Pokazuje rezultate 1 do 19 od 19

Tema: djecja stednja za vise djece...

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno djecja stednja za vise djece...

nisam znala gdje otvorit topic, dal ovdje ili na izazovima roditeljstva

dakle - roditelji koji imate vise djece (pa i vise od dvoje...) (ili ih mislite/planirate/zelite imati) - zanima me kako ste (ako jeste) organizirali neku stednju za njih. pri tome ne mislim na kasicu u kuci, nego bas neku stednju u nekoj banci ili stedionici...

mi smo prije tri godine bili otvorili stambenu stednju za ovo troje starijih (svakom posebno), stavili pocetni ulog, uletili u neke financijski nedefinirane situacije (nista strasno, ali nismo imali "viska" da ulazemo dalje) i na kraju godine, kad je stiglo ono godisnje izvjesce iz banke - imali smo sto vidjet - cijeli taj prvi ulog banka si je papala za naknadu za vodjenje racuna :shock: nisam inace neka placimacka, ali sam taj put, kad sam otvorila te tri kuverte, sjela na krevet i rasplakala se ko kisna godina ok, nismo imali nesto puno na racunima, ali nije bilo ni bas za bacit, a uzet tako, do zadnje lipe i poslat izvjestaj na kojem pise da je stanje na racunu 0kn, to me dotuklo... plus sto nam o toj naknadi ni slova nisu rekli pri otvaranju racuna...

no, dobro, aqua passata...

u medjuvremenu nam se stosta izdesavalo, iz protesta tamo vise nismo nis ulozili (eno, stoje racuni i dalje otvoreni, nula kuna na racunu... ) , situacija se s vise aspekata promijenila...

enivej, jucer je ami imala rodjendan i pored poklona dobila nesto novca. nije neka velika svota, al mi palo na pamet da otvorim stedni racun za nju. onda sam se sjetila ove gore price i skontala, ako otvorim 4 stedna racuna - placam 4 naknade za vodjenje :shock: :shock:

pa mi palo napamet da im otvorim jedan, zajednicki stedni racun. za sve njihove ekstra "prihode" - rodjendanske, novogodisnje i ine novcane darove i za sve njihove ekstra "rashode" - ekskurzije, muzicke zelje i slicne stvari...

na taj bi nacin rijesila problem cetverostrukog placanja naknade a i olaksala sebi zivot kad bi htjela neku lovu uplatit na taj racun (ne bih morala dijelit na cetiri i kontat kome bih mozda trebala vise uplatit i zasto )

kako vi stojite po ovom pitanju?

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Provjeri kod lokalnih banaka. Vrlo je vjerojatno da tamo di si sada imaju racune za djecju stednju koji nemaju troskove odrzavanja.

tinkie winkie avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

planiram nešto otvorit još otkako se Marta rodila....

i to baš ovako nešto ko što si ti spomenula.... ne kao štednju u pravom smislu riječi za svako dijete, iz istih razloga koe si i sama navela....

htjela bih imat nešto kao "rezervnu čarapu" upravo za dječje potrebe, danas- sutra; ekskurzije, vozačke, muzičke i sl...

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

eee, bas to - rezervna carapa :D

ancice, isla sam gledat, pa me to sve skupa i podsjetilo na nemio dogadjaj

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

A obična dječja štednja tipa Pčelica i sl.??

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

mi i jednom i drugom otvorili stambenu čim su se rodili.
    i pčelicu.
    pa na kraju godine sa pčelice prebacimo na stambenu.
    orki smo produžili na novih 5 godina kad smo zrinu otvorili.

Balarosa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Mi smo Tinu otvorili Hypo limač štednju, nema naknade. Koliko sam vidjela kad smo birali gdje sakriti novac, niti jedna od tih štednji nema naknadu za održavanje. Uzeli smo ovu jer nema oročavanja, sve se može odmah dignuti, a kamata je 4,5%.

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mi smo prvom djetetu otvorili pčelicu, iz sentimentalnih razloga: nisu baš nešto poslovni, pa smo isto prešli u Hypo.

Audrey avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Hm, što ti je bitnije, da ti se uloženi novci što bolje 'oplode' kroz kamate, poticaje i sl., ili da njima možeš fleksibilno raspolagati (malo staviš, pa malo podigneš...).
    Nisam te struke, i nemam baš para da sve to osobno provjeravam, ali iz onog što čitam i čujem mogu izdvojiti (za mene) prednosti i mane:
    - investicijski fond visokog rizika: prednost je (mogući) visoki prinos i kupovina/prodaja uloga (tj. 'ulaganje' i 'podizanje') kad se sjetiš; nedostaci su mogući veliki pad cijene udjela i plaćanje manipulativnih troškova kod svake prodaje/kupovine udjela (za ovo nisam sigurna vrijedi li za sve fondove)
    - stambena štedionica: prednost je siguran i dobar prinos, biraš si visinu i dinamiku uloga; nedostaci su da se isplativost smanjuje ako se uplaćuje više od 5000 Kn godišnje, plaćanje troškova obrade, i što novce možeš podignuti samo odjednom sve, i to nakon 5 godina, i čeka se koji tjedan da ti sjednu na račun
    - investicijski fond niskog rizika: prednost je neplaćanje manipulativnih troškova i laka i brza prodaja /kupovina udjela; nedostaci su mali prinos i moguć pad cijene udjela
    - dječja štednja Pčelica ili Hypo Limač: prednosti su da nema troškova, ulažeš i podižeš kad i koliko hoćeš, dijete dobije poklončić za rođendan, možeš skupljati markice ovisno o vrijednosti uloga i zamijeniti ih za opet neki poklončić; nedostatak je mali prinos.

Ima tu sad i detalja tipa može li se transakcija obaviti elektronskim putem s jednog na drugi račun u koje god doba (npr. fondovi), ili treba doći osobno s kešom u banku u njihovo radno vrijeme, i sl.

Meni osobno, s mojim skromnim mogućnostima štednje, se najviše sviđa već spomenuta kombinacija da kroz godinu ulažemo kroz dječju štednju, a na kraju godine odlučimo koliko ćemo od toga uložiti u stambenu štedionicu. To mi omogućava da istovremeno imam i nešto novaca do kojih MOGU lako doći (u slučaju hude sile), a i klinci se vesele poklončićima, i nešto novaca do kojih NE MOGU lako doći (da ne bih pala u iskušenje sprčkati ih bezveze), ali će mi se za par godina nakupiti dobrodošla svotica.

Litala, samo upozorenje ako si to možda previdjela: ako u stambenu štedionicu jedne godine nisi ulagala ništa, to ne znači da su ti troškovi za tu godinu nula. Ako ne misliš više štedjeti, možda bolje da tu štednju zatvoriš (ali tu nisam sigurna postoje li i u vezi s time neki troškovi).

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Mi smo napravili životno mm-u odmah nakon plusića na testu, to nam je naša štednja za njih, ono što dobiju od baka, djedova i ostalih uplatimo na Hypo limach štednju, imaju solidne uvjete i daruju klince kojekakvim đinđama pa smo svi sretni.

anamar avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

gdje god da ulažete, vodite računa da je inflacija u Hrvatskoj ove godine oko 7 %.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Nesto znam o stambenoj stednji, pa evo mojih saznanja.
    Kod otvaranja vam uzmu postotak ovisnoa o svoti koju ste dogovorili (najvise mislim 950kn za godisnju uplatu od 5oookn).Dobra strana uplate 5oookn je da dobite najvise bodova kod podizanja kredita danas sutra, i dobite najvise DPS (drzavna poticajna sredstva- 750). Nitko vama nece rec da mozete i napravit najmanji ugovor i uplacivat najvise i opet dobit najvise DPS.
    Uplata vam u stvari mora biti i veca od 5ooo ako zelite bas 750 kn DPS, jer vam od uplate uzmu za vodjenje racuna.
    Bez obzira na koju svotu napravite ugovor vi se niste duzni toga drzat. Recimo dogovorili ste uplatu svaki mjesec 1oo kn, ali dobite 12 praznih uplatnica, bez cifre. Vi mozte preko tih uplatnica uplacivat koliko zelite i kad zelite, npr jedan mjesec 5o, drugi 70, pa tri mj. nista,pa 200...
    Mogu vas navuc i na bonus koji ce te jedino dobit ako svake, bas svake godine uplacujete 5ooo+troskovi. A bonus je povrat novca za otvaranje, znaci nakon 5 god dobit ce te natrag 95o kn koje su vam uzeli prvu godinu.

Do god ste pod ugovorom nije dobro podizat ulog, jer vam uzmu preveliku proviziju, ali nakon 5 godinaniste obavezni napravit tzv. obnovu ugovora (opet ce vam uzet za otvaranje), nego samo nastavite stedjet. I dalje ce te dobivat DPS i moci ce te do novaca kad god.

Jeno sam vrijeme radila za jednu takvu kucu i kad sam sam shvatila staa sve rade, odnosno ne kazu, odustala sam.

Ja sam jos uvijek njihov stedisa i imam njihov kredit za kucu, ali htjela sam da i vi znate ovo sve

vam uzeli prvu godinu

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Imam dvoje djece i za oboje zajednicki racun za djeciju slobodnu stednju. Kamata je 4,5 posto, ne cini mi se lose. Moze se uplacivati i podizati po zelji. MM i ja imamo zivotno osiguranje, i to je sve.

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Poli koju ste štednju za djecu odabrali?
    ja upraqvo tražim banku u kojoj bi L. otvorila štednju.
    koja je po kamatama najpovoljnije?
    ova hypo mi se ne čini loša.
    o stambenoj smo razmišljali, ali kad sam pročitala ovo ovdje odustala sam u roku odma.
    inače, moji joj uplaćuju životno osiguranje, a mm i ja bi joj još neku štednjicu uplaćivali.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam stambenu ujutro uplatila, popodne raskinula ugovor .. naravno, zbog svega onog što mi NISU rekli... nisam niš platila, jer je bilo isti dan. ali da sam friknula - jesam (PBZ).

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Loryblue, mi smo u BiH, ne znam da li su uvjeti isti i u HR. Imali smo obicnu stednu knjizicu i nedavno smo uzeli Rafa Zirafa djeciju stednju kod Raiffeisen banke. Novac se orocava na odredjeni broj mjeseci, maksimalno do 18. godine zivota djeteta. Sto duze orocis, to je kamata veca. Zato sam ja orocila na mladje dijete, na duzi period. Cijelo vrijeme se moze uplacivati i podizati po zelji a kamata se obracunava na sumu koja je na racunu.

Karin avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa
    mi i jednom i drugom otvorili stambenu čim su se rodili.
    i pčelicu.
    pa na kraju godine sa pčelice prebacimo na stambenu.
    Mi isto tako. Otvorili Pčelice, pa na kraju godine prebacimo na Stambenu.

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Poli prvotno napisa
    Loryblue, mi smo u BiH, ne znam da li su uvjeti isti i u HR. Imali smo obicnu stednu knjizicu i nedavno smo uzeli Rafa Zirafa djeciju stednju kod Raiffeisen banke. Novac se orocava na odredjeni broj mjeseci, maksimalno do 18. godine zivota djeteta. Sto duze orocis, to je kamata veca. Zato sam ja orocila na mladje dijete, na duzi period. Cijelo vrijeme se moze uplacivati i podizati po zelji a kamata se obracunava na sumu koja je na racunu.
    i mi smo u BiH tako da ću se (kad se vratim tamo) raspitat u RBA i onda joj otvorit štednju.
    pa neka se štedi u dvi države

uplaćuješ li u eurima ili markama?
    ako sam dobro skužila, nema fiksnog iznosa za uplatu nego uplaćuješ misečno kako možeš?

Karin avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj Elvira prvotno napisa
    Kod otvaranja vam uzmu postotak ovisnoa o svoti koju ste dogovorili (najvise mislim 950kn za godisnju uplatu od 5oookn)
    Treba pratiti kad banke imaju akcije pa nude otvaranje stambene bez provizije. Ja sam za svoje otvorila u Prvoj stambenoj zadnji tjedan u prošloj godini i nisam platila ništa.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •