Citiraj no@ prvotno napisa Vidi poruku
Ima li netko recept za štrukle od heljde?
Da li te zanimaju štrukli od heljdinog brašna (punjeni sirom, oni koji se kuhaju u krpi) ili štrukli od običnih kora punjeni heljdinom kašom?

Ove kuhane jako jako dugo nisam radila, ali ide otprilike ovako:

400 g heljdinog brašna + 100 g običnog bijelog pšeničnog t-550 (da se ne raspada) + 1 žličica soli - dobro razrahliti viljuškom u zdjeli
koliko brašna - toliko vruće vode, dakle pola litre vruće vode preliti preko tijesta, pa izmiješati mikserom sa svrdlima iostaviti da se ohladi da se može mijesiti

Nadjev:
koliko heljdinog brašna - toliko sira, koliko bijelog brašna - toliko vrhnja; dakle 400 g svježeg sira + 100 g domaćeg vrhnja
U to dodati 1 žličicu soli i cijelo jaje i izraditi mikserom (obične metlice)

Tijesto umijesiti u 2 kugle i od njega razvaljati na daski (pobrašnjenoj bijelim oštrim brašnom) dva lista dimenzija A4 ili kako već ispadne, da bude debelo oko 5-7 mm.

Pripremiti krpe (bolje su starinske salvete od damasta ili komadi plahte nego kuh.krpe jer se masa manje prima - tkanina mora biti glatka), posipati prezlima, prebaciti (valjkom) razvaljano tijesto na salvetu, premazati sirnim nadjevom i pažljivo zarolati, pa izvana omotati koncem da se ne raspada. Krajeve isto treba zavezati.

U veeeliku rajnglu (najmanje 5 litara, a po mogućnosti onu za pekmez) staviti vodu i šaku soli, zakipiti i kuhati unutra "kobase" tj. savijače zamotane u salveti oko pola sata. Kad je kuhano, prebaciti savijače zajedno s krpom na pleh + rešetkastu mrežicu iz pećnice i ostaviti da se ohladi bar pol sata, jer se inače može raspasti.

Pažljivo odmotati savijače, još malo ohladiti, prebaciti (odrolati) na dasku, narezati na šnite i pripremiti za posluživanje. Poslužuje se uz preljeve: mrvice prepržene na ulju i domaće vrhnje, također prokuhano.

* * *

Jednostavnije je (i za fešte prikladnije) napraviti obične savijače od gotovih kora, sa slanim nadjevom od heljdine kaše.

Kašu (oko 400 g) skuhati u slanoj vodi kao rižu (3:1) uz dodatak lovorovog lista. U posebnoj posudi na MASTI i malim komadićima mesnate slanine izdinstati glavicu luka, pa prebaciti kašu. U ovo se može dodati šumske gljive, peršinov list, PAPAR, sol.... To je mjera za veliki pleh od pećnice.

Za nadjev - ja u dinstanu kašu dodajem samo 2-3 jaja i 300 ml vrhnja (ocijenim koliko treba prema količini kaše), ali Zagorci stavljaju i sir. Malo mješavine vrhnja i jaja (+ malo soli) treba ostaviti za premaz.

S tim nadjevom puniti kore (s placa), poredati u masni pleh, premazati ostatkom nadjeva i peći u pećnici do rumene boje. Ovo je mljaaaac, bolje mi je nego ono kuhano, a i teško mi je nabaviti hajdino brašno.

Evo ti malo tuđe pameti: http://www.recepti.hr/recepti/jela/s...#axzz3LIMpif4g