Pokazuje rezultate 1 do 35 od 35

Tema: Udara se po glavici!

anchi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno Udara se po glavici!

U zadnje vrijeme sam primjetila da se Vedran udara po glavici. To radi kada učini nešto što zna da ne smije (tj ono za što mu govorimo 'ne'), a ponekad iz čistog mira. Kada se udari promatra našu reakciju. Totalno smo zbunjeni jer ga mi ne tučemo, u parkiću ga nitko nije udario, u vrtić ne ide, a od crtića biramo koje će gledati. Palo mi je na pamet da ga možda netko od baka/deda ponekad udari (što smo strogo zabranili ). Još smo primjetili da se u nekom crtiću netko ponekad 'uhvati za glavu', ono kao da kaže 'pa što mi je bilo'... Je li možda to? Imate li kakva iskustva?
    Kada se tako udari, mi mu kažemo: 'Ne tući Vedrana, mi se ne tučemo.'
    Imate kakvu ideju? :?

zhang avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

da li nekada imaš spontanu reakciju, znaš ono kada se blago lupiš po čelu, npr. ajmeee, zaboravili smo u dućanu kupiti toito...i onak se dlanom lupneš po čelu. možda je to vidio pa ponavlja..

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Erik se također udara po glavi i poušava grebati kožu na licu (zabije nokte i ištipa se, grozno izgleda) kad recimo mu nešto ne dam ili nije po njegovom ili ga uhvati histerija. Ja zapravo mislim da je to kod njega zbog frustracije jer nije onako kao si je on zamislio. :/

Nice avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

I Ivo to radi a stvarno nije imao to gdje vidjeti ? :/
    On čak ide tako daleko da dođe glavom do zida, poda, ormara ili neke tvrde stvari i lagano lupka (da ga ne boli previše ) da mi vidimo i onda počne jako plakati (kao boli me)....
    to radi kad nije po njegovome....makar večinom je po njegovome....

anchi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj zhang prvotno napisa
    da li nekada imaš spontanu reakciju, znaš ono kada se blago lupiš po čelu, npr. ajmeee, zaboravili smo u dućanu kupiti toito...i onak se dlanom lupneš po čelu. možda je to vidio pa ponavlja..
    Mi to ne radimo. Ipak mislim da to nije to.
    Kod nas je slično kao što piše Ivanabokulic. Kad nešto nije po njegovom počne se udarati. Zato me i brine da li ga netko mlatne tu i tamo... A ne znam koga bih optužila...

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj anchi prvotno napisa
    Citiraj zhang prvotno napisa
    Mi to ne radimo. Ipak mislim da to nije to.
    Kod nas je slično kao što piše Ivanabokulic. Kad nešto nije po njegovom počne se udarati. Zato me i brine da li ga netko mlatne tu i tamo... A ne znam koga bih optužila...
    Ne trebas nikog optuzivati. Pogledaj po forumu pa ces skuziti da u nekoj razvojnoj fazi hrpetina djece to radi. I lupa sebe po glavi i lupa glavom u tvrdo. Ne moramo im mi bas sve pokazat. Nesto skuze i sami

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj marta prvotno napisa
    Ne trebas nikog optuzivati. Pogledaj po forumu pa ces skuziti da u nekoj razvojnoj fazi hrpetina djece to radi. I lupa sebe po glavi i lupa glavom u tvrdo. Ne moramo im mi bas sve pokazat. Nesto skuze i sami
    to moja radi
    plus sta kad joj se netko priblizi lupi ga glavom o glavu. ja krivim bosanske gene

Šklopi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

M. se povremeno znao sam udarati po glavi kad je imao oko godinu i pol. To mu je bio nekakav "ispušni ventil" kada bi ga preplavile emocije, a nije se s njima znao nositi (što ne znači da se sad zna nositi, ali drugačije reagira ) neovisno o tome da li je to ljutnja zato što nešto ne može dobiti ili ne smije, ili pretjerano ushićenje.

Što smo više reagirali (ne tući M, dragi M, to boli glavicu i sl.) više je to radio i naravno promatrao našu reakciju.

Prestao je kad smo mu u tim situacijama počeli govoriti: "ljutiš se?" ili "veseliš se!", a udaranje ignorirali.

Ni on to nije nigdje mogao vidjeti, u vrtić ne ide, u parku nije vidio takve situacije, nekako se sam tome domislio... srećom nije dugo trajalo. Nadam se da će tako biti i kod vas.

anchi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Hvala cure, sad mi je lakše. Ako je samo faza, proći će.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Naši sinovi, sada od 3.5 i 2 godine, su u dobi od cca 1.5 imali sličnu fazu. Uglavnom su se udarali po glavici kad im nešto nije odgovaralo, tj, kad ne bi isti čas dobili što su planirali.
    Sjećam se kad je stariji bio u toj dobi jednog odlaska na kiosk. Bio je s MM. Kako nije dobio što je poželio, počeo se udarati po glavici. A teta iz kioska, sva u čudu, tepala mu je: Reci, zlato moje, tko to tebe tako tuče?
    Možete misliti kako je MM bilo.
    Srećom, radi se vjerojatno o fazi u razvoju djeteta, budući je spontano prošlo s cca 2 godine. Hvala Bogu!

cvijetak avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

I kod nas je bila ista faza. Prošlo je. Sad se zna zviznuti po glavici kad je jako uzbuđeno zbog nečega pa ne zna kako da to pokaže...

Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Moja cura to isto radi, ali ne kad joj nije po volji nego iz čistog mira.

Ako joj kažem da to ne radi onda ona još više. Imam osjećaj da na taj način skreće pažnju na sebe i onda posmatra reakciju.

Najbolje je to i ne primjećivati, barem neka misle da ne primjećujemo, mislim da je faza i da će proći.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

samoranjavanje je cesto prisutno kod autisticne djece

kak oni najcesce imaju problema sa probavom jer im se daje hrana koju ne podnose (gluten, casein, cesto su tu intolerancije na soju, kukuruz, jaja, ma milion toga)

tim udaranjem pokusavaju preusmjeriti bol iz solarnog pleksusa na druge dijelove tijela

jel ti se dijete zna solarnim pleksusom naslanjati na rubove namjestaja, stolove i sl?

Ana :-) avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

David stalno udara sa glavom u pod čim mu nešto nij epo volji, svo čelo mu je ljubičasto i puno podljeva.
    Pokušali smo ga ignorirati, spriječiti ali bez uspjeha

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Ana :-) prvotno napisa
    David stalno udara sa glavom u pod čim mu nešto nij epo volji, svo čelo mu je ljubičasto i puno podljeva.
    Pokušali smo ga ignorirati, spriječiti ali bez uspjeha
    a jel si pritiska abdomenom na rubove stolova i namjestaja?

djeca koja imaju leaky gut, koja jedu hranu na koju imaju intoleranciju (sto nije isto sto i alergija) znaju preusmjeravati bol na taj nacin

kakvu ti stolicu mali ima? kod intolerancija i poroznih crijeva cesti su gosti candida irazliciti crijevni nametnici

u europi znam da testiranja rade francuzi, izgleda da ima nesto u svicarskoj i imas labos u americi

hr provjereno nema opremu da obavi ta testiranja

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj stray cat prvotno napisa
    a jel si pritiska abdomenom na rubove stolova i namjestaja?
    To još nisam primjetila :/

Mali ima urednu stolicu jednom dnevno

anchi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj stray_cat prvotno napisa
    jel ti se dijete zna solarnim pleksusom naslanjati na rubove namjestaja, stolove i sl?
    Ne, nisam to primjetila. Ima urednu probavu.

petarpan avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ok, Vedran definitivno nije autističan..Tak da u tom smjeru ne idemo...
    Btw. i Luka je to radio jedno vrijeme,isto nemam pojma od kuda mu to, ali je prestao...odjednom...Zabrinjavala sam se,tražila uzroke...Naizgled ih nije bilo..I onda je stalo...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mo smo prosli bez candide i poroznih crijeva tako da nemam osobno iskustvo i pisem sto sam procitala

koliko sam ja skuzila djeca moraju biti na rubu (po meni nesto sa zdravljem) da tako extremno reagiraju na podrazaje

mislim da hrpa pedijatara i doktora ima znanje pokupljeno iz knjiga od prije 30 god, i da struci pristupaju vrlo nekriticki. jednostavno uzmu informacije zdravo za gotovo, hrpa njih ne prati literaturu, uopce ne usporede informacije sa vise izvora nego se drze propisane literature

tajchi73 avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ne vidim ništa ekstremno u takvom dječjem ponašanju i ne vidim zašto bi to negdje morali vidjet pa da počnu raditi. Stavite se u poziciju da nešto želite reć ili napravit a okolina vas ne razumije i blijedo gleda ili ignorira, ali zato kad vi napravite nešto tipa udarite se u glavu ili skočite na stol svi se okrenu prema vama i pokušavaju vam pomoć i udovoljit. I moji su to radili baš u fazi kada nisu bili u mogućnosti reć što žele a imali su potrebu to dobiti ili napraviti. Iako se nekom čini da dijete u tom trenu ništa ne želi ili treba to ne znači da ono u svojoj glavici nije stvorilo neku potrebu.
    Ne pomažu tu puno riječi tipa to nije lijepo ili to buba itd., jednostavno on nešto u tom trenu želi a mogućnost da bude po njegovom vidi u udaranju glavom o npr. pod, kad shvati da to previše boli ili da ga vi 8) pribjeći će drugoj taktici ( moj sad s 3g. ne udara sebe već seku ili neki predmet - zna da nikakve koristi od toga i da i dalje ne bu to dobio ali mu je lakše ).Naravno da uvijek postoji mogućnost da s djetetom nešto nije u redu, ali takvo dijete ima i drugih pokazatelja- u svakom slučaju koga takvo ponašanje plaši može odvest dijete psihologu.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Tajchi Davidu je svo čelo ljubičasto (znači boli ga),a on udara i dalje sa glavom.
    Ja sam mirna ali on nastavlja, ako ne danas onda drugi dan kada mu opet nešto nije po volji :/

tajchi73 avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Tajchi Davidu je svo čelo ljubičasto (znači boli ga),a on udara i dalje sa glavom.
    Ja sam mirna ali on nastavlja, ako ne danas onda drugi dan kada mu opet nešto nije po volji :/

A ti ga preduhitri pa lijepo reci: Ajde Davide sad lijepo tuci glavom o pod jer nisi dobio što si htio, a nečeš ni kasnije.- kod mojih znaju upalit takve metode .
    vjerujem da te strah i da te polako hvata panika kad će to prestat ( i mene tak uhvati kad moji počnu nešto izvodit ). Nisam vidjela koliko je Davi star. Kad je moj M. bio u bolnici zatekla sam ga sa takvim podljevima na glavi da sam mislila da im je pao, srećom imala sam povjerenja u te sestre a njihov odgovor je bio da se cijelo jutro tukao glavom o štangu krevetića. Istog trena sam odjurila dječjem bolničkom psihologu koji je rekao da je to normalna pojava u toj dobi. Tada je imao 13 mj. Do sada sam još u 2 navrata bila s njim kod psihologa ( redovna kontrola zbog krvarenja pri porodu ) i svaki put je fizičko ozljeđivanje sebe ili ( kasnije ) drugih nazvao normalnim. Da se razumijemo moji nikad nisu radili nešto ekstremno ni sebi ni drugima, mi smo prošli fazu bacanja po podu i udaranja druge djece ( ali koje djete to ne radi u većoj ili manjoj mjeri ). Sada mogu reć da je svaki takav izgred moje djece bio povezan s njihovim opravdanim ili neopravdanim željama koje ja nisam bila u mogućnosti na vrijeme otkriti ( jer neke stvari koje njima padnu na pamet je jednostavno nemoguće otkriti ).
    Jel ti se čini da David još nešto radi što bitno odudara od njegovih vršnjaka? Jel inače premiran, odsutan, nezainteresiran, pre tih, jel znaš koji su razlozi takvih ispada ( što to točno nije po njegovom )?

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

moja je s oko godinu počela kad od nas nešto traži (ima maniju otvaranja i zatvaranja kutijica i bočica ali ne može sama i onda nam gura u ruke i očekuje da shvatimo i učinimo odmah ili sad), a mi odmah ne učinimo, kričati i hvatati se rukama za potiljak kao da čupa kosu.
    To još nisam vidjela, pogotovo ne kod kuće. Nije imala od koga naučiti. Izgleda mi prije smiješno nego zabrinjavajuće.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Evo današnje situacije

Bila sam u gradu i muž ga je pazio dok je spavao, probudio se i odjednom počeo plakati zamnom, udarati se, stalno je imao neke trzaje u stranu :/ , i odjednom je počeo udarati sa glavom u pod.
    Čim sam došla on se smirio.

Malo prije, ja sam morala ići u kuhinju i on je ostao sa mužem, čim je vidio da me nema počeo je lupati sa glavom.

Trenutno mu je glava puno podljeva

Ovo danas nekako povezujem samnom, bio je ljut jer me nema i kasnije jer nije mogao u tom trenutku biti samnom, ali inače dane su razlozi (meni) bezazleni.
    Tipa nedam mu daljinski i on krene lupati i sl.

Ja stavrno ne znam šta da radim jer smo sve pokušali.

Inače u svemu je kao njegovi vršnjaci, dapače jako je društven i stalno nasmijan , ali doslovno stalno

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

da bi eskaliralo u samopovrijedjivanje klincima se definitivno treba poklopiti vise faktora

pokusajte viditi za candidu, to mozete obaviti u hr labosima (nadam se)

da bi klinci tako pukli trebaju ili biti gladni, ili su se najeli hrane na koju imaju intoleranciju. moguce je da im se kaka, da su umorni ili pospani

pa kaj vi njih ne primite i ne umirite kad mlate glavom? ne mogu vjeorvati da su djetetu od godinu dana u bolnici dozvolili da mlati glavom i jos da je mami objasnjenje ok

anchi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Evo, kod nas prestala ta faza, sama od sebe.
    Stray cat, kad se Vedran lupao, to je obično bila neka šiza i u tom trenutku nije želio da ga primimo i smirimo. Kada bismo ga htjeli utješiti, bilo je još gore, trgao se i urlao. Vjerujem da je tako slično i kod druge djece.
    Također, kod Vedrana to nije bilo tako drastično tj nikada se nije udario tako da je imao podljev. Je li netko razmišljao o konstitucijskoj remediji za djecu kod koje je to puno izraženije?

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj anchi" prvotno napisa
    Je li netko razmišljao o konstitucijskoj remediji za djecu kod koje je to puno izraženije?
    A što je to?

Stray cat sve živo smo pokušavali, spriječiti ga, utješiti, ali najčešće oda bude još gore :/

anchi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj anchi" prvotno napisa
    Je li netko razmišljao o konstitucijskoj remediji za djecu kod koje je to puno izraženije?
    A što je to?

Stray cat sve živo smo pokušavali, spriječiti ga, utješiti, ali najčešće oda bude još gore :/
    Mislila sam na homeopatski pripravak koji odredi homeopat.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Možda ne bi bilo loše sa time probati jer ja drugi izlaz ne vidim, danas sam mu stavila flaster na čelo jer to izgleda grozno

Probati ću ići do pedice da vidim šta ona kaže :/

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Podižem temu.

L se u zadnje vrijeme konstantno udara po glavi. Kad god ne dobije nešto što želi (npr. da udara TV s autićem ili da tuče susjedu) on se počinje lupati po glavi. I onda gleda mene da vidi kako ću reagirati.
    Probala sam ignorirati, no onda ga uhvati histerija i lupa još jače.
    Probala sam mu uhvatiti ruke, no onda počinje grčenje i urlanje.
    Na "NE" ne reagira i inače.

Isto je napravio u subotu kod doktora na što je ovaj rekao da je razmažen i, citiram, "burnih reakcija na frustraciju".
    Rekao je da ako imam toliko pitanje da odem psihologu, no da on ne bi jer misli da je dijete samo razmaženo.

Što da radim????

I mame koje su pisale o istom problemu - kako ste ga riješili?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Da, bilo je toga i kod nas. Znam, nije lako to gledati. Moj se nije lupao, ali je tukao glavom o pod... baš u toj dobi. Rješavali smo to tako da mu nađemo drugu zanimaciju (odvučemo pažnju). Probali smo i ignorirati... Ide to teško jer jako grdo izgleda, valjda zato klinci to i rade... Evo, ovdje sam već pisala o tome.

http://www.roda.hr/forum/viewtopic.p...b1cf075194c2cd

Kad bolje razmislim, možda je moje klince u to vrijeme još nešto frustriralo (moj rad doma, kasnije početak posla nakon porodiljnog). Ne znam više.... Kako god bilo, to je faza i prolazi. Držim fige da prođe što prije... Sretno!

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

stray cat autizam je nešto sasvim drugo......ne sastoji se od isčitanih članaka na netu nego stvarnog kontakta s djecom koja imaju puno kompleksniji sustav poremećaja od jednog pleksusa. Amerikanizacija tog popularnog danas termina je previše uzela maha. Djeca koja se zaista mogu po svim mjerilima uklopiti u taj poremećaj su u jako malom postotku kao i djeca s ADHD. (prebrzo se to trpa u taj koš). Kada bi samo kandda bila uzrokom tog poremećaja joj kakvu bi Nobelovu tada netko već imao u rukama....

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Peterlin hvala!

Probat ću mu odvratiti pažnju, no ne ide to lako. brine me da se ne ozlijedi i brine me dal je to normalno (a ne početak nekog poremećaja ponašanja ii osobnosti)

Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Citiraj stellita prvotno napisa
    stray cat autizam je nešto sasvim drugo......ne sastoji se od isčitanih članaka na netu nego stvarnog kontakta s djecom koja imaju puno kompleksniji sustav poremećaja od jednog pleksusa. Amerikanizacija tog popularnog danas termina je previše uzela maha. Djeca koja se zaista mogu po svim mjerilima uklopiti u taj poremećaj su u jako malom postotku kao i djeca s ADHD. (prebrzo se to trpa u taj koš). Kada bi samo kandda bila uzrokom tog poremećaja joj kakvu bi Nobelovu tada netko već imao u rukama....
    x

moram reći da me uvijek iznova zgrozi kako se na forumu lako daju (predlažu)dijagnoze...čak i za tako nešta benigno ka šta je tipična faza u odrastanju diteta...koje tek mora naučit kako se nosit i sa pozitivnim i negativnim emocijamai ispoljava to na način kako mu u tom trenu dođe

zekana avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2012

Početno

Naša cura kad čuje "Ne dirati" ili "Ne u usta" zna samu sebe udariti po glavi. Nikada ju nizašto ne udarimo niti išta grubo radimo- ne znam odakle joj takva reakcija. Sva se nabora od jada što nešto mora baciti (a ne želi, želi pojesti kemijsku koje se dočepala npr.) i onda se preko uha opali prema obrazu. Ne znam kako ju odučiti od toga. To mi liči na samokažnjavanje. Odakle joj to, ima li netko da mu se dijete tako ponaša?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •