Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12
Pokazuje rezultate 51 do 96 od 96

Tema: zasto dojenje?

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

moram priznati da mi je malo cudno
    mm-u je to uvek bilo petljanje u moj posao
    ako je imao nedoumice, uvek me je pitao
    i ja odgovorila bas ovako
    dojenje je prirodno, bebe samo sisaju do otprilike 6 meseci
    onda krecu isprobavanja, puno toga ne sme,
    do godine dana dete jede dva do tri obroka,
    uz jos puno dojenja, slatkisi su nepozeljni sto duze.
    ovo kaze szo, reci ce i svaki iole dobar pedijatar,
    na kraju, kazem i ja, a ja sam mama.
    on moze samo da aminuje.
    isto kao sto ja od njega ocekujem informacije
    o npr internetu, racunaru, autu.
    on o tome dosta zna, ima argumente, informacije, savete.
    e tako i ja, o odgajanju naseg deteta.

MarikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

A mm se mnogo nervira kad ja nekim ljudim nadugacko i nasiroko objasnjavam zasto Pika jos siki.Pop..di i kaze-ma reci ima samo SIKIMO ZATO STO MI TAKO HOCEMO!I kraj,sta se kome pravdas!
    moje ....

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Bravo za TM, pametan čovjek! :D

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Angelina_2 prvotno napisa
    ma da...tesko bika uvjeriti...sve on to zna ali njegovo misljenje je da se malo pretjeruje oko svega toga...
    nema ga sanse uvjeriti...bar ne na taj nacin
    pa ako sam dobro izračunala dijete će ti skoro 5 mj. ja bih ga pitala: zar je toliki problem sačekati još taj mjesec dana ?! dohrana će dovoljno brzo doći a s njim zezancija oko posebnog jelovnika za dijete, kuhanja, ribanja, mješanja... koju pretpostavljam on neće preuzeti na sebe...

budite sretni i uživajte u ekspresno pripremljenoj hrani u vidu majčinog mlijeka iz sike. cijeli život ćete kuhati i smišljati jelovnike, dosadit će vam

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa

pa ako sam dobro izračunala dijete će ti skoro 5 mj. ja bih ga pitala: zar je toliki problem sačekati još taj mjesec dana ?! dohrana će dovoljno brzo doći a s njim zezancija oko posebnog jelovnika za dijete, kuhanja, ribanja, mješanja... koju pretpostavljam on neće preuzeti na sebe...

budite sretni i uživajte u ekspresno pripremljenoj hrani u vidu majčinog mlijeka iz sike. cijeli život ćete kuhati i smišljati jelovnike, dosadit će vam

X

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj MC prvotno napisa
    budite sretni i uživajte u ekspresno pripremljenoj hrani u vidu majčinog mlijeka iz sike.
    predugo si ovdje

cure su ti vec sve rekle, samo jedan

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa
    budite sretni i uživajte u ekspresno pripremljenoj hrani u vidu majčinog mlijeka iz sike.
    predugo si ovdje
    a zamisli kad MC jednog dana bude savjetnica za dojenje.

pa tko bi bio bolji "advokat" od nje?

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

predugo si ovdje
    govorim iz iskustva. dojila sam i izbacivala noću sisu, ali i krmeljava prokuhavala vodu i miksala s adaptiranim u pola tri noću. a da ne spominjem kuhanje kašica i rendanje jabuke. pametnom dovoljno.

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

govorim iz iskustva. dojila sam i izbacivala noću sisu, ali i krmeljava prokuhavala vodu i miksala s adaptiranim u pola tri noću. a da ne spominjem kuhanje kašica i rendanje jabuke. pametnom dovoljno.
    kazem ja da bi bila najbolji advokat.

(smile u prije postu je bio na "advokat" a ne na tvoju kompetenciju, da ne bude zabune)

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

predugo si ovdje
    nisam mislila zato, nego poredak rijeci u recenici....ugl, ko da ctam brosuru

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

resistance is futile

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

lijepo mi te citat na "potpisu ti", ma kolko kolutala ocima

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

potpis na leonisu

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

resistance is futile

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Dojila sam starijeg a sad Henu i nezamislivo mi je da je drugacije.

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Angelina, ti sama izaberi kako tebi milije, ja ti preporučujem, doji isključivo do 6., može i 7. mjeseca bebinog života, ja malome ništa nisam dala probati do 6,5 mjeseci osim malo prokuhane vodice i svega se kasnije najeo! Nisam ničime riskirala i zadovoljna sam. I mene su pilili: "Kaj glumiš, daj djetetu jesti, moje je već s 2 mjeseca pilo sok... Moje je već s 3 jelo kašice, griz, itd. itd... Gladni je, gle kak te gleda! Joj kak si blesava ka mu nedaš jesti!" Bila sam i sve ih otpiljavala, nisam se dala! Jedna kolegica mi je rekla da ju isto muž pili, da je njegov kolega svojem bebaču dao s 5 mjeseci jesti - zamislite - kulen!!! Ja nisam mogla vjerovati kako netko može biti tako smotan i neodgovoran! Zamislite koji rizik dati suhu salamu djetetu, jer on želi, a želučić mu još jedino može probaviti majčino mlijeko! Nikog ne slušaj, pogotovo bapske priče! Nekad su žene isto tako bile neinformirane, nisu znale kako dalje dojiti i prestale su nakon mastitisa i raspucavanja bradavica jer su mislile da mlijeko više ne vrijedi i da je nemoguće dalje dojiti nakon tih problema. Svi problemi su rješivi i svaka majka koja želi dojiti, ako se pomuči, uspjet će! Mužu reci neka se on ostavi svojih prohtjeva i objasni mu mogoći rizik od alergija do godine dana starosti djeteta! Sve mu da postupno s 6-7 mjeseci, sve će isprobati, ima cijeli život pred sobom! Puno pusa

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

moj L je s 11 dana završio u bolnici sa sto problema Neko vrijeme smo ležali na gasto odjelu gdje sam bila jedina mama koja je dojila. I odbijala sam dohranu, već sam iznervirala sve sestre. Nakraju su nas otpustili s tog odjela, dobio je 1kg u 2tj, samo je jeo i razvijao se. Ne kažem da je ozdravio radi mog mlijeka, ali sam 100% da je to utjecalo.
    Danas mogu (ponosno) reći da je moje zlato od 6mj prešlo 10kg (bez ičega osim mlijeka). Dojim i dalje, jede kad hoće i tako planiram još dugo. A od slabo razvijene, boležljive bebe je narastao ogromni napredni dečko koji već puzi, pokušava ustati i dirigira cijeloj kući.

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

I mala napomena - ne znam da li ima netko tko je bio sa malim djetetom u bolnici, ali su mene po tom pitanju strašno nervirali. Bebama se obroci nose svaka 3h točno izmjereni te se zapisuje jel pojeo/povratio/kakao.. Pa su meni stalno ponavljali da ga dojim svaka 3h, a ne stalno. I morala sam ga vagati (golog) prije i poslije svakog dojenja tako da imam osjećaj da sam 2tj samo dojila i vagala.

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

jucer smo bili na pregledu i u razgovoru s pedicom (nakon sto sam rekla da zelim samo dojiti do 6 mj.) smo zakljucilki da je svako dijete individualno i da mu mozda nije dosta jer se budi 5-6 puta nocu na hranjenje...pa idemo probati sa vecernjim obrokom rizinih pahuljica s mojim mlijekom.,.,.
    i dalje ce velika vecina biti sisa....

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

angelina, normalno je da se dijete budi cesce nocu u toj dobi. to ne znaci da mu nedostaje hrane, nego ga muce zubi, snovi, potreba za utjehom (mamom)...

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

angelina, moja se ponekad budi i vise od 5-6 puta a minimalno 2, a navrsila je godinu dana

bobaibeba avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Citiraj icyoh prvotno napisa
    I mala napomena - ne znam da li ima netko tko je bio sa malim djetetom u bolnici, ali su mene po tom pitanju strašno nervirali. Bebama se obroci nose svaka 3h točno izmjereni te se zapisuje jel pojeo/povratio/kakao.. Pa su meni stalno ponavljali da ga dojim svaka 3h, a ne stalno. I morala sam ga vagati (golog) prije i poslije svakog dojenja tako da imam osjećaj da sam 2tj samo dojila i vagala.
    Ja sam bila s Grgom kad je imao 2,5 mjeseca,bronhiolitis.Imao je manjak kisika,bio je onako siroče izmučen taj dan kad smo ostali u bolnici od vađenja krvi i pregleda taj dan (ostavili su nas oko 3 popodne u bolnici) i onda je papao a doktorica došla i pita me koliko je pojeo :? Mislim,kako koliko,dojim ga od kuda znam koliko pojede u jednom obroku.Ako bude gladan za 2 minute dati ću mu još.I onda ona meni veli trebaće ga golog vagati prije i poslije podoja da se vidi koliko pojede (jer su ga vjerojatno htjeli nadohranjivati) a ja njoj da neka mi ne maltretiraju dijete,neću ja njega skidati svakih pola sata radi gluposti,jer on može nakon podoja iskakati i ispiškiti nešto i opet neće znati koliko je pojeo.Ako bude kakavih problema ja ću vas zvati,do tada mu dajte mira da ozdravi.Kao da nije bilo dovoljno kaj su mu vadili šmrklje sa onim usisivačem i pikali ga svako malo
    Nakon toga nas nije više nitko maltretirao da hranom!

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

a jel mi moze netko objasniti zasto velika vecina pedijatara (i stari i mladi) prporucuju doranu (ili makar sokice) od 4 mj ako je tako jako stetna?

anjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

gle, informiras se na internetu, znas za smjetrnice WHO-a, ako ti je pedijatrica prreporucila dohranu od 4. mjeseca zasto ju onda nisi pitala zasto ju preporucuje ako i WHO i Hrvatsko pedijatrijsko drustvo preporucuju od 6. mjeseca

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

a jel mi moze netko objasniti zasto velika vecina pedijatara (i stari i mladi) prporucuju doranu (ili makar sokice) od 4 mj ako je tako jako stetna?
    Ne educiraju se u tom smjeru. Drže se starih smjernica hranjeni marketingom velikih kompanija.

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Nama je pedijatrica rekla da je dojenje najzdravije, blabla (zvučalo je kao da govori preko volje), ali da dijete treba dohranu u 5mj i da mu mlijeko nije dovoljno...a na zidu taman lijepo plakat kada treba početi s dohranom - stvarno piše 5mj (ili 6, da sad ne slažem)
    sad će me oprati kad dođemo na cijepljenje, a moj malac samo cica..samo čekam da mi to spomene

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

evo...dala mu rizine pahuljice navecer...spavao uz 5-6 budjenja tako da je zakljucak da nije stvar u gladi...
    prestajemo s dohranom do 6 mj.

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

:D

little duck avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Meni je patronazna donesla plan dohrane kad smo presli 3 mjeseca. Navodno su nove preporuke da se pocne sa sokicima sa 4 mjeseca, sa kasicama sa 4,5. Mo's si mislit'! Samo sto mi je sada dala misliti, da li mi beba dovoljno napreduje, da li to sto sve trpa u zube zato sto je gladna Ma za poludit'! A vec vise od mjesec dana se borim sa svekrvom oko sokica, vode i sl. "Ja da sam na tovm mjestu, ja bih joj vec davala piti..." E pa nije na mom mjestu, je li tako? Zanimljivo kako su svi najpametniji kada se radi o tudjem djetetu...

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

mene svi "napadaju" odavno vec kako ne dohranjujem dijete..pa zasto joj nedam sokic il cajic..pa bar malo vode i tako..
    i jos mi se hvale kako su im bebe jele supice i kasice s 3,5 mj.
    potpuno sam sam u svemu tom iskljucivom dojenju prvih 6 mj. samo mm govori da nastavim i da ne brigam

nekad bas trebam podrsku!!
    ali se i dalje hrabro drzim i nedam se smetat. imam Rode i uzivam.

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Moj momcic od sedam dana samo sisa i ne zelim da to mijenjamo do daljeg! Kad mi pomenu da uzmem za svaki slucaj kutiju dohrane, sve bih ih pojela, jer su mi grudi pune za troje djece, a ne za jednog malog cvrcka mog!

Citala sam prije poroda puno o dojenju i nisam bila, kako reci, impresionirana. Mislila sam, ok, dojicu, tako treba radi bebe.

Sad mi se cini da to nekad radim zbog sebe i osjecam se predivno do gledam svog malog decka kako napreduje (rodjen sa 3150g, prva dva dana dosao na 2950g, nakon jednog dana mog dojenja skocio za 30g i otpusten iz bolnice sa 3050g!).

Neizmjerno sam ponosna. Mada me grudi bole, jako znaju biti tvrde i vruce i sve to zna da nervira, ja sam zadovoljna.

Da mi je neko rekao dok sam bila u srednjoj skoli, da cu sa 21 godinu saznati sta je sreca i ispunjnje, mislila bih da govori o zurkama, momcima, diplomama... Ni slutila ne bih da je najvece ispunjenje i radost kada dojim mog malog sina dok me on gleda svojim plavim okicama, a moj muz sjedi pored nas, smjeska se i mazi nas oboje po glavi...

Mamice, dojite svoje bebe, kako zbog njih, tako i zbog sebe. Divno je!

koryanshea avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Oblak_u_bikiniju

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Naziv ove teme me zadirkuje već neko vrijeme...

Kad god pročitam "Zašto dojiti", jednostavno se pitam,

a zašto ne?

little duck avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Moja ljube je sada 4 mj. i tjedan dana, u subotu je moja svekrva za ruckom onako medju prstima smrvila piletine, i ajde, ljube, probaj...
    Sta da joj covjek kaze, ja vec danima pilim da NE ZELIM da dijete ista jede prije 6 mjeseci, osim mojega mlijeka...I svaki dan isto, uvijek pita, zasto joj ne dam, ne znam, juhice, ili sokica, ili vodice...Ali s ovom piletinom sam stvarno osjetila kiselinu u zelucu! Inace, sto je najtuznije, ona je razumna osoba koju ja jako volim, ali za ovo- ne mogu vjerovati!

ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ali kad mene dijete ceznutljivo gleda i otvara usta dok ja jedem...kako mu ne dati??

tak i tak vecinu ispljune
    da ne potpisujem sve i svakoga....Kala jednako čeznutljivo gleda krušku i daljinski

btw. znaš njene mjere. sad ima 6 mjeseci, 9 kila i 72 cm
    još nismo počeli, ali planiramo za koji dan ili tjedan

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

little duck potpuno te razumijem
    Ja sam se jučer posvadila sa strinom po ne znam koji put.
    Donjela mi žena bučnicu i onako spusti tanjur do Luke i daje mu da si malo uzme.
    Ja odmah reagiram - nemoj mu to davati, ništa od sastojaka još ne jede.
    I dobro, uz negodovanje stavlja tanjur na stol (niski u dnevnoj) i narvno da dijete gleda i zanima ga šta je to.
    I opet će ona - aaa daaaj mu, vidiš kak gleda, vidiš da bi htio.
    A ja opet - NE MOŽE, ne jede još niti vrhnje, niti sir, pogotovo jaja ili sol!!!
    Da bi ona kad sam ja pogledala negdje utrpala malcu u usta komadić i hihihihi - pa vidiš da mu je fino
    E onda sam ju oprala - pa dobro, daj mi sad reci koji ti je to gušt trpati djetetu u usta nešto što ti je djetetova mama rekla da ne jede???
    Na to se uvrijedila i ustala i skomentirala onu nam poznatu - joj, daj molim te. Šta ste vi i kako jeli pa šta vam fali?
    Opet sam ponovila - imala si svoje i hranila si kako si htjela, a mene ostavi da radim kako ja hoću.
    I naljuti se žemska i ode doma.

Honey avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Moja mala je nekidan s taaako velikim apetitom strpala papirnatu maramicu u usta. Pa što joj ne bih dala kad joj je tako fino? Ili najlonsku vrećicu, ili dnevne novine?
    Sve to ona gleda velikim očima. Čist normalno.
    I onda se ljuti kad joj uzmem. Nemajka.

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

mene je svekar neki dan 15 min nagovarao da mu dam krusku....
    i glavni arg. mu je bio da ce skoro 6m. pogleda la i rekla...da tocno!skoro ce 6. dok navrsi moze dobiti. ni dan prije

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Moja je svekrva prilicno razumna ali...

Malecki ponekad stuca. Prvih me je dana to sludjivalo, a onda smo ukapirali da to nije nista zabrinjavajuce jer vrlo brzo prestane, a ako ne, tata ga drzi malo uspravno i prodje odmah

I pita svekrva juce, kad se bebi moze dati malo vode. Moj sin, da naglasim ima majusnih 10 dana.
    Ja kazem, svakako jos ne, ali ja mu ne bih zurila sa ikakvim dodacima pored mog mlijeka kojemu je najvevci postotak upravo voda. I jos dodam da se sad stimulise iskljucivo dojenje do 6 mjeseci (osim, svakako ako postoji neki zdravstveni problem, daleko bilo...).

I poce prica - ma ja mislim da to nij eispravno, pogledaj malo i one stare knjige...
    Nisam, svakako nista odgovorila, jer ce kako god bilo, biti po mome. Ali argument - pogledaj stare knjige! Pa, valjda je poenta da citam NOVE knjige i SAVREMENA istrazivanja, ako vec postoje. Da se svi vracamo starim znanjima, jos bismo zivjeli u pecinama i crtali krave po zidovima i jeli mamute...

Uh, sad ce krenuti savjeti, samo je vazno biti priseban i ne dopustiti da drugi podizu malog covjeka za koga si odgovoran ti!
    Svakako cu mu sa 6mj dati jos neku hranu, ali do tada cu se naslusati toliko "korisnih" savjeta.

(Moja je baba dala mojoj sestricini kad je imala 3 mj da jede one corbe od graha i svima je to strasno simpaticno...)

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

nevezano uz temu, ali moja svekrva je isto inzistirala na čaju jer dijete pati, žedno i dehidrirano samo na cici. Kako sam ja izričito (pristojno) odbijala, ona mu je donijela bočicu čaja i pokušala mu ju uvaliti dok sam ja bila na wcu uz komentar "evo sine baka je tebi napravila čaja kad je mami tako teško". L je tada imao manje od mjesec dana i ja sam pop...

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Kako sam ja izričito (pristojno) odbijala, ona mu je donijela bočicu čaja i pokušala mu ju uvaliti dok sam ja bila na wcu uz komentar "evo sine baka je tebi napravila čaja kad je mami tako teško". L je tada imao manje od mjesec dana i ja sam pop...
    Jesi joj rekla: Ali mami nije tesko pokazati baki vrata.

cekana avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Jedino što je sto posto sigurno, sterilno, dovoljno hranjivo i najbolje za moju bebu je moje mlijeko do godinu dana, ne želim isprobavati niti jednoga dana ništa drugo i riskirati bilo što... to bi bio moj odgovor... počeli smo s isprobavanjem s oko 7mj. i do cca 10 nije imao pravi obrok dohrane...

Ta ranija dohrana je igre radi, znatiželje i zafrkancije sa djecom, ne vidim joj drugu svrhu, osobito ne kod djeteta koje još ne sjedi samostalno i ima druge predispozicije za cjeloviti obrok bez cike

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

MM mi ubacio bubicu...
    zasto je bitno da je bas to dok dijete napuni 6 mjeseci? kaj ce se dogoditi ako par zlicica pojede 5-6 dana prije navrsenih 6 mjeseci?
    dali bas tih par dana igra nekakvu ulogu?

koryanshea avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

pa mislim da je smješno to forsirati "u dan". kao i sa posjedanjem i puzanjem, svi imaju svoj individualni ritam. dijete je spremno papati kad može samo sjediti i kad si može rukicom samo staviti nešto u usta. pogledaj temu baby-led weaning

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Ako 6 mj. puni 23.2.2009. nikakva muka nije ako mu dam nesto da pojede 20.2. ili 1.3, svejedno...
    Ali mi je sasvim nepotrebno bebi od mjesec dana nuditi vodu i caj, a majka ima frku sa mlijekom kojim zaliva kucu (jeste, danas sam skinula majicu da se presvucem i pocelo je da prska - znaci, ne da curi, nego da prska u mlazovima, kao vodoskok!)...

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

nevezano uz temu, ali moja svekrva je isto inzistirala na čaju jer dijete pati, žedno i dehidrirano samo na cici. Kako sam ja izričito (pristojno) odbijala, ona mu je donijela bočicu čaja i pokušala mu ju uvaliti dok sam ja bila na wcu uz komentar "evo sine baka je tebi napravila čaja kad je mami tako teško". L je tada imao manje od mjesec dana i ja sam pop...
    uuuh, al bi ja na ovo skocila! mislim da bi se zakrvili opasno. i ja sam vec slusala za vodu i caj, od mojih i od patronazne... par puta sam sanjala da mu neko daje nesto jesti, pa sam bila sva jadna
    neki dan on stuca, a moja mama: "jadan! ja bi mu sad dala malo vode i odmah bi prestao". (i to nakon sto sam joj uvalila rodinu brosuru "mitovi i istine o dojenju") rekoh, sta ce mu bit od stucanja. "pa znas kak je to neugodno!", a dijete stuca i suti, ne buni se. pa nisam mu nista davala ni dok je u trbuhu stucao
    i sad ti imaj povjerenja i ostavi dijete pa eto i baki i dedi na cuvanje, a bojis se da ce mu netko nesto uvaliti... :/ mislim da ga necu pustati iz vida bar do 6. mj. a i dulje...

Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •