Moja djevojčica sa 4 mjeseca ima 9 kg i 70 cm. Ne znam kako ju ispravno podizati iz ležećeg položaja, vidim da joj nije najudobniji niti jedan hvat... Molim pomoć (link ili opis)!![]()
Moja djevojčica sa 4 mjeseca ima 9 kg i 70 cm. Ne znam kako ju ispravno podizati iz ležećeg položaja, vidim da joj nije najudobniji niti jedan hvat... Molim pomoć (link ili opis)!![]()
I moj je mali slonić![]()
Ja ga dižem tako da mu s lijeve strane podmetnem dlan i ruku ispod trbuščića a s desnom ga prebacim na tu lijevu ruku - i podignem ga tako da je licem prema dolje. Obje ruke su mi ispod njegova tijela. Tako mu ne opterećujem vrat unatrag .. ne znam jesam li uspjela dovoljno slikovito objasniti..
Draga wileia,
evo dolje linka udruge "Oko", šaljem ti ga jer je na njoj super objašnjen u slikicama taj tzv. ispravan "baby handling" koji ti Tiwi opisuje - to je za svaku bebu (tešku i laganu). Kada ti se otvori skranica, skrolaj do dolje, do naslova priručnik "Ispravno postupanje s djetetom - baby handling", za koji piše da ga je odobrilo Ministarstvo zdravstva, to ti je to što nas, male-vježbače, uče na Goljaku i sl. (to što je Tiwi opisala kao ispravan način), ima ti sve u slikicama korak po korak - dizanje - kad otvoriš taj pdf dokument.
http://www.udruga-oko.hr/index.php?list=projects
Da, i te slikice te udruge Oko iz tog Priručnika ti kod nas (u ZG-u, recimo u Novom ZG-u) vise po Domovima zdravlja kao ispravan način postupanja s bebicom. Naime, trebalo bi bebu uvijek tako dizati, čak i iz autosjedalice i sl., iskreno, ne uspijeva ni nama svaki put napravit te rotacije (ideja je stimuliranja rotacija i prirodnih pokreta i okreta) i koji put isto dignemo tako kako su se prije bebice dizale - to što je u tekstu opisano "kao paketić" - ono kad se uhvati ispod glavice i guze, ali trudimo se da bude što više tih rotacija.
pregledala sam sad te slike baby handlinga i pise da se dijete ne smije presvlaciti tako da ono pasivno lezi na ledjima. jel to vrijedi za svu djecu ili samo za onu s posebnim potrebama? jer ja svog sina presvlacim tako da on lezi na ledjima. nije mi jasno zasto se to ne smije?
i jel to jako krivo ako ga ja podizem tako da ga primim ispod rukica. jer on je sad 6 mjeseci, dobro drzi glavu i relativno je lagan. ima 7 i pol kg
Za djecu sa motoričkim poteškoćama baby handling je vježba, takvim postupanjem se postiže efekt kao da se zapravo čitavo vrijeme vježba sa djetetom
Za 'zdravu' djecu to je dobar, siguran i ispravan način 'hendlanja' - ako presvlačiš dijete kako tu piše ono je cijelo vrijeme aktivno, rotira se, a i jednostavno je i zgodno tako presvlačiti dijete
Tiwi, ina33
hvala!![]()
morena 24 naglašeno je
Ja mlađeg još uvijek oblačim ležećki (ima samo 3 mjeseca) ali ga malo rotiram sim - tam pa mi je i lakše i njemu zabavnije.Kada je dijete starije,
presvlačenje se radi u
djetetovu sjedećem
položaju u vašem krilu/
strunjači. Pritom opet morate
paziti na položaj djetetovih
ručica. Znači, dijete
se ne oblači tako da ono
leži pasivno na leđima.
Starijeg sam počela ovako sjedećki oblačiti kad je očvrsnuo, sa cca 6 ili 7 mjeseci, ne sjećam se točno.
Nama našu curu na Goljaku ovako oblače i svlače - u krilu (4,5 mjeseca), ali taj dio nismo još svladali. U stvari, kad imam vremena, onda pokušavamo tako - u krilu - ali kad žurim, onda onako klasično, ali isto s rotacijama - te rotacije su mi već ušle u grif od prematanja pa ih više niti ne mogu izbjeć' i kod presvlačenja.Tiwi prvotno napisa
hm...ja svog od drugog mjeseca dizem bas onako kako vele da se ne smije...pod pazuh ruke i hop...ne buni se..(naravno ...pridrzavala sam mu glavu dok je trebalo...
potpuno zdravo dijete...a tako ga i ped dize na pregledu...
Ja tek sad s 9 mj. tak dižem bebu, s rukama ispod pazuha. Ispočetka sam ju dizala tak da sam joj jednom rukom pridržavala glavu i vrat, a drugu sam joj stavila između nogu i cijelu podlakticu stavila pod leđa.
S dizanjem uz pomoć rotacije po baby handlingu smo počeli s cca. 3 mj. kad je mogla bez problema kontrolirati vratne mišiće, prije se nisam usudila.
Oblačila sam ju isto uz rotacije kad je bila manja, a zadnja 2 mjeseca se sama prebaci na trbuh čim ju spustim na leđa pa se svaki dan mučimo s prematanjem i oblačenjem. Ponekad odustanem od borbe i pokušaja da ju okrenem kamo ja hoću pa ju oblačim kad leži na trbuhu.
Kak vi prematate bebe koje se rolaju po krevetu? Obući ju još nekak i uspijem sjedećki
Ovo je i kod nas sve češće. Koji put je pokušavam zabavit da ostane na leđima, dam neku igračku u ruke pa se ona zakotura do položaja na boku, koji put joj rukom malo pritisnem zdjelicu dok je presvlačim - moram pitat smije li se to, nisam provjeravala, a koji put oblačim dok leži na trbuhu jer je ista situacija - čim dođe na ravnu površinu, prebaci se s leđa na trbuh.Sirius Black prvotno napisa
uvijek treba zarotirati dijeteAngelina_2 prvotno napisa
pa ni mi se baš ne dižemo režući nosom zrak
Sven ima 4 mjeseca i oko 8,5 kg i od početka ga dizemo tako da ga uhvatimo ispod pazuha. Cini mi se da radimo dvostruku gresku jer su mi ledja u komi, a danas mi se ucinilo kao da mu rame škljoca pa se brinem. Nisam bas skuzila ovo objasnjenje (prirodno sam handrasta...). Da li i vece dijete treba ovako dizati?