Pokazuje rezultate 1 do 30 od 30

Tema: isklucvo dojenje zvotinja

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno isklucvo dojenje zvotinja

vec sam se prije razmisljala doje li i drugi sisavci odredjen period- iskljucvo.

malo sam surfala i nalazila podatke da postoji period u kojem ne uzimaju drugu hranu osim mm. no ne i tekucinu.
    zanima me zna li netko strazivanje ili tekst koji bi govorio o tome?

s druge strane, vidjela sam kako mama magarica odmice malo magare, gura ga od zdjele kukuruza kojom smo hranili magarce na farmi i ne dopusta mu da ga jede. trenutak kasnije vidjela sam kako to malo magare doji, pa me eto i to potaklo da ponovo razmislim o tome doje li i ostali sisavci iskljucvo.

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Bila sam uz naša četiri mačića i znam zasigurno da prvih mjesec dana nisu jeli ništa osim mačjeg mlijeka, a onda sam im počela dodavati drugu hranu i vodu, a oni su je počeli jesti i piti, uz sisanje. Mama ih je odbila od sise u periodu između 2. i 3. mjeseca (doslovno odbila od sise; doduše, tri mačića smo podijelili u tom periodu i ostala je samo jedna mala maca koja je još sisala i onda bila odguravana i skroz se prešaltala na drugu hranu).

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Dok sam bila klinka, imala sam kujicu koja se doma kotila. Mali preslatki peseki su navalili na cicu odmah nakon što bi majčica sama pregrizla pupkovinu. Iako još nisu progledali, doslovno su otpuzili i bez greške pronašli pravo mjesto. S otprilike 1,5-2 mj. počeli su jesti krutu hranu, "kradući" iz mamine posude i piti vodu na isti način. Voda je uvijek stajala u zdjelici i da su htjeli mogli su je i prije početi piti, ali ne - potreba za vodom pojavila se paralelno s prelaskom na krutu hranu. I opet - nisu počeli jesti i piti svi istovremeno, već u razmaku od par dana, kako je koji sazrio za početak dohrane.
    Leonisa, ovo s magarcima mi je fenomenalno. Samo ljudi daju svojim potomcima hranu za koju nisu zreli, pa čemu se onda čuditi da smo i planetu uspjeli uništiti .

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

životinje nemaju mikser, niti kuhaju hranu da omekša

kad bi mačič/psić mogao dobiti dohranu? kad je dovolno velik i ima dovoljno zubi da prožvače svježe meso sa kostima ( vrabac, miš, gušter, veliki skakavac...)
    preduvijet: zubi, baratanje šapicama - hvatanje predmeta, fizička pokretljivost tijela

kad bi mali čovjek mogao dobiti dohranu: kad sjedne, samostalno, i ima nešto zubi, može imitirati pokrete žvakanja

majmunice prožvaču lišće pa daju majmuniču, dakle: gruba kaša, ima komadića, opet treba majmunič imati sposobnost žvakanja

mikseri, šporeti.. sve su to "novotarije" s obzirom da smo vrsta stara 10 000 godina, najmanje
    postavlja se pitanje: kada krenuti sa dohranom svježim voćem/povrćem/mesom , a nemaš mikser/kuhalo
    hranu možeš samo prožvakati, i nemaš žličicu
    kada krenuti sa dohranom kada nemaš niti kalendar niti sat, ne znaš jel bebač ima 4,5,6 mj, razlikuješ samo godišnja doba

kada?
    šta bi beba morala biti sve sposobna da u toj situaciji proguta hranu

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mi smo imali macu koja je imala "produženo dojenje". Dojila je macana čak godinu dana.

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Imala sam mačiće u više navrata i svi su isključivo dojili do nekih 2 mj. kada su sami počeli njuškati oko mamine zdjelice.
    Tada sam i počela davati krutu hranu.
    A cickali su do nekih 3-4 mj, kada smo ih dali.

MGrubi - istina je to. Moj L je prihvatio dohranu tek kad je počeo samostalno sjediti, znači s 8 mj. Ima 6 zubića i žvače kao veliki.
    Stvarno se treba ravnati po razvoju djeteta, a ne po mjesecima.
    I zaboraviti na sva pomagala i trpati kikiće s onim za što nisu spremni.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

baš sam nedavno o tako nečem razmišljala. Sisavci, koliko sam ja vidjela, počinju jesti i piti tek kad su sposobni pojesti krutu hranu koju jede i odrasla životinja, isprva manje komadiće, ali nema usitnjavanja i omekšavanja hrane. To rade jedino neke vrste životinja koje ne doje, npr. ptice koje napola probave hranu pa onda povrate za ptiće.

Ja sam razmišljala o led weaningu, da li se smije dati djetetu komadiće hrane i prije 6 mj (pomalo svetogrdna ideja) pa prepustiti njemu da sam počne jesti kad ono odluči da je spremno. Po toj teoriji djeca će od 4 mj iskušavati hranu ali će početi za zbilja jesti s oko 6mj. Čini mi se da bi to bilo prirodno.

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Jedan od najproučavanijih tobolčara je valabi. Prvih 100 dana je doslovno prikopčan na jednu bradavicu. U tom razdoblju naraste do 100 grama. Nakon 140 dana otvara oči, a nakon 180 dana počinje virkati iz tobolca i grickati travu, ali još ne izlazi. Tek nakon 190 dana izlazi iz tobolca. Ubrzo nakon rođenja malog valabija, majka se ponovo pari i začeti embrio ostaje u fazi mirovanja sve dok prvi mladunac ne počne izlaziti iz tobolca (190 dana) i smanji učestalost sisanja.
    Dupini doje novorođene mladunce na površini – majka pluta na boku tako da omogući mladuncu da diše dok se hrani mlijekom. Ribu počinju jesti kad navrše šest mjeseci.
    Orke su najveća vrsta iz obitelji oceanskih dupina. Doje oko 2 godine, a tek kad navrše 12 mjeseci počinju uzimati i krutu hranu.

Imamo fantastican tekst o dojenju sisavaca, jeste procitali?

Imamo li pravo zvati se sisavcima I" i II.

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Zečica se pari i koti 3-4 puta godišnje 1-3 mladih, koji se rađaju pokriveni dlakom i odmah vide. Period nošenja iznosi 42-43 dana. Zečica doji mlade jednom dnevno ukupno trideset dana. Svoje loge pravi na način da može osmatrati okolinu i biti na oprezu. Zečica najčešće ne boravi zajedno sa mladim, kako ne bi privukla pažnju predatora, ali je uvijek u blizini. Posebna zanimljivost je svakako činjenica da zečica može nakon 38-og dana nošenja ponovno biti oplođena...

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

ajme meni mene...
    ovo sam iskopirala o zecovima s neta a našla sam i da sisaju dok ne dosegnu nekih 700 grama ali da paralelno uzimaju i drugu hranu... ne bih znala koliko doje isključivo...

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

tek sa mjesec dana izlaze iz rupe

imali smo kuniće. jedva bi dočekali da prođe taj mjesec da ih vidimo, te malene loptice
    kunica nije nosila travu u gnijezdo

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

zaključak je daklem da isključivo doje mjesec dana. (ali ako uzmeš njihovu životnu dob od ca 4 godine i 3-4 okota godišnje to je sasvim pristojno)

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

evo što nađoh o lavovima (baš mi je ovo zanimljivo)...

Nakon perioda skotnosti koji traje 110 dana lavica donosi na svijet do 4 mladunčeta. Mladunci se rađaju slijepi, teški 1,5 do 2 kg i dugački oko 50 cm. Ostaju u skrovištu 6 do 8 sedmica tokom kojih su laka meta za grabežljice. Nako 8 sedmica majka i mladunci se opet prikljušuju čoporu gdje ih svi prihvaćaju. Mladunci sad sisaju sve ženke koje su u stanju da doje. Sisaju mlijeko do svoga 6. mjeseca. U divljini preživi samo 20% mladunaca.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Orangutani doje oko 7 godina, majka ih dugo nosi na leđima, a spavaju u majčinom zagrljaju. Ostaju s majkom bar dok ne dođe novo mladunče. Mladi mužjaci tada obično odu, a ženski potomci ostanu i promatraju kako se majka brine za novo mladunče.

Bonobo čimpanze su najbliži živući rođaci ljudi. Zajedničko nam je 99,1% genetskog materijala. DNK obične čimpanze i bonobo čimpanze razlikuje se u 0,7% genetskog materijala. Obične čimpanze, bonobo čimpanze i ljudi razvili su se od istog pretka, samo što čimpanze imaju po 24 kromosoma, a kod ljudi su se 2 kromosoma mutacijom spojila u 1 pa imamo 23.

Bonobo čimpanze su najdobroćudnije i najmiroljubivije, a ljudi su najnasilniji od svih primata. Bonobo čimpanze doje mladunce oko 5 godina, a svoje muške potomke nose na leđima sve do adolescencije. Znanstvenici upravo u tom nošenju vide razlog potpuno nenasilnog ponašanja odraslih mužjaka prema potomcima, ženkama, ali i prema drugim mužjacima. Ženske potomke ne nose toliko dugo.

http://roda.hr/tekstovi.php?TekstID=...=238&Show=2660

interesantno zar ne

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

ma tekst je odličan (a ja nisam čitala portal - samo forumašim )

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mačak moje rodbine je cicao kujicu kad je bio par godina star !

Datum pristupanja
    Oct 2007

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Na šta sam naišla :shock: :shock: :shock:
    Uvijek sam se pitala zašto jedino mi (ljudi) pijemo mlijeko drugih vrsta?
    Nije mi bilo jasno, kako kravino mlijeko može biti ''zdravo'' za ljude.
    Sad mi je malo svijetlije.
    Zašto mlijeko nije zdravo?

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Malo je OT ali morala sam.
    U biti ide u prilog dojenju

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

emili, tekst sam i procitala i poslusala na RMK fenomenalan je.
    (opet sam se najezila na porod dupina)

no u tekstu se spomnje da tobolcari tj. valabi iskljucivo doje no moram priznat da nisam nasla za ostale sisavce slican podatak. meni je logicno da odredjen period samo doje i da im ne treba voda, no, eto htjela sam neku potvrdu.

predivna su m vasa iskustva sa malim prijateljima

naime, dosla sam do tog pitanja kad sam ga htjela postaviti okolini kao kontra pitanje na njihove upite o vodi i cajevima prvih 6mj.

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

vidis, vidis, i mi smo znali imati macke i macice, i oni bi jedno vrijeme bili iskljucivo na cici. sigurno dok ne progledaju, a koliko jos kasnije se ne sjecam. moram opet nabavit macku da provjerim

znam da dok god su macici samo na cici, piske dok ih mama pere. vlaznost jezika im je poticaj za piskenje. to bespelenasi sigurno znaju

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj meda prvotno napisa
    znam da dok god su macici samo na cici, piske dok ih mama pere. vlaznost jezika im je poticaj za piskenje. to bespelenasi sigurno znaju
    A kod peseka je interesantno da je mama za njima sve čistila dok su bili isključivo dojeni. Kad su počeli papati i drugu hranu morali smo mi čistiti za njima

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

http://www.007b.com/animals_nursing.php

evo malo lijepih sličica
    leonisa znam da nije baš ono što si tražila ali svejedno je

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj štrigica prvotno napisa
    evo što nađoh o lavovima (baš mi je ovo zanimljivo)...

Nakon perioda skotnosti koji traje 110 dana lavica donosi na svijet do 4 mladunčeta. Mladunci se rađaju slijepi, teški 1,5 do 2 kg i dugački oko 50 cm. Ostaju u skrovištu 6 do 8 sedmica tokom kojih su laka meta za grabežljice. Nako 8 sedmica majka i mladunci se opet prikljušuju čoporu gdje ih svi prihvaćaju. Mladunci sad sisaju sve ženke koje su u stanju da doje. Sisaju mlijeko do svoga 6. mjeseca. U divljini preživi samo 20% mladunaca.
    Za boldano, to je uvijek bio slučaj kod mojih mačaka. Čim bi počeli izlaziti, svi mačići su sisali sve mačke koje su imale mlijeka. Često bi mačke same dolazile u "gnijezdo" druge mačke i dojile tuđe mačiće. Ili bi legle dvije zajedno jedna prema drugoj i zatvorile nogama krug a između bi se natrpali svi mačići i sisali koji gdje stigne.

Dok je kod koza bio skroz drugi slučaj, ni slučajno ne bi dale tuđem kozliću da siše, čak bi znale odbijati svog kozlića ako bi bio od njih odvojen noć nakon poroda (2x smo kozlića koji se rodio preslab da bi ustao i sisao unijeli u kuću da spava na toplom,i svaki put je to rezultiralo kasnijim hranjenjem na dudu)

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

jel znate da praščići imaju točno svaki svoju sisu i ne diraju onu od brata/sestre nego samo svoju

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Joj i moji su imali mace, bila su dva mačića koja je mama maca dosta dugo dojila, bilis u sigurno 6 mjeseci. To je minimum.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

naši mački su znali sisati i kad su već prerasli mamu, još kad bi ih se prikrpeljilo 2 komada na jadnu mršavu macu...

Čak smo imali slučaj da je mačku nastrijelio lovac i nije više mogla imati mačiće, ali je puštala da je sišu tuđi mačići, i čak kad sigurno više nije imala mlijeka su je znali sisati :?

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Citiraj štrigica prvotno napisa
    jel znate da praščići imaju točno svaki svoju sisu i ne diraju onu od brata/sestre nego samo svoju
    Da, a prasica ima 12 sisa i teško je biti 13-o prase.
    Zato i postoji ona: zadnja rupa na svirali iliti trinesto prase.

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

hehe, bas zanimljivo! pogotovo kad onda razmislim sta treba da beba pocne s dohranom, kako je MGrubi gore navela...
    imam i ja jednog macica, tri i po mjeseca, jos siki svoju mamu, iako ona nije odusevljena i sva je jadna mrsava. inace hoce netko? macica?

ivanaos avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Mladunče nosoroga popije na dan 25 litara majčinog mlijeka!
    Baš me zanima ima li negdje izračunato koliko žena proizvede mlijeka ako isključivo doji pa produženo doji...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •