Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 96

Tema: zasto dojenje?

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno zasto dojenje?

da nebude nesporazuma...ja sam za dojenje definitivno i dojimo uspjesno vec 4,5 mjeseca ali...
    molim vas da mi netko objasni zasto isljucivo dojenje do 6 mj? Zasto nakon 4 mjeseca ne uvesti kasice ili eventualno sokice??

i usput...dali beba koja sa 4 mjeseca dimenzijama odgovara 7-8mjesecnom djetetu ima pojacanu potrebu za hranom ili ne?

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ja bi rekla zato jer djetetov probavni sustav nije spreman za probavljanje krute hrane.

to ti je ko sto dijete od 3 mjeseca ne moze hodat jer njegov lokomotorni sustav jos nije dovoljno zreo i dobor razvijen tako ni dijete od 3 mjeseca ne moze jest krutu hranu jer njegov probavni susatv jos nije zreo/spreman.

ja mislim da je tom djetetu sasvim dovoljno majcino mlijeko, ako ga doji na zahtjev i njemu treba vise on ce si navuc dovoljno mlijeka, tocno onoliko koliko mu je potrebno.

majcino mlijeko je bitno kaloricnije od kasice od obicne jabuke s kojom bi se mozda zapocela dohrana.

cemu zurba? pa dijete ima cijeli zivot za jest krutu hranu u ucit se na okuse, nece zakasnit.

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

dimenzije bebe nemaju s tim veze - probavni sustav im je jednako nerazvijen.
    stovise, ako tako dobro napreduje na tvom mlijeku, zaista cemu zurba?

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

zato sto je priroda tako odredila.
    dete dojimo oko godinu dana,
    rekla bih da je to prosek,
    a to je tako kratko u odnosu na zivotni vek.
    a ja tebe pitam zasto zuriti?
    zasto ne produziti?

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

nisam napomenula...dojiti i dalje...dokle god dijete hoce...
    ako je sustav nerazvijen, zasto onda dijeca koja pocinju dohranu s 4 mjeseca sasvim normalno zive??
    Znaci organizam moze podnjeti...
    a i cula sam da se po novom preporucuje dohranu od 4 mj (neznam gdje ali negdje u zdravstvu)

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

gle, stalno se povlace iste rasprave, imas istih pitanja na hrpi topica na pdf-u dohrana, cas se preporuca ovako cas onako, svako malo izlaze neke nove preporuke no preporuka WHO je da se iskljucivo doji prvih 6 mjeseci te najmanje 2 godine djetetovog zivota. zasto? jer je dokazano da je dijete na taj nacin zasticeno od mnogih bolesti (dijabetes, pretilost, alergije...)

ti si roditelj koji odlucuje o svom djetetu i na tebi je da izaberes ono sto smatras najboljim, ja sam isto svasta procitala i zakljucila da mi se nigdi ne zuri i da cu dojit iskljucivo 6 mjeseci (cak je ispalo i mrvu vise od toga), svasta ces cut i procitat i svakakvi strucnjaci ce ti preporucit razlicite stvari, a ti kako oces, na tebi je konacna odluka i nosis posljedice iste - zapravo u ovom slucaju jos vise, nosi ih tvoje dijete.

ja bi svakom preporucila da iskljucivo doji 6 mjeseci jer mi je sasvim logicno da djetetov probavni sustav nije jos spreman za dohranu, a i zbog hrpe drugih razloga.

ja ne zelim doznat sta mu sve moze bit ako pocnemo rano i vjerujem da ovako radim ispravno (isto ko sto je moja mama vjerovala da radi ispravno kad mi je rano pocela davat krutu hranu).

apropo tih kojia nije nista (i ja sam vjerujem jedna od tih) to nije nikakva garancija da tvom/mom djetetu nece jednog dana bit nesto. tako ja mislim.

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Angelina, gle, ljudski organizam je čudesna stvar i svašta mora podnijeti - kad mora.
    Ima ljudi koji svoje tijelo stalno zlostavljaju bilo alkoholom, bilo cigaretama, bilo premasnom i preslatkom hranom, pretjeranim radom itd.itd. - pa žive često do začuđujuće duboke starosti.
    Ali to ti jednostavno ne može biti kriterij za procjenu.

Bebama je majčino mlijeko upravo savršena hrana koju je majka priroda kroz cijelu evoluciju ljudskog roda brusila i prilagođavala upravo njima. Nema ni jednog dobrog razloga tu savršenu hranu ići brže bolje zamjenjivati puno neprikladnijom, teže probavljivom hranom za odrasle.

Probaj malo razmisliti o nelogičnosti ideje da prestaneš dojiti, jer je beba veliak za svoju dob.
    U svakom drugom sustavu, kad vidiš da neki postupak daje izvanredne rezultate, što ćeš raditi? Nastaviti s tim postupkom sretna što je tako uspješan! To je logično i očekivano, pa nećeš valjda dobru i očito uspješnu metodu zamjenjivati nekom drugom. Ne popravljaj ono što nije strgano

Možda prolaziš kroz pritiske koje ti stvara netko u obitelji ili druge mame koje srećeš, ali vjeruj mi da u njihovom rezoniranju nema puno logike. Samo neke čudnovate nasljeđene navike koje ni samo ne znaju suvislo objasniti, zato probaj to ignorirati

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

kad su moji prelazili na dohranu prporuka je bila sokići sa 4,5 mjeseca pa sa 5 kruta hrana...
    iz mog iskustva (nikad nisam miksala već sam gnječila hranu) to bi izašlo kroz stolicu u istoj boji, veličini, količini i obliku u kojem je i ušlo... tek oko 8 mjeseca se stolica pretvorila u stolicu...
    nemam pojma jel ti ovo znakovito (niti jel zaključak koji se iz ovih podataka može izvući medicinski opravdan) ali sada kada gledam unatrag ne bih popustila dohrani od 5 mjeseci... još neko vrijeme bih isključivo dojila...

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

a opet...ja i brat nismo ni dan sisali pa do sad (25 i 27god) nikad nismo bili bolesni. Ja sam jedanput imala anginu i to je sve...

svaka cast nutritivnim vrijednostima majcinog mlijeka koje je svarseno za bebicu...
    ali kad mene dijete ceznutljivo gleda i otvara usta dok ja jedem...kako mu ne dati??

tak i tak vecinu ispljune

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

pa ako te ceznutljivo gleda ne znaci da je gladan!

dohrana se pocinje polako, imas popis namirnica koje polako uvodis, najprije pomijesane sa majcinim mlijekom, u vrlo malim kolicinama da vidis reakciju pa onda s vecim kolicnama, kroz jedan mjesec uvedes otprilike 3-4 namirnice.

vec sam napisala da to sta tebi ili meni ili neznamnijakome nije nista bilo ne zanci da ce i tvom djetetu bit sve u redu.

i tko kaze da nama nije nista?
    otkud ti to znas?
    zato jer si sad zdrava?
    a ako se razbolis za dvi godine?
    sta ces onda mislit?

no, kako hoces. to je tvoje dijete i tvoja odgovornost.

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

daj mi molim te nešto objasni - ako si odlučna u tome da mu ipak daš tu žličicu nečega bez obzira na preporuke zašto uopće ovdje to preispituješ? i što bi te uoppće zaustavilo u tome...
    da ti kažem da se broj alergičnih osoba u zadnjih x godina ustostručio i to direktno je povezano sa stvarima koje jedemo?
    da osoba može umrijeti od alergijske reakcije?
    ili
    ma daj mu pašte fažola, šta ima veze šta će ga napuvat?
    vidi, na ovom forumu općeprihvaćeno stajalište je dojiti što duže... ako netko to ne želi ne mora...
    ali ćeš, bar ja mislim, podršku za što ranije uvođenje dohrane ipak morati potražiti drugdje a ne na forumu koji je u globalu orijentiran na sise ... e...

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Citiraj Angelina_2 prvotno napisa
    ali kad mene dijete ceznutljivo gleda i otvara usta dok ja jedem...kako mu ne dati??
    Da li bi mu dala da te tako ceznutljivo gleda dok pijes pivo ili jedes griotte?
    Djeca su znatizeljna, naravno da te ceznutljivo gleda kada nesto radis, oponasaju nas pa cak i kada zvaces oni mogu mljackati, ali to ne znaci da su gladni.
    Oni uce ono sto vide, ali njihova znatizelja nikako nije pokazatelj zrelosti njihovog probavnog sustava

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Angelina, moja Leona je više puta čeznutljivo gledala tatu kad pije pivu i mljackala, pa nam nije palo na pamet da joj to damo

A što se tiče argumenta "I mi smo tako, pa nam niš ne fali", oprosti, ali kad bi ljudi tako razmišljali još uvijek bi živjeli u špiljama, jer takvo razmišljanje onemogućava promjenie i širenje horizonata.

Kao što rekoh, ljudsko tijelo i um su neobično izdržljivi i svašta će podnijeti, ali pitanje je ZAŠTO bi netko htio svoje dijete, uz postojanje bolje i primjerenije varijante, ipak izlagati lošim stvarima i onda se nadati najboljem po paroli: ni drugima nije bilo niš, pa neće ni mom djetetu...valjda? :?

Da probam okrenut stvar naopako... Što je to toliko dobro i vrijedno u "konkretnoj" hrani da ne možeš dočekati početi s njom?
    Dijete fantastično napreduje na tvom mlijeku, zdravo je i veselo, znači tvoje mlijeko, očito, sadrži sve nutritivno vrijedne sastojke + jedan koji nema nijedna druga hrana: ljubav koja struji između vas kad tvoja beba ciki Zar ne uviđaš koliko je to neprocjenjivo i jedinstveno. Ne želiš li da traje što duže?

Što ćeš dokazati ako bebač počne jesti krutu hranu? Da je veliki? Pa dokazuje ti to svaki dan na milijun drugih načina, ne mora zato žvakati batak

Osoblje foruma srecica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Djeca u toj dobi jako rado oponasaju nasu mimiku, pa kad ti jedes ono oponasa tvoje pokrete lica ... ne radi to zato sto je gladno.

Ovo je jako dobar znak da nije spremno i to je njegov nacin da ti kaze da mu to nije potrebno.

Nema potrebe zuriti
    o razmisli malo kako ima sve vise i vise ljudi koji su alergicni na ovo ili ono ... jedan od razloga je rano uvodenje dohrane, jer djecja crijeva su porozna i treba im da sazriju, kazu da se to dogada izmedu 4 i 6 mjeseca.

klia avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ako je sustav nerazvijen, zasto onda dijeca koja pocinju dohranu s 4 mjeseca sasvim normalno zive??
    Ja sam ti primjer djeteta koje je rano počelo jesti drugu hranu (prema tadašnjim preporukama - it 70ih god. 20. st.).
    Da, izrasla sam, ali je moje tijelo platilo danak toj preporuci: cijelo djetinjstvo imala sam osjetljiva crijeva (za usp. moja djeca NIKAD nisu imala proljev), a do dana današnjega imam problem s alergijama.

Dakle, šteta od preranoga uvođenja dohrane ne mora se vidjeti odmah.

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

ma ja bih iskljucio dojila do 6 mjeseca a uz dohranu i do3-4godine... sve je to meni super, slatko i td....
    al samo hocu cuti neke razloge zasto ne ranije (osim nerazvijenosti crijeva)

ma sve 5...to ja sama s vama...
    svekrva a i neki drugi me iz dana u dan pilaju da mu dam soka....iz svakojakih razloga ali ja na to iz dana u dan odgovaram sa velikim NE jer mu do 6mj. nije nista potrebno..
    Samo sam malo htjela preispitat vasa misljenja zasto samo dojiti nakon 4mj.

i da...znam da je RODA za iskljucivo dojenje...zato volim RODE ali mi isto tako nekad to napadanje ljudi (ne mene) ide na zivac

pitala sam i na drugim forumuma i mogu reci da odgovori s ovog i sa drugih foruma nisu isti...drugdje nisu toliko prodojeci

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Naravno da nisu toliko prodojeći kad im to nije svrha postojanja. A Roda kao udruga postoji upravo zato da, između ostalih svojih aktivnosti, aktivno promovira dojenje koje je u većini zapadnog svijeta silno zapostavljeno i podcijenjeno. Pošto je ovo forum udruge, na njemu postaju uglavnom žene koje dijele tu Rodinu viziju i zato je većina postova izrazito prodojeća. Mi u to vjerujemo svim srcem

ma ja bih iskljucio dojila do 6 mjeseca a uz dohranu i do3-4godine

Sad meni nije jasno, trebaju li tebi argumenti da uvjeriš sebe ili druge u dobrobit dojenja i nepotrebnost žurenja s dohranom? Jer, prema tvojoj gornjoj odluci ti znaš što hoćeš , a svekrvu, ako je tvrda u svojim uvjerenjima, nećeš nikakvim znanstvenim dokazima uvjeriti. Nemoj trošiti previše energije na tu bitku

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Evo L je tek prije jedno tjedan dana kao počeo nešto papati osim sike.
    Voda ga i dalje ne zanima.
    Znači - skoro je 8 mj. isključivo dojen. Trenutno ima 11,5 kg i nikada mi nije palo na pamet da bi mu davala bilo što drugo (prije 6 mj. mislim).
    Bilo je svakakvih komentara, pokušaja da mu uvale koješta - ali, eto izdržali smo.
    Sada vodimo rat sa napolitankama, sladoledom, banankima i koječim.
    Samo se ti drži svoga, a onima koje previše napadaju fino odbrusi neka se brinu za svoje dijete, a tvoje ostave tebi na brigu.
    Teško je znam, oduprijeti se lavini savjeta - ali za naša zlata - isplati se.

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

I ja sam prodojeća (uvjerili ste me, ali imala sam i podršku okoline), pa ipak bih htjela napomenuti da ima djece koja su iznimno zainteresirana za hranu, a manje za cicu. Moj je Vilenjak jedan takav. Prije 6. mjeseca mu, doduše, nisam davala ništa, ali čim je napunio prestala sam mu braniti da kuša stvari koje su mu bile primjerene i on je s oduševljenjem navalio na dohranu. Zato mislim da ipak treba pametno napraviti balans. Ako beba pljuje, sigurno nije spremna (eto ti jednog argumenta, Angelina ) Moj dečko nikad ništa nije ispljunuo od hrane osim komadić tofua (sad, nedavno, nisam ga s tim hranila u početku, naravno) To mi je bio znak da je on stvarno spreman za krutu hranu, uz to što je daleko brže počeo dobivati na kilaži.

Honey avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Jedan od razloga zašto NE dohrani prije 6 mjeseci starosti je i zaštita od alergija. Putem kolostruma beba dobiva mnoštvo antitijela, među kojima i imunoglobulin A, koji joj oblaže crijeva štiteći ju tako od alergena. IgA beba počinje sama proizvoditi tek sa 6 mjeseci. Još jedan razlog zašto dojenje smanjuje taj rizik je taj što isključivo dojena beba kasnije dolazi u doticaj s namirnicama koje mogu izazvati alergije.

retha avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Tak lijepo..ne das i amen!
    Kaj da te ceznutljivo gleda npr. TM dok pije pivu i kaj da mu i to malo date?!
    Kak se postavis tak bu bilo.

Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj klia prvotno napisa
    Tako je. Možeš s 80 imati rak želuca i onda kriviti feferone koje si jela s 50, a zapravo je za sve kriva mama koja ti je dala dohranu s 4 mjeseca i već u temelju ti uništila želudac.

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

malo OT nije vezano uz dohranu ali je uz dojenje...
    meni je dojenje zakon... u prilog tome imam par stvari za ispričat...

zapravo su svi prije nas bili puno pametniji pa su npr. postojale dojilje za djecu koje mame nisu mogle / nisu htjele dojiti - nije im se davalo kravlje ni ovčje mlijeko već od druge mame...

kod romskih plemena postojao je običaj (a kod nekih i do nedavno) da se noge (prljave, hodaju po zemlji) skrivaju iza dugih sukanja i marama dok su grudi, koje su hranile djecu bile smatrane skoro pa svetima i žene su ih ponosno otkrivale u cijelosti...

pogledajte renesansne slike... dame su nosile suknje koje su sakrivale sve obline ali su dojke bile izgurane u prvi plan... u gotici su naglašavane kroz duboke (ali uske) dekoltee...

čak i religijske slike koje prikazuju djevicu Mariju i Isusa i vise u crkvama prikazuju dojenje...

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Citiraj štrigica prvotno napisa
    malo OT nije vezano uz dohranu ali je uz dojenje...
    meni je dojenje zakon... u prilog tome imam par stvari za ispričat...

zapravo su svi prije nas bili puno pametniji pa su npr. postojale dojilje za djecu koje mame nisu mogle / nisu htjele dojiti - nije im se davalo kravlje ni ovčje mlijeko već od druge mame...

kod romskih plemena postojao je običaj (a kod nekih i do nedavno) da se noge (prljave, hodaju po zemlji) skrivaju iza dugih sukanja i marama dok su grudi, koje su hranile djecu bile smatrane skoro pa svetima i žene su ih ponosno otkrivale u cijelosti...

pogledajte renesansne slike... dame su nosile suknje koje su sakrivale sve obline ali su dojke bile izgurane u prvi plan... u gotici su naglašavane kroz duboke (ali uske) dekoltee...

čak i religijske slike koje prikazuju djevicu Mariju i Isusa i vise u crkvama prikazuju dojenje...

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj argenta prvotno napisa
    nikad ništa nije ispljunuo od hrane osim komadić tofua
    i ja sam tofu pljunula kad sam prvi put probala

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Sirius Black prvotno napisa
    Citiraj argenta prvotno napisa
    nikad ništa nije ispljunuo od hrane osim komadić tofua
    i ja sam tofu pljunula kad sam prvi put probala

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

ajme tek sam sad skužila šta sam napisala - u gotici se sise nisu vidile i ne znam o čemu sam mislila kad sam to napisala ... skjuz mi...

ali prikazi u kojima se veličaju dojke zaista postoje kroz dobar dio povijesti...

Egipat - Izida doji Horusa (analogija djevica Marija i Isus)
    Willendorfska Venera - prikaz plodnosti = ogroman stomak i sise za ređipet broj 8)
    Rođenje Venere - ondašnja erotika ali ima lipe sise
    negdi sam pročitala kad je neki svećenik pričao o Trsatu da i MB trsatska na slici doji (prikaz majke dojiteljice) ali u to :/ jer je obučena do grla...
    u mnogim kulturama postoji kult grudi (kao uostalom i vagine i falusa)

ima toga puuuno...

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Aha, a danas ti se može dogoditi da te, kad ideš nahraniti svoje dijete na javnom mjestu, neki licemjer koji doma slini nad Playbojem - prijavi zbog širenja bluda i nemorala

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Valjda je to neobično.
    Ja ne znam jel se to samo meni čini... ali ja stvarno jako rijetko vidim da netko vani doji.
    Bili smo na moru 2 tjedna i samo sam jednom vidjela bebu da sisa.

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ja jesam.

cak smo naletli na L. proslogodisnjeg prijatelja s plaze, vrsnjaka, koji jos uvijek sisa.

iako moram priznat da sam proslo ljeto vidjela puno vise. govorim o dojenju na plazi.

van plaze vidim cesce.

valjda ne uzivaju svi u savrsenom koktelu u plicaku kao moja L.

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

leonisa, sad ja tebi šaljem jedan

Ja sam stvarno mislila općenito, ne samo na plažu, na to sam se referirala jer mi je friško

Gdje ja to živim...

Nas su već svi znali, svakih 10 minuta je na cici...
    Sad je skoro pa dvogodišnjak i neda da joj ja maknem gornji dio badića (mojeg) već odmah viče: maki se, sama ću

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Ja sam isto vidjela cickanje na plaži.
    Čak jedno 5 mama :D + naravno L šesti.
    Neizmjerno me to veselilo kad sam vidjela da nismo sami.
    Imali smo i goste iz Poljske sa četveromjesečnom, isključivo dojenomm bebom.
    Ali sam nažalost saznala da im porodiljni traje 4 mj. i onda i počinju s dohranom.(Mislim na krutu hranu).
    U Francuskoj je 3 mj. i veli ta dotična da žene masovno piju tablete da niti ne dobiju mlijeko .
    Ne znam kakve su im statistike u dojenju, ali ovo me baš iznenadilo.
    Pitanje koliki nas porodiljni čeka u EU :/

Sorry na OT.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Nemoj se ljutiti ali na ovakve komentare mi se ksoa digne na glavi, tak je i moja sestrična maloj sa 5 ili 6 mjeseci dala da jede krafnu! jer ju je ova gledala. Ma joj! Odmah mi sjede narastu.

A da ja tebe pitam?
    A kam se tebi žuri? Zašto bi mu ti sada dala sokiće, čajeke i sl.?
    Želiš si pokvariti dojenje? Jer to je jedino što se može dogoditi.

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Ma ovo naravno ne može biti razlog.Kao što su cure rekle, štošta toga mi jedemo a da njima nem ožemo dati.

I kad imaš starije dijete... meni nije razlog za davati slatkiše mlađem samo zato jer čeznutljivo gleda seku...

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj kahna prvotno napisa
    U Francuskoj je 3 mj. i veli ta dotična da žene masovno piju tablete da niti ne dobiju mlijeko .
    Ne znam kakve su im statistike u dojenju, ali ovo me baš iznenadilo.
    statistike dojenja u francuskoj su ka-ta-stro-fal-ne. dojenje prakticki ne postoji.

ako je problem u okolini, a ne tvojim nedoumicama, bojim se da to neces moci rijesiti znanstvenim argumentima ja sam se trudila 2 godine i vidim da nista, nista ne ulazi u uho. jedino ispravno je samo ono sto su oni radili. nema druge nego ignorancija i 'vi ste radili po svom, pustite nas da radimo po svom' i amen.

klia avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Matilda prvotno napisa
    Tako je. Možeš s 80 imati rak želuca i onda kriviti feferone koje si jela s 50, a zapravo je za sve kriva mama koja ti je dala dohranu s 4 mjeseca i već u temelju ti uništila želudac.
    Oprosti, ali stvarno ne kužim tvoj komentar :?
    Pa nisam ja izmislila znanstvena istraživanja koja povezuju osjetljivost sluznice probavnog trakta kod odraslog čovjeka s prehranom koju je imao u djetinjstvu.
    Niti istraživanja koja povezuju alergije s istom tom preosjetljivošću sluznice crijeva.
    Ti to možeš ili ne možeš vjerovati, ali ovako komentirati nešto što očito ne poznaš dovoljno je (fali smajlić koji povraća).

klia avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ma ja bih iskljucio dojila do 6 mjeseca a uz dohranu i do3-4godine... sve je to meni super, slatko i td....
    al samo hocu cuti neke razloge zasto ne ranije (osim nerazvijenosti crijeva)

ma sve 5...to ja sama s vama...
    svekrva a i neki drugi me iz dana u dan pilaju da mu dam soka....iz svakojakih razloga ali ja na to iz dana u dan odgovaram sa velikim NE jer mu do 6mj. nije nista potrebno..
    Samo sam malo htjela preispitat vasa misljenja zasto samo dojiti nakon 4mj.

i da...znam da je RODA za iskljucivo dojenje...zato volim RODE ali mi isto tako nekad to napadanje ljudi (ne mene) ide na zivac

pitala sam i na drugim forumuma i mogu reci da odgovori s ovog i sa drugih foruma nisu isti...drugdje nisu toliko prodojeci
    Imaš članaka o tome da molekule nedovoljno probavljene hrane (zbog nerazvijenosti sluznice crijeva) dolaze u krvotok i da se djetetov organizam od njih brani, pa otuda i alergijske reakcije.
    A imaš i članaka o tome da korisne bakterija iz majčina mlijeka oblažu sluznicu djetetovih crijeva te da svako prerano dodavanje čaja, vode soka itd. ispire taj zaštitni film, odnosno slabi njegovu učinkovitost.

Honey avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Citiraj Matilda prvotno napisa
    Oprosti, ali stvarno ne kužim tvoj komentar :?
    Pa nisam ja izmislila znanstvena istraživanja koja povezuju osjetljivost sluznice probavnog trakta kod odraslog čovjeka s prehranom koju je imao u djetinjstvu.
    Niti istraživanja koja povezuju alergije s istom tom preosjetljivošću sluznice crijeva.
    Ti to možeš ili ne možeš vjerovati, ali ovako komentirati nešto što očito ne poznaš dovoljno je (fali smajlić koji povraća).
    Ja ne kužim čemu se ti iščuđavaš kad jedna i druga pišete jednu te istu stvar :?

retha avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Baš
    Ni ja ne kužim, čemu ljutnja :?
    Zar nije Matilda samo to još dodatno pojasnila.
    Žena je samo dala primjer i potvrdila to o čemu ti pišeš
    Ili sam ja u krivu :/

klia avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne znam, meni je zazvučalo jako ironično povezivanje feferona, raka želuca te mamine "krivnje" (nakon čega je uletio smajlić s namigivanjem) pa i dalje stojim kod toga da je usporedba pokušaj ismijavanja onoga što sam ranije navela u topicu.
    Naime, "feferoni s 50 - rak želuca s 80 - a zapravo mama" nije primjer ni potvrda teze da prerano dohranjivanje vodi ka osjetljivosti probavnog sustava već njegovo karikiranje.

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

klia, nisam Matilda...ali mislim da je ona htjela reći isto što i ti.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

a i cula sam da se po novom preporucuje dohranu od 4 mj (neznam gdje ali negdje u zdravstvu)
    Cuj, "po novom" je nesto sto postoji oduvijek. Kada sam se ja rodila, moja mama je mene isto hranila "po novom", zasecerenim kravljim mlijekom od prvog dana i ajmprin juhom od mojih mjesec dana.

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

ajmo ovako postaviti...
    ja definitivno zelim dojenje do 6 mj. Okolina tipa svekrve i susjeda me ne zanima kaj pricaju ali...
    sto napraviti kada muz koji je jednako otac djeteta kao i ja majka zeli poceti s dohranom i nista ga nemoze uvjeriti da to nije dobro?

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

sto napraviti kada muz koji je jednako otac djeteta kao i ja majka zeli poceti s dohranom i nista ga nemoze uvjeriti da to nije dobro?
    dovedi ga na forum mi ćemo mu oprat uši

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

X

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

reci mu da su preporuke szo
    iskljucivo dojenje sest meseci,
    i nastavak dojenja do dve godine, pa i duze.

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

ma da...tesko bika uvjeriti...sve on to zna ali njegovo misljenje je da se malo pretjeruje oko svega toga...
    nema ga sanse uvjeriti...bar ne na taj nacin

Leni avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

MM se uopće u to ne petlja.. a da se petlja samo mu kažem koliko koštaju kašice i dohrana i da je moje mlijeko besplatno i uvijek toplo ...

uglavnom spomenem financije, a pošto je MM jarac po horoskopu to itekako pali

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Gle, moj se ne petlja. Nekako je to prihvatio na način - ja se informiram stalno pa valjda znam.
    A ti reci TM da ima cijeli život za papati krutu hranu, a cickati neće vjećno.
    Stvarno ne vidim razloga za žuriti.
    Ako je i znatiželjan da vidi kako će bebe reagirati na okuse - i tu mu možeš reći isto.
    To je meni nekada bio dobar argument za L, pogotovo kada su svi počeli komentirati kako još ne papa kašice. Do 8 mj je bio isključivo dojen jer nije htio ništa drugo, pa su svi izčuđavali i "savjetovali".
    Sretno

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •