Stranica 2 od 3 PrviPrvi 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 51 do 100 od 103

Tema: Makrobiotički rođendan....

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ovi tvoji recepti stvarno zvuče super.

A komentari me podsjećaju na moju svadbu. MM i ja nismo htjeli klasični meni kak su uglavnom na svadbama jer smo bili na nekoliko prije toga i svaki put je bila ista hrana - prvo šunka i sir, onda masna juha, pa kuhano meso iz juhe itd. Meni je bilo glupo ljudima ponuditi ono kaj nikad doma ne bi ponudila gostima (masnu kuhanu kokoš), a i ja uvijek volim probati novu hranu kad nekam dođem. Imali smo više vrsta hladnog predjela, laganu juhu od povrća i još kao toplo predjelo dagnje s njokima i rižoto s morskim plodovima. Mogli su se najesti i vegetarijanci i mesojedi. Naravno, bilo je onih koji su bili zbunjeni i pitali "kaj nema kokoši?".

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj abonjeko prvotno napisa
    a, pitam se...tko je zadužen za sufinanciranje????
    Ali zar nije to što ćemo punih usta hvaliti sve što napraviš već dovoljno???
    Eto, na meni možeš uštedjeti. Napravi mi 5 kila onih paradajzića, daj par feta kruha i riješila si me se na dva-tri dana.
    A ako bude frka s količinom hrane uvijek možemo dovući i jedan pršut-nek se nađe

A sad prijedlog: Vegetarijanski tjedni jelovnici su meni komplicirani za čitanje jer osim recepata ima svega, a i ponekad su navedena samo jela bez pripreme. Predlažem da to uobličite u forumsku vegetarijansku/makrobiotičku kuharicu. Pomogle bi nama bez toliko iskustva da se lakše snađemo (npr. kao zbirka recepata za muffine). Često kuham vegetarijanska jela, ali nekako ispada da ih vrtim desetak u krug. Dobro bi mi došlo da jednim klikom dođem do ovakve gozbe s početka teme. Eto, ako ćeš imati viška vremena....

A onda to printaš i pokloniš svojim "prijateljima" s početka priče za neku prigodu

abonjeko avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj mim prvotno napisa
    A ako bude frka s količinom hrane uvijek možemo dovući i jedan pršut-nek se nađe
    Da se razumijemo...oni s početka priče su bili "prijatelji" s djecom...za moj rođendan dolaze naši, pravi izvorni prijatelji (oni bez djece!)....e, tada ćemo se natuć, za ovu posebnu prigodu, naručenog pršuta od tune....mmmmmm, kako je to dobro ,a tako nezdravo i nevegetarijanski

mim, prijedlog stoji, ali ne vjerujem da će zaživjeti i doći do realizacije....manjak vremena i puuuuno pametnijeg posla se ima za učinit...

ako ti se nešto posebno sviđa od cura koje tamo pišu, šaltaj PP-ove...nema ti, za sada, druge...

linolina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Draga Abonjeko, eto još jednog primjera kako makrobiotika čoviku može unapridit zdravlje: riješila se se "prijatelja" s kojima očito imaš više problema, nego blagodati :/ ...
    Nisam bila tamo, ne poznajem te, šala o pršutu može biti i dobra fora, ali očito tu ne štima nešto više, nije problem u šali
    ...Jedem meso i šalimo se na račun prijateljice koja je makro i ona na naš-ali iskreno, mislim da kad bi nam prigovorila, to bi bilo vjerojatno jer ju stalno nešto zapitkujem i zivkam oko namirnica, šta ćeš, nije lako naći informacije o ovome, a i prija je stvarno genij u kuhinji...
    Stvarno su mi čudni ti tvoji gosti, ne mogu ih shvatiti.

Dajte, još recepata, tortu ću probati...meni su domet tortilje s povrćem, kvinoom i eventualno tofuom (za vege) ili piletinom (za ostale).

P.s. ovi i nije loša tema s obzirom da mijenjam režim prehrane i već sam u fazi kad ne mogu kupiti kolač u slastičarni-osjetim onaj šećer, grezi margarin a i želatinu ste mi zgadili , makro kolači jedini dolaze u obzir-a žudim za slatkim, moja sljedeća fešta garant ide s ovim receptom, nema šanse da se mučim i gledam kako drugi jedu...samo da uspije

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Abonjeko, a kaj je agar-agar? Ja sam tu bezveze upala, pokušavam naći recept za tortu za jednogodišnjake (i nitko mi nije odgovorio ) i ova tvoja mi zvuči čisto fajn. Reci mi pliz koliko je to vremena za pripremu i da li to može pripraviti kulinarski idiot (jer to sam ja )? A ono "malo soli"? Koliko je to tčno (ja sam znanstvene struke, trebaju mi brojevi, u drugo se ne kužim )?

Btw gosti su ti teži da ne kažem šta. Ne bi ja bila tak fina ko ti, da su meni tak kakali ja bi im odmah vratila sa par ogavnih primjedbi na račun njihove...kajjaznam, kilaže npr

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

meni ti je predobar, ja bi sve
    odmah sad
    inače, gosti nisu normalni :shock:

abonjeko avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj UdavDave prvotno napisa
    Abonjeko, a kaj je agar-agar? Ja sam tu bezveze upala, pokušavam naći recept za tortu za jednogodišnjake (i nitko mi nije odgovorio ) i ova tvoja mi zvuči čisto fajn. Reci mi pliz koliko je to vremena za pripremu i da li to može pripraviti kulinarski idiot (jer to sam ja )? A ono "malo soli"? Koliko je to tčno (ja sam znanstvene struke, trebaju mi brojevi, u drugo se ne kužim )?

Btw gosti su ti teži da ne kažem šta. Ne bi ja bila tak fina ko ti, da su meni tak kakali ja bi im odmah vratila sa par ogavnih primjedbi na račun njihove...kajjaznam, kilaže npr
    agar-agar ti je namirnica bjelkaste boje u štapićima koji se stavljaju umjesto želatine....

Inače, pokušat ću danas naći još jedan bolji recept za kolač (isto makrobiotičarski) iz knjige bake Zlate s malinama (taj smo radili za prošli rođendan)...pa pokušaj s njim...

Žao mi je...ne znam ti u brojkama reći koliko soli točno sam stavila....ja sam komunikolog po struci

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ajd super, ako ti se da, samo di da nabavim maline sad? A di ima agar-agara? U bio&bio možda? Našla sam i neku griz tortu ali imat ćemo dva slavlja pa zašto isto ako može različito .

Malo soli = prstohvat? kad si već komunikolog

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Vidim da ću morati napraviti update liste za slijedeće slavlje .

Nego, i ja čekam tu tortu s malinama (već vidim u njoj paket zamrznutih ).

abonjeko avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Duboko se ispričavam na kašnjenju....predugo je ovo odstudstvo trajalo, ALI...nisam zaboravila....

Dakle, slijedi....kolač s malinama

Osnovni biskvit bez jaja se radi na slijedeći način:

2 šalice zobenih pahuljica
    1 šalica integralnog brašna
    1 šalica brašna 850
    2 šalice svježe okare ili 1 šalica suhe (ne znam što je to, ali piše da se umjesto toga mogu korstiti pšenične klice pa sam njih upotrijebila)
    2 šalice ribanih jabuka
    1/2 šalice ulja
    (može, i ne mora - ja nisam stavljala 1 šalica namočenih grožđica)
    Weinstein prašak za pecivo (ili obični)
    prstohvat soli
    1 šalica slada ili meda
    1/2 šalice jabučnog sirupa ili 3 šalice jabučnog soka bez šećera
    1 žličica cimeta (ja ga nisam stavljala)
    nekoliko kapi stevije (za slađi okus) - to je isto neki zaslađivač
    vode ili mlijeka (za stavljala rižino) po potrebi da se dobije željena čvrstoća

Izmiješati najprije sve suhe sastojke, dodati okaru (ili pšenične klice), grožđice, ulje, ribane jabuke i izmiješati.

Slad ili med rastopiti u jabučnome soku i vodi od namakanja grožđica (koje smo prethodno oprali, a onda namakali s prstohvat soli 1 sat), dodati malo stevije i ako je potrebno još malo tople vode da se slad rastopi.

Ovu slatku tekućinu dodamo provotnoj smjesi i lagano miješamo. Gustoća mora biti takva da se smjesa može lijevati iako se sa žlicom obavezno treba poravnati u namazanom i brašnom posipanom kalupu.

Debljina smjese traba biti 1 do 2 prsta.

Peče se 30-40 minuta na temperaturi od 200C

Nadjev od malina: treba svakako raditi posebno...nikako ne peći zajedno s biskvitom...

1 kg malina (isti postupak je i kao kod jagoda)
    3 žlice agara (ima za kupiti u bio&bio)
    3 žlice vode
    malo soli
    stevije prema potrebi (ja sam stavila dosta zaslađivača - količina zavisi o ukusu)...

Maline (ili jagode, ako radite s njima) prokuhati u malo vode s malo soli i obavezno propasirati (da ne bude koštica). Posebno prokuhati agar i sladilo, dodati pasirane maline i još malo prokuhati. Slijedi test čvrstoće i proba slatkoće...

Poseban savjet:

s obzirom da ovaj nadjev, zahvaljujući agaru poprima svojstvo želatine, ja sam mimo recepta stavila u nadjev nešto skuhanog griza na rižinom mlijeku kako bih izbjegla želatinast oblik i pomoću griza dobila kremastu strukturu....

UPOZORENJE:

ovo nije tipičan kolač i nemojte očekivati svakodnevne okuse....ako ste navikli na jako slatke kolače ovaj če vas kolač debelo razočarati...meni osobno je jako ukusan....iako ima dosta gnjavaže da bi ga se uspješno pripremilo!!!

U slast

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Jupiiii, imamo recept!! :D

Meni se najviše od svega sviđa Upozorenje . Naime, mrzim preslatke kolače.

A mogu ići odmrznute maline??? (pliiiiiz, reci da mogu ) I može bez pasiranja? Ili bar da dio koštica ostane? Mi to volimo.

Pšenične klice idu sirove ili one popržene? Nisu gorke?

Može 2 šalice brašna 850?

(pohvala jednom od najdetaljnije napisanih recepata. Šteta što ću već na 4. sastojku krenuti u improvizaciju )

abonjeko avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Jupiiii, imamo recept!! :D

Meni se najviše od svega sviđa Upozorenje . Naime, mrzim preslatke kolače.

A mogu ići odmrznute maline??? (pliiiiiz, reci da mogu ) I može bez pasiranja? Ili bar da dio koštica ostane? Mi to volimo.

Pšenične klice idu sirove ili one popržene? Nisu gorke?

Može 2 šalice brašna 850?

(pohvala jednom od najdetaljnije napisanih recepata. Šteta što ću već na 4. sastojku krenuti u improvizaciju )
    a
    Naravno, mogu ići i "smrznute" maline....i naravno doaiim može ostati koja koštica... Sirove pšenične klice (ništa se ne prži)...kojih ima gotovih za kupiti u dm-a...

Mislim da su ti 2 šalice brašna 850 puno ako stavljaš naribane jabuke, ako pak izbjegavaš jabuke, onda su te dvije šalice brašna tip 850 nužne...

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Hvala ti. Ni u ludilu neću izbjegavati jabuke: mora da je jako sočno tijesto s njima.

Sad definitivno znam koji kolač radim u subotu!! :D
    Javim kak je ispalo.

Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

abonjeko, hvala ti na receptima

kaj se tiče ekipe s rođendana, stvarno mogu reć da su mi to neki čudni ljudi. Ak im se nije sviđalo kaj si im ponudila trebali su šutit, a ne omalovažavat tvoj trud. Ne mogu si niti zamislit kak bi reagirala da mene neko tak počne vrijeđat.

Probala sam biti makrobiotičar, al nisam uspjela (valjda zato kaj sam imala 16 godina i živjala s mamom koja je antimakrobiotičar, čitaj: veliki mesožder). Ali još uvijek volim probati nekaj takvo (i sinu sam do otprilike prvog rođendana tak kuhala, bez mlijeka i jaja).

I još da dodam da sam si nedavno počela naručivati sendviče iz Econature (živim u Čakovcu) i da su mi baš fini (baš danas mi stiže sendvič s tofuom

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Nakon što smo za 24 sata smazali cijeli kolač od malina moram poslati Abonjeko .

Uz male izmjene kolač je ispao točno onakav kakvog sam očekivala: meko, sočno tijesto, nadjev prepun voća... Prefino!!

Izmjene su bile: bez grožđica (MM ne voli), umjesto 2 šalice pšeničnih klica stavila sam 1, a drugu zamijenila šalicom oraha.
    Agar nisam stigla kupiti pa sam nadjev radila tako da sam maline prokuhala sa nešto smeđeg šećera i 2 žlice Gustina koje sam razmutila u maaaalo vode tako da nije ispao onako kao želatina nego više kremast. Maline nisam pasirala nego usitnila štapnim mikserom nakon kuhanja. Zbog vode u Gustinu nisam stavljala mlijeko ni dodatnu vodu.

Nisam u kremu stavljala gris, ali sam nas počastila šlagom na vrhu.
    Ispalo je prepreprefino.

Tijesto ću koristiti i kao podlogu za neke druge voćne kolače.

Hvala još jednom!

abonjeko avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Nakon što smo za 24 sata smazali cijeli kolač od malina moram poslati Abonjeko .

Uz male izmjene kolač je ispao točno onakav kakvog sam očekivala: meko, sočno tijesto, nadjev prepun voća... Prefino!!

Izmjene su bile: bez grožđica (MM ne voli), umjesto 2 šalice pšeničnih klica stavila sam 1, a drugu zamijenila šalicom oraha.
    Agar nisam stigla kupiti pa sam nadjev radila tako da sam maline prokuhala sa nešto smeđeg šećera i 2 žlice Gustina koje sam razmutila u maaaalo vode tako da nije ispao onako kao želatina nego više kremast. Maline nisam pasirala nego usitnila štapnim mikserom nakon kuhanja. Zbog vode u Gustinu nisam stavljala mlijeko ni dodatnu vodu.

Nisam u kremu stavljala gris, ali sam nas počastila šlagom na vrhu.
    Ispalo je prepreprefino.

Tijesto ću koristiti i kao podlogu za neke druge voćne kolače.

Hvala još jednom!
    mmmmmmmmmm , jako, jako, jako DOBRO!!!!

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

2 šalice svježe okare ili 1 šalica suhe (ne znam što je to, ali piše da se umjesto toga mogu korstiti pšenične klice pa sam njih upotrijebila)
    Okara je ostatak izmljevene soje kad se radi sojino mlijeko.

ivananeda avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Nisam makrobioticar ali sam odusevljena ovim posluzenjenjem. Probala bih svaki sendvic.Svaka cast

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ivananeda, super ti je potpis, i mene je dodatno oraspoložio

ivananeda avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

abonjeko avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj ivananeda prvotno napisa
    Nemoj me zekiti...pa ti si iz Paračina....evo, upravo idemo na večeru s jednim jako dobrim prijateljem Goranom iz Paračina....ne vjerujem...ovo je velika rijetkost!!!!!

ivananeda avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Verovatno da ga znam...no da ne bude off, rodjendan ti je bio prvoklasan

EvaMONA avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Abonjeko,
    super da si podijelila svoj drugačiji pristup proslavi rođendana i dala drugačiji pečat hranom.
    A što se tiče "bisere pred svinje" moram samo reći da svojoj dugogodišnjoj prijateljici, svaki put kad se razočara ponašanjem bližih ili daljih ljudi iz svoje okoline, kažem: "Ljudi su ti u prosjeku glupi i neodgojeni". Ona se kao svaki put zgraža kad to kažem, ali s godinama se sve češće zajednički nasmijemo na taj moj komentar jer se što godine idu to sve više potvrđuje. Ta moja izjava možda zvuči grubo, ali ne grublje nego "bisere pred svinje" nadam se.
    Jer potrebna je doza inteligencije , ali i kućnog odgoja da ne skačeš odmah s komentarima i pošalicama na sve što ti je novo i drugačije. Takva reakcija je uglavnom pokazatelj nečijeg vrlo zaularenog pogleda na svijet (čitaj- vidim i želim vidjeti samo ono što je pred mojim nosom).
    Na nedavnom dječjem rođendanu prijateljičine curice jedna od mama i frendica iz društva je komentirala da ona ništa ne može jesti jer kolači nisu domaći. Naravno da su kolači bili skroz ok, i da, naručeni iz neke slastičarne, što je za nju očito bilo prestrašno. Inače su si super frendice. Da poludiš. Ljudi ugl. stvarno ne znaju držati jezik za zubima, a kao što vidiš ja ne znam dignuti prste s tipkovnice.
    Još jednom hura za zdravu hranu i tvoj veliki trud (natucam po makrobiotičkim receptima i kuhanju pa znam koliko te to koštalo u svakom smislu).

EvaMONA avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Abonjeko,
    super da si podijelila svoj drugačiji pristup proslavi rođendana i dala drugačiji pečat hranom.
    A što se tiče "bisere pred svinje" moram samo reći da svojoj dugogodišnjoj prijateljici, svaki put kad se razočara ponašanjem bližih ili daljih ljudi iz svoje okoline, kažem: "Ljudi su ti u prosjeku glupi i neodgojeni". Ona se kao svaki put zgraža kad to kažem, ali s godinama se sve češće zajednički nasmijemo na taj moj komentar jer se što godine idu to sve više potvrđuje. Ta moja izjava možda zvuči grubo, ali ne grublje nego "bisere pred svinje" nadam se.
    Jer potrebna je doza inteligencije , ali i kućnog odgoja da ne skačeš odmah s komentarima i pošalicama na sve što ti je novo i drugačije. Takva reakcija je uglavnom pokazatelj nečijeg vrlo zaularenog pogleda na svijet (čitaj- vidim i želim vidjeti samo ono što je pred mojim nosom).
    Na nedavnom dječjem rođendanu prijateljičine curice jedna od mama i frendica iz društva je komentirala da ona ništa ne može jesti jer kolači nisu domaći. Naravno da su kolači bili skroz ok, i da, naručeni iz neke slastičarne, što je za nju očito bilo prestrašno. Inače su si super frendice. Da poludiš. Ljudi ugl. stvarno ne znaju držati jezik za zubima, a kao što vidiš ja ne znam dignuti prste s tipkovnice.
    Još jednom hura za zdravu hranu i tvoj veliki trud (natucam po makrobiotičkim receptima i kuhanju pa znam koliko te to koštalo u svakom smislu).

zhang avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

abonjenko, onaj kruh koji si radila, on se normalno digne, s obzirom da je samo graham brašno?
    meni, kad god radim sa int.brašnima, se tijesto ne digne fino, ako ne miješam sa glatkim brašnom.

abonjeko avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj zhang prvotno napisa
    abonjenko, onaj kruh koji si radila, on se normalno digne, s obzirom da je samo graham brašno?
    meni, kad god radim sa int.brašnima, se tijesto ne digne fino, ako ne miješam sa glatkim brašnom.
    Ha, čuj, digne se....ali ne onako jako kao s sa glatkim brašnom....ali u tome i jest sočnost integ. kruha

EvaMONA imaš sličnu formulaciju mojoj.....

EvaMONA avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Drago mi je da se razumijemo. Zajedno smo jači (šala mala , a u svakoj pola istine)

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

ja sam se odlučila probati napraviti ovu tortu za 1. rođendan, iako nismo vegetarijanci, ali mi je super da i mali mogu jesti tu tortu
    abonjenko piše tamo 3/4 slada, pa me zanima jel to 3/4 šalice slada i koji je to slad, ima li toga u trgovinama bio i bio

abonjeko avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Školjkica prvotno napisa
    ja sam se odlučila probati napraviti ovu tortu za 1. rođendan, iako nismo vegetarijanci, ali mi je super da i mali mogu jesti tu tortu
    abonjenko piše tamo 3/4 slada, pa me zanima jel to 3/4 šalice slada i koji je to slad, ima li toga u trgovinama bio i bio
    Po mojoj osobnoj procjeni ukusniji ti je kolač (torta) od malina....iako ova od banana i kokosa uopće ne zaostaje za njim...Da, radi se o 3/4 šalice, ali ja slada uvijek stavim od oka...po potrebi, najčešće poslije još i dodam slada da bude kolač sočniji i ukusniji za malce....

Slad nije toliko sladak pa ga je potrebno staviti malo više...DA, ima ga za kupiti u bio&bio i radi se o rižinom sladu u staklenci...

abonjeko avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Danas sam otkrila jedan fenomenalan recept za male makrobiotičare koji rođendan slave u jesen/zimu!

Nila je upravo polizala sve prstiće...recept je iz knjige Jadranke Boban Pejić "Za bebe i djecu"!

Kuglice od kestena

ostala nam je šaka kestena, obrezala sam ih kružno i stavila kuhati...kada se malo prokuhaju, skine im se oklop (kod nekih, a kod nekih ja moram skidati)! Nakon što skinete onu koru još ih malo prokuhajte da budu mekani te ih propasirajte....cca.300g je potrebno za recept...

Dok su se kuhali, mi smo ljuštili i čistili bademe i orahe (cca.100g), ja sam ih nakon toga malo popržila, čisto da puste onaj svoj divan miris i samljela...

Nakon toga orahe, bademe i pire od kestena pomiješajte + dodajte (po želji) malo kakaa + (piše 1/2 šalice slada), ja sam uz to dodala i malo meda pa mi je smjesa ispala premekana što me je prisililo da dodam pola vrećice kokosovog brašna (i još je bilo premekano)...dakle, stavite 2-3 žličice slada u cijelu smjesu, ne pola šalice kao što piše....

Oblikujte kuglice i uvaljajte ih u mljeveni rogač i voila...... pre, pre pre, pre fino (čak i za nas odrasle!)

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Sad si me podsjetila na dvije stvari:
    1. u ormaru imam kutiju pecenih badema
    2. dugo nisam pravila kuglice od rize

abonjeko avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj marta prvotno napisa
    Sad si me podsjetila na dvije stvari:
    1. u ormaru imam kutiju pecenih badema
    2. dugo nisam pravila kuglice od rize
    daj recept na sunce...ovdje ili na vegeterijanskim....

EvaMONA avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Sjećam se da sam prije nekoliko g. pokušala napraviti jesensku juhu s kestenom po jednom makrob. receptu. Bila je super , ali samo za juhu sam potrošila užasno puno vremena pa me zanima koliko ti je s kuhanjem i guljenjem kesena trebalo vremena da sve napraviš?

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Imas recept garant u Pejickinoj knjizi.

Kuhanu rizu (koja ti ostane od rucka, npr.) pomijesas s mljevenim bademima ili ljesnjacima i grozdjicama koje prethodno prelijes vrucom vodom, pa ih sameljes kad nabubre (vodu odlijes). I onda ih uvaljas u rogac ili kokos.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kuglice uvaljas, ne grozdjice.

abonjeko avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj EvaMONA prvotno napisa
    Sjećam se da sam prije nekoliko g. pokušala napraviti jesensku juhu s kestenom po jednom makrob. receptu. Bila je super , ali samo za juhu sam potrošila užasno puno vremena pa me zanima koliko ti je s kuhanjem i guljenjem kesena trebalo vremena da sve napraviš?
    začuđujuće malo, cca.20 min. za sve skupa (da cijela smjesa bude gotova) s tim da je ekipa u dnevnom čistila i gulila orahe i mjendule.... Malo vremena u odnosu na vrijeme koje ja znam provesti u kuhinji kako bih pripravila kvalitetean obrok.... sve ti je stvar prakse...i navike...

marta, THNX....to je više "konkretno" jelo, a ne slastica, ali mislim da se može progurati pod temu "makrobiotičkog rođendana"!!!!!!

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

marta, THNX....to je više "konkretno" jelo, a ne slastica, ali mislim da se može progurati pod temu "makrobiotičkog rođendana"!!!!!!
    Ma jok, to ti je slatka slastica. Ista kategorija ko te kesten kuglice.

abonjeko avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj marta prvotno napisa

Ma jok, to ti je slatka slastica. Ista kategorija ko te kesten kuglice.
    Unutra ne ide slad ili med možda???? Jer ako su slatke kuglice što ih zaslađuje, grožđice???? Što se riže tiče, pretpostavljam da ide integralna, a ne bijela riža????

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

moze jedno pitanje makrobioticarkama? naime, zivim u jednoj laganoj p**pizdini (sory abunjeko, u tvom rodnom kraju, pa znam da ces shvatiti moje kukanje) gdje se skoro nista od namirnica ne moze naci - to mi je 1. problem. sad slijedi pitanje - da li makrob. prehrana iziskuje puno vise financijskih sredstava od "obicne"?

abonjeko avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Pinky prvotno napisa
    moze jedno pitanje makrobioticarkama? naime, zivim u jednoj laganoj p**(gruba rijec) (sory abunjeko, u tvom rodnom kraju, pa znam da ces shvatiti moje kukanje) gdje se skoro nista od namirnica ne moze naci - to mi je 1. problem. sad slijedi pitanje - da li makrob. prehrana iziskuje puno vise financijskih sredstava od "obicne"?
    Moj rodni kraj je daleko na sjeveru.... .... NE, makrobiotika ne iziskuje puno više financijskih sredstava od "obične" prehrane....doduše, veliki je plus kada imaš svoj vrt pa možeš gotovo sve od povrća sama saditi, ali uzmimo za primjer sjemenke....evo, recimo ječam, cijela kesica košta jako malo, a od šake ječma koje skuhaš se nabubri ručak za dva dana....ALI, plizzzz, nemojmo o tome na ovom topicu...želja mi je da se ovdje iznose recepti za eventualne rođendanske makrobotičke ideje....

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ok onda:

pečene jabuke

4 jabuke oprane i izdubljene
    2 jusne zlice psenicnih klica
    2 jusne zlice ljesnjaka
    2 jusne zlice jecmenog slada
    2 jusne zlice namocenih grozdjica
    1 jusna zlica iscijedjenog soka od narance

pomijesati psenicne klice, ljesnjake, slad, grozdjice i sok od narance i sa tom smjesom napuniti jabuke. staviti u prethodno zagrijanu pecnicu i peci 20-30 min na 180 stupnjeva.

za vise ljudi povecati kolicinu, naravno

Lu avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Unutra ne ide slad ili med možda???? Jer ako su slatke kuglice što ih zaslađuje, grožđice???? Što se riže tiče, pretpostavljam da ide integralna, a ne bijela riža????
    ide integralna a zaslade grozdjice. i to jest makrobioticki recept iz knjige "prirodno i slatko" Jadranke Boban Pejic

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Eto dižem temu...

Abonjenko me inspirirala te ćemo i mi imati makro rođendan za mjesec dana 8)

Recepti su super, a ako je netko u međuvremenu napravio još neku makro feštu, ideje (i recepti) su dobrodošli

I da, makro čokoladnu tortu bih rado vidjela taj dan na stolu moje princeze... trebam pomoć oko recepta...

Ivana B-G avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ima li tko onu knjigu od J.B.Pejic o slasticama pa bi htio malo podijeliti recepte s nama????? pleaseeeee!

mamma2 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

imam jaaa :D
    što treba?

Ivana B-G avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

jupiii! netko se javio!...

pa ne znam, daj koji naslov, nesto sto ti se cini zanimljivo ili si vec probala i smatras ukusnim, pa cemo vidit.

hvala ti vec sada!

Vali avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Ivana B-G prvotno napisa
    ima li tko onu knjigu od J.B.Pejic o slasticama pa bi htio malo podijeliti recepte s nama????? pleaseeeee!
    Imam i ja! Danas baš ne stignem, ali sutra napišem par stvari koje sam isprobala!

mamma2 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

ma nova mi je...pa nisam baš puno isprobavala

isprobano i super:

okruglice od jabuka
    1kg jabuka
    10dag brašna tip 850
    prstohvat soli
    1/3 šalice suncokretovog ulja
    1 šalica krušnih mrvica

oguliti jabuke i naribati ih na krupno
    rukama dobro iscijediti sok iz naribanih jabuka
    zamijesiti jabuke s brašnom tek toliko da se sve pomiješa
    oblikovati okruglice (10do12)
    zagrijte vodu i poslolite je. kad zakuha dodajte okruglice i kratko kuhajte, 3-4min tj dok ne isplivaju na površinu
    na ulju popržite krušne mrvice pa u njih uvaljajte okruglice

okruglice možete i ukrasiti nekim džemom, sladom. ja nisam

super su ukusne. klinci vole

Ivana B-G avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

bas cu probat te okruglice!zvuce mi super i jednostavne!

slobodno dajte jos koji recept!

Ivana B-G avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

cure s receptima, gdje ste nestale?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •