Pokazuje rezultate 1 do 17 od 17

Tema: Recite mi da li dobro radim

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno Recite mi da li dobro radim

Neki dan smo bili na redovnoj kontroli sa 6 mj. i pedijatar je ustanoivio da je bebač dobio samo 200 g. u 2 i pol tjedna. Do tada sam ga isključivo dojila. Obzirom da mali ima dosta jaki neurodermitis po rukama i alergičan je na proteine kravljeg mlijeka ped nam je savjetovao da mu u večernji obrok stavim malo rižinih pahuljica i neka to popije. Za taj obrok bi se ja trebala izdojiti (cca 150 ml) i to mu dati. Ako ne uspijem preporučen mi je Pregomin. Ostala dohrana (voće i povrće) za sad ne dolazi u obzir radi sklonosti alergiji.
    Mene zanima kad je najbolje se izdojiti, a da mali svejedno ima dovoljno mlijeka u "originalnoj ambalaži". Napominjem da se uspijem izdojiti cca 125 ml, nekad malo više nekad i manje tijekom dana.
    Najlogičnije bi mi bilo da se izdojim nakon što on pojede taj večernji obrok s rižom i to mlijeko sačuvam za drugi dan, ali bi voljela kad bi mi to potvrdio netko tko ima više iskustva s izdajanjem.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

moj je filip imao alergiju na kravlje mlijeko i dok je bio jos mladji od 6 mj sam dobila slican savjet. no kako meni izdajanje nikako nije uspijevalo, ja bih mu tu zlicicu rizinih pahuljica otopila u vodi, pa dala tako.

ne znam koliko je djelovalo.

ako tvoj malac ima 6 mj, zasto mu ne bi dala kasicu do rize? mislim, malo gusce? zlicicom?

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Najlogičnije bi mi bilo da se izdojim nakon što on pojede taj večernji obrok s rižom i to mlijeko sačuvam za drugi dan, ali bi voljela kad bi mi to potvrdio netko tko ima više iskustva s izdajanjem.
    To zvuci dobro.

A ak ti ne ide izdajanje, zasto ne bi malom napravila kasicu s rizinim mlijekom?

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

ako tvoj malac ima 6 mj, zasto mu ne bi dala kasicu do rize? mislim, malo gusce? zlicicom?
    Ne znam, ped mi je rekao da mu samo malo zgustim tako da ide na bočicu. Sve mislim da ću mu kroz koji dan, kad se malo privikne, dati i gušće na žličicu.

A ak ti ne ide izdajanje, zasto ne bi malom napravila kasicu s rizinim mlijekom?
    Ne znam da li je rižino mlijeko dovoljno hranjivo kao što su majčino ili adaptirana. Pregomin je probao i prihvatio ga s rižinim pahuljicama tako da ako je frka taj obrok će on pojesti i na taj način. Samo ja bi htjela što duže dojiti pa me strah da se obzirom na taj obrok ne smanji proizvodnja mlijeka za koje mi se čini i ovako da ga nema previše obzirom da je dobio samo 200 g. u 2 i pol tjedna. Inače ga dojim na zahtjev tj. nudim mu cicu svaki put kad i malo zakmeči.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Carlito,
    Hrabro i ustrajno od tebe da se trudis i dojis dijete. Srecom. Kako sam razumjela iako dojis malog misa on ima ekcem po rukama i nogama?? Ako je to slucaj, pokusaj sama prestati sa alergenim tvarima, time bi mu se probava mogla poboljsati cime se poboljsava i preuzimanje hranljivih tvari iz mlijeka. Ako zelis pomoc pri tome, javi mi na pp, moje oboje djece je bilo alergicno, tako da smo se mi hranili (svi zajedno) nealegeno, i nakon tjedan dana je sve bilo OK (to nakon sto smo skontali sta je u pitanju).

Sto se tice 'nedovoljnog' napredovanja malog misa:
    - Jel' on strukturalno ne napreduje, ili mu se to 'omaklo' jedanput? Mislim ako se to dogodilo na jednoj kontroli, a on je u medjuvremenu krenuo rasti u duzinu, obim glave raste i on je zadovoljna, ima dovoljno popisanih i pokakljenih pelena ... onda to ne smatram problemom. Ali to je iskljucivo moje misljenje, a za mene tvrde da sam pravi dojenacki extremista!!
    - Kako dojis malog misa? Na 'sat', ili na zahtjev? Koliko cesto doji u danu? Kako spava?

Sto se tice dorane:
    Ako bi se ti osjecala bolje, smatram da nije losa opcija davati misu kasu od rizinih pahuljica u tvom mlijeku. Obzirom da je dovoljno star da moze jesti kasikicom, onda bih ja to preferirala vise nego bocicu (ali to je naravno tvoja odluka!!). Ako to zelis, mozes se suociti sa dva problema:
    - izdajanje: kad' i kako je uvijek problem. Ako je ikako moguce, ja bih to radila direktno prije nego ga ides hraniti i to na slijedeci nacin (vodeci racuna sa njegovim uzrastom): Izdojis se, napravis kasicu i hranis ga. Tako nema grijanja, hladjenja, cuvanja i sl - frisko i dobro.
    - hranjenje: pljuvacka posjeduje enzime koji jako brzo razgradjuju hranu. Tako ti se moze dogoditi da kasa postane tecna vec nakon 2 zalogaja. Nije nikakav probem, dodas jos rizinig pahuljica i nastais dalje. Nakon hranjena mu opet das da doji!

Kako sam ja extremista, ja bih prije izdajanja i rizinih pahuljica pokusala sama na dijetu i extra cesto dojiti! Tome se moze postici slican efekat. Ali ni opcija sa izdajanjem i rizinim pahuljicama mi ne djeluje ni malo lose!!

Carlito samo hrabro i javi nam kako napreduje.
    Mi smo ovdje za savjet i podrsku!

Početno

Ma ja jednostavno ne mogu odoljeti, a da Anchie i Lejli ne posaljem jednu veliku pusu! Vi ste meni tako super, ma svaki put me odusevite!

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Hvala Lejla na trudu. Dakle ovako:
    - probala sam izbaciti sve mliječno i sve gdje se nalazi mlijeko, ali nekog poboljšanja nije bilo kao što nema pogoršanja ako jedem mliječne proizvode
    - do sada je napredovao ok (cca 650 g. mjesečno - PT 3050, sada 6780 g.) i stvarno je u ta dva tjedna narastao 2 cm.
    - dojim ga na zahtjev po danu i po noći (po noći se budi 2-8 puta kako kad)
    - izdajanje prije obroka mi se čini nemoguća misija jer mi treba za neku pristojnu količinu barem 1,5 sati, a nema šanse da bi mišić toliko čekao tako da je jedina opcija izdajanje kad on navečer zaspi.

Ako može mala digresija vezana za neurodermitis. On je imao ekceme po licu, rukama i nogama. Nakon posjete dermatologici ona je zaključila da su u podlozi gljivice i dala nam Mycogel za kupanje, Avene Cicalfate za lice i 40% Lotriderm (kortikosteroid) za ruke i noge, s tim da nakon 5 dana nastavimo s Cicalfate i na rukama i nogama. Ekcem se povukao s lica nakon par dana, s noga malo kasnije, s tim da još i sad se pojavi tu i tamo koja točkica, a na rukama je ustrajan. Sad mažemo s Avene Trixera i kupamo se u istoj kupki.
    Ono što se meni čini je da je ekcem prošao na onim mjestima koja su više na zraku pa se nadam da će to biti slučaj i s rukicama kad se skinemo u kratke rukave.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Carlito prvotno napisa
    ......za koje mi se čini i ovako da ga nema previše obzirom da je dobio samo 200 g. u 2 i pol tjedna.
    Ovo sto je dobio 200 gr u 2.5 tjedna je sasvim normalno za ovu dob djeteta... Zamisli da do godine dana dobiva preko 1 kg mjesecno Zaista vam izvrsno sve ide, i sve dobro radis :D

A to da li dati rizine pahuljice na bocicu ili zlicu... ja cu uvijek glasati za zlicu. On je sada 6 mj i (vjerojatno) spreman na raznovrsnu hranu. Raznovrsna hrana bi se trebala davati na zlicicu i zbog toga sto dijete na taj nacin uci o drugacijoj teksturi hrane => znaci nije sva hrana tekuca... Ja savjetujem zlicicu, no odluka je na tebi

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Carlito,
    Moj opsti utisak je da ti radis sve savrseno. Jos jedno pitanje, koliko podoja ima misic dnevno??

Zao mi je sto se ne poboljsava kad' prestanes sa mlijekom!! Koliko dugo si prestala koristiti mlijecne proizvode? Kod mene je situacija bila slicna dok nisam izbacila i ostale alergene (juzno voce, kostunice, soju, paradajz, ... ima toga jos ... samo se ne mogu sjetiti). Znam mamu koja je 18. mjeseci zivjela na rizi, kruskama, tikvicama i eco-mesu. Sve ostalo je bio uzasan problem! Ali je bebas napredov'o pravo! Da sam na tvom mjestu ja bih (ali to vazi samo za mene) tjedan dana presla iskljucivo na minimalno alergene stvari, pa onda evaluirala kako je bebac!

... neku pristojnu količinu barem 1,5 sati ...
    Ovim vjerovatno mislis na razmak izmedju zadnjeg podoja i izdajanja. U biti ti ne treba pristojna kolicina izdojenog mlijeka nego kaloricnije mlijko (vjerovatno). Ja bih se koncentrisala na 'bildanje' bez dohrane, jer cim pocnes da dodajes nesto drugo imas sansu da se kolicina mlijeka krene smanjivati! Mene je toga uvijek bila jaaako strah.

Neurodermitis
    U neurodermitis se ne razumijem, ali ga moja necakinja ima. I iz iskustva moje sestre mi je poznato da uglavnom nista ne pomaze (mislim na kojekakve kreme) osim luftiranja, iskljucivog pamuka, i ishrane.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Hvala cure na podršci.
    Dnevno imamo barem 10 podoja i po noću svaki put kad se probudi. Nekasd traju 5 min, a nekad i po pola sata.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Jos jednom u znak podrske: mislim da sve ide sasvim OK.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja bih te rizine pahuljice davala tek nakon podoja

prije toga bih dobro procitala sto su sve strpali unutra i da li je riza organskog porijekla jer je i rizu moguce nasaftati kemijom a davanje bijele rize je po meni podjednako smece kao i davanje bijelog brasna, bijelog secera i soli

rizino mlijeko je ljudima puno zdravija hrana od kravljeg, opet pokusaj nabavit kontrolirano porijeklo, bez dodanog secera (bla bla)

meni je cudno da mu je izbila alergija ak nisi eksperimetirala sa nekim davanjem hrane ili ak nisi sama pojela nesto sto njemu ne odgovara (kao sto ti je to fino lejla opisala)

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Ma djeca mogu da reaguju na sve i svasta, od kreme, sampona, glicerina (koji je cesto u samponima), do majcine ishrane!

Carlito, zanima me kad' si primjetila promjenu na misicevoj kozi? Mislim, nije se rodio sa ekcemom, u neko vrijeme si primijetila da se mijenja!

Početno

Ajde da i ja malo budem korisna, a ne da samo uzurpiram dragocjeni prostor...
    I Marko i Magdalena imaju ekcem, on od trece godine, ona od godine i pol. Receno nam je da je to nasljedno (MM) i da ce proci kad dijete bude starije (oko 6g), te da za sada nikakve alergoloske pretrage nisu potrebne. Tretiramo ga Elocomom kad je jace izrazen, a za obicnu suhu kozu koristimo medicinski vazelin. Najbolji lijek su nam proslog ljeta bili sunce i more - u potpunosti se sve povuklo, nije bilo niti jedne tockice!!! Cim smo se vratili u ovaj vlazni uzas, vratilo se! Vidim da ste iz Rijeke, pa vam sunce i more nece bit problem. Na drugom topicu je preporucena dobra krema za suncanje za neurodermiticare, pa probajte i to:
    Eucerinova sa zaštitnim faktorom 25 naglasite da je za atopičare - neruodermitičare. (žuta linija). Za skroz male bebe (do 8 mejseci) imaju i neku jaču (vidla u prospektu).

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Promjene su počele kad je imao oko 3 mjeseca. Tada mu se pojavio ekcem na licu i stalno mu se javlja na istom mjestu. Nakon toga je počelo po rukama i nogama. Kad mu je jako buknulo pred cca mjesec dana išli smo kod dermatologice koja je rekla da su po njoj uzrok ekcemima gljivice (candida) pogotovo što sam ja pila antibiotik malo prije toga. Inače po njoj u podlozi većine alergijskih promjena na koži su stafilokok ili candida. S noge mu je ostrugala malo perutave kože i pod mikroskopom pronašla gljivice. Rekla mi je da izbjegavam mliječno u svojoj prehrani i dojim ga čim duže. Inače mi je preporučila i Prolife otopinu za reguliranje crijevne flore i nakon toga mu se ustalila stolica koja mu je bila neredovita od 4 tjedna života.
    Sad još ima ekcem samo na rukama i tu i tamo koju točkicu na nogama.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Tvoja prica djeluje slicna mojoj, ako imas potrebu da je cujes mogu ti pisati pp, da ne gnjavim ostatak cura. Ako ti nije pretesko, moj ti je savjet slijedeci:
    - nastavis sa Prolife (pretpostavljam da se radi o sijanju dobrih bakterija) za vas oboje.
    - da misica kupas iskljucivo u vodi (sa ev. medicinskim uljem)
    - da ga nakon kupanja mazes iskljucivo medicinskim vazelinom (po potrebi i vise puta djevno)
    - da mu tijelo luftiras sto vise moguce.
    - koristis iskljucivo pamuk
    -da ti predjes na striktnu ishranu nekih 7-10 dana.

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Ja sam s Danijem počela dohranu s rižinim pahuljicama. Ispočetka je to jako mala količina koju pojedu (žličica-dvije). Za to ti treba skroz malo izdojenog mlijeka. Nemoj stavljati šećera unutra. Hrani na žlicu.

Daj bebi da to pojede, a zatim ponudi dojku da posisa koliko hoće.

Ako ti mljeko ne pogoršava stanje kože, onda možeš piti jogurt s bakterijama(LGG, acidofil). Pij puno. Više od litre dnevno. Pij plivitB. To bi trebalo preko mlijeka doći do bebe i popraviti situaciju.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •