Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12
Pokazuje rezultate 51 do 54 od 54

Tema: Rađati pod svaku cijenu?

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

eto, ja bila malo optimisitčna i odma me spusti

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

ti znaš da se ja zezam i da ne mislim ništa loše. Jednostavno, nisam mogla odoliti

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Becky avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa
    vjerujem da je tvoja briga iskrena i da imaš najbolje namjere
    ali to je stvarno samo njihova stvar
    da bilo što kažeš možeš se samo zamjeriti
    a kolika je šansa, u postocima da dijete naslijedi DM?
    ovo dvoje djece, su zdrava?
    mene bi, više od mogućnosti da dijete naslijedi DM, brinulo kako će se trudnoća odraziti na njeno zdravlje
    ništa u životu nije sigurno, i najzdravija žena može imati teške komplikacije u trudoći, i čudi me da ona riskira komplikacije, čak i neželjeni ishod
    ima dvoje djece, što se ne boji da bi se njoj moglo nešto dogoditi u toj trudnoći?
    pitanje je i poroda, mogućnost djeteta velike porođajne težine, CR (a vjerovatno su i prve 2 trudnoće završene CR, i to je rizik)
    ja bi se svega toga bojala, ali ne bi ništa rekla, odluka je na njima
    Točno, i ja bih se osobno svega toga bojala, i ovako kad nemam DM i ne razmišljam puno o tome ne znam kaj bi odlučila. Ali da jesam u toj situaciji, dobro bi se inormirala o komplikacijama u trudnoći, porodu, komplikacijama za novorođenče i rizik nasljeđivanja. Pa tek onda donijela odluku. A vjerujem da su roditelji o kojima pričamo dobro informirani, i odluka je sigurno samo na njima.
    Slažem se da je SVAKA trudnoća rizik, i da najzdraviji ljudi mogu imati najpatološkiju trudnoću i roditi najbolesnije dijete, ali i obrnuto. Posebno se to odnosi na ljude koji boluju od nekih nasljednih bolesti- za većinu njih se zna točan rizik nasljeđivanja tj statistički postotak da dijete "zaradi" bolesni gen. Upravo zbog toga postoje pedijatri koji se bave medicinskom genetikom i imaju ambulante koje se zovu Genetičko savjetovalište, i k njima se može otići raspitati se o svemu u vezi rizika za prijenos neke nasljedne bolesti, njenog liječenja, prognoze i sl. A u vezi DM bi se obratila i pedijatru- endokrinologu, koji bi mi mogao dati još konkretnije informacije baš o toj bolesti, obzirom na to da je ona u dječjoj dobi bitno drukčija nego u odrasloj dobi.
    U principu, ako je dijabetes tijekom trudnoće dobro reguliran, komplikacije se u novorođenčeta ne bi smjele očitovati, ili barem ne bi trebale biti posebno teške. Ukoliko majčina bolest nije pod kontrolom, u novorođenčeta se može javiti ne samo povećan rast, nego i smanjen rast, manjak šećera, kalcija i magnezija (kaj sve može dovesti do napr. konvulzija), poremećaji disanja, smanjen razvoj pluća, srčana bolest, visoka hiperbilirubinemija, policitemija (višak eritrocita u krvi), poremećej razvoj kralješnice, mokraćnog sustava i crijeva. Ali ponavljam, ako se šećer u trudnoći kontrolira, navedene komplikacije se u principu ne javljaju.
    A kaj se tiče samog nasljeđivanja, stvar je ovakva- ako je bolesna samo majka, rizik da dijete oboli je 1-3%. Ako je bolestan samo otac- rizik da dijete oboli je 3-5%. Ako su oba roditelja, rizik je za svako dijete oko 30%. Zanimljivo je to da manje od 50% genetski identičnih ("jednojajčanih") blizanaca obolijeva od DM- objašnjenje slijedi.
    Inače nije dosta naslijediti samo gen za dijabetes, jer je dijabetes tipa I (iliti dijabetes ovisan o inzulinu) tzv. multifaktorijelna bolest. To znači slijedeće: potreban je ne samo bolesni gen, ili više gena, nego i faktori okoliša, koji će taj gen/ gene potaknuti da rade "probleme" u tijelu (maksimalno pojednostavljeno). Kod dijabetesa su ti "problemi" ovi (i opet maksimalno pojednostavljeno): neko zbivanje iz okoliša potakne bolesni gen, on potakne proizvodnju protutijela protiv stanica vlastite gušterače, što na kraju dovede do razaranja stanica u gušterači koje proizvode inzulin (tzv. Langerhansovi otočići). Da bi se dijabetes očitovao, potrebno je da se broj Lang.otočića smanji ispod 90% od početnog broja. A da bi se to dogodilo, najčešće je potrebno i niz godina (u dječjoj dobi se najčešće javlja između 12- 14 godina, makar, bolest se može javiti već i u dobi od par mjeseci).
    E sad, koja su to zbivanja iz okoliša koja mogu potaknuti sve ove procese koje sam opisala- nisu još svi poznati, ali većina njih se zna: neki virusi (napr. rubeola, mumps), neki toksini i lijekovi, stres, neki sastojci hrane (optuženi su napr. proteini kravljeg mlijeka, ali još nije dokazano).
    Dakle, zaključak bi bio da se gen može naslijediti, ali se njegovo djelovanje ne mora nikad u životu izraziti tj bolest se ne mora pojaviti- ali isto tako može se javiti već u dojenačkoj dobi. To nitko ne može predvidjeti, samo roditeljima treba objasniti i uputiti ih u sve mogućnosti.
    Istina je također da je dijabetes još uvijek teška bolest, koja se doduše može današnjim metodama liječenja jako dobro kontrolirati, ali svejedno- nije neka bolest "za poželjeti" jer nosi sa sobom niz komplikacija- kako zdravstvenih, tako i društvenih i psihičkih.
    U svijetu se već puno eksperimentira s novim metodama liječenja, koje još treba usavršiti a da bi se mogle široko primijenjivati (transplantacija Langerhansovih otočića, lijekovi koji smanjuju mogućnost proizvodnje autoprotutijela, umjetna gušterača isl.). Tako da vjerujem da će dijabetes u ne tako dalekoj budućnosti biti ipak jako dobro rješiva bolest.

Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •