Citiraj cvijeta73 prvotno napisa
mim, jeste baš sigurni da se ne radi, npr. o ovome:

Citiraj Maslačkica prvotno napisa

Nažalost, moram priznati da bi sigurno i ja bila u toj skupini jer imama "ekstra" šale na tuđi račun, tako da bih i ja sigurno spomenula prošlogodišnji pršut, ali bez namjere da te uvrijedim, nego čisto kao šalu...i pogriješila bih...kao što sam dosta puta...
a s maslačkicom, bi se vrlo vjerojatno, i ti i abonjeko vrlo dobro složile. kad bi te joj pružile šansu i upoznale ju. a ne sudile po nekakvom usputnom, neuspjelom pokušaju šale.
al' to je već za onu temu o komentarima okoline :/
Nisam komentirala Maslačkicin post o šali nego ponašanje gostiju na proslavi. Jedno se šaliti, a drugo omalovažavati i vrijeđati i to raditi cijelu večer. Ako sam pozvana na neku proslavu posluženu hranu i piće ću probati ili neću-ovisi o meni. Ako probam i fino mi je jako ću pohvaliti, tražiti repete ili recept. Ako mi nije fino neću uvrijediti domaćicu nego jednostavno neću pojesti sve i pri tom ću smisliti neki izgovor.

Npr. imam velikih problema s preslatkim rođendanskim tortama i općenito s preslatkim kolačima-pogotovo ako imaju šaum. Također ne podnosim Hola i ostala "vrhnja" i kolače s tim ne jedem. Ako sam u gostima-procijenim mogu li uopće probati kolače. Ako vidim da ne mogu zbog navedenih sastojaka neću uvrijediti domaćicu s predavanjem o tome da koristim samo pravo vrhnje i da se u kolačima mora smanjiti šećer (jer meni tako odgovara) nego ću reći da sam na dijeti/upravo jela prije dolaska/što god. Zato ću prihvatiti kavu, sok, vodu, slane štapiće.... I izbjegavati neslane šale na račun domaćina. Pozvati nekog u goste znači otvoriti mu svoj dom koji je intiman prostor. Ako to netko dijeli sa mnom zaslužio je makar da ga ne vrijeđam u njemu.

I dalje mislim da su gosti koji su se ovako ponašali odavno svoje "rekli" pripremajući obroke koje Abonjeko i njena obitelj ne jedu. Ako mi dolaze vegetarijanci/makrobiotičari/alergičari/dijabetičari u goste i ja to znam onda ću se potruditi ugostiti ih tako da se osjećaju dobrodošlima, a ako makrobiotičaru poslužiš npr. pečeno prase iako znaš da to ne jede i to napraviš svaki puta.... :/