Pokazuje rezultate 1 do 50 od 99

Tema: Heljda

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Radila sam večeras pogače od heljde i nisam zadovoljna i opet se sjetim konzumovog kruha. Može li netko potvrditi bi li se ovako dao izvuć recept iz nj sastava za kruh, evo

brašno (PŠENIČNO polubijelo, heljdino 22%, brašno od krumpira/pahuljice), voda, ORASI 14%, biljno ulje (suncokretovo, SOJINO i uljane repice u promjenjivim udjelima), sirovi MASLAC, šećer, sol, kvasac, tvar za tretiranje brašna: askorbinska kiselina.
    Neka je 400 g ukupna masa i onda 1/5 brašno heljde, nekih 80 g, pa 1/10 orasi, to je 40 g oraha, krumpira su mogli staviti recimo ko oraha, pola dcl biljnog ulja, još manje maslaca i ostalo pšenično brašno, al ne kužim c vitamin, askorbinsku kiselinu, gdje da to nađem u namijeni za kruh

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj zutaminuta prvotno napisa Vidi poruku
    Radila sam večeras pogače od heljde i nisam zadovoljna i opet se sjetim konzumovog kruha. Može li netko potvrditi bi li se ovako dao izvuć recept iz nj sastava za kruh, evo

Neka je 400 g ukupna masa i onda 1/5 brašno heljde, nekih 80 g, pa 1/10 orasi, to je 40 g oraha, krumpira su mogli staviti recimo ko oraha, pola dcl biljnog ulja, još manje maslaca i ostalo pšenično brašno, al ne kužim c vitamin, askorbinsku kiselinu, gdje da to nađem u namijeni za kruh
    Od čega si radila pogače? Od heljdine kaše ili brašna? Heljdina kaša nije za pogače, ona je najbolja kad je rastresita (kao riža) i odličan je prilog uz bolonjez Moji sinovi bi se udavili u tome...

Za kruh koji nabaviš u dućanu vjerojatno pali najnajjednostavniji recept. Za teška brašna (sva) pravilo je 2:1 - staviš dva udjela običnog krušnog brašna i 1 udio heljdinog. Koliko si stavila pšeničnog, toliko MAKSIMALNO težinski i vode. Maslac - u tragovima. Orasi - šaka. Krumpir - žlica instant pahuljica (bez brige, ovi koji peku industrijski kruh ne kuhaju pire, a ako radiš s ostacima pirea - to utječe na količine vode i ostalog...)

Evo kako bih ja napravila (iz glave - nisam dugo, a za kruh obično ne koristim vagu nego volumenske mjere):

Ovo je mala količina, za probu. Ako ispadne dobro, mjere se mogu udvostručiti.

2 šalice (od 2 dl) običnog bijelog brašna T-550 - to ti je oko 400g
    1 šalica heljdinog brašna
    Po želji - žlica do dvije instant pirea u prahu - ja bih ovo za prvi put preskočila
    1 žlica (čajna) soli
    1 šalica tople vode - unutra umiješati 1 žlicu šećera i 1 vrećicu suhog aktivnog kvasca, ostaviti na toplom da nabuja - nije previše, to je teško tijesto
    1još 1/2 šalice tople vode - PO POTREBI, dodavati pomalo, samo ako je tijesto suho
    maksimalno 1/4 šalice jestivog ulja ili onaj jedan mali maslac (mislim da je to 20 grama, kao i kocka germe)
    Orasi - 1/2 šalice (četvrtine, ne treba sjeckati)

Daklem, prvo zamutiš toplu vodu sa šećerom i germom.
    Brašno bi trebalo prosijati zajedno u zdjelu, da uđe zrak, tj. da kruh ne bude kao cigla. U to umiješaš sol. Ako dodaješ krumpirove pahuljice, dodaj odmah u suho. Nisam to nikad radila, ali da radim, tako bih.

U brašnu napraviš rupu, u rupu ide maslac/ulje. Kad se germa naklobuči, ubaciš i to i frk unutra mikser sa svrdlima. Izmiješaš. Po potrebi dodaš još pola šalice tople vode, eventualno malo manje ili malo više - ovisi o tome kako tijesto izgleda. Mora biti mekano i podatno, ali ne ljepljivo.

Eh, sad - orasi... Nisam pametna, može ih se dodati na početku, ali ja bih ih dodala pred kraj miksanja tijesta.

Kad je tijesto ok, staviš ga u zdjelu za dizanje. Ako imaš zdjelu s poklopcem - odlično. Ako nemaš - pokrij sve prozirnom folijom ili uguraj cijelu zdjelu u vrećicu. Ostaviš na toplom mjestu dok ne udvostruči volumen. Ja sam lijena baba, pa znam cijelu tu zdjelu uvaliti u veliki lonac tople (ne vruće) vode, pa se tijesto od pšeničnog brašna digne za pola sata, ali ovo je teško tijesto - trebat će mu dulje. Obično ga izvana premažem ovlaš uljem.

Kad se digne, samo ga treba prebaciti u pleh za pečenje obložen pek-papirom. Može se to i premijesiti, recimo ako si zaboravila uključiti pećnicu. (Offt. ako nisi popravila grijače, nemoj se ovime baviti - pečenje kruha ište jednoličnu temperaturu i grijanje odozdo. Ja ne pečem na jako visokoj temperaturi, nego na 180-200, s tim da prvo pečem na donjem grijaču 15 minuta (da mi ne ostane gnjecav i sirov), a onda još dvaput toliko na oba grijača i ventilatoru.

Askorbinsku kiselinu preskoči - ona je tu da produlji vijek trajanja industrijskim kruhovima, kao i brojnim drugim proizvodima u kojima se koristi. To je antioksidans. Kraj priče.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •