Hm, što ti je bitnije, da ti se uloženi novci što bolje 'oplode' kroz kamate, poticaje i sl., ili da njima možeš fleksibilno raspolagati (malo staviš, pa malo podigneš...).
Nisam te struke, i nemam baš para da sve to osobno provjeravam, ali iz onog što čitam i čujem mogu izdvojiti (za mene) prednosti i mane:
- investicijski fond visokog rizika: prednost je (mogući) visoki prinos i kupovina/prodaja uloga (tj. 'ulaganje' i 'podizanje') kad se sjetiš; nedostaci su mogući veliki pad cijene udjela i plaćanje manipulativnih troškova kod svake prodaje/kupovine udjela (za ovo nisam sigurna vrijedi li za sve fondove)
- stambena štedionica: prednost je siguran i dobar prinos, biraš si visinu i dinamiku uloga; nedostaci su da se isplativost smanjuje ako se uplaćuje više od 5000 Kn godišnje, plaćanje troškova obrade, i što novce možeš podignuti samo odjednom sve, i to nakon 5 godina, i čeka se koji tjedan da ti sjednu na račun
- investicijski fond niskog rizika: prednost je neplaćanje manipulativnih troškova i laka i brza prodaja /kupovina udjela; nedostaci su mali prinos i moguć pad cijene udjela
- dječja štednja Pčelica ili Hypo Limač: prednosti su da nema troškova, ulažeš i podižeš kad i koliko hoćeš, dijete dobije poklončić za rođendan, možeš skupljati markice ovisno o vrijednosti uloga i zamijeniti ih za opet neki poklončić; nedostatak je mali prinos.

Ima tu sad i detalja tipa može li se transakcija obaviti elektronskim putem s jednog na drugi račun u koje god doba (npr. fondovi), ili treba doći osobno s kešom u banku u njihovo radno vrijeme, i sl.

Meni osobno, s mojim skromnim mogućnostima štednje, se najviše sviđa već spomenuta kombinacija da kroz godinu ulažemo kroz dječju štednju, a na kraju godine odlučimo koliko ćemo od toga uložiti u stambenu štedionicu. To mi omogućava da istovremeno imam i nešto novaca do kojih MOGU lako doći (u slučaju hude sile), a i klinci se vesele poklončićima, i nešto novaca do kojih NE MOGU lako doći (da ne bih pala u iskušenje sprčkati ih bezveze), ali će mi se za par godina nakupiti dobrodošla svotica.

Litala, samo upozorenje ako si to možda previdjela: ako u stambenu štedionicu jedne godine nisi ulagala ništa, to ne znači da su ti troškovi za tu godinu nula. Ako ne misliš više štedjeti, možda bolje da tu štednju zatvoriš (ali tu nisam sigurna postoje li i u vezi s time neki troškovi).