Citiraj zutaminuta prvotno napisa Vidi poruku
Onaj kruh iz Konzuma, heljdin s orahom, jako mi je dobar. A ne znam kako bih ga dobila.
Oni vjerojatno ne stavljaju samo heljdino brašno nego miješaju i pšenično. Da ga radim, stavila big cca 25-30% pšeničnog T 550 brašna. Orahe izrezane na komadiće možeš odmah frknuti u brašno. Evo omjera za moj pleh uski, dugačak 35cm: Recimo 400g heljdinog i 150 do 200g pšeničnog brašna, 1 vrećica suhog kvasca, 2 čajne žlice šećera (ravne) da se aktivira kvasac, sol (1 žlica čajna ravna), topla voda po potrebi, cca 1 šalica, 4-5 žlica ulja, maslinovog ili običnog. Heljda je gusta pa nije dosta germa ili suhi kvasac, treba dodati još i pola praška za pecivo. Umijesiš, ostaviš da se digne (ne smije biti propuh, ili stavi zdjelu u hladnu pećnicu), a kad se digne,, premjestiš u pleh obložen pek papirom i to je sva mudrost. Ja to mijesim ručnim mikserom, svrdlima za tijesto. Dugo nisam niš pekla jer je bilo prevruće. Neće se jako dignuti kao kruh od pšeničnog brašna, a prašak za pecivo osigurava rahlost i trajnost. Pečeš štajaznam pol sata, ja najprije uključujem samo donje grijače da ne ostane sirovo, a onda nakon 10 do 15 min prebacim na ventilator. Pečem na nekih 180oC ali svaka je p3ćnica drugačija pa uzmi u obzir svoje iskustvo.