Ja sam se zamarala i zamarala merama i odstupanjima, i evo mojih zakljucaka:

BPD moze pogresno da se ocita ako se ne uzme najveci precnik glavice, a to je veoma lako da se desi ako je bebina glava nsiko u karlici, ili ako je beba na zadak ili poprecno.
Obim glave (HC) mere elipsom, gledala sam kako uzimaju precnike, nema sanse da iz jednog merenja bude tacno.
Ipak BPD moze dosta precizno da se izmeri jer je glavica oivicena kostima, koje se dobro vise.

FL - da bi se lepo izmerio moraju da se vide tupi krajevi sa obe strane kosti. Na raznim slicicama koje sam dobila od dr mozda sam samo 1 ili 2 puta videla tupe krajeve femura.
Takodje je teze da se izmeri ako beba ima prekrizene nogice, i ako je na zadak.

AC je sam po sebi problematican jer nije oivicen kostima sa svih strana, nego ima i mekog tkiva. Takodje se meri elipsom i ostaje isti problem kao kod HC.

Tezina se racuna po razlicitim formulama. Ja sam pronasla da mi je jedan uzv aparat izracunao manju tezinu bebe za vece mere, nego drugi aparat (jednostavno postoje razlicite formule za izracunavanje tezine, i zavisi koji se software u aparatu).

Sto se mene tice, ako nije nekoliko puta izmereno, nista od preciznosti.
Software koji je u aparatima i zahteva visestruko merenje, ali ja to do sada nisam dozivela kod ginekologa, osim jednom.

Mislim da se ginekolozi dosta oslanjaju na osecaj i iskustvo u odnosu na precizno merenje, i tu ih potpuno razumem.
Ako je dr rekla da je ok, onda je ok

Verujem da kad bi uzv radili tehnicari kao u nekim drugim drzavama, oni bi se trudili da dobiju sto tacnije mere, i sto kvalitetnije fotke, jer je to ono sto oni pokazuju lekarima, i na osnovu cega lekar daje misljenje.