Pokazuje rezultate 1 do 9 od 9

Tema: djeca rođena u inozemstvu

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno djeca rođena u inozemstvu

Prijateljica mi planira roditi u Sloveniji pa me zanima koje su procedure vezano za papirologiju?
    Kako i gdje se prijavljuje dijete?
    Kako će ući u Hrvatsku?
    Kakvi papiri, kakvi dokumenti?
    Što i gdje treba obaviti prije poroda, a što poslije?

Zahvaljujem

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

u hrvatsku moze uci sa putovnicom, no znam za cure koje su rodile u Austriji i ulazile samo sa potvrdom iz bolnice.
    ja cu napisati sto je nama trebalo:
    1. potvrda iz bolnice o rodjenju djeteta,
    2. sa tom potvrdom smo isli u maticni ured u drzavi u kojoj je rodjeno dijete,
    3. nakon dobivanja izvoda iz matice rodjenih (ovjeren sa apostilskim pecatom) isli smo u veleposlanstvo zemlje MM-a koje se nalazi u tom gradu
    4. dobili putovnicu na ime djeteta

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Zach ima dvojno državljanstvo?

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

zapravo nema jos i to mojim propustom.
    naime, nasli smo se u jednoj birokratskoj zackoljici - u HR nema sudskog tumaca za litvanski jezik koji bi preveo njegov rodni listi.
    nakon razgovora sa maticnim uredom, receno mi je da bi mogao proci i obican prijevod (nasla sam nekoga u amrusevoj), ali se meni onda svasta nesto izdesavalo i to sam zapostavila evo vec godinu dana.. :/

sto se tice drzavljanstva zemlje u kojoj je rodjen (Litva), ono nije automatsko. mora se zivjeti odredjen broj godina, cini mi se, da bi se moglo aplicirati za drzavljanstvo.

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj momze prvotno napisa
    u hrvatsku moze uci sa putovnicom, no znam za cure koje su rodile u Austriji i ulazile samo sa potvrdom iz bolnice.
    da, ali to je bilo ranije i to je ilegalno.

ili putovnica ili papir od hrv. veleposlanstva koji zamjenjuje putovnicu.

ima jos jedna varijanta, ako imas vezu i mozes napraviti putovnicu u roku jednog dana, a to je da otac 'skoci' do zagreba s potrebnim papirima iz maticnog ureda i vrati se s putovnicom djeteta.

u svakom slucaju je vrlo zgodno napraviti kod javnog biljeznika potvrdu kojom majka dozvoljava ocu da vrsi sve radnje oko osobnih papira za dijete. ne navedes datum rodjenja, naravno, ali moras znati ime djeteta unaprijed jer u austrijskom veleposlanstvu inace traze da dodju oba dva roditelja

papir koji dobivas od veleposlanstva ti vrijedi vrlo kratko, samo za taj povratak u hrvatsku. pretpostavljam da je momze dobila putovnicu zbog toga sto je ionako bila dulje vrijeme tamo.

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a kad se vratis u hrvatsku, s rodnim listom odes u maticni ured u opcini u kojoj zivite. tamo dobijes hrvatski rodni list. nakon toga sve ide uobicajenim tokom.

retha avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj momze prvotno napisa
    zapravo nema jos i to mojim propustom.
    Vis ja sam bila sigurna da ziher ima i da cu sad tebe moc davit koji papiri mi trebaju i na kakve procedure da se pripremim..

S tim nepopularnim jezicima je zeznuto (ko nam je kriv kad klince radamo na Baltiku ). No nije neizvedivo..
    Koliko ja znam t se prvo mora onda prevesti na engleski pa s eng mos na hrvatski..caka je u apostilu.
    Zapravo tak sam ja radila kad sam mijenjala prezime na engleski pa stavila tu apostil..pa dosla u Hr i prevela s eng na hr i opet po apostil..onda sam si isla vadit hr vjencani da s tim mogu dobit novu osobnu i putovnicu.
    Ma zavrzlama sto..muka mi je cim mi to na misao dode..

I sad bi ja htjela Bubi izvadit domovnicu i napravit hr potovnicu.
    Zna li netko nesto vise..brijem li ja upce dobro?

iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Moja starija je rođena u Emiratima (i ima njihovo državljanstvo). Putovnicu smo isposlovali u Kairu tako da sam ja poslala svoju domovnicu, kopiju putovnice i njen rodni list DHL-om, a BM je za 2 tj išao po nju u HR ambasadu. Nama je jedino bila caka što Emirati ne dozvoljavaju dvojno državljanstvo pa me Broz u ambasadi savjetovao da najprije napravimo putovnicu UAE i onda HR (u slučaju da je bilo obratno, trebali bi poništiti HR putovnicu i onda prijaviti gubitak da bi se napravila ponovno - nepotrebna procedura). U HR putovnici nosi moje prezime, u UEA njegovo.

retha avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ok, mi imamo tu balticku putovnicu i sad bi ja hr drzavljanstvo tj domovnicu i onda bi s tim radila putovnicu, pa me zanima..sta mi treba rodni list i sta jos? Jel dobro zborim kad pricam o tim apostilima? Od njih mi je inace posebno muka...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •