Stranica 13 od 92 PrviPrvi ... 311121314152363 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 601 do 650 od 4557

Tema: bronhiticari, astmasi, sinusasi - kako je? 3. dio

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

citam vas, ali se ne javljam.
    ova zima relativno dobro prosla, ali samo zato sto sam ga ispisala iz vrtica. u 10 i 11-om mjesecu zaglavili na srebrnjaku na injekcijama solumedrola, a poslije toga jos jedna epizoda koju smo uspjeli rijesiti ventolinom doma.

prava terapija za astmu je ona trajna; npr. flix koji dugoročno djeluje na kroničnu upalu i kojim se može postići potpuna kontrola astme, što je i konačni cilj
    ventolin je samo "zakrpa" kad zagusti i njegovo davanje je pokazatelj da astma nije pod kontrolom
    Imga, ja vise nisam pametna sto se toga tice.
    naime, nakon flixotida 50 (2x2) kao prepisane trajne terapije, prepisan mu je prosle godine i singulair mini jer sam rekla da mu ventolin zatreba 4-5 puta godisnje.
    medjutim, on i uz konstatnu terapiju (flixotidi i singulair) zaglavi na srebrnjaku na injekcijama.
    koja je svrha te trajne terapije onda? :/
    izbacila sam singulair prije 3-4 mjeseca, sad je samo na flixotidima.
    vidjet cemo...

btw, kako je Dino od Romi? javlja li se ona?

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj momze prvotno napisa
    prava terapija za astmu je ona trajna; npr. flix koji dugoročno djeluje na kroničnu upalu i kojim se može postići potpuna kontrola astme, što je i konačni cilj
    ventolin je samo "zakrpa" kad zagusti i njegovo davanje je pokazatelj da astma nije pod kontrolom
    Imga, ja vise nisam pametna sto se toga tice.
    naime, nakon flixotida 50 (2x2) kao prepisane trajne terapije, prepisan mu je prosle godine i singulair mini jer sam rekla da mu ventolin zatreba 4-5 puta godisnje.
    medjutim, on i uz konstatnu terapiju (flixotidi i singulair) zaglavi na srebrnjaku na injekcijama.
    koja je svrha te trajne terapije onda? :/
    izbacila sam singulair prije 3-4 mjeseca, sad je samo na flixotidima.
    vidjet cemo...
    a slušaj, nema svrhe, ako zaglavi na solumedrolu
    ili ima, tko zna što bi bilo da niste ništa uzimali :/

svaki pulmolog s kojim sam pričala (i pedijatrijski i obični) tvrdi da bi se nakon epizode bronhodilatatora moralo javiti svojem specijalisti da se trajna terapija podeblja

kad sam ja pitala da nam smanje trajnu, dok. mi je rekla da od toga neće biti ništa sve dok ima potrebe za ventolinom
    potrebni period bez ikakvih intervencija bi trebao biti 6 ili 12 mjeseci (ne sjećam se više, znam samo da je meni bilo nezamislivo dugo da izdržimo bez v.)

dalm@ je dobro rekla, ide se na najmanju učinkovitu djelatnu dozu/terapiju,
    terapija se pojačava dok se ne postigne potpuna kontrola simptoma (znači 0), a onda se postepeno smanjuje sve dok se ne pojave ponovno
    trošenje ventolina i solumedrola pokazuje da trenutno propisana trajna terapija nije dovoljna da bi se ta kronična upala držala pod kontrolom, smanjila sluz, povećala ventilacija itd...
    zato i ne preporučaju smanjivati/ukidati tt na svoju ruku jer može doći do pogoršanja iz kojih se onda opet teško izvlači.
    nakupi se te @#$ sluzi koju ne mogu izbaciti i koja samo još jače sužava dišne puteve i smanjuje kapacitet pluća

vama bi, mislim, naša stara pulmo pojačala na singulair + f125 2x1 i to odmah nakon prvog solumedrola

ali razumijem sve koji idu smanjivati na svoju odgovornost
    i ja smanjujem, pojačavam, dodajem, oduzimam, kemijam, udaram glavom u zid zašto sam/nisam smanjila kad sam trebala, jesmo li nekako mogli izbjeći toliko lijekova (ako mu je dobro) ili spriječiti napad (ako mu je loše)
    ma, kako god okreneš, uvijek mislim da sam trebala drugačije i da sam to mogla nekako preduhitriti
    uf

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

imga, ti točno pišeš kako doktori misle. Ja nisam toliko upućena i sve mi je vrlo friško, ali imam doma MM (sa 50 godina staža astme) i on se ne slaže s tom teorijom. da ne velim da se pola lijekova koje je on koristio više niti ne upotrebljava. A da ne velim čega se sve naslušao i naisprobavao kroz taj staž.

Ove godine smo izbjegli Srebrnja, nadam se i kucam u drvo, jer bi sezona trebala biti iza nas. Još je na Singulairu - ali ga mislim ukinuti. Maximalna dnevna doza Ventolina nam je bila 3x1 potisak, s time da ona imam maximalnu moguću alergiju na brezu.

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

nama ped. odavno govori da bi trebala nekakva trajna terapija, ali smo se mi nadali takvo nesto izbjeci

evo, sad MM javlja da je salje na alergo-testove za hranu i spirometriju

otici cemo, ali se jos mislimo sto tocno napraviti, jer i podebljavanje imuniteta podrazumijeva dugotrajno uzimanje necega (makar i samo vitamina ili homeopatskih kuglica ili meda ili ...)

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj NanoiBeba prvotno napisa
    imga, ti točno pišeš kako doktori misle.
    pa je, to sam i rekla
    da su mi svi pulmolozi tako objasnili teoriju medikamentoznog liječenja astme

ali sam isto i rekla da ja osobno kemijem, ukidam, smanjujem,
    prestajem davati puno toga tokom godine na svoju ruku
    ili uključim pa gledam kako ide, onda izbacim ili podebljam
    samo se ne usuđujem to nekome preporučiti
    ne bi mogla živjeti s tom odgovornošću :/

tajchi73 avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Imga
    kad sam ja pitala da nam smanje trajnu, dok. mi je rekla da od toga neće biti ništa sve dok ima potrebe za ventolinom
    potrebni period bez ikakvih intervencija bi trebao biti 6 ili 12 mjeseci (ne sjećam se više, znam samo da je meni bilo nezamislivo dugo da izdržimo bez v.)
    mislim da je riječ o 12 mj. Mi smo preko 2 godine bili na flixotidu i to prvo godinu dana na 2 potiska dnevno a onda još godinu i kusur na 1 potisku dnevno....u te 2 godine nismo koristili ventolin ( tj. koristili smo na samom početku terapije dok flixotide nije počeo djelovati ).

Inače, negdje gore sam pročitala da je topola alergena pa samo da kažem da je mene specijalistica uvjeravala kako ona skoro pa nikom ne izazove alergiju :/ ...mene je dugo držalo ( ma drži me još i danas ) da mi je mali prvi puta završio u bolnici baš zbog topole :/ .

lunahor avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

u pravu ste glede trajne terapije, no kod mene je problem sto nikako ne prihvacam tu dg astme jer kod l. nema dokazane alergije i onda ni i doktori ju vode ko suspektnu astmu a onda ja vise pocnem sumnjat kako mi dijete dobiva nepotrebne lijekove. ona je bez terapije cijelu zimu od 1.10. do 15.4. bila i sve 5, imala je prehlada i viroza al nisu isle u opstrukcije i nije kasljala. s dolaskom 3 mjeseca lagano opet krecu problemi, kasalj sa svakim curenjem nosa koje je cesce nego ikad u godini, 2 tj zdrava i opet nos curi, i uzasan kasalj, opstrukcije... i tako svako proljece. sve ukazuje na alergiju ali je ipak nema. i to me izludjuje vise.
    metakolin je pozitivan sto govori da su bronhi prenadrazeni i hiperreaktivni sto ima samo kod astme.

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

sve ukazuje na alergiju ali je ipak nema. i to me izludjuje vise.
    X

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mi nismo niti dobili trajnu terapiju. Na kontroli na Srebrnjaku ja sam rekla da sam ukinula Singulair i na tome je ostalo. Više gore nismo išli.

Ja isto nisam pametna, jer je nama sezona alergena 4 mjeseca i to ne u kontinuitetu, pa mi nje glupo davati djetetu lijek cijele godine. Ne znam, morati ću sljedeće godine otići nekom pulmologu po preporuci i vidjeti što će mi reći.

Ovu sezonu sam sebi i djetetu uzela kao "eksperimentalnu"

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Imga, hvala na odgovoru.
    a slušaj, nema svrhe, ako zaglavi na solumedrolu
    ili ima, tko zna što bi bilo da niste ništa uzimali
    da, to mi je tako i sestra rekla (lijecnica je)
    ne znam, mi smo jednom uspjeli prekinuti spazam tako da sam mu 4 puta uspricala flixotide u babyhaler i neprekidni suhi kasalj se smanjio.
    jedna forumasica mi je rekla da im je richter rekao da kod spazma moze se dati jednokratno flixotide i do 8 potisaka. ako to ne rijesi spazam, onda u bolnicu/hitnu.
    naravno, prije toga ide jedan ili dva potiska ventolina.

tajchi73 avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

momze
    ne znam, mi smo jednom uspjeli prekinuti spazam tako da sam mu 4 puta uspricala flixotide u babyhaler i neprekidni suhi kasalj se smanjio.
    jedna forumasica mi je rekla da im je richter rekao da kod spazma moze se dati jednokratno flixotide i do 8 potisaka. ako to ne rijesi spazam, onda u bolnicu/hitnu.
    naravno, prije toga ide jedan ili dva potiska ventolina.

moram priznati da za ovo prvi put čujem :? , moji su u bolnici dobivali češće ventolin ( baš onak kak je opisala Imga- kuži se da idemo u istu bolnicu ) ali ovo za flixotide prvi put čujem :/

lunahor- kažeš da I. nema dokazanu alergiju. Ne kužim kakvi su testovi rađeni, neki ciljani tipa breza, ambrozija itd. ili je to zaključeno po npr. Ige-u ? Sorry ak sam to već pitala ili ak si to već objasnila ....rijeđe sam sad tu tak da sam pol tog pogubila .

Inače, trajna terapija se uvodi da se spriječi baš ta stalna iziritiranost/upala bronha. Ja bih svakom preporučila da izdrži s tom trajnom terapijom i nikako ju ne ukida dok to sam specijalist ne odluči, bilo jer se postiglo zadovoljavajuće stanje, bilo jer od nje nema koristi ( bitno je da to napravi spec. ). Čula sam od starijih asmatičara ( pod starije mislim da nisu djeca ) kako bi im nakon samoinicijativnog ukidanja trajne terapije nakon nekog vremena uvijek bilo gore nego prije + duže je trebalo da pri ponovnom uvođenju terapije lijek ponovo počne djelovati....nisam sigurna ali mislim da mi je i naša spec. rekla nešto slično.

Znam da je gore napisano lako reći i priznajem da sam se i ja bezbroj puta lomila, uostalom dok mali ne naraste na barem 1,80 m brinut će me da li je lijek utjecao na rast ili na bilo što drugo, eto za sad mi smo terapiju izdržali ( uskoro idemo na pregled pa ću znati i kak sada stojimo s alergijama ).

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

tajchi, i ja sam to prvi puta cula prije neka 2 mjeseca. na slijedecoj kontroli cu bas pitati (kontroliramo se kod prim. richtera).
    navodno je rekao da je uvijek bolje dati vecu dozu flixotide-a negoli zavrsiti na solu-medrolu.
    no, ovo je informacija iz druge ruke.

i ja stalno usporedjujem svoje dijete u odnosu na druge - da li je nize, jel zaostaje u rastu... ma, koma. :/

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Moj je gorostasan, tak da sam se prestala oko toga toliko opterećivati.
    A čak mislim da sam i negdje pročitala da se te nuspojave s rastom i kostima pojavljuju kod sistemskog unošenja (probavnim traktom ili intravenozno) kortića i da se udisanjem najmanje toga resorbira u organizam.
    Budem se baš raspitala pa javim.

Mene najviše brine što sam isto negdje čitala da se aerosolom smanjuje lokalni imunitet sluznice i da se lakše lijepe virusi u nos i grlo. A to bi mi itekako rasvjetlilo misteriju "svaka viroza je naša".
    I čini mi se da mu se zubi puno lakše kvare od spreja. :/
    Meni su za symbicort izričito naglasili da odmah temeljito isprem usta nakon udisanja, a za njega i flix mi ništa nitko nje rekao. Mislim da čak ništa niti ne piše u uputi o lijeku, dajte provjerite tko ima, ja sam svoj bacila (pametno).

Dalm@ avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2006

Početno

Treba ispirati i nakon Flixotide-a, zbog opasnosti od kandide.
    Rekli su u astma školi, a evo piše i u uputi:
    http://www.gsk.com.au/resources.ashx...iorInhaler.pdf

Nemam hrvatsku verziju, i ja ih bacam čim otpakiram.
    (Sjećate se Dobro jutro čitanke; "Ah, šta će mi taj papirić, već sam sve pročitala i zapamtila." )

Eci avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Samo da vam se javim (ako me se tko još sječa, nije me bilo tu već preko godinu dana). Dakle nakon što smo svake godine 3-4 puta završili na hitnoj na Srebrnjaku, već preko god. dana ništa. Niti jednog kašljića, samo 2 viroze od kojih jedna želučana. Ne znam jel to zbog toga što ima već 6 godina (rekli su nam što je starija imunitet će biti jači) ili zbog toga što smo odselili iz centra u zelene Gajnice, ali nadam se da nam se bronhitisi neće ponavljati (kuc, kuc u drvo).
    Pozdrav svima, ~~~~~~~~~~~~~~~~ klincima i - držite se!

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Thanks, Dalm@!

Ma ja sam mislila da je dovoljno što redovito ujutro i navečer peremo zube. To se uvijek nekako poklopi s udisanjem flixa.
    I nije još do sada imao gljivice.

Ali budemo i ispirali. Od viška glava ne boli.

Eci, super, super za vas. :D

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Imam ja jedno pitanje - citam od samoga pocetka ovaj topic, ali nikako da se odlučim na pisanje. Mi smo upravo odradili dnevnu bolnicu /tjedan dana/ nakon sto smo 2 puta zaredom zavrsavali radi kaslja na hitnoj gore.

Malac nema dijagnozu astme, s tri godine je testiran, sve negativno, ali ima ponavljajuce ucestale laringotraheitise. Bili kod otorinca, on kaze sve u redu. Upalu uha u 6.5 godina, jednom. Jednom streptokok u grlu (kad je krenuo u vrtic, s tri godine), poslije toga jednom pneumokok i hemofilus u nosu. U prosincu lani, opet zavrsili na Srebrnjaku - upala gornjih disnih puteva, tj. sinusitis.
    Povremeno je dobivao flixotide ( u dogovoru s doktoricom), zadnje dvije godine, nije koristio nista. Ige nizak. Spirometrija dobra. Upravo gledam danasnje otpusno pismo, u devetom mjesecu ceka me alergoloska obrada (opet), impulsna oscilometrija, FENO, moguca ph-metrija jednjaka (sa upitnikom). Malo sam guglala jer na tim pretragama zasad nismo bili - mozete li mi nesto reci o njima?

Svima bubanima saljem vibre za ozdravljenje, Luna tvojim curkama

lunahor avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

sve smo obavili, tj obavljamo 1 x godisnje, dermatolosko testiranje , ige, igei iz krvi, sve mirno. jedino nismo eozinofile iz nosa nikad.
    kaslje istim intenzitetom i dalje a uz sve negdje od utorka krenuo i nos.

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i nama nije bolje. U stvari - mislim da je prehlada ali se bojim da će se zakomplicirati. A ja sam se ponadala da nam je sezona završila

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

mi smo u četvrtak završili s terapijama, a od petka je opet promukao. baš me zanima od čega sad, laringitis ili alergija ili možda nešto treće :/

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Spominjete prekid terapije , a ja se dvoumim oko sljedećeg. Pulmologica na Srebrnjaku nam ukinula flixotide 50 prije mjesec dana i koristili smo samo singulair za koji nam je rekla prekinuti krajem travnja( što nismo uspjeli jer je D. baš tada opet imao opstrukcije ). Već nekoliko mjeseci nije bilo tako gadno i nekako se bojim da mu možda baš taj Flixotide fali i da nije dobro što smo ga prekinuli. Ja si mislim da mu ovaj ventolin koji je uzimao tih par dana više škodi od 1 ili 2 potiska flixotida dnevno, ili vi mislite da nije tako. Iskusnije cure , recite svoje mišljenje , jer nisam pametna da li da prekidam terapiju ili ne.Ovaj vikend je bilo tako gadno da se strašno bojim sve maknuti.

llella avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Postavit ću pitanje tu, jel vidim da nažalost dosta znate o bronhitisu...
    L. je prošli tjedan imala temperaturu i curio joj nos, pa je temperatura prestala, ali je tada počela malo kašljati i dok je disala, čuo se onako škripavi zvuk pa smo otišli u četvrtak kod pedice koja joj je poslušala pluča i rekla da ima početak bronhitisa, posebno da ima puno sluzi u plučima lijevo ispod ruke i dala nam antibiotik i rekla da špricamo sterimarom.
    Da li se za bronhitis daje antibiotike bez vađenja krvi?
    i da li možemo još nešto raditi da prije prođe?
    Ja ju znam ponekad malo lupkati po leđima, a sad sam nabavila inhalator, pa sam mislila u vodu staviti onu dr. Teiss mast i inhalirati.

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

mi nismo ni jednom dobili atb za bronhitis, jer je svaki do sada bio posljedica viroze.
    inhaliramo se običnom fiziološkom.
    jeste dobili ventolin?

tajchi73 avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Imga
    Ma ja sam mislila da je dovoljno što redovito ujutro i navečer peremo zube. To se uvijek nekako poklopi s udisanjem flixa.
    I nije još do sada imao gljivice.

Ali budemo i ispirali. Od viška glava ne boli.

pa kaj tvoj ne korisit babyhaler :? ( znam da ne koristi onaj najmanji ali isto uzima preko maskice kaj ne? ). Meni su rekli da se zubi obavezno peru ako se uzima direkt iz pumpice, a umiva ako se koristi maskica ( mom se ponekad znao napraviti ekcem ali nikad nismo uspjeli otkrit da li je od gume na maskici ili od flixotide-a).

CAPPY

Spominjete prekid terapije , a ja se dvoumim oko sljedećeg. Pulmologica na Srebrnjaku nam ukinula flixotide 50 prije mjesec dana i koristili smo samo singulair za koji nam je rekla prekinuti krajem travnja( što nismo uspjeli jer je D. baš tada opet imao opstrukcije ). Već nekoliko mjeseci nije bilo tako gadno i nekako se bojim da mu možda baš taj Flixotide fali i da nije dobro što smo ga prekinuli. Ja si mislim da mu ovaj ventolin koji je uzimao tih par dana više škodi od 1 ili 2 potiska flixotida dnevno, ili vi mislite da nije tako. Iskusnije cure , recite svoje mišljenje , jer nisam pametna da li da prekidam terapiju ili ne.Ovaj vikend je bilo tako gadno da se strašno bojim sve maknuti.

ja bih savjetovala promjenu bolnice svima koji se ne slažu sa stalnim ukidanjem pa vraćanjem na trajnu terapiju ( Srebrnjak i Vinogradska se tu jako razilaze ).

llella avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj Tashunica prvotno napisa
    mi nismo ni jednom dobili atb za bronhitis, jer je svaki do sada bio posljedica viroze.
    inhaliramo se običnom fiziološkom.
    jeste dobili ventolin?
    nismo dobili ventolin, samo antibiotik, i rekla je da joj dajem sirup za iskašljavanje.
    Ne znam, malo mi je čudno da smo dobili antibiotik, ali pedica je rekla da je na lijevoj strani baš jako škripanje pa da treba antibiotik.
    malo sam guglala i vidim da se antibiotik baš ne daje svaki puta jel kao postoje bakretijski i virusni bronhitis.
    strah me ne davati antibiotik da još ne dobije infekciju neku, a opet bezveze mi je filati ju s tim ako nije potrebno.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj tajchi73 prvotno napisa
    pa kaj tvoj ne korisit babyhaler :? ( znam da ne koristi onaj najmanji ali isto uzima preko maskice kaj ne? ). Meni su rekli da se zubi obavezno peru ako se uzima direkt iz pumpice, a umiva ako se koristi maskica ( mom se ponekad znao napraviti ekcem ali nikad nismo uspjeli otkrit da li je od gume na maskici ili od flixotide-a).
    e pa da! :D
    zato se ja toga s ispiranjem usta i ne sjećam
    U pravu si, zbog ventilića-leptirića ne treba ispirati usta nego masku i lice!

i mi smo ispočetka imali tu i tamo kakavo crvenilo dok nismo ušli u kolotečinu s tim umivanjem i ispiranjem.

CAPPY, i ja se mislim da je bolje biti na trajnoj nego gasiti požar ventolinom, ali to je zbog toga što su nas tako i educirali u bolnici. I mi, kao i Tash, smo u Vin.
    Osim toga, kad se zbilja držimo reda i ne kemijamo, dobro nam je. Onda se ja sva ohrabrim i pametno smanjujem i "zaboravljam" dati pa nas zadesi neki spazam. :tupa, glupa:

llella, atb znaju dati za "ne daj bože" da se ne bi neka bakterija nakotila na tome šlajmu u plućima. Koliko je to opravdano, ne znam ni sama.
    Nisam sretna ako dajem, a (trenutno) nema bakterije, a ne usudim se ne dati da iz zla ne napravim gore. Zaebana situacija, kako god okreneš. :/
    I nemoj stavljati mast u vodu. Nije za to namjenjena. Možeš joj mazati prsa i leđa i na to stavljati krpu da bolje grije, kako je i napisano u uputi. I inhalirati čistom fiziološkom.

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Sada ste mene totalno ukomirale s trajnom terapijom. Mi ju nikada nismo niti dobili, ali zato što više nismo išli pulmologu. MM smatra da K. nije potrebna trajna terapija u stilu da kaj ćemo trovati dijete cijele godine kada je njen alergen u trajanju od cca 2 mjeseca godišnje.

Mislim da ću se probati naručiti kod dr R. E sada, nije mi jasno treba li ići pulmologu kad je frka ili u mirnom stanju (ja se nadam da će se kod nas konačno stanje normalizirati) i odnjeti nalaze koje imamo. fakat nisam pametna - tu čitam vaša iskustva, doma MM prenosi svoja dugogodišnja, a meni ništa više nije jasno

lunahor avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ako nemas dokazane alergije mislim dA TI je bolje da ne ides k r. vec na sreb. ili klaicevu jer ti je r. stava da ako on ne cuje opstrukcije onda ih ni nema i trazi da se dodje samo kad su opstrukcije. to vrijedi za one koji nemaju dokazane alergije.
    ajme pa moja se zna osipavat oko usta , mozda je to od maske ? ja ju ne ispirem , nikada mi nije to niko spomenuo.
    atb smo dobili jednom za bronhitis jer kao nije bio opstruktivni bronhitis vec kao neki obicni. isto i z. tako, zadnji put je imala bronhitis al bez potrebe za ventolinom ili icim, samo atb,. bez vADJENJa krvi.

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ima dokazanu alergiju na lijesku i brezu. Fakat ne znam kaj da napravim

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Nano, ako ste 100% sigurni kad vam počinje i završava sezona, onda bi od slijedeće godine možda mogla uvesti trajnu terapiju mjesec dana prije početka sezone (lijeska, jel' da?) i davati dok ne ocvate breza.
    Između toga ne bi davala ništa, ako fakat ima samo to dvoje.

Ali, nije nemoguće da se razvije u još neke alergene. Neću mazati vraga na zid, ali tako je meni počelo s onom travom poa pratensis (nemam pojma na hrv.) i to samo rinitis i oči, a sad sam na astmi, prašini i svemu što cvate od trava. Još mi samo ambrozija fali.

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Citiraj lunahor prvotno napisa
    ajme pa moja se zna osipavat oko usta , mozda je to od maske ? ja ju ne ispirem , nikada mi nije to niko spomenuo.
    ajme, pa i nama je tako!! :shock:
    svako malo se ospe oko usta i ja stalno mislim da je to od nekih konzervansa koje je unio preko hrane.

cure, ja ne bih smanjivala ili ukidala trajnu terapiju da ona funkcionira. svakako je bolje dobivati dva-tri potiska flixotida dnevno, nego dobiliti cijeli koktel na srebrnjaku kada zapadnu u spazam.
    ali nama terapija ne sprjecava spazam i to me brine. :/

vec sam si umislila da nam ne valja babyhaler... ima li on rok trajanja?
    vidim da spominjete leptiric? da li se on mora mijenjati i zasto? kada mu stavim maskicu, leptiric se mice, to bi trebalo znaciti da dobro prima, zar ne?

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

osip oko usta vam je definitivno od maskice,
    izgleda li kao umanjena verzija gljiva na guzi; baš kao minijaturne rupice malo odignute od kože?
    propere se navečer u toploj vodi sa zericom deterdženta i gotovo

a u uputama za babyhaler (kojih se nekim čudom sjećam, a za flix nemam pojma) kažu da kad se počne magliti onaj unutarnji dio bh kod izdaha. to znači da leptirići više ne dihtaju dobro. Dovoljno je malo oštećenje na rubu da zrak prolazi tamo gdje ne treba.

Jesi probala promijeniti leptiriće, momze? Mi smo dobili duple s našim bh.
    I protresate dobro dozu prije potiska?
    Fakat ne znam što bi još moglo biti. :/

Koliko je sad Z. star? 4?
    L. je s 4 godine bio na 125 2x1, singulair i Nasonex.
    Sad je samo na flix 50 2x2.
    Možda da ipak probaš kontaktirati dr. R?

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Imga, tako nekako si i ja mislim. I naravno da me frka da ne dodju i druge alergije.

Zato si nekako mislim da bi bilo dobro otići npr dr R. - treba mi netko kao on za drugo mišljenje. Nekako si mislim da je najbolje možda poslati tatu k njemu- on je več bio sa starijim djetetom i baš su se nekako našli.

Nama doma je problem kaj ja puno ne znam, a MM vozi po svom kolosjeku i iskustvu. On ne drami, ja se pak svako malo komiram.

mi do flixsotidea nismo niti došli

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Imga, nisam nikada mijenjala leptirice u ove dvije godine. Zachu ce biti 4 godine u rujnu i dr. R. nam je odredio terapiju Flixotide 50 2X2 i singulair mini (ovo je dodao na zadnjoj kontroli prije 8 mjeseci).

mislim da cemo uskoro kod njega na kontrolu, pa cemo vidjeti sto ce reci...

tajchi73 avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

uz pravilo održavanje navodno babyhaler može imati rok do 5 g., inače ako se ne varam u uputstvima je neki puuuuuuno kraći rok.

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Pozdrav svima.
    Ni ja se nisam javljala dugo, pa evo izvješća o protekloj zimsko/proljetnoj sezoni. M je od studenog na terapiji 2x2 fliksotide. Kroz zimu je imala 4 viroze koje nisu završavale ventolinom kao do sad, već su prolazile mirno. Ja sam iznenađena ugodno i nadam se da tako ostaje i dalje. Inače odlazimo kod dr Radonić u Dubrovniku i za sad sam zadovoljna kako se odvija lječenje.
    M ima 6,6 godina i upravo je u jeku priprema za dječje olimpijske igre koje se odvijaju na travnatom igralištu. Prvog dana priprema usljedila je jaka reakcija na nosu i očima, tako da uz Claritin uvodimo uz dogovor sa lječnicom Maxidex kapi, da ne završi na solumedrolu kao prošlog proljeća.
    M raspoloženje je ; umorna je od nespavanja po noći, žarko želi sudjelovati na pripremama sa djecom,(dobra je u skoku u dalj i bacanju loptice), češe je nos i tjeme i na žalost pojavio se i produktivni kašalj
    Sreća je da je vikend pred nama, pa se nadam da će uspjet barem malo odspavat da se odmori.
    I naša lječnica kaže "minimalna doza uz maksimalan učinak" i ja vjerujem da će nam smanjiti trajnu th na jedan potisak.
    I još jedna sličica o sezoni proljetnoj koja je ovdje započela: kada se naručujem za kontrolni pregled termmin do sad sam dobijala otprilike za 6 tjedana, a sada za 12 tjedana :shock: .
    No, što je tu je, kada treba komuniciramo mailom i telefonski pa je to OK.

Eto toliko od nas s juga, svima

lunahor avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

cini se da nam je svima zajednicko da su djeca preko zime bez spazama

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

bokić evo i nas nakon dužeg vremena.mi smo bili na flexotidu iventolinu konstantno .sada smo samo na ventolinu do 10 mj a onda imamo testiranje. sada moramo pazit na cvijetanje jer su mu počele suzit oči ima dosta česte upale

lunahor avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kako mislis da ste na ventolinu do 10 mj ? ne koristite ga valjda svakodnevno ??

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

više manje .kad ima napadaje

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Dinotinleon, ja sam ti već prije rekla koliko mi je to neshvatljivo.
    Stvarno mislim da si se zeznula i da je u stvari obratno: flixotide stalno, a ventolin po potrebi.
    A ako vam je pulmolog propisao terapiju stalno ventolinom, a flixotide tu i tamo... :shock: ... to se stvarno kosi sa svim načelima farmakoterapije u astmi.

lunahor avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

vrati ga sama na flixotide i singulair . ili zovi doktora telefonom i reci da ste cesto pod spazmom pa cete vratiti on. ako ti treba vise od 2-3 ventolina godisnje onda ti treba i trajna terapija , to sam negdje citala.

lunahor avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

l. je trenutno ok, smirio se kasalj i nos, kuc kuc. uvela sam joj bronchomunal iducih 30 dana pa cemo vidit. 16. smo na kontroli a onda idemo i na more poslije , pa idemo 24 u thalasoterapiju .

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

jucer 2x ventolin, 1 put ono s... nesto (injekcija, zaboravila sam)
    danas dise cca 3x brze od normale, ali dok. kaze da ne treba nista
    sutra idemo do nase dok. pitati sto dalje

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Ajme Natasa, koma.

Nema mi osobno gore stvari od tih injekcija solumedrola. Nakon toga nema više opcija, kao da sam pred zid došla i očekujem streljački vod.

Uvodite trajnu, mislim da je to stvarno manje štetno od ovakvih hitnih intervencija.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

da tako je cijelu zimu smo bili na fliksotidu a sad pa do 10 mj na ventolinu p.p dosta sam zadovoljna izato sto ima manje napadaja nego u zimi.

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

dobila je ventolin jutros

a dala joj je i flixotide da uzima barem mjesec dana (dok ne obavimo jos alergo testova i spirometriju), ali u ljekarni nemaju nekakav inhalator za to, MM ih bas i nije shvatio, pa sam isla pitati u ovu ljekarnu blizu mojeg posla i nude mi baby inhaler

je li to to? ne da mi se bacati 225 kn

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

MM se na putu do posla vratio u onu ljekarnu i objasnjeno mu je da to nije isto
    narucio je, stici ce oko 3 sata

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

imge, zasto se tako osjecas zbog solumedrola?
    meni se to ne cini tako nesto strasno - ako i sve to ne pomogne, organizam sam to rijesi, sluz se razvodni i ode prije ili kasnije
    jedino sto se jadno dijete uzasno namuci

gledam jucer, hrpa djece, Ledica se pokusava s njima igrati, a sva savijena kao upitnik oko tih svojih pluca, na ledjima joj se grba stvorila, jedva dise
    bas mi je bilo milo
    ona se sa svim nekako OK nosi, bolje od nas, borac je
    valjda nam zato do sada sve skupa nije padalo toliko tesko

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

u nastavcima sam

imge, sorry, ono zasto zvuci napadacki, a nisam tako mislila
    mislila sam ovo: je li moguce da se dijete stvarno ugusi? jer sam mislila da organizam ipak sam to rijesi

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •