Stranica 1 od 3 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 103

Tema: Makrobiotički rođendan....

abonjeko avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno Makrobiotički rođendan....

Jučer smo slavili rođendan i odlučili smo da će sve ono što se posluži gostima biti bezmesno i zdravo... Nažalost, samo dvoje djece na rođendanu su bili makrobiotičari, ostali (djeca i odrasli) su svi bili mesojedi!!! Potrudila sam se izaći svima u susret, ali nikako nisam htjela posluživati meso!

Dan prije sam napravila:

"Matov božanski kruh" (dvije štruce)
    1kg Graham brašna (brašna od cjelovitog zrna)
    Laneno sjeme
    Korijander
    Sezam
    Kim
    Bućine sjemenke
    Suncokretove sjemenke
    Sol (tri žličice)
    Ulje (tri žlice)
    Med (dvije žlice) - umjesto meda može i šećer
    Sojino mlijeko (4dcl)
    Voda (4dcl)
    Kvasac (jedna svježa kocka)

Sve izmiješati, pustiti da se digne i poslije umjesiti s brašnom do određene čvrstoće te peći na 200 stupnjeva 30-ak minuta

Na sam dan rođendana sam napravila sendviće s gore spomenutim kruhom koji su izgledali kao malo umjetničko djelo prepuno boja:

1. dio sendviča je bio premazan margarinom + tofu + dimljeni seitan naručen iz Čakovca od Eco Nature (www.econatura.hr - predivan je seitan i vrlo povoljan, a šalju preko dostave bilo gdje u Hrvatsku!) + pomadore na vrhu posute peršinom

2.dio sendviča je bio s istim nadjevom, ali s pomadorama i svježim bosiljkom

3.dio sendviča je bio s istim nadjevom, ali na vrh sam stavila zelenu salatu s naribanom mrkvicom

4.dio je bio s itim nadjevom i svježim klicama

5. dio je bio s margarinom i sušenim rajčicama koje smo sami radili i koje su neko vrijeme stajale u marinadi od maslinova ulja, svježeg češnjaka i začina + zelena salata na vrhu i malo svježeg češnjaka...

6.dio sendviča je bio zamišljen kao tipična brusketa....rajčice, tofu, svježe povrće i topljeni sir sve zapečeno i posluženo

Radila sam i zdravu tortu bez jaja, mlijeka, šećera (recepti iz knjige bake Zlate Nanić - žene koja ima eko-turističko imanje na sjeveru Hrvatske "Zrno"):

"Kolač s kremom od kokosa"
    1 šalica cjelovitog brašna
    1 šalica brašna tip 850
    2 šalice pšeničnih klica
    1 i 1/2 prašak za pecivo
    1 šalica grožđica
    1/2 šalice ulja
    korica limuna
    2 do 3 šalice jabučnog soka
    malo soli

Pomiješajte posebno sve suhe sastojke posebno tekuće. pa sve zajedno pecite u nauljenom kalupu 30 do 40 minuta na 180C. Ovo je tijesto dobra podloga i za kuglof ili voćni kolač uz dodatak sjeckanog suhog voća (smokve, jabuke, šljive).

Krema:

1 šalica zobenih pahuljica
    1 šalica kokosovog brašna
    1/2 šalice krušnih mrvica
    3/4 slada
    malo stevije ili nekog drugog sladila
    4 šalice vode (ja sam stavila mlijeka od soje)
    2 žlice gustina
    2 žlice agar-agara

Pomiješajte sve sastojke osim gustina i kada provri kuhajte na laganoj vatri 20 minuta. Razmutite gustin u malo hladne vode, dodajte smjesi i miješajući kuhajte još 1 do 2 minute. Namažite kremu na biskvit i ostavite da se ohladi i stegne. Ukrasite kuhanim marelicama ili nekim drugim voćem (ja sam ukrasila bananama)...

ivanaos avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Baš ti hvala na idejama i trudu da sve napišeš

Marna avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

abonjeko, svaka čast za trud, ali nažalost, većina je većina!

Imam iskustvo da su me mnogi dugo smatrali da sam munjena, jer ne jedem crveno meso. Priznajem, da je još avijacija (čitaj: piletina, puretina i sl.) plus riba i morski plodovi na meniju.

Inače, imam recepte za kolače gđe Z. Nanić i koji god sam isprobala, uvijek su bili uspješni i mljac.

Ipak, kad pozivam goste, uglavnom pripremam mješoviti meni, tj. ima svega od mesa do ne-mesa.

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pa ja mislim da je bas bez veze od mesojeda traziti da im se posluzi meso
    pa mogu i oni jedan dan bez mesa

ja bas volim kad smo kod nekoga tko je makrobioticar, probati nove ukuse, uzivati u necem novom a uglavnom mi se to i svidi....

to mi je glupo kao recimo kad odete u kinu, pa se hranite u McD cijelo vrijeme, umjesto da bar ponekad probate kinesku hranu, vec kad ste tamo ...

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Niš neće biti mesojedima ako probaju nešto drugačije....

samo mogu proširiti vidike

potpis

mesojed bez predrasuda

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Po mojim iskustvima, ljudi baš i vole probati nešto novo. Ja godinama nisam jela mesao (a neko vrijeme niti jaja i mlijeko), i nikad ih nisam nudila gostima, nego sam uvijek kuhala vegetarijanski ili makrobiotički. Čak sam jednom u uredu napravila makrobiotički rođendan - toga se svi još uvijek sjećaju. JEdino baš nisam savladala raditi fine makrobiotičke kolače -- mislim da se mojim gostima baš nisu dopali kolači sa kremom od tofua

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Ja bih bila presretna da u gostima mogu probati nešto drugačije. Hvalevrijedno, abonjeko!

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

kad ćeš nešt oslaviti u ka da me pozoveš

abonjeko avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Drage moje, ja vam nisam ispičala cijelu priču jer nisam htjela da topic s recepata ode na dugo i široko...

Naime, ja sam taj dan raskrstila s mnogim ljudima, dugogodišnjim poznanicima, namučila se, istrošila i strašno ražalostila...

Cijeli rođendan je protekao u konstantnoj šprdanciji na moj račun, stalno se vrtjela priča oko mene i moje hrane koju sam im poslužila...jedna poznanica, naglasnija od njih, je bila toliko neugodna da mi je malo nedostajalo da ih sve stjeram s rođendana... prebacivali su mi da je prošli bio bolji jer je bilo pršuta...

Ja sam ih gledala i slušala te mislila kako ja ne trebam takve ljude...ljude koji ne shvaćaju da sam im dala vrhunski zdravu hranu brinući se za njih, poslužujućim im od srca...

Nisam razumjela da li su stvarno toliko nepristojni ili bezobrazni da mi prebacuju neke stvari koje nemaju veze sa zdravim razumom...

Pitala sam se jesu li oni došli na žderačinu ili na dječji rođendan :? ....cijelu noć nisam mogla spavati jer nisam očekivala zahvalnost već suzdržanost ukoliko im se nešto ne sviđa, a ne pljuvanje po tuđem trudu.

Ja na njihovim rođendanima apstiniram jer nema ništa za nas jestivo, pa mi nikada nije palo na pemet prebaciti im tako nešto...

Razočarala sam se strašno i sutradan sam raskinula neka duga prijateljstva s obzirom da neki ljudi zaista nisu imali cenzure niti mjere u šali na tuđi račun....neka svoje priče nose nekom drugo, ja ih više ne želim "žvakati" jer sam i ja mislila kako bi bilo strašno dobro ponuditi im nešto drugačije od uobičajenoga, nešto što ne mogu probati nigdje, ali to iskustvo me naučilo da ne treba "bacati bisere pred svinje" jer koliko god to grubo zvučalo velika je istina da se trud ne isplati kod onih koji to ne umiju cijeniti...nažalost...

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Biseri pred svinje

mogla bih napisati trilogiju

pa ako znaju o tebi dovoljno da znaju tvoje prehrambene navike onda bi mrali poštivati to da se ti tako hraniš i da u svojim posudama nećeš kuhati meso......

i da jedan dan mogu jesti nešto drugo....

a sami opis onoga što si napravila mi govori da si se jako trudila

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Abonjeko, baš si svašta nešto pripremila i baš mi je žao što ti se tako desilo sa ljudima.

Nažalost, moram priznati da bi sigurno i ja bila u toj skupini jer imama "ekstra" šale na tuđi račun, tako da bih i ja sigurno spomenula prošlogodišnji pršut, ali bez namjere da te uvrijedim, nego čisto kao šalu...i pogriješila bih...kao što sam dosta puta...
    Ovo mi je samo napomena kako se može uvrijediti čovjeka, a bez neke posebne namjere i nerazmišljanja...

Arwen avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

super si se potrudila i ja bi probala večinu ako ne i sve
    ali dijete bi tražilo a di su štapiči,čips ................ i njemu bi sigurno
    bilo bezveze
    dobro njemu bi bilo bezveze da je poslužen i pečeni janac znači nije stvar u mesu nego drugim glupostima koje su uobičajene na dječjim rođendanima

Dream avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Abonjeko, ja bih te sad jaako zagrlila! Točno znam kako si se osjećala! No, eto, nekad je potrebno proći takva neugodna iskustva kako bismo shvatili među kakvim se zapravo ljudima krećemo i onda tu treba napraviti rez - za svoje dobro! Tako si i napravila. Boljelo je, ali možeš spavati mirne savjesti jer si dala sve od sebe, a "svinje" to nisu znale prepoznati! Takvi ti zaista ne trebaju u životu, vjeruj!

sis avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Nedostatak pristojnosti i poštovanja. Mogu mislit kako se osjećaš.

Zanimljivo je da ljudi vole spominjat "prošlogodišnji pršut" i komentirati "zdravu" hranu, a istodobno nude smoki i sl. kao nešto normalno i poželjno.

abonjeko avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Arwen prvotno napisa
    super si se potrudila i ja bi probala večinu ako ne i sve
    ali dijete bi tražilo a di su štapiči,čips ................ i njemu bi sigurno
    bilo bezveze
    dobro njemu bi bilo bezveze da je poslužen i pečeni janac znači nije stvar u mesu nego drugim glupostima koje su uobičajene na dječjim rođendanima
    Ma djeca su bila ultra zadovoljna...oni su još mali pa nemaju tako izgrađene navike...najveći problem je bio u roditeljima koji su konstantno nabacivali kako su trebali ponijeti nareske i paštete...pa mislim si ja koji idioti...pokušala sam jednoj poznanici s kojom više nisam u vezi (od rođendana) objasniti da ljudi znaju pristojno šutjeti ako im se nešto "gadi"...ona je toliko ispljuvala posluženi seitan da je čak i nekima bilo neugodno...a mogla ga je samo maknuti i jesti sve ostalo.... bezuspješan pokušaj objašnjavanja nas je odveo u svađu...

Svi oni znaju kako se hranimo pa na njihovim rođendanima nema ništa za nas, a ja bih na svojem trebala pripremati za njih...a na kraju su dobili nešto što zapravo nisu zaslužili... :/

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Kako malo treba da ljudi pokažu svoje pravo lice!

Abonjeko, ako te tješi-nisam makrobiotičar, ali sam upravo copy/paste cijeli tvoj prijašnji post s receptima. I jako bih voljela kad bi se meni na rođendanima pomaknuo s pršuta i francuske. Obožavam isprobavati nove "kuhinje" i vjerojatno bih jako uživala u ponuđenom.
    Kao mesojed i danas pamtim neke od takvih obroka koje su mi poslužili ljudi koji su ili vegetarijanci ili makrobiotičari i čak neka mjesta pamtim po tim novim okusima koje sam tad probala. A to što tebi ne naprave ništa kad te pozivaju u goste....mislim da te ovakav događaj nakon toga ne bi trebao ni čuditi.
    Hvala ti na receptima. Samo piši i dalje. Jedno je kupiti makrobiotičku kuharicu ( imam je, naravno ), a drugo ovako na jednom mjestu pročitati cijeli rođendanski meni.

abonjeko avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj mim prvotno napisa
    Kako malo treba da ljudi pokažu svoje pravo lice!

Abonjeko, ako te tješi-nisam makrobiotičar, ali sam upravo copy/paste cijeli tvoj prijašnji post s receptima. I jako bih voljela kad bi se meni na rođendanima pomaknuo s pršuta i francuske. Obožavam isprobavati nove "kuhinje" i vjerojatno bih jako uživala u ponuđenom.
    Kao mesojed i danas pamtim neke od takvih obroka koje su mi poslužili ljudi koji su ili vegetarijanci ili makrobiotičari i čak neka mjesta pamtim po tim novim okusima koje sam tad probala. A to što tebi ne naprave ništa kad te pozivaju u goste....mislim da te ovakav događaj nakon toga ne bi trebao ni čuditi.
    Hvala ti na receptima. Samo piši i dalje. Jedno je kupiti makrobiotičku kuharicu ( imam je, naravno ), a drugo ovako na jednom mjestu pročitati cijeli rođendanski meni.
    ...samo da napomenem kako sam se pripremila i na mesojede tako što sam neke sendviče radila s home-made sušenim rajčicama iz maslinova ulja s češnjakom, slanim inčunima...tako da mi zaista nisu mogli "prebaciti" da ne mislim na njih...nije isključivo seitan i tofu bio na svim sendvičima...to je ono što mene smeta...ja sam im ponudila mnoštvo izbora...pa opet nije bilo dobro :/

I na kraju mi je bilo drago, uslijed nezadovoljstva, što sam napravila takav meni, jer, imaš pravo, mim....tako malo treba da ljudi pokažu svoje pravo lice...sada barem znam gdje sam, s kim sam...i zadovoljna sam....

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Još jednom spomeni te paradajziće!!
    Naime, dok su drugi hodali po Trstu i kupovali majice, ja sam obilazila njihove delikatese u potrazi za upravo tim paradajzima i ubijala se u tome. Staklenka toga umjesto čipsa uz film! Trebam li ti išta više reći ??

sada barem znam gdje sam, s kim sam...i zadovoljna sam....
    A ovo je važnije od svega. I slijedeći puta kad pripremaš proslavu pazi koga ćeš pozvati. Po napisanim postovima mogla bi imati puuuno vrlo zadovoljnih gostiju-samo ako pozivnice uputiš na pravu adresu 8) .

Rene2 avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

abonjeko

Sve si napravila kako treba, a ti tvoji "prijatelji" te ne zaslužuju.

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Iskreno rečeno, ne znam jel bih i ja išta probala od te klope (nekak se još nisam ohrabrila probati seitan i tofu), ali mi ne bi palo niti na pamet tebi se rugati ili omalovažavati tvoj način prehrane i stvarno mi nisu jasni ti tvoji prijatelji :/

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

abonjeko

ja sam veliki mesožder, ali volim svašta probati. za tvoj meni mogu reći samo da je jako njami

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ja sam najbolje jela u životu 3 dana u jednom makrobiotičkom hotelu

Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Svala čast, stvarno si se potrudila, a i potaknula me na razmišljanje - imam sličan problem iako jedemo meso. kod mene je problem već u kruhu koji nije bijeli iz njihove omiljene pekarnice, ah.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj magriz prvotno napisa
    abonjeko

ja sam veliki mesožder, ali volim svašta probati. za tvoj meni mogu reći samo da je jako njami
    potpis. i ne znam samo gdje nalazite te prijatelje i poznanike :/
    meni je ova tvoje priča ravna sf-u.
    ok - šala s pršutom. ali baš zlobni komentari u nečijoj kući, na nečijem rođendanu na koji su pozvani kao gosti :shock:

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa
    ok - šala s pršutom. ali baš zlobni komentari u nečijoj kući, na nečijem rođendanu na koji su pozvani kao gosti :shock:
    Stvarno.
    A zamisli da obitelj makrobiotičara počne komentirati na nekoj proslavi pršut kao usoljeni, osušeni komad svinjske lešine ( što ustvari pršut i jest :/ ). Sumnjam da bi to nekom palo na pamet.

nekak se još nisam ohrabrila probati seitan i tofu
    Bez brige, nije to bungee jumping . Meni tofu nije tako fini, ali seitan a la wild...mmmmmm!!! Ili pohani!
    Uglavnom-ja bih k Abonjeko na proslavu .
    (još me proganja okus sušenih paradajzića! )

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

mim, jeste baš sigurni da se ne radi, npr. o ovome:

Citiraj Maslačkica prvotno napisa

Nažalost, moram priznati da bi sigurno i ja bila u toj skupini jer imama "ekstra" šale na tuđi račun, tako da bih i ja sigurno spomenula prošlogodišnji pršut, ali bez namjere da te uvrijedim, nego čisto kao šalu...i pogriješila bih...kao što sam dosta puta...
    a s maslačkicom, bi se vrlo vjerojatno, i ti i abonjeko vrlo dobro složile. kad bi te joj pružile šansu i upoznale ju. a ne sudile po nekakvom usputnom, neuspjelom pokušaju šale.
    al' to je već za onu temu o komentarima okoline :/

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj abonjeko prvotno napisa
    Ja sam ih gledala i slušala te mislila kako ja ne trebam takve ljude...ljude koji ne shvaćaju da sam im dala vrhunski zdravu hranu brinući se za njih, poslužujućim im od srca...

a možda je problem i u ovom boldanom. patronizirajući stav u stilu, ti se brineš za njihovo zdravlje pa im služiš zdravu hranu.

evo, još sam to morala reći, neću više da ne kvarimo super recepte s početka stranice. napraviti ću i ja makrobiotički party - večeru, pa da vidimo ko će se usuditi nešto prigovoriti

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

mim, jeste baš sigurni da se ne radi, npr. o ovome:

Citiraj Maslačkica prvotno napisa

a s maslačkicom, bi se vrlo vjerojatno, i ti i abonjeko vrlo dobro složile. kad bi te joj pružile šansu i upoznale ju. a ne sudile po nekakvom usputnom, neuspjelom pokušaju šale.
    al' to je već za onu temu o komentarima okoline :/
    Nisam komentirala Maslačkicin post o šali nego ponašanje gostiju na proslavi. Jedno se šaliti, a drugo omalovažavati i vrijeđati i to raditi cijelu večer. Ako sam pozvana na neku proslavu posluženu hranu i piće ću probati ili neću-ovisi o meni. Ako probam i fino mi je jako ću pohvaliti, tražiti repete ili recept. Ako mi nije fino neću uvrijediti domaćicu nego jednostavno neću pojesti sve i pri tom ću smisliti neki izgovor.

Npr. imam velikih problema s preslatkim rođendanskim tortama i općenito s preslatkim kolačima-pogotovo ako imaju šaum. Također ne podnosim Hola i ostala "vrhnja" i kolače s tim ne jedem. Ako sam u gostima-procijenim mogu li uopće probati kolače. Ako vidim da ne mogu zbog navedenih sastojaka neću uvrijediti domaćicu s predavanjem o tome da koristim samo pravo vrhnje i da se u kolačima mora smanjiti šećer (jer meni tako odgovara) nego ću reći da sam na dijeti/upravo jela prije dolaska/što god. Zato ću prihvatiti kavu, sok, vodu, slane štapiće.... I izbjegavati neslane šale na račun domaćina. Pozvati nekog u goste znači otvoriti mu svoj dom koji je intiman prostor. Ako to netko dijeli sa mnom zaslužio je makar da ga ne vrijeđam u njemu.

I dalje mislim da su gosti koji su se ovako ponašali odavno svoje "rekli" pripremajući obroke koje Abonjeko i njena obitelj ne jedu. Ako mi dolaze vegetarijanci/makrobiotičari/alergičari/dijabetičari u goste i ja to znam onda ću se potruditi ugostiti ih tako da se osjećaju dobrodošlima, a ako makrobiotičaru poslužiš npr. pečeno prase iako znaš da to ne jede i to napraviš svaki puta.... :/

abonjeko avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Nisam komentirala Maslačkicin post o šali nego ponašanje gostiju na proslavi. Jedno se šaliti, a drugo omalovažavati i vrijeđati i to raditi cijelu večer. Ako sam pozvana na neku proslavu posluženu hranu i piće ću probati ili neću-ovisi o meni. Ako probam i fino mi je jako ću pohvaliti, tražiti repete ili recept. Ako mi nije fino neću uvrijediti domaćicu nego jednostavno neću pojesti sve i pri tom ću smisliti neki izgovor.
    O ovome se zapravo radi... interesantno je kako ja vrlo lako prihvaćam sve mesojede i ne pada mi na pamet "soliti" im pamet...ali, oni vrlo rijetko prihvaćaju mene i vrlo rado se čoporativno šprdaju na moj račun...ali, to nije bila šala, to je baš bilo neugodno podbadanje koje nije trajalo pola sata - sat vremena, već cijelo popodne...stajala sam u kuhinju i mislila si kada će svi ti ljudi više sjašiti s mojega "ponosa"...

Ne volim nemarnost i nepristojnost...a moja "briga" samo znači da mi je do nekoga stalo...da mu neću dati junk food jer mu želim dobro (naravno, do tada još nisam shvaćala da to moji gosti ne razumiju!) Naručila sam masu seitana čak iz Varaždina - da sa bila nemarna i sebična ostavila bih ga za sebe i svoju obitelj, a ne dijelila naokolo...kupila bih im parizera i bog-te-veseli....

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

A je li se problem javio tek na proslavi rodjendana ili su i otprije tako netakticni i provokatorski nastrojeni? Meni je stvarno zao kad citam koliko si se namucila i dobila reakciju kakvu si dobila. Jedino sto mi je malo cudno je da ti nisi vec i ranije imala predodzbu o tome kakve su to osobe. Ili je ovo prvi put da su tako daleko otisli?

abonjeko avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Zorana prvotno napisa
    A je li se problem javio tek na proslavi rodjendana ili su i otprije tako netakticni i provokatorski nastrojeni? Meni je stvarno zao kad citam koliko si se namucila i dobila reakciju kakvu si dobila. Jedino sto mi je malo cudno je da ti nisi vec i ranije imala predodzbu o tome kakve su to osobe. Ili je ovo prvi put da su tako daleko otisli?
    Pa vidiš...dalo bi se o tome razmišljati...odlična smijernica za proispitivanje situacije...

Mislim da nikada prije nisam potencirala, iskreno rečeno, istinu i da sam im se na prvom rođendanu maksimalno prilagodila nudeći im onaj, toliko sporni, pršut pa nisu imali potrebe komentirati jer im je bilo po volji...

Ove godine je Nila veća i ima već neke usađene prehrambene navike i naravno da ću za rođendan slavljenice maksimalno pokušati ugoditi slavljenici koja je makrobiotičarka od samoga začeća...

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Dakle, nisam jedina kojoj se takva situacija dogodila, samo, ja sam odlučila ne odustajati. Kada me mm prije nekog vremena pitao možemo li imati i nekaj normalnog za goste, zatekao me jer sam mislila da me podržava. Tad sam rekla da je ponuđena hrana za mene normalna, a i podsjetila ga da neki naši prijatelji nikad nisu ni za mene spremili moju hranu. Drugačije sam počela jesti prvo iz znatiželje, pa novih spoznaja o zdravoj hrani, a nakon toga mi se dogodilo da tako i moram jesti zbog djetetove alergije.Događalo se da na nekim proslavama kod prijatelja ako nisam sama nešto donjela, nisam mogla ništa jesti. U to vrijeme dobro pamtim kako su me pravi prijatelji ipak konzultirali i nahranili me na čemu sam im beskrajno zahvalna. Sada mogu puno više toga jesti, ali sam odlučila zadržati zdrave standarde .

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

abonjeko, moze, molim te, malo detaljnije objasnjenje kako se radi ovaj Matov kruh? Kojim redom sto umijesati, koliko cekati da se digne.. itd. Koliko god da eksperimentiram s kruhovima, cini se da uvijek nesto zeznem. A ovaj recept mi djeluje apsolutno savrseno.

abonjeko avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Kaae prvotno napisa
    abonjeko, moze, molim te, malo detaljnije objasnjenje kako se radi ovaj Matov kruh? Kojim redom sto umijesati, koliko cekati da se digne.. itd. Koliko god da eksperimentiram s kruhovima, cini se da uvijek nesto zeznem. A ovaj recept mi djeluje apsolutno savrseno.
    Redoslijed namirnica je upravo ovakav kakvim sam ga sastavila u prvom postu...ja sam stavila te dvije posudice na otvorena vrata od pečnice te upalila pečnicu tako da je cijeli proces dizanja bio brzo gotov...pustiš da se diže dok ne vidiš onu "napuhnutost" od kvasca...

Nakon dizanja kruh moraš umijesisti zajedno s brašnom da ne bude ljepljiva, već kompaktna masa te ga tako staviš peći...

Probaj, jednostavno je!!!

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

iako je tema pod kuharicom, ne mogu da se ne osvrnem na komentare zbog makrobiotičkog rođendana.

nakon operacije zbog Crohnove bolesti, ja i moja obitelj smo počeli prakticirati makrobiotiku.
    i za rođendan klinca sam napravila tortu od zdravijih namirnica, u obliku tigra. usput sam pripremila i "normalnu" verziju kolača i meso..., na kakve su većina naviknuti. ne moram reći da većina nije htjela niti probati tortu, jer su " siti" i ponašali su se kao da će se otrovati ako probaju, osim klinaca koji su probali..
    od tog puta dugo vremena nisu htjeli probati niti jedan moj kolač, čak i ako je izgledao "normalno". a jednom sam ih slučajno zeznula i pojeli ga, i preživjeli.
    i da, samo od jedne osobe u toj mojoj makro fazi sam doživjela da se potrudi oko mene kao gosta i hvala joj na tome.

kako mi se čini, stvar ljudi je u odgoju.

ako ti se nešto i ne sviđa i imaš predrasude prema tome, nemoj pljuvati po tuđem.
    ok, šala, ali s mjerom. i ja sam se uvijek prilagođavala svojim gostima iz poštovanja i bontona. i nikad im nisam popovala o štetnosti hrane koju jedu.ako su pitali, odgovorila sam.

potpuno te razumijem abonjeko, žao mi je da si to doživjela, ja u toj fazi nisam bila spremna na tvoj hrabar potez da prekinem neke kontakte...ili da im sve saspem u lice.

a ja sam doživjela da se jedna mama buni jer su joj sina u vrtiću učili da hamby nije zdrav, i on je jadan sa dječjeg rođendana došao gladan jer je bio samo hamby, a on nije htio nezdravo.
    mama je tad doživjela živčani slom, jer je morala doma kuhati

zhang avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

ajme, čega sve ima.... :shock:
    ja bih bila presretna da mogu probati nešto drukčije od onoga što inače jedem i kako inače kuham. i da se još netko tako potrudi da svi lijepo napravi i organizira. stvarno ljudi nekad znaju biti
    a ova mama iz posta ponosne mame, nemrembilivit da ima mama kojima se ne da kuhati svom djetetu. valjda ja ne poznam previše takvih.
    nakon ovakvih postova iznova osvjestim koliko imam dobre prijatelje.

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Ivanaos, Marna, Zrinka, Maria71, Mima, Adio Mare,
    Arwen, Dream, Sis, Mim, Rene2, Magriz, Astra,
    Cvijeta 73, Zorana, Adriven, Ponosna mama, Zhang.
    Maslačkica ( ako se ne bude jaaaako šalila )...

Ne dajte se smetati. Ja samo radim popis gostiju za slijedeći rođendan kod Abonjeko

Ponosna mama, žao mi je što ti se to dogodilo. Ispada da ljudi drugačiju prehranu od njihove shvaćaju kao tuđi hir. A pečena prasetina, kao, nije hir?? Da se razumijemo-ja volim odojka, ali bih rado jela i makrobiotičke kolače.
    Moja prijateljica je dijabetičar. Zar da od nje tražim u gostima kaloričnu hranu, kolače s bijelim šećerom?? Peče ih sa zaslađivačima koje ne volim i eventualno s malo fruktoze. Bijeli šećer ne drži kod kuće. Znači da bi za mene morala u kupovinu namirnica koje inače ne koristi. Svašta!! Za kolače me upozori ako imaju više fruktoze jer od nje...hm...pristojno rečeno sam često na wc-u . Pojedem manje i ne prigovaram.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Ne dajte se smetati. Ja samo radim popis gostiju za slijedeći rođendan kod Abonjeko
    Ja ću poludit!
    Eto me u Dubrovniku 2009., a nisam mislila dalje od Biograda.

Dakle, Abonjeko je zadužena za menu, mim za popis gostiju i razmještaj sjedenja, a ja ću razmisliti kako ćemo se transportirati iz svih krajeva Lijepe naše...

TO će biti rođendan!!!!

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

jel moze jos i zhabica koja nije stigla napisat komentar?

abonjeko gosti su ti ... a bit cu pristojna pa cu rec nekulturni i nepristojni, stvarno ne mogu virovat da se netko tako moze ponasat

kad imam goste vegetarijance posebno kuham za njih, zapravo ne bude to nista posebno vec mozda koji prilog od povrca vise, jer ionako bude puno priloga.

da dodjem na rodjendan sa tvojim menijem najprije bi bila zadivljena radom domacice i ne bi ni u ludilu komentirala na takav nacin, ako mi se nesto ne svidja ne bi jela i gotovo, ali skoro da nema toga sta mi se ne svijda, ovo tvoje sve je

a sad na temu, recepti su stvarno super! ako imas volje napisi jos koji.

otvorit cu novi topic da ne odemo u OT i ocekujem tvoje savjete

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj AdioMare prvotno napisa

Ja ću poludit!
    Eto me u Dubrovniku 2009., a nisam mislila dalje od Biograda.

Dakle, Abonjeko je zadužena za menu, mim za popis gostiju i razmještaj sjedenja, a ja ću razmisliti kako ćemo se transportirati iz svih krajeva Lijepe naše...

TO će biti rođendan!!!!
    juhuhuuuu!!! :D
    AM - pomažem oko organizacije prijevoza...

sis avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

A ja razvozim goste...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Vec se vidim kako sjedim za stolom i ugodno cavrljam s mim o cjepivima.

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj Zorana prvotno napisa
    Vec se vidim kako sjedim za stolom i ugodno cavrljam s mim o cjepivima.
    A, jok!! Mim je u gostima pristojna
    Čavrljale bi vjerojatno o starim vremenima kad smo bile mlade i bez djece, a i to čavrljanje bi bilo upitno jer se punih usta ne priča. Obzirom na meni ja bih vjerojatno šutjela i žvakala do iznemoglosti

Nego, domaćica nam se baš je javlja :/ .

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

prepala se najezde gladnih...

abonjeko avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj magriz prvotno napisa
    prepala se najezde gladnih...
    OOOOO, ne brinite...budnim okom ja vas pratim i čekam da vidim koje količinske razmjere će poprimiti Nilin slijedeći rođendan....

Naravno, SVE ste dobrodošle....

Nego, pitam se koliko će moderatorica još dozvoliti da se ova tema nastavi s obzirom da je krenula u nepredviđenome smijeru....ali kako ste vi teške partijanerice i nije vam teško skrenuti s teme, već ćemo se ponovno naći na nekom "skvoterskom" topicu...

HVALA svima na ugodnim komentarima i nadam se da ćemo jednom zaista zajedno dobru papicu spremiti...

zhabice ima još recepata na "vegeterijanskim tjednim jelovnicima"...tamo se sastaje ekipica i priča o svojim vrijednim kulinarskim uratcima!!!

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

daj i mene ubaci. nisam pretjerani mesojed, al' abonjenkino jelo bih jako rado probala, jer male su šanse da ja to sama ikad napravim (prekomplicirano mi je).

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ni s nama neće rođendan proći bez problema, bojim se. kad svi navalimo na repete...
    treba to nakuhati, koliko mi možemo pojesti

abonjeko avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ni s nama neće rođendan proći bez problema, bojim se. kad svi navalimo na repete...
    treba to nakuhati, koliko mi možemo pojesti

e, čekala sam te.... nisam željela biti partibrejker ali sve ste se fino lijepo poredale i zadužile za štošta....a, pitam se...tko je zadužen za sufinanciranje????

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj abonjeko prvotno napisa
    a, pitam se...tko je zadužen za sufinanciranje????

ih, nije ti bilo zaj za te nezahvalnike, a za nas koji te ovako hvalimo nista

iden ja na onaj tamo topic gledat recepte pa cu donit sa sobon u tecici

abonjeko avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj zhabica prvotno napisa

iden ja na onaj tamo topic gledat recepte pa cu donit sa sobon u tecici

RESPECT!!!!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke