije.
    Plan je dakle da kolovoz provedem na redovnom godišnjem (već dogovoreno), a zatim od 01.09.2008. odem na komplikacije.

PITANJA:
    1. - da li su mi isplate u srpnju za 7 dana rada u lipnju te u kolovozu za cijeli srpanj dovoljne za 'normalnu' visinu naknade za komplikacije (plaća mi je daleko iznad 4250 kn)?
    2. - da li naknada za komplikacije ulazi u obračun naknade za rodiljni dopust? Ovo mi je važno, jer bi mi takvo računanje jako umanjilo rodiljnu naknadu.
    3. - da li po otvaranju rodiljnog dopusta mogu/moram tražiti ponovni izračun osnovice za rodiljnu naknadu (u tom slučaju bih priložila još jednu isplatu, onu u rujnu za kolovoz)?

Prema gore navedenom 'planu' bih imala tri isplate, s tim da je jedna za samo nekoliko dana u jednom mjesecu, a ne za cijeli mjesec. Pretpostavljam da to nema veze obzirom da se naknade računaju po odrađenim satima, a ne danima u mjesecu.

HVALA!

@n@ avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Baš nitko?? :?

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Pa zašto jednostavno ne nazoveš HZZO i pitaš? Dosta je komplicirano, koliko sam skuzila problem je sto nemas 3 "normalne" place isplacene za redom.

Zasto tvoja doktorica inzistira da odes na komplikacije, mislim da doktori ne ulaze u prirodu tvog radnog statusa, ako sam ne trazis. Hocu reci, njoj bi trebalo biti dovoljno to sto ti mirujes, a ako poslodavcu odgovara da ti radis iz kreveta, zasto bi se doktorica tu upletala?

saska7 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno Re: Komplikacije + rodiljni dopust

Citiraj @n@ prvotno napisa
    Molim pomoć u obliku savjeta, evo situacije:

Do 05.03.2008. sam bila na rodiljnom dopustu
    Od 06.03.2008. mirovanje radnog odnosa
    Od 23.06.2008. nastavak radnog odnosa na neodređeno vrijeme u firmi u kojoj sam zaposlena od 2004.

Imam visokorizičnu trudnoću zbog ogromnog hematoma, no nastavljam raditi zbog naknade. Dijelom, srećom, radim i od kuće.

No, situacija je takva da moja doktorica inzistira da odem na komplikacije.
    Plan je dakle da kolovoz provedem na redovnom godišnjem (već dogovoreno), a zatim od 01.09.2008. odem na komplikacije.

PITANJA:
    1. - da li su mi isplate u srpnju za 7 dana rada u lipnju te u kolovozu za cijeli srpanj dovoljne za 'normalnu' visinu naknade za komplikacije (plaća mi je daleko iznad 4250 kn)?
    ako u zadnjih 2 godine imas 18mj radnog staza (u koji ne ulazi mirovanje radnog staza, ali rodiljni dopust da) mislim da bi trebale biti..ali nisam 100% ziher

2. - da li naknada za komplikacije ulazi u obračun naknade za rodiljni dopust? Ovo mi je važno, jer bi mi takvo računanje jako umanjilo rodiljnu naknadu.
    NE

3. - da li po otvaranju rodiljnog dopusta mogu/moram tražiti ponovni izračun osnovice za rodiljnu naknadu (u tom slučaju bih priložila još jednu isplatu, onu u rujnu za kolovoz)?
    mislim da mozes, ali da ti to ne bi mijenjalo puno na satnici jer se izracunava prema broju sati i isplacenim novcima tak da je svejedno da li si radila 8h u jednom mjesecu ili 160h jer se s tim brojem dijeli isplata za taj mjesec. ono sto bi ti moglo raditi problem je situacija kad se izmedju komplikacija i porodiljnog zene vrate na posao pa nemaju 2 isplate prije mjeseca otvaranja porodiljnog a moraju donijeti novi izracun satnice jer tada padaju na minimalni iznos. ovak kad ides s komplikacija na porodiljni, isti prosjek se uzima za prvih 6mj

da budes ziher stvarno najbolje nazovi besplatni tel HZZOa i tete koje su tamo ce ti objasniti (za razliku od raznih"salterusa" u podrucnim uredima ove su stvarno dostupne i strpljive i sve objasne..nadam se da se nitko nije uvrijedio, ovo je samo moje iskustvo)

saska7 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Citiraj saska7 prvotno napisa

PITANJA:
    ako u zadnjih 2 godine imas 18mj radnog staza (u koji ne ulazi mirovanje radnog staza, ali rodiljni dopust da) mislim da bi trebale biti..ali nisam 100% ziher
    ovo vrijedi ako otvaras komplikacije u 9mj. (svejedno je da li je to 1.9. ili 27.9.) poanta je da u tom slucaju ulaze na obrazac uplate do kolovoza ukljucivo i kolovoz.... naime, na obrascu ER-1 moraju biti min 2 isplate u zadnjih 6mj PRIJE mjeseca otvaranja bolovanja.

@n@ avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

@Deaedi: nisam pitala u HZZO-u jer oni preko telefona nemaju ni vremena ni živaca, koliko sam ja skužila, saslušati sve do kraja s punom koncentracijom. Dakle, trebala bih otići tamo, sjesti za stol i raspitati se. A to mi je malo izvan ruke.

Liječnica inzistira da odem na mirovanje, odnosno komplikacije, jer moje radno mjesto uključuje vrlo visoku razinu odgovornosti (samim time i stresa), a također i stalnih poslovnih sastanaka. Sve su to i više nego opravdani razlozi zbog kojih želi da se udaljim iz firme što prije. A još jedna otegotna okolnost je što je firma suprugova i moja, što znači da se često moram baviti i stvarima koje ne ulaze u opis mog radnog mjesta.

@Saska7: hvala ti na pomoći. To sam i pretpostavljala, situacija je dosta povoljna. No, htjela sam biti sigurna, jer moja računovotkinja neke stvari tumači bitno drugačije. A ipak je puno 'cura' ovdje prošlo i prolazi situaciju sličnu mojoj...

Ovo za minimalno 2 isplate, ne uključujući mjesec u kojem otvaram bolovanje, znam. Sad je samo pitanje da li HZZO-u pod '2 isplate' ulazi i ona za ovih jadnih 7 dana odrađenih u jednom mjesecu.

Obzirom da bih otvorila komplikacije u rujnu, a već u listopadu me 'kači' onih 45 dana prije termina poroda, pretpostavljam da će se jedno nastaviti na drugo. Tako da se stvarno nadam da će to sve proći u redu.
    Drž'te fige.

mačkulina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

po meni ćeš dobiti manje jer ti fali u prosjek onih od 01.06 do 22.06 radnih dana kada si bila na mirovanju.... kod mirovanja mislim da ne ide obračun plaće

2. - da li naknada za komplikacije ulazi u obračun naknade za rodiljni dopust? Ovo mi je važno, jer bi mi takvo računanje jako umanjilo rodiljnu naknadu.)?
    naravno da ulazi....

3. - da li po otvaranju rodiljnog dopusta mogu/moram tražiti ponovni izračun osnovice za rodiljnu naknadu (u tom slučaju bih priložila još jednu isplatu, onu u rujnu za kolovoz)?.)?
    e to ćeš odista morati pitati njih...

@n@ avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Modesty, nasreću nisi u pravu.

mačkulina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

možebiti..zakaj ne? zato je najbolje otići i raspitati se na licu mjesta

iako svatko zna najbolje za sebe... ta mizerna naknada za komplikacije kakva god da jeste..po meni bolje je nego izlagati se stresu te riziku ionako ako imaš rizičnu trudnoću.

te tisuću-dvije neće te spasiti koliko bi ostanak na poslu mogao nanjeti štete.

ali samo razmišljam na glas.... svatko zna najbolje ze sebe

mačkulina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

ja sam brijala tako... natući bolovanja pa prosjek..računala...bila na poslu... i onda kada mi se dogodilo da mi je u 27 + 5 tjednu trudnoće beba umrla u meni...

tada sam shvatila koju sam glupost radila...

postoje ljudi koji se uče na tuđim greškama i oni koji se uče na svojim greškama...

ja sam ovo drugo

saska7 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

zao mi je zbog tvojeg iskustva. ne sumnjam da zbog toga ne podrzavas kalkulacije, kao ni osoblje ovog foruma i ja.

stvarno nasrecu, nisi u pravu sa ulaskom naknade na komplikacijama u prosjek place. samo toliko.

@n@ avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Slažem se ja s tobom da je bolje mirovati nego se izlagati opasnosti, naravno da nema tih novaca koji ti mogu zamijeniti/vratiti maleni život. Zato sam i pristala na komplikacije.
    Ali bih i dalje, ako je moguće, izabrala da mogu dobiti 100% naknade plaće, jer je razlika između moje plaće i max. naknade za komplikacije gotovo dupla.

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

A ja ću se samo ubaciti radi upozorenja:

Strogo je zabranjeno postavljanje pitanja i davanje savjeta kojim se izbjegavaju i/ili izigravaju pravni propisi. U takvim postovima će se editirati sporan sadržaj, odnosno izbrisati će se cijeli post ako je cijeli njegov sadržaj sporan.

@n@ avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

:?

Ja sam upravo zato i postavila pitanja jer želim da sve bude po Zakonu.
    Uglavnom, raspitala sam se u HZZO-u i rekli su mi da je situacija čista.
    Hvala svima na savjetima, nadam se da će i drugima pomoći.

Dakle, 100% provjereno:
    - naknada za komplikacije NE ulazi u obračun naknade za rodiljni dopust (upravo iz razloga delimitacije rodiljnih naknada, jer bi često kvarila prosjek);
    - iznos isplaćene plaće se dijeli s brojem odrađenih sati, A NE DANA tako da je dovoljno odraditi jedan radni dan u mjesecu, HZZO to priznaje kao isplatu, odnosno plaću;
    - ponovni izračun prosjeka za rodiljnu naknadu mogu i ne moram tražiti jer su dovoljne dvije isplate za prosjek.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •