Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 54

Tema: Kuhate li djeci samo njihova omiljena jela?

bundevica avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno Kuhate li djeci samo njihova omiljena jela?

Moje prijateljice, i mlađe i starije kuhaju svaki dan po 3-4 jela, jedno za jedno dijete, drugo za drugo, posebno NJM i sebi. Ja ili sam lijena ili sam nemajka ili imam sreće, jer moja djeca jedu sve ( ok jedino Karlo ne jede salate, ali ni ne inzistiram).
    Ne kuham samo njihova omiljena jela, kuham sve. Jedan dan se najedu više, drugi dan manje, pa nadodaju više voća i meni je to ok.
    Zanima me samo kako sve to stignu, pa treba to napraviti dvije vrste mesa (ribe), dva priloga, dvije salate, juhe i na kraju sve to iskombinirati tko šta voli?
    Ne znam zašto netko jede sve, a netko jako bira, ali mislim da je to i do roditelja. Mi ih ništa ne tjeramo, samo komentiramo "Mmmm kako je ovo fino". Moji su znatiželjni, pa probaju.
    Prije par mjeseci mi je Karlo rekao da neće jesti kelj za ručak, a dotad ga je tamanio. Onda je od tate tražio da mu napravi sendvič, ali ja sam rekla da je ovo varivo zdravo, da on to voli, uvijek je to jeo, a ako neće jesti može se ići igrati. Jako je protestirao, a na kraju je tražio da proba....i pojeo dva tanjura.
    Možete me sad razapeti, ali ja sam tako napravila. Bilo mi ga je žao, ali više nikada nije tražio sendvič.

cinderella avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

meni je tvoj "sistem" ok.

Dia avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

ja se isto trudim da se jede ono sto je na stolu, uvijek ima meso/ribu, neki prilog/povrce, salatu...pa nesto od toga izabere
    ako hoce samo meso...jede samo meso ili krumpir
    danas je pojeo samo hrpu malih cherry pomidora

cvijetak avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Kod nas svatko bira što će jesti za doručak i večeru (ono lovački iz frižidera), a za ručak kuham samo jedno. Nikad dijete ne tjeram da jede ono što nikad nije voljela, a toga je jako malo (u tim rijetkim situacijama ponudim joj nešto drugo; trudim se kuhati ono što svi jedemo). Inače - tko je gladan jede što je skuhano, a tko ne jede - očito nije gladan. Većinom dok ne proba protestira, a kad proba - pojede. Iznimka je kad pravimo roštilj jer nikad nije bila mesoljubac pa joj uvijek spremim alternativu ( za nju nije ni preporučljivo da jede ćevape i roštiljke).

Frida avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Ja rijetko kuham, kada kuham obično kuham neko meso za M i nešto lagano tipa varivo, tjestenina, rižoto za Lolu i sebe. Ona ne jede puno stvari, meso ne jede uopće, ako joj se ručak ne sviđa ne mora ga jesti, ne silim ju, ne mitim ju, ako hoće dobro, ako ne nema veze, vjerujem da se neće izgladnjeti i da će kada ogldani tražiti jesti.

Audrey avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ihhhh, da kuham ono što bi oni htjeli jesti valjda bih kuhala samo hrenovke i špagete. Hrenovke sam zadnji put kuhala prije par godina, nisam baš neki freak zdrave hrane, radije im dam domaći špek.
    Kuham isto za sve, pa ako ne voli rižu kao prilog neka uzme samo malo ili neka uzme kruh, ako ne voli žutanjak kod jaja na oko neka uzme samo bjelanjak... Ono što znam da baš ne vole to ne kuham, npr.poriluk, brokulu na lešo, već neko vrijeme žgance (mala je trenutno u fazi žganci fuj bljak).
    Kad kuham nešto novo ili na novi način znaju unaprijed reći da im je to fuj, a onda se dogovorimo da probaju samo jednu žlicu, pa ako im stvarno nije fino neka uzmu samo malo ili nešto drugo od onog što sam skuhala. Ja im govorim, a i oni sami znaju reći da kojiput moramo pojesti i ono što nam nije baš fino jer je to zdravo.

Ne pada mi na pamet posebno kuhati za nekoga, osim ako to zahtijeva njegovo zdravstveno stanje.
    Od muža prigovore na hranu ne trpim (srećom ni nema ih, dobro je to sveki istrenirala ) - ako mu se ne sviđa, a Bože moj, ima i on dvije zdrave ruke pa ako misli da može bolje... A i restorana ima kao u priči, slobodno nas izvede u neki.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

kad matrona kuha svi jedu.

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj Audrey prvotno napisa
    Ne pada mi na pamet posebno kuhati za nekoga, osim ako to zahtijeva njegovo zdravstveno stanje.
    Osim što znam koja jela ni MM ni M. ne vole pa ih ne kuham. Većinom svi jedemo sve. Ako nekom nije jako fino neka pojede malo, ali alternativa ne postoji.

Honey avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Neka budu zahvalni kaj skuham i taj jedan ručak

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Dogovorimo se sto cemo kuhati i poslije nema pobune. On nikad nema vremena za klopu pa ceka da se izmisli tabletica koja utazuje glad, a dotad jede manje - vise sve. Ako nesto bas ne zeli, ne tjeram ga, ali pokusam ga nagovoriti da barem proba jer se prezir prema prokulicama i slicnom uglavnom temelji na tome da je cuo od prijatelja kako je bljak.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Uvijek sam govorila, i sada to provodim u dijelo, da nikada neću kuhati po željama. Tj. ovako, 3 jela za jedan ručak.
    Tko voli nek izvoli!
    A Janko jede sve kaj skuham, isto tako i Iva. Doduše, njega moram tjerati za bilo što da jede jer mu je jelo tlaka, ali pojede sve što se skuha.
    I nema toga. Je li bi ti sada ovo, ako ne želiš to onda ću ti pripremiti nešto drugo.I to se kao u sve ostalo djecu uči od malena.
    I nikada se nisam divila ženama koje kuhaju za svakog člana obitelji drugi ručak, za mene je to pretjerivanje!

Bipsić avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

nekad pitam dečke ujutro kaj bi htjeli za ručak... ak se ne izjasne, skuham nekaj po svom... uglavnom nikad ne kuham više jela. kaj je za ručak to se jede... a za doručak, večeru i užinu si mogu birati...

Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kuham jedno jelo i ako se kome ne sviđa, ne mora jesti. Isto tako jede se kad je skuhano i to svi za stol. Pa nisam ja restoran! 8)

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Honey prvotno napisa
    Neka budu zahvalni kaj skuham i taj jedan ručak
    e.

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne kuhamo posebno njemu, ali skloni smo istoj hrani i istim okusima pa je utoliko lakse

ali, kad se dogodi da je na redu nesto sto on bas ne voli i ostao bi gladan pored nas sitih, onda uvijek slozimo alternativu, u 11 minuta se napravi bilo koja tjestenina sa umakom

japanka avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj Matilda prvotno napisa
    Kuham jedno jelo i ako se kome ne sviđa, ne mora jesti. Isto tako jede se kad je skuhano i to svi za stol. Pa nisam ja restoran! 8)
    ovako.

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj Dia prvotno napisa
    ja se isto trudim da se jede ono sto je na stolu, uvijek ima meso/ribu, neki prilog/povrce, salatu...pa nesto od toga izabere
    ako hoce samo meso...jede samo meso ili krumpir
    danas je pojeo samo hrpu malih cherry pomidora
    ovako je i kod nas

Ria avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Uvijek pokušavam ručak prilagoditi njoj, a ako jedemo nešto što ona još ne jede onda skuham njoj posebno, i nije mi teško.

malena beba avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Citiraj Matilda prvotno napisa
    Bas ovako...

Na svu srecu, moji sve jedu... Ribu, povrce...ma sve. I onda joj oprostim sto ne voli lecu i puru. Zao mi je djete siliti kad sve drugo jede. Taj dan dobije nesto drugo (iako joj prvo probam i ovo uvalit, pa mozda jednom prodje )

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kud bih dosla kad bih svakom kuhala posebno :? radnim danom fizicki ne bih stigla, a da ne spominjem da mi se ne da ("nisam restoran" stav)
    ali prilagodim da bude za sve barem djelomicno ok
    Npr. kad radim krumpir salatu, za N. uvijek ostavim "prazne" krumpire, jer ona ne voli nikakve umake, kombinacije s necim... isl. isto vrijedi i za tjesteninu, rizu...
    S. jede skoro sve, njegov problem je sto nema vremena jesti, pa cesto samo malo probrlja, i ode se igrati, a kad se vrati jos gladan - vise nema nicega

MM jede sve :D

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Baš,di bi stigla kad bi kuhala svakom posebno,neda mi se ni ovaj jedan ručak .Kuham ono što je relativno zdravo jer da se njih pita svaki dan bi jeli frigano meso i pommes frittes.Pa se trudim da je skoro svaki dan nešto na žlicu sa povrćem(bar malo) pa onda jednom,dva put tjedno ubacim i te frigane krumpire.Ima stvari koje sin voli više,kćer manje i obnuto ali za takve svari je dogovor da pojednu koliko mogu,nema siljenja niti navaljivanja.Ali ne kuham ono što netko baš ne voli.Najmanji voli sve a muža ne pitam,on jede ono što ima

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Usuglašeni smo, kuha se ono što svi volimo, s tim da Nevi se ponekad doda nešto što jako voli, recimo kus-kus /uz povrće i seitan/. Ipak, ponekad jede samo pomidor za ručak. Meni je to ok.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj Ria prvotno napisa
    Uvijek pokušavam ručak prilagoditi njoj, a ako jedemo nešto što ona još ne jede onda skuham njoj posebno, i nije mi teško.
    Ma to je drugo.
    I ja Ivi kuham posebno ipak ona ne jede dosta toga što mi jedemo.
    Mislim da se tu misli na one malo veće, koji već jedu sve.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Kuham.
    Sin rijetko jede što jedemo mi, a ne mogu ga baš ostaviti gladnoga. Na moru sam mu dala 50 kuna što je pojeo "našu" juhu od cvjetače.

Ria avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj ana.m prvotno napisa
    Citiraj Ria prvotno napisa
    Ma to je drugo.
    I ja Ivi kuham posebno ipak ona ne jede dosta toga što mi jedemo.
    Mislim da se tu misli na one malo veće, koji već jedu sve.
    Ja se slažem, ali Ria ima 2,5 godine i znaju mi iskomentirat i pitat zašto ne jede sve što i mi. Samo što sam ja imuna na komentare. 8)

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne kuhamo posebno njemu, ali skloni smo istoj hrani i istim okusima pa je utoliko lakse

ali, kad se dogodi da je na redu nesto sto on bas ne voli i ostao bi gladan pored nas sitih, onda uvijek slozimo alternativu, u 11 minuta se napravi bilo koja tjestenina sa umakom
    skroz potpis...
    s time da ipak neka jela smo manje kuhali prije npr. meksicko ili u woku, ili jedno vrijeme nije htjela lazanje - tu onda njoj ide neka njena verzija, a s obzirom da uvijek imamo skuhanu domacu juhu (koju obozava) onda ako bas nista konkretno nece uvijek pojede juhu - najcesce s puno povrca i kuhana mesa - to uvijek pali.

ne pada mi kuhati stalno isto ili za svakog drugacije.

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj flower prvotno napisa

skroz potpis...
    s time da ipak neka jela smo manje kuhali prije npr. meksicko ili u woku, ili jedno vrijeme nije htjela lazanje - tu onda njoj ide neka njena verzija, a s obzirom da uvijek imamo skuhanu domacu juhu (koju obozava) onda ako bas nista konkretno nece uvijek pojede juhu - najcesce s puno povrca i kuhana mesa - to uvijek pali.

ne pada mi kuhati stalno isto ili za svakog drugacije.
    X

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

uvijek sam nastojala kuhati ono što je kikica htjela, a ako nešto baš nije htjela - dobila je drugo jelo.

isto tako, ne prisiljavam ju ni dan danas na neko određeno vrijeme za jelo. jede kad je gladna. ima puno drugih stvari koje su određene vremenom, pa ovu smatramo manje bitnom...

sad ja ne jedem ono što ona jede , pa si ona često sama skuha - a ja probrljam nešto sitno, ili pojedem "deblji" gablec.

zašto sam joj kuhala ono što je htjela? zato što je bez pogovora jela hranu u vrtiću i u školi (a školsku sam i ja probala ) - pa sam ju nastojala razveseliti onim što voli kad god sam mogla.

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Mi smo pola-pola. Uglavnom se trudim da jedan dan kuham što voli ona, drugi dan mm, treći ja, pa u krug. Kod nas se ukusi jako razlikuju

Ali obično se svaki dan za svakoga nađe bar ponešto, da nitko ne ostane jadan i gladan.

Po narudžbi ne kuham, jok. Ako si gladan, jedi -- ako nisi, ne moraš.
    Doručci i užine uglavnom su po izboru.

Lu avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

mm i marko i maju iste afinitete. pa se ja prilagodim njima. jer mi je lijeno kuhati nesto drugo za sebe, a glupo siliti njih dvojicu da jedu ono sto ja jedna volim. a bog zna da bi mi koristilo da se hranim drugacije od njih :/

bundevica avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Vidim da nitko ne kuha više jela, ili se djevojke ne žele javiti i argumentirati.
    Imam još jedno pitanje vezano za temu. Sve je u redu ako se kod kuće djeci (mislim na onu veću) kuha posebno i ako imate vremena i volje, ali šta djeca jedu u vrtiću ili školi, u restoranima, gostima itd?
    Moja nećaka (12 god.) voli samo tijesteninu i junk food i njoj njena mama to i priprema. Nedavno je bila na ekskurziji 10 dana i bila je "gladna" (najviše je jela kruh), a na jednom obiteljskom ručku je jela kruh i pire krumpir, pokraj svih jela, priloga i prijedloga.
    Znam da svaka mama voli svoje dijete, ali meni je to protuusluga dijetetu.

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja kuham ono sto imam u frizideru i u principu sa zdravim balansom na umu. Jede se sto je na stolu, i ono sto nam je fino i ono sto nam nije fino. Osim ono na sto nam se zeludac (doslovno) dize. Zivot i prezivljavanje nisu (niti bi trebali biti) sastavljeni samo od finih nam stvari. Pa tako niti trpeza ni prehrana.

U suprotnom, prelazimo na palentu za dorucak, rucak i veceru, iz jednog dana u drugi, nacin na koji se hrane (jer nemaju druge) milijuni ljudi. Pa da vidimo. (A ja najvise - palenta je nesto na sto se meni zeludac doslovno dize.)

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj bundevica prvotno napisa
    ali šta djeca jedu u vrtiću ili školi, u restoranima, gostima itd?
    kikica je u vrtiću i školi jela obroke koji su joj bili plaćeni. ma kako neukusni bili. u restoranima, ak je uvrebala nekog da ju časti - nastojala se dokopat škampa ... u pristojnim slučajevima, bečki s prilogom i salatom... vrlo ziheraški

gosti su - druga priča... tamo je jela (i jede) sve, pa tako na selu i palentu s mlijekom za doručak, a za večeru sir, vrhnje i ŠPEK :shock: ... doma ništa od toga nije htjela okusiti... pa ni do dana današnjeg...

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne kuham posebno, a malac ionak ugl. voli (više ili manje) ono što skuham jer kuham prilično obična jela bazirana na povrću i mesu. Ono što mu se ne sviđa pojede manje, ono što mu se sviđa jede više.

Doduše, danas radim dvije musake - jednu od krumpira, a jednu od patliđana, a to zato jer ionak pola obitelji ne voli ovu patliđansku, a meni je svejedno jer meso ide isto, a patliđana imam nedovoljno za sve.

Strobery Shortcake avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Jedino što prilagođavam djetetu tokom kuhanja je začinjavanje. A opet, ona nije previše izbirljiva, i voli u glavnom sve. Gori mi je MM. Ah da, u zadnje vrijeme je postala tako osjetljiva na malene čvrtste mrvice u hrani (košpice od paradajza, zrna susama ili druge sjemenke) pa to nastojim izbjeći, jer kad joj zapadne pod zub u sred obroka, apetit nestane kao rukom odnešen. I ako je neko jelo koje znam da joj neće biti najdraže, ima neki prilog koji će voliti. Npr. mi sebi domaću pizzu (ona to ne jede ni pod razno), a njoj tjestenina sa umakom od sastojaka sa pizze

clumsy mom avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Boris ne jede meso pa ako je baza obroka mesna (ili riblja) njemu kuvam nešto drugo. Komplikovano je to što on ne jede ni jela koja su kuvana sa mesom (lupetam: kupus sa mesom pa da jede samo kupus a da mu meso ne sipam ne doplazi u obzir jer uvek uleti neki sitni komadić i onda istog trena završava ručak optužujući me da mu podvaljujem). U vrtiću takođe ne jede jela sa mesom, eventualno će pojesti prilog ako nije grašak u pitanju

Ista priča kad je riba u pitanju. Nama recimo pečem skušu na roštilju a njemu pržim filete

Njojza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

kuhala sam posebno samo kad je bio mali
    odavno kuham za sve nas isto

imamo srecu da F jede uglavnom sve
    za stvari za koje bas znam da ne voli onda u tom slucaju on to ne jede (tipa sataras) iako se ja i dalje nadam da ce ga proci ta faza pa mu uvijek ponudim da jede

moja mama i dan danas zna kuhati po 2 jela ili 3, za tatu, sebe i brata i to mi je prava zona sumraka....

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Njojza prvotno napisa
    kuhala sam posebno samo kad je bio mali
    odavno kuham za sve nas isto

imamo srecu da F jede uglavnom sve
    za stvari za koje bas znam da ne voli onda u tom slucaju on to ne jede (tipa sataras) iako se ja i dalje nadam da ce ga proci ta faza pa mu uvijek ponudim da jede

moja mama i dan danas zna kuhati po 2 jela ili 3, za tatu, sebe i brata i to mi je prava zona sumraka....
    sad kad si spomenula sataraš... sjećam se kako su me tjerali da jedem sve, uključujući taj famozni sataraš - a ja ne podnosim papriku (zdravstveno). tjerali su me da pijem mlijeko - a isto je i s mlijekom... itd...

zato nikad nisam prisiljavala kikicu da jede sve (uvijek sam molila da nešto samo proba). polazim od toga da su nam organizmi različiti, i da postoji mogućnost da joj nešto ne odgovara.

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ja ne prisiljavam, tipa nema dizanja sa stola dok ne pojedeš i slično, salatu i svježe povrće neće da pomiriše, ali znam da ako danas jede sataraš, a sutra ga ne voli, da mulja
    Ne mora ga on pojest, al poanta je u ovome što govori Ancica, to je hrana, mora biti zdrava, izbalansirana i moramo preživit, ne možemo bezmjerno izvoljevat ili će bit pura za doručak, ručak i večeru.

Honey avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Moje dijete se niti ne da prisiliti da nešto pojede ako mu se ne sviđa. Ne mogu ja njega niti prisiliti da sjedi dok sve ne pojede. Kakvo sjedenje za stolom! Ionako se diže sto puta i dok jede nešto što voli. Crvi u gu*'ci. :/ Nije nikakav proždrljivac, malo toga jede s apetitom. Pojede samo ono što mu je dobro, a ako mu ne paše neće ni pod razno.

To ne znači da će imati poseban ručak, nego će nešto u našem zajedničkom ručku već biti za njega jestivo pa će toga više pojesti.

MM recimo ne podnosi grah, pa ako jedemo ječmenu kašu s grahom on dobije sve isto, samo bez graha. Zato to rjeđe i spremam.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

F jede sve, B-u ionako nikad ništa "ne valja" jer mu je teško sjediti za stolom i jesti (a zapravo i on jede sve - jedino kaj sam skužila da mu stvarno ne valje je griz na mlijeku, pa niti ne nudim).
    Kuham samo jedno jelo dnevno i to svi jedemo. Nema izbiranja.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

zato nikad nisam prisiljavala kikicu da jede sve (uvijek sam molila da nešto samo proba). polazim od toga da su nam organizmi različiti, i da postoji mogućnost da joj nešto ne odgovara.[/quote]

ovako i ja radim

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Kuham samo jedan obrok, rucak ili ruckoveceru. Ne kuham svakom omiljeno jelo, ali mogu raditi prilagodbe. Npr. za veceg klinca znam da neka jela ne voli, i kad ih kuham imam za njega alternativu, mozda jelo od jucer. Kad mi imamo "vegetarijanski" rucak za njega treba biti i mesa - onda pojede i povrca vise.
    U skoli je prebirao, npr ribu sigurno ne, a krumpir i salatu mozda da. U gostima je pristojan ali ako moze uzme od ponudjenog ono sto voli. Vise mi je stalo da ne brlja nego da bas svaki obrok pojede sve sto smo mi zamislili.

Ja mislim da jelo treba kad god moze biti uzitak, a kad ne moze bit uzitak barem ne smije biti muka. Zato nikog ne prisiljavam da jede sto ne voli, iako inzistiram da svi probaju sve, i ne podrzavam izvoljevanja.
    Uostalom, kad moja sveki zaljuti jelo, dozvolim si reci "Ja cu si radije ispeci jaja." Povremena mogucnost odstupanja mora postojati za sve.

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj bundevica prvotno napisa
    Vidim da nitko ne kuha više jela, ili se djevojke ne žele javiti i argumentirati.
    .
    Evo ja.

Moja starija ne jede povrće, skoro uopće. Što ne znači da ga onda ne kuham.
    Nisam tip da ću reći "to i to je za ručak, nema drugo"

Nekad pojede brokulu lešo i blitvu u riži. To je sve.

Danas sam kuhala blitvu, onako na mlijeku, kao špinat i pire krumpir za sebe i mlađu, a njoj sam tu blitvu umiješala u rižu. Onako samo skuhanu i nasjeckanu.

Kad imamo mahune ili tako nešto, njoj skuhamo knedle ili neku tjesteninu.
    Ostale ručkove uvijek ima nešto što će pojesti. Meso+ jedan prilog, ne jede priloge od povrća, već rižu, krumpir i tjesteninu.

voće jede apsolutno sve, povrće joj ne ide i mi je ne forsiramo.

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja cu biti iskrena i reci cu da ne razumijem da od onolikog dijafazona povrca kojem danas imamo pristup neko moze reci, a drugi prihvatiti da on jednostavno "ne jede povrce". I da se onda povrce zamjenjuje tjesteninom ili rizom. Pa ne mozes povrce zamijenit tjesteninom ili rizom. ne za zdravo tijelo. Tjesteninu i rizu mozes jesti ali unutar svoje grupe.

Ja ne razumijem roditelje koji prihvacaju djetetovo "ja ne bih povrce" i koji smatraju da je dan bez povrca, na redovitoj bazi, prihvatljiva opcija.

Jer ne vjerujem, al duboko ne vjerujem, da se nekom bljuje na ama svo povrce u svakom obliku (osim u onom kad je zabasureno u tako nezdravoj hrani, barem u kolicinama u kojima je danas jedemo, kao sto je tjestenina ili riza).

Ako dijete ne jede kuhanu mrkvu, mozda ce sirovu ili polusirovu. Ako nece mrkvu, ima drugog povrca.

Ali dijete treba, mora jesti povrce da bi bilo zdravo. I voce ga ne moze zamijeniti. I na roditelju je da nauci dijete da se ne moze reci NE ama bas svom povrcu.

Znam da zvucim nakostrijeseno al to je zato sto i jesam. Dize mi se tlak na "moje dijete ne jede povrce pa mu skuham tjesteninu sa besamel sosom umjesto toga".

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Raspredalo se o tome na onoj temi na dohrani, neka Lunina tema, koliko se sjećam.

Jede i sirovu mrkvu, sad si me sjetila
    I paradajz juhu...

Viš, viš....

Neda me se sad opet o tome- ja ponudim, mi svi jedemo, ona neće, ako joj ne damo ništa drugo, dan završi plačući nad tanjurom kelja...

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Mi smo klince naučili da jedu sve.
    Nastojim kuhati zdravo,ono što je za ručak,jede se i za večeru.

Jedino im doručak dajem na izbor.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Anci prvotno napisa
    dan završi plačući nad tanjurom kelja...

ja ću joj skuhat kelj! ja sam grozna kuharica - ali moj kelj jedu i oni "tvrdokorni" odbijači ...

npr, moj nećak (veliki klipan) ne jede ništa "zeleno" ... tražio je da dođe na ručak, a ja sam taj dan kuhala kelj... pojeo tanjur kelja, gleda me ... ja mislim - valjda je htio biti pristojan, pa pojeo...

a on pita: jel mogu uzet još?

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

sorcie

bundevica avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Već sam napisala da ih ne prisiljavam na jelo, ali ih zato ponekad podmitim . Mojoj djeci je jelo nužno zlo i dosadno prekidanje njihove igre, pa ako procijenim da je pojeo dvije- tri žlice i već je gotov ( znam da će biti gladan za pola sata), tada i ucijenjujem i podmićujem.
    Kada pojedu sve ili veći dio, dobiju kolačić ili bombončić. Znam da nije ok , ali eto...borim se

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •