Jučer smo slavili rođendan i odlučili smo da će sve ono što se posluži gostima biti bezmesno i zdravo... Nažalost, samo dvoje djece na rođendanu su bili makrobiotičari, ostali (djeca i odrasli) su svi bili mesojedi!!! Potrudila sam se izaći svima u susret, ali nikako nisam htjela posluživati meso!
Dan prije sam napravila:
"Matov božanski kruh" (dvije štruce)
1kg Graham brašna (brašna od cjelovitog zrna)
Laneno sjeme
Korijander
Sezam
Kim
Bućine sjemenke
Suncokretove sjemenke
Sol (tri žličice)
Ulje (tri žlice)
Med (dvije žlice) - umjesto meda može i šećer
Sojino mlijeko (4dcl)
Voda (4dcl)
Kvasac (jedna svježa kocka)
Sve izmiješati, pustiti da se digne i poslije umjesiti s brašnom do određene čvrstoće te peći na 200 stupnjeva 30-ak minuta
Na sam dan rođendana sam napravila sendviće s gore spomenutim kruhom koji su izgledali kao malo umjetničko djelo prepuno boja:
1. dio sendviča je bio premazan margarinom + tofu + dimljeni seitan naručen iz Čakovca od Eco Nature (www.econatura.hr - predivan je seitan i vrlo povoljan, a šalju preko dostave bilo gdje u Hrvatsku!) + pomadore na vrhu posute peršinom
2.dio sendviča je bio s istim nadjevom, ali s pomadorama i svježim bosiljkom
3.dio sendviča je bio s istim nadjevom, ali na vrh sam stavila zelenu salatu s naribanom mrkvicom
4.dio je bio s itim nadjevom i svježim klicama
5. dio je bio s margarinom i sušenim rajčicama koje smo sami radili i koje su neko vrijeme stajale u marinadi od maslinova ulja, svježeg češnjaka i začina + zelena salata na vrhu i malo svježeg češnjaka...
6.dio sendviča je bio zamišljen kao tipična brusketa....rajčice, tofu, svježe povrće i topljeni sir sve zapečeno i posluženo
Radila sam i zdravu tortu bez jaja, mlijeka, šećera (recepti iz knjige bake Zlate Nanić - žene koja ima eko-turističko imanje na sjeveru Hrvatske "Zrno"):
"Kolač s kremom od kokosa"
1 šalica cjelovitog brašna
1 šalica brašna tip 850
2 šalice pšeničnih klica
1 i 1/2 prašak za pecivo
1 šalica grožđica
1/2 šalice ulja
korica limuna
2 do 3 šalice jabučnog soka
malo soli
Pomiješajte posebno sve suhe sastojke posebno tekuće. pa sve zajedno pecite u nauljenom kalupu 30 do 40 minuta na 180C. Ovo je tijesto dobra podloga i za kuglof ili voćni kolač uz dodatak sjeckanog suhog voća (smokve, jabuke, šljive).
Krema:
1 šalica zobenih pahuljica
1 šalica kokosovog brašna
1/2 šalice krušnih mrvica
3/4 slada
malo stevije ili nekog drugog sladila
4 šalice vode (ja sam stavila mlijeka od soje)
2 žlice gustina
2 žlice agar-agara
Pomiješajte sve sastojke osim gustina i kada provri kuhajte na laganoj vatri 20 minuta. Razmutite gustin u malo hladne vode, dodajte smjesi i miješajući kuhajte još 1 do 2 minute. Namažite kremu na biskvit i ostavite da se ohladi i stegne. Ukrasite kuhanim marelicama ili nekim drugim voćem (ja sam ukrasila bananama)...
![]()