Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 52

Tema: Sv. Duh-rooming 24h i dohrana nakon carskog

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno Sv. Duh-rooming 24h i dohrana nakon carskog

Cure imam jedno pitanje....prvi put sam rodila na carski na SD, no tada nije bilo roominga gore. I dohranjivali ju su hvala bogu jer sam ja dobila mlijeko tek 5 dan a beba bila 4100. Dakle sad ide pitanje: ukoliko ja ne dobijem mlijeko da li se bebu dohranjuje gore? Zadnji put sam sva bila u komi da je mala gladna i mislim da je i taj stres uzrokovao kasno dolazak mlijeka. Da se razumijemo , totalno sam ZA dojenje, no psihološki je lakše da znaš da beba nije gladna dok tebi ne dođe mlijeko. Sada je uveden rooming in za sve rodilje, beba je s tobom i traže da je na cici non-stop (što je ok ako mlijeka ima), ali ja ne bih mogla podnijeti činjenicu da je gladna 5 dana

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Beba treba biti na cici "non-stop" kako bi mlijeko došlo. I ako tako bude, ne moraš se ni najmanje brinuti da će biti gladna!

@n@ avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

U svakoj bolnici možeš dobiti pomoć u obliku dohrane za dijete, pa to je normalno. Ali je istina da ti mlijeko nadođe samo ako dijetetu stalno nudiš ciku.
    Sretno!

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

u razdoblju dok 'nemas' mlijeka, imas kolostrum, koji je bebi savrseno dovoljan i koji je milionima puta bolji od ikakve nadohrane adaptiranim. kolostrum je izrazito gust i bebi je dovoljno sasvim mala kolicina da ju zasiti. nema nikakvog razloga da unaprijed planiras nadohranu u prvim danima.

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

I još kad zbrojiš mililitre koji stanu u želudčić veličine pikule
    Moj bi ti savjet bio - samo hrabro, samouvjereno, bez previše razmišljanja i s potpunim povjerenjem u svoje tijelo.

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Ma meni prvih par dana nije bilo ničega...ni kolostruma, a moja se derala ko da ju dave (svi su već bili nervozni).....nije niti čudo dijete je imalo preko 4 kg i nije baš bila zadovoljna mojom praznom cikom. Zato bi mi ipak bilo lakše da znam da ne gladuje dok meni ne dođe mlijeko

@n@ avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Apathetic prvotno napisa
    ...Zato bi mi ipak bilo lakše da znam da ne gladuje dok meni ne dođe mlijeko
    Samo budi svjesna činjenice da ti neće doći mlijeko ako beba ne bude jako, jako puno na ciki.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj @n@ prvotno napisa
    Samo budi svjesna činjenice da ti neće doći mlijeko ako beba ne bude jako, jako puno na ciki.
    Ne kuzim ovo, zar mlijeko ne dolazi cak i ako beba nije uz mamu?

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

da, ali dodje kasnije. osim toga, papanje kolostruma je potrebno bebi da razvije misice usta i usavrsi hvat, tako da kad nahrupi mlijeko moze jako i ciljano povuci.

velicina bebe nema veze s potrebnom kolicinom mlijeka, to je mit.

sigurno ce se javiti neka od savjetnica i bolje objasniti.

Tiwi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Draga nemoj brinuti, jer se samo još više mučiš.

Kolostruma imaš sigurno, vidjela ga ti ili ne. Imaš ga i prije poroda, a nakon poroda u idućih dan, dva, tri imaš ga taman koliko bebi treba. I stvarno imaj na umu da je bebin želudčić veličine pikule pa kad vidiš da ti se netko "mudar" približava s flašicom, samo zamisli kamo će to sve ići..

Bebe plaču u prvim danima, u prvih 24 sata pogotovo, to je normalno - moraju se prilagoditi novom svijetu, novom načinu života, mami, novom sebi.. Do sad su slušale mamu, ljuljuškale se na 37 stupnjeva u vodici i uživale, a sad odjednom moraju disati, ljudi oko njih koji ih gledaju, pipkaju, ako nema mame u blizini onda slušaju umjesto maminog srca, plač nekih drugih beba a i njihov ih pomalo plaši, zatim - obučene su, sve ih to dodiruje i možda isprva i smeta... Bljuckaju plodnu vodu, pokušaju cikiti pa im možda ne uspjeva od prve, pa se ljute ili nerviraju... ma jadne te naše bebice, fakat ih dočekaju pune ruke posla.

Ako imaš rooming in, daj bebi što prije dojku, neka se igra, mazi, odmara i nek te miriši. To će ti sigurno i kasnije korisiti (nema toga što će moju mazu umiriti kao kad ga uzmem kraj sebe u zagrljaj, on zabije nos i smiri se).

Ja sam oba puta rodila na carski.

Prvi put na SD, 10.03. - beba je prvi put dojila 13.03. i uspjeli smo. Malo kasnije, tek oko 5. dana mi je došlo pravo mlijeko do tada kolostrum, a prvih 2 dana je sve bilo jednostavno na stand by (baš tak, niš se nije događalo, nije bilo bebe, pa ni poticaja stvaranju mlijeka).

Drugi put sam rodila u Varaždinu, 30.04. u 4,25 beba je prvi put dojila tj bila na dojci oko 7,15 kad su me probudili iz opće. I taj cijeli dan sam ležala i premještala bebu s lijeve na desnu stranu. Mali se odmah smirio, ja nisam prestravljeno gledala njegovo bljuckanje plodne vode nego sam ga mogla brisuckati, mazila sam ga stalno i bila sam sretna (a prvi put ta prva 2 dana - tuga najveća na svijetu).
    Mlijeko mi je došlo 3. dan, do tada je bilo kolostruma. Stalno po malo. Ali to je sasvim dovoljno.

I mene su (i u VŽ) malo probali uplašiti - kao beba je velika 4300, treba mu jer je gladan, ovoiono, pa dajte da ga dohranimo da se vi odmorite (mislim si ja od čega, ležanja?) i tak.. Alimoj sinak je bio okej, zadovoljan koliko to mali mišići mogu biti i ja sam na svaki kmek dala dojku.

Eto, nadam se da sam pomogla.

Bit će sve u redu - sretno

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ni jedna beba ne bi mogla hendlati da mama odmah ima mlijeka u potocima - jer joj je zeludac velicine pikule i ne moze se rastegnuti (jadne te bebice koje nadohranjuju prvih dana, to im garant nije ni ugodno ni fino )

Tek nakon tih prvih dana, zeludac postane veci i rastezljiviji, i taman tih dana mami pocne nadolaziti mlijeko. Najcesce mlijeko nadodje do 7. dana. I to je normalno.

Kao sto su cure rekle, cijelo to vrijeme je u dojkama kolostrum kojeg ima jako malo ali je jaaaaako "jak". A ima ga tako malo zato sto vise ni ne stane u djetetov stomak, i zato je priroda napravila tako kako je napravila - idealno da ne moze bolje

A djeca prvih dana placu i zbog drugih razloga, ne samo zbog gladi Zamisli da si negdje na sigurnom mjestu, 24 sata okruzena majkom, u konstantnom dodiru s njom i tako 9 mjeseci, slusas je kako dise, kako joj srce kuca... i onda jednog dana izadjes, pa te odnesu, pa te stave pod neku vodu, pa te istezu da te izmjere pa ti ovo pa ti ono... Koji je to shok za njih, nije ni cudo sto placu

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa
    Ni jedna beba ne bi mogla hendlati da mama odmah ima mlijeka u potocima
    Da se ispravim... mozda neke i mogu hendlati, ali da je tako zamisljeno - nije. Jer i oni tih prvih dana nemaju snage sisati dugo (jer su umorni od poroda), em taj mali zeludac - zato je sve najbolje komprimirano u kolostrumu - da popiju malo a dobiju puuuuno toga sto im treba tih prvih dana

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Citiraj Tiwi prvotno napisa
    Draga nemoj brinuti, jer se samo još više mučiš.

Ja sam oba puta rodila na carski.

Prvi put na SD, 10.03. - beba je prvi put dojila 13.03. i uspjeli smo. Malo kasnije, tek oko 5. dana mi je došlo pravo mlijeko do tada kolostrum, a prvih 2 dana je sve bilo jednostavno na stand by (baš tak, niš se nije događalo, nije bilo bebe, pa ni poticaja stvaranju mlijeka).

Drugi put sam rodila u Varaždinu, 30.04. u 4,25 beba je prvi put dojila tj bila na dojci oko 7,15 kad su me probudili iz opće. I taj cijeli dan sam ležala i premještala bebu s lijeve na desnu stranu. Mali se odmah smirio, ja nisam prestravljeno gledala njegovo bljuckanje plodne vode nego sam ga mogla brisuckati, mazila sam ga stalno i bila sam sretna (a prvi put ta prva 2 dana - tuga najveća na svijetu).
    Mlijeko mi je došlo 3. dan, do tada je bilo kolostruma. Stalno po malo. Ali to je sasvim dovoljno.

I mene su (i u VŽ) malo probali uplašiti - kao beba je velika 4300, treba mu jer je gladan, ovoiono, pa dajte da ga dohranimo da se vi odmorite (mislim si ja od čega, ležanja?) i tak.. Alimoj sinak je bio okej, zadovoljan koliko to mali mišići mogu biti i ja sam na svaki kmek dala dojku.

Eto, nadam se da sam pomogla.

Bit će sve u redu - sretno
    hvala puno...stvarno si mi sad pomogla

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Curke puno hvala....moram priznati da mi je to prva informacija da beba ima tako mali želudac prvih dana.. :?
    Mislim da će mi sada drugi puta biti puunooo lakše izdržati dolazak mlijeka.
    Zašto samo u bolnicama stručno osoblje ne može na tako jednostavan način u dvije rečenice umiriti rodilje?? :? Pa šta ih to košta??
    Meni je osobno najveća trauma bila da mi je malička gladna

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

zato sto nazalost niti oni cesto ne znaju

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zaista ni ja ne kuzim zasto osoblje ne objasni, ne pomogne, nego jos potpiruje strah roditaljam pitanjima "jel imate mlijeka?", ili recenicama tipa "ionako vam jos nije nije doslo mlijeko, odmorite se a mi cemo bebu uzeti sa sobom"... A mama ostaje u sobi placuci jer "nema mlijeka"

No ne bi se iznenadila da osoblje mozda zaista nezna te stvari :/

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Da na žalost ne znaju.
    Ja si sve nešto razmišljam od kad sam pročitala ovaj topic.
    Sada mi je tek doprlo do svijesti da je vrlo vjerovatno moje dojenje - ako ne spasila, onda puno puno olakšala jedna predivna i predraga gospođa koja je bila samnom u sobi, a rodila je svoje 3 (ili 4 ).
    Stalno mi je pričala, i kada su nam odnjeli bebice nakon podoja, masiraj, masiraj, masiraj (toliko sam masirala a nisam niti imala neke kvrge ), izdajaj, izdajaj.
    I tako u krug.
    Nisam bila niti svjesna da bi u biti moje dijete trebalo biti samnom i cickati i cickati.
    Onda ja nebi masirala i izdajala (odnosno poticala proizvodnju) nego bi to sve moj miš sredio.
    A ovako sam to sredila bez njega, na njeno poticanje, niti ne znajući što ustvari činim.
    Zato joj ovim putem (pitanje dal je ovdje na forumu) neizmjerno HVALA od mene i Luke.

Sorry na OT - došlo mi.

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Pozdrav svima!

Imam jedno pitanje što se tiče rooming in- a i prakticiranja dojenje - zanima me šta bi bilo na SD da nakon poroda kažeš da si odlučio da nećeš dojiti, nije sad bitan razlog zašto, šta mislite kako bi reagirali, ja mislim da bi ženu pribili na stup srama, ma ubili u pojam s time kako je loša majka odma u startu, izbacili iz bolnice, neznam...
    Pitam zato jer mi je jedna žena kad sam bila na pregledu rekla kako je ona tako rekla u Petrovoj, zbog povratka na posao, i nisu joj stvarali nikakve problem, kaže da ju nitko nije ni pokušavao nagovorit na dojenje.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj luna_lana prvotno napisa
    zanima me šta bi bilo na SD da nakon poroda kažeš da si odlučio da nećeš dojiti, nije sad bitan razlog zašto, šta mislite kako bi reagirali, ja mislim da bi ženu pribili na stup srama, ma ubili u pojam s time kako je loša majka odma u startu, izbacili iz bolnice, neznam...
    Pitam zato jer mi je jedna žena kad sam bila na pregledu rekla kako je ona tako rekla u Petrovoj, zbog povratka na posao, i nisu joj stvarali nikakve problem, kaže da ju nitko nije ni pokušavao nagovorit na dojenje.
    Pa ako je zena tako odlucila, nemaju joj pravo tako govoriti. Isto kao da tako (ili jos gore) govore za zenu koja je odlucila napraviti AB.

U Petrovoj su postupili pravilno.

Leni avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

ja sam rodila nedavno isto carski rez.

rodila sam popodne a vidjela sam bebu tek idući dan..

normalno mi je da su ga nahranili, osim ako mu nečiju tuđu cicu nisu uvaljali
    a skužiš kad ih dohrane, uvijek bi mu teklo iz usta bjelilo od AM..

no nama nije poremetilo dojenje, mali od prvog dana super sisa, iako je dobivao i dohranu u bolnici.. meni to nije smetalo.

Leni avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

i rekla bi što se osoblja tiče kako tko...

cura sa mnom u sobi je imala male bradavice, mala joj je bila gladna ali nikako da se zakači na sisu.. par sestara joj je pomoglo, uz pola sata i više pokušaja.. no, nekima je bilo puno jednostavnije odnijet i našopat bebu i reći njoj to nije dovoljno..

a samo je trebalo strpljenja..

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Draga Apathetic,ja sam rodila na sd na carski uz opću anasteziju,dijete sam vidjela nakon 10sati jer nije bilo mjesta na odjelu pa su me vratili u predrađaonu uglavnom su ga morali nadohranjivati jer kad su nas zajedno smjestili na odjel,ja sa bila s infuzijom,kateterom itd iuz najbolju volju se nisam mogla mrdnut a kamoli da bi ga pokušala dojiti a nisam imala nit kapi kolostruma,mali je vrištao jadan od gladi jer je rođen s 4200g.Kad smo išli doma zamolim sestru da ga nahrane i moje dijete je pojelo 80ml,četvrti dan nakon rođenja...............ja ti savjetujem da ga nahraniš i budeš mirna psihički a mlijeko kad dođe ćeš dojiti svog anđela.........želimo ti puno,puno sreće.......

Honey avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Nemojte se unaprijed bojati ako je dijete veće da mu treba puuno mlijeka. Još uvijek je to bebica s malim želučekom. Moja od 4300 nije okusila ni kapi ičega osim kolostruma tri dana, još je zadovoljno spavala. Kad je nadošlo mlijeko još je bila i nervozna jer je bilo previše za nju. Ne dajte da vas time plaše u rodilištu.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ja nisam ga mogla odmah imati kod sebe dobila sam nakon 15 sati ga i pitali su me kad sam rodila dal hocu da ga nahrane moze se odbiti jer kazu da beba 24 sata nema potrebu za jelom al ja sam htjela da nebu gladan pa su mu dale jesti :D

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ja nisam ga mogla odmah imati kod sebe dobila sam nakon 15 sati ga i pitali su me kad sam rodila dal hocu da ga nahrane moze se odbiti jer kazu da beba 24 sata nema potrebu za jelom al ja sam htjela da nebu gladan pa su mu dale jesti :D

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Citiraj mimica777 prvotno napisa
    Draga Apathetic,ja sam rodila na sd na carski uz opću anasteziju,dijete sam vidjela nakon 10sati jer nije bilo mjesta na odjelu pa su me vratili u predrađaonu uglavnom su ga morali nadohranjivati jer kad su nas zajedno smjestili na odjel,ja sa bila s infuzijom,kateterom itd iuz najbolju volju se nisam mogla mrdnut a kamoli da bi ga pokušala dojiti a nisam imala nit kapi kolostruma,mali je vrištao jadan od gladi jer je rođen s 4200g.Kad smo išli doma zamolim sestru da ga nahrane i moje dijete je pojelo 80ml,četvrti dan nakon rođenja...............ja ti savjetujem da ga nahraniš i budeš mirna psihički a mlijeko kad dođe ćeš dojiti svog anđela.........želimo ti puno,puno sreće.......
    Ne kužim koliko puta treba ponoviti da je prije mlijeka kolostrum koji je dovoljan bebici.
    Ne vidim potrebe za AD, a pogotovo doma kada si 24h s bebicom i ako hoće može sikiti cijela ta 24h.

Nikako da ljudi shvate da se ne treba miješati u prirodan tok stvari.

mi se na ovakve savjete.....

Leni avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

ja uopće ne vidim problem oko dohrane.. ali sve je to individualno..
    netko se odmah odluči na AM netko ne. Svi imamo izbor.
    moj sin se mali rodio i bilo mi je bitno da nije gladan, a vrištao je nakon posisavanja mojih cika..pa sad ti misli jel on gladan ili nije.. ja se nisam usudila da on bude gladan.

tako da svatko ima pravo izbora, kolostrum da, sikio ga je i to dosta ali ja nisam sama sebi htjela dozvoliti da još padne na težini zbog eventualne gladi i mog stava samo dojenje.

ovo mislim na prva dva dana nakon poroda..

čim smo stigli doma-5.dan mlijeko je teklo u potocima.

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj kahna prvotno napisa
    Ne kužim koliko puta treba ponoviti da je prije mlijeka kolostrum koji je dovoljan bebici.
    Ne vidim potrebe za AD, a pogotovo doma kada si 24h s bebicom i ako hoće može sikiti cijela ta 24h.

Nikako da ljudi shvate da se ne treba miješati u prirodan tok stvari.

mi se na ovakve savjete.....
    sto su dijetetu od 4kg dovoljne tri kapi kolostruma........ nekužim te... i naravno ja pričam o prvim danima u bolnici.....što se ovdje nesmije ispričati svoje iskustvo.....

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

da...i beba od 4kg ima prvi dan zeludac velicine pikule (klikera, franje, špekula...) iliti 5-7ml, treci dan ima zeludac velicine one vece pikule kojom se razbijalo (ne znam da li si ju kad imala u ruci, nesto je veca od obicnjace) iliti 21-28ml, a tek sedmi dan ima zeludac velicine ping-pong loptice iliti 42-56ml.

ne znam da li si se ikada izdajala jer 5ml fakat je "par kapi".

zanmljvo je jos i ovo:
    stijenke zeludca bebe od 1 dan ostaju cvrste, zeludac se ne rasteze, sto znaci da sav onaj visak kojeg beba popije na flasicu, beba i izbaci na usta van.
    zamislite kako se osjecate kad se prejedete i kad imate osjecaj da ce vam zeludac eksplodirati....
    kolostrum je jedina hrana koju zdtavo novorodjence treba u onim kolicinama koju majka i ima.
    kolostrum se pocinje stvarati jos u trudnoci, zato je smjesno ptanje sestra u rodilistima "imate li mlijeka".

naravno da mozes znositi svoja iskustva, tu smo radi razmijene istih ali i edukacije, zar ne?

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Regirala sam jer si, ako sam dobro pročitala ''savjetovala'' a ne ''iznjela iskustvo''.
    Ili si se krivo izrazila :?

Honey avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

sto su dijetetu od 4kg dovoljne tri kapi kolostruma........ nekužim te... i naravno ja pričam o prvim danima u bolnici.....što se ovdje nesmije ispričati svoje iskustvo.....
    Pročitaj moj post malo iznad.
    I ja sam iznijela svoje iskustvo. Oba djeteta, jedno 100 g manje od 4 kile, drugo 4300. Živjeli od kolostruma 3-4 dana, isključivo na mom mlijeku još 6 mjeseci (nakon toga uz dohranu).
    Nije dijete od 4 kile nešto specijalno da nema te žene koja ga može nahraniti.

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Imao je i L 4010 gr. pa bi preživio na mom kolostrumu, bez AD u bolnici da su mi ga dali odmah a ne 11 h nakon poroda.

Tiwi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Ian je preživio. Rođen s 4300 i bez nadohrane.

Kad smo kod osoblja koje često (ne uvijek) ne zna..
    Moj primjer je jedna mlada sestra "za bebe" koja je svaku večer kad je na smjeni slagala po pultu u hodniku flašice s nadohranom - iako je njena šefica u svojoj smjeni upozoravala da se bebe ne nadohranjuju prva 24 sata nikad a kasnije samo ako fakat treba, nema puno filozofiranja tamo oko toga.

No ona mlada sestra s početka priče nema pojma jer nema iskustvo, ja ju donekle i razumijem ali nedopustivo je njeno neznanje jer je to njen posao.
    Visila mi je u sobi drugi dan po porodu, non stop nanašala tu glupu flašu i gnjavila me da je mali gladan. I nije ju fermalo kaj sve znam o dojenju jer sam othranila jednog klinca pa mi ovaj drugi više nije tolika nepoznanica. Ali, ne, on vam ima puno kila, pa izgubio je na težini (pa mislim, to mora inače imamo problem u probavi, s bubrezima, isl) ovo i ono, pa vječna spika, dajte da se naspavate... Baš me smetala. Na kraju sam rekla njenoj šefici. Nije me više gnjavila.

Inače, Ian je 3. dan požutio i završio na intenzivnoj. Rekli su da se ne brinem, na moje pitanje kaj bu jeo rekli su da ga mogu nadohraniti, neće mu niš biti, ali kad sam pitala jel smijem dojiti - malo su me čudno gledali ali su me pustili. U tih 24 sata dojili smo na intenzivnoj 5 puta i svaki puta sam donijela flašicu izdojenog za svaki slučaj. Jednom su mu to i dali, nisu me htjeli buditi u 3 u noći (al već u 5 sam bila tamo ). Taj dan sam već imala mlijeka na izvoz.

Samo da napomenem da sam i ja na carski, u općoj i isto sam imala kateter prvi dan i infuziju isl, pa me niš nije spriješilo da ležim i grlim svoju bebu. Sve ostalo su radile sestre, prematale, kupale, aqko treba premještale mi ga...
    Puno se bolje žena oporavi kad je beba s njom otpočetka, ipak je to veza koju nitko ne bi smio dirati..

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

sav, kateter, 3 infuzije (inzulin), dren....i Lea u zagrljaju! čz

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Ako su ove mjere želučeka prva tri dana točne (od male do velike pikule ) onda je šta se mene tiče problem riješen. Meni je isto nekako bilo logično da veća beba ima veći želudac, al ako vi kažete da je to 100% ziher, ja će tu prihvatiti zdravo za gotovo .
    Samo mi jedno nije jasno, ako je kolostrum toliko zasitan , zašto je meni kćer nakon sisanja prazne cike (i kolostruma u njoj (valjda!) i dalje plakala i navalila opet na ponuđenu ciku ko luda??! :/ . Meni je to osobno bio signal da je gladna, inače bi valjda zadovoljna zaspala nakon cikanja kolostruma

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

jer je htjela cicati
    sisanje im je tada sve. ono nije samo hrana i pice, ono je i "veza" sa poznatim- miris mame, otkucaji srca....zvuk disanja, zvuk crijeva sve ono sto slusa 9mj. u trbuhu.
    takodjer, bebe imaju urodjenu potrebu za sisanjem.

Datum pristupanja
    Oct 2005

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj Apathetic prvotno napisa
    Samo mi jedno nije jasno, ako je kolostrum toliko zasitan , zašto je meni kćer nakon sisanja prazne cike (i kolostruma u njoj (valjda!) i dalje plakala i navalila opet na ponuđenu ciku ko luda??! :/
    Uz ovo što Leonisa kaže, možda je stvar i u tome da se sisanjem (čak i takvim "na prazno") beba navlači mlijeko koje će joj zatrebati kasnije, kad joj želudac naraste. Kad bi povukla samo par puta da popije kolostrum, to ne bi bilo dovoljno da aktivira ubrzano stvaranje mlijeka. Ja sam oba puta jako brzo dobila mlijeko, i mislim da je to upravo zato što su mi prvih par dana doslovno visili na cici, punoj ili praznoj. (Ali, ja nemam iskustva s CR, pa ne znam koliko ti ovaj savjet pomaže) U svakom slučaju, sretno

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

nema razlike sa carskim rezom.
    jedino ako se mama ne osjeća fizički dovoljno jakom da može dojiti.

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

baš ste prave!!
    Prenijet ću to na odjel babinjača...možda nešto nauče , hahaha

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

ja ti savjetujem da ga nahraniš i budeš mirna psihički a mlijeko kad dođe ćeš dojiti svog anđela.........želimo ti puno,puno sreće.......
    Loš savjet!

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa
    nema razlike sa carskim rezom.
    jedino ako se mama ne osjeća fizički dovoljno jakom da može dojiti.
    Baš sam ja htjela napisati.
    Iva je rođena na CR, zbog pomanjkanja mjesta sam je dobila tek navečer, a rodila sam u jedan u noći i na moje inzisitiranje je ostala na dojenju (oni su mi je odnjeli nakon 5 minuta maženja i rekli da ne može više, ali sam ja inzistirala kod dokotra da mi je vrate na dojenje).
    I sve je teklo super.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Ja sam isto rodila na carski, a bebu su mi donijeli kad sam došla sa intezivne nakon 24h.
    Kod mene je razlika u tome što je beba bila mala, bradavica veća od njenih usta, pa nije bilo teorije da odmah sisa.
    U međuvremenu sam imala i reakciju na spinalnu pa nisam mogla ni držat S. kako spada, a kamoli dojit.
    Mlijeko mi je zato došlo tek 3. dan, a S. je u međuvremenu bila na intezivnoj, a tamo malo bebe paze više - tj. nadohranjuju ih obavezno da ne gube već tako malu težinu.
    E od trećeg dana sam išla tamo na dojenje i izdajanje, pa je S. dobila sav kolostrum koji je mogla poklopat! :D
    Fino svaka 3h na dojenje, pa izdajanje, a oni fino s tim hrane bebu...
    Bez obzira što je u tim podojima cicala, nije gutala ništa, pa su je uvjek dodatno nadohranjivali na bocu... Izdojenim mlijekom mojim, ne AD.

Leni avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

skrećem s teme, ali moram reći sweety mišica je

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

U ponedjeljak, 11.08. me zaprimaju u bolnicu zbog indukcije poroda (termin prosao 01.08.). Prvi porod je bio carski zbog disproporcije zdjelice, takodjer, prenesena trudnoca i takodjer prvo indukcija. Za drugi porod je napravljena priprema za carski, medjutim ipak ce prvo pokusati indukcijom da vide hocu li se otvarati, a ako nece ici onda opet carski. Oporavak poslje prvog carskog je bio odlican, vec drugi dan sam dobila bebu na prsa i odlisno smo se snasle (jos uvijek dojimo). E sad zanimaju me Vasa iskustva poslje drugog carskog, da li je oporavak tezi ili laksi? Da li ce mi na zahtjev dati odmah bebu ako cu se dobro osjecati? I procitala sam negdje da se treba ponjeti i pelene za limace, jer ih oni navodno presvlace samo 2 ili 3x dnevno. Da li je potrebno ponjeti jos nesto od opreme za bebace (rezrervni bodic, tetra pelene i sl.)?

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Citiraj Zlato... prvotno napisa
    U ponedjeljak, 11.08. me zaprimaju u bolnicu zbog indukacije poroda (termin prosao 01.08.). Prvi porod je bio carski zbog disproporcije zdjelice, takodjer, prenesena trudnoca i takodjer prvo indukacija. Za drugi porod je napravljena priprema za carski, medjutim ipak ce prvo pokusati indukacijom da vide hocu li se otvarati, a ako nece ici onda opet carski. Oporavak poslje prvog carskog je bio odlican, vec drugi dan sam dobila bebu na prsa i odlisno smo se snasle (jos uvijek dojimo). E sad zanimaju me Vasa iskustva poslje drugog carskog, da li je oporavak tezi ili laksi? Da li ce mi na zahtjev dati odmah bebu ako cu se dobro osjecati? I procitala sam negdje da se treba ponjeti i pelene za limace, jer ih oni navodno presvlace samo 2 ili 3x dnevno. Da li je potrebno ponjeti jos nesto od opreme za bebace (rezrervni bodic, tetra pelene i sl.)?
    Di planiraš roditi??? Sami su predložili da opet idu na idukciju ili si ti to tražila??

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Na sv. duhu. O da, bas sam luda! Bila sam vec na jednoj indukaciji i znam kako je to proslo! Jednostavno se nemogu otvoriti. Najradije bih odmah na carski, ali oni zele prvo pokusati ovako. E sad kad bi sve krenulo prirodnim putem bila bih mozda i optimislicna, ali sa indukacijom nisam ni najmanje. Medjutim tvrdi doktor da nemamo vise sto cekati, da je beba zrela i velika i ako cemo jos cekati nece biti sanse da se beba rodi prirodno... (kao da ovako ima...)

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

zlato.., na podforumu Porod imas nekoliko topica koji se ticu carskog reza, pa medju ostalim i o razlikama izmedju dva carska, a i o VBAC (vaginalni porod nakon carskog).

iskreno se nadam da ces ovih dana dobiti svoje trudove jer se indukcija poroda (busenje vodenjaka, gel, drip) zapravo ne bi uopce smjela primjenjivati nakon carskog reza, zbog povecane opasnosti od rupture maternice. :/

jesi li upitala ginekologa zasto indukcija, zasto ne bi pricekali tvoje spontane trudove? jesi li ga upitala koji su rizici kod indukcije poroda, obzirom da si prvi put rodila carskim?

inace, savrseno je normalno roditi unutar dva tjedna prije i poslije termina (sto za tebe znaci do 15.8.), tako da cinjenica da je sluzbeni termin prosao, ne bi smjela biti razlog za brigu.

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

indukcija daje znatno manje sanse djetetu da se rodi vaginalno (jer da se rodi prirodno, nemoguce je, samim tim sto je indukcija u pitanju), dok spontano pocet porod ima neke sanse. osim sto je opasna (povecava mogucnost rupture maternice, povecava mogucnost fetalnog distresa jer dijete ne dobiva dovoljno kisika), indukcija povecava mogucnost zavrsetka poroda carskim rezom.

cinjenica da tvoje tijelo prvi put nije odgovaralo na indukciju onako kako su ocekivali (nisi se otvorila), isto govori da je bolje cekati. nista se ne moze izgubiti ako cekate i kontrolirate stanje bebe i starost placente. ako nesto ne bude u redu a porod jos nije poceo, isto je najsigurnije odmah ici na carski.

ishod poroda (vaginalni-carski) ne odredjuje velicina djeteta, nego kako je porod poceo, da li su davani lijekovi, da li se pozuruje, da li zena lezi i li moze hodati... velicina djeteta je puno manji faktor u cijeloj prici.

preporucuje se, u slucajevima poroda nakon carskog reza, cekati i vidjeti kako ide spontan porod, bez lijekova i pozurivanja. ako ne ide, ide se na carski rez.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Sve je to meni apsolutno jasno, ali nazalost ni prvi put nisu postivali moju molbu ni razloge da pricekamo jos par dana, pa ne vidim ni razlog da bi prihvatili sad. Da cu ih zamoliti da jos pricekamo, dok god je beba u redu, naravno da hocu, ali se bojim da od toga nece nista biti kao ni zadnji put. Oni su doktori i najpametniji su na svijetu, sto ja "laik" znam o tome sto i kako ce biti... U ponedjeljak idem gore, porazgovarat cu s doktorom kojeg nadjem u smjeni, pa eventualno mi pada na pamet ako ce se i dalje drzati svoje price, ostaje mi jedino opcija da potpisem da idem doma na svoju odgovornost, ali nisam pametna dal je to dobro napraviti...
    Nego osim prethodno postavljenih pitanja, zanima me i sljedece... Znam da je malo off topic, ali jos uvijek dojim (uspavljujem na cici) svoje zlato koje sad vec ima preko 2 godine. U 7 mjesecu trudnoce mi je nestalo mlijeka, medjutim ona se nije dala skinuti sa cice. Cicala je na suho, tek toliko, minuticu dvije da se umiri pred san. Medjutim prije par dana se odusevila tokom cicanja i rekla mi "mama,mama, opet ima meka" i stvarno, poceo se stvarati kolostrum. E sad sam u dilemi, dopustiti joj i dalje da cica, ili ostaviti taj kolostrum za malenog koji je na putu....

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •