Jučer sam primjetila da Ozren ima spuštena stopala. Nije da mu je stopalo skroz ravno, ali kad je jučer hodao bos vidjela sam da je prilično velika površina stopala zmazana. Nisam sigurna bi li zbog toga išla doktoru, imate li kakva iskustva?
Jučer sam primjetila da Ozren ima spuštena stopala. Nije da mu je stopalo skroz ravno, ali kad je jučer hodao bos vidjela sam da je prilično velika površina stopala zmazana. Nisam sigurna bi li zbog toga išla doktoru, imate li kakva iskustva?
Ja sam kao mala curica imala spuštena stopala i kad su me vodili kod dr. dala mi je neke vjezbice, jos ih se sjecam, npr:
1. noge skupljene, uspravno se stoji i podize na prste
2. isto kao 1.vjezba samo podizanje na pete
3. sjedi se na podu, uspravnih leda, nogice se priblize(u obliku trokuta,kako da objasnim?) i podize se nogica drzeci za petu da palac dotakne nos. Ova je malo teza ali s vremenom ide. BITNO JE DA SU LEDA RAVNA!!!
Nadam se da ce bar malo pomoci!
Ako se dobro sjecam treba vjezbati svaki dan, koliko god se moze.
E da, jos jedna vjezbica!!! Od papira (a moze i obicna spuzvasta loptica)napravite malu lopticu i dijete sjedi i pokusava ju uloviti prsticima(na nogicama naravno)
Loli, koliko je Ozren star?
16. mjeseci. Našla sam na netu da to mogu biti i masni jastučići.
Malo je teško izvoditi takve vježbice s djecom te dobi.
Loli nisam sigurna, al mislim da sam negdje pročitala da se do 3 godine ne može govoriti o spuštenim stopalima. Nek me cure isprave ak sam fulala.
nas ortoped tvrdi upravo ovo sto je spomenula Roko_mama.
prije 3. godine ni ne daju uloske, jer su stopala bucmasta i nerazvijena.
ne brini![]()
Super, puno hvala. 8)![]()
podizem topic, tema je slicna pa i mene utjesite
Faris ima 8 mjeseci i sve vise zeli da hoda. Uci svoje prve korake i presladak mi je, no ima jedna stvar koja me brine pa je svaki savjet dobrodosao.
Kada koraca, njegova stopala idu prema unutra i kad gledam sa strane, kompletno stopalo je na podu, dakle izgleda kao da ima potpuno ravne tabane.
Obzirom da on tek uci da hoda je li prerano da se brinem? ...ili bih trebala odmah na pocetku da se posavjetujem sa doktorima?
Ili je mozda za pocetak dovoljno da mu oblacim obicne cipelice sa anatomskim uloskom ili... :/
Moj mali je mjesec i pol mladji od tvoga i ne pada mi na pamet kupovat mu neke cipele. Iskoristi to sto je ljeto i sto moze biti bos, to je najbolje za stopala!
A jos je prerano da vidis kako hoda, jer on (kolko sam barem shvatila) jos ni ne hoda![]()
Pa pusti ga da se razvija - i ja sam cula da do trece godine ne mozemo raspravljati o ravnim stopalima.
Pa s 8 mjeseci su svoj djeci stopala potpuno spuštena, odnosno što zbog specifičnosti kostiju, a što zbog masnih jastučića, svoj djeci stopala izgledaju spuštena. Inače do 3. godine se stvarno ne treba zabrinjavati, a za dijete je svakako najbolje da hoda što više boso, pogotovo po neravnom terenu.
Mene zabrinjava što moja curica ima 3,5 godine i čini mi se da su joj se stopala samo mrvicu podigla, tako da planiram posjet ortopedu iako me moja doktorica uvjerava da to do 4. godine nije potrebno. To stvarno ne razumijem, pa zar nije bolje ako se ustanovi problem da se počne ranije riješavat, pogotovo što je moja curica spremna surađivati i raditi potrebne vježbe. Za sada ih radimo skupa po onome što sam čula da je dobro za stopala, nešto kao što je Natalija već navela.
super
htjela sam da provjerim i tudja misljenja
zabrinula sam se jucer nakon sto mi je teta cuvalica napunila usi da bi ipak trebala otici doktoru jer on nepravilno koraca![]()
prerovila forum, vidjela da se ne trebam brinuti a sad sam jos sigurnija
tnx cure![]()
Moj ima dvije godine i isto ima dosta ravno stopalo. Ali sam čula da do tri godine djeca imaju neko masno tkivo pa se ne može govoriti o spuštenom stopalu
..heh..i ovo su nam "dijagnosticirali" na sistematskom pred vrtić..sad čekamo za se naručiti kod ortopeda u Poreč..bio netko?iskustva?
Mi smo bili, ali su nam bolji ulošci od Peharca.LeeLoo prvotno napisa
U VK je redovna kontrola kod ortopeda sa 3 godine.
Ulošci su samo mala pomoć. Najvažnije je raditi vježbe.
I meni se čini da Janko ima spuštena stopala i kada sam zvala da pitam pedijatricu rekli su mi da se to ne može sigurno znati do 6. godine.
:/
Meni je to kasno.
Pogotovo se brinem jer sam ja kao mala imala spuštena stopala.
Peharac, ako ikako mozes odi kod njega.LeeLoo prvotno napisa
Da, do tri godien se ne moze govoriti o spustenim stopalima.
Moj sad po ovoj vrucini stalno hoda bos i ide mi ne zivce kad neko kaze da bas super sto hoce hodati po plazi (ne hodati nego trcati!!!) jer su mu ravni tabani. Vise sam oglusila pa samo kazem aha, neda mi se ponavljat da se to jos ne moze reci (da ima ravna stopala)
Oblik stopala i spustenost su genetski uvjetovani. I ne moze se znati prije 3 godine. Uloske ortopedi daju jedino ako djeca imaju bolove prilikom hodanja.
nama je fizijatar utvrdio spuštena stopala sa 18 mjeseci i neka se za mjesec-dva kad nogica naraste do broja 22/23 javimo da uzme otisak za anatomski uložak koji bi nosio do ljeta, a onda što više bos. Naime, mi smo na kontroli fizijatra zbog moždanog krvarenja i hipoksije pri porodu i motoričkog razvoja koji je bio uredan, da bismo sad kad je čvrsto prohodao čuli da se ne radi više o motoričkom razvoju niti nikakvoj patologiji, već o spuštenim stopalima što je uvjetovano genetikom. On ima problema jedino u tom pogledu što mu stopla malo bježe prema unutra jer ne gazi na vanjski dio stopala već na unutranji, pa nije baš stabilan i često gubi ravnotežu.
Btw. ti ulošci koštaju 250 kn (ne znam jel zajedno ili svaki), a sad sam malo zbunjena s obziom na više gornjih postova da se spuštena stopala ne utvrđuju prije 3 godine.
Nekako mi je bilo logično da ako se to ide ranije ispravljati da su rezultati bolji i potrebno je manje vremena, ali sad stvarno ne znam što da mislim. Jel da se prije tih uložaka konzultiram još s nekim, pedijatircom?
sad sam u rodinom članku isto pročitala da se doktori odlučuju za uloške jedino ako dijete boli, tako da sam još zbunjenija...
http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=207&Show=2358
isto mi nije jasno koliko veze sa spuštenim stopalima ima fizijatar - je li on dovoljno stručan za spuštena stopala ili ipak trebam konzultirati ortopeda. Mi smo fizijatru došli zbog motoričkog razvoja, a završili sa spuštenim stopalima![]()
Pa kad več ide kod fizijatra, onda je vjerovatno važno da pravilno hoda, isto kao što je važno raditi vježbe od prvog dana da bi motorički razvoj bio pravilan. Pretpostavljam da je to sve uvjetovano teškočama pri porodu, pa te onda "gnjave" i sa ulošcima. Svakako se moraš konzultirat s ortopedom jer ti jedino on može prepisati uloške.
...podižem temu... bili na sistematskog i kaže doktorica da joj se stopala čine ok (pogledala ih je sekundu :/), ali meni ne... nekako kad ga gledam kad hoda kao da mu pete idu na van (ako me kužite), kao da ne hoda na punoj peti, nego po unutarnjoj strani... i da, čine mi se i malo spuštena stopala, valjda zbog tih peta ne znam... ima li tko sličnih iskustava?!...
...hvala...