Page 18 of 92 FirstFirst ... 816171819202868 ... LastLast
Results 851 to 900 of 4557

Thread: bronhiticari, astmasi, sinusasi - kako je? 3. dio

Mia3's Avatar

Poklanjam 4 pakiranja po 5 ampulica pulmicorta(0.5mg/2ml),rok je novembar 2009.Ako netko misli da ce mu trebati do isteka roka bice mi drago da posaljem
    Pozdrav Ana

Na pregledu kod dr jučer nam je ukinuta Flixotida :D . Ostale su singular granule i aerius po potrebi.

Naime pefovi su već više od godinu dana uredni (stalno u zelenom), kada se dogode viroze prolaze puno lakše bez nekadašjih ventolinskih epizoda i sve skupa nekako je narasla.
    Ostaju nam problemi sa kožom, nosem i očima al ja se jako veselim ovoj novosti.
    Dr nas je upozorila da budemo na oprezu i marljivo mjerimo pefove tako da možemo pravodobno reagirati.

Ja sam nekako odahnula nikako drugačije ne mogu opisati moje misli sada.
    Na pregledu je sva ponosna odmah ispričala da ide u školu, da roni do dna al baš duboko i nekako je bila tako sigurna u sebe
    Svima želim što mirniju južinu koja kod nas dere ko luda

tajchi73's Avatar

Quote Originally Posted by lunahor
    curke moje pitanje je pravo, nije bezvezno . zanima me, pa pliz recite, a zanima me zato jer ja uvijek sumnjam u tu dg astme kod nas, jer imamo fazu da je zdrava super, ne kaslje, nos procuri al ne i kasalj uvijek. analizirajuci lanjsku godinu , cijela je godina bila odlicna, bez terapije i ikakvih naznaka iceg sve do 1.3. otprilike i trajalo do 1.7 negdje, i stalno je u tom periodu kasljala, a do tada sve 5. zanima me dakle imate li i vi takvih perioda ili je astma na ovaj ili onaj nacin uvijek prisutna.
    sve ovisi što je pokretač. Nekom je astma prisutna kroz cijelu godinu drugom jednom u dvije godine.
    Bolje da ima dijagnozu a nema astmu nego obrnuto.

inače, što se tiče kašlja ovako nekako je ove godine krenulo i mojoj maloj, smirilo se na moru ali čim smo se vratili ponovo je krenulo. Nekad je riječ o kašljucanju nekad o pravom kašlju, kad krene traje u prosjeku 2 do 3 tjedna,eto jučer je toliko kašljala da se jadna na kraju ispovračala. Nema nikakvu dijagnozu ali se svaka 3-4 mj. kontrolira kod pulmologa i lagano me počinje plašiti.

M. pak ima astmu ali iskreno se nadam zalječenu jer već duže nije imao nikakvih problema vezanih uz nju.

NanoiBeba's Avatar

Bili smo kod dr R. - jako ugodan čovjek. (očito sam bila jako isprepadana).

Na žalost, pojavile su se nove alergije (ambrozija, trave, kikiriki)- napravili su nam novi prick, jer je onaj sa Srebrnjaka star 2 godine. Sada bi trebalo napraviti IgE iz krvi na njih. Nisam pitala gdje se to radi, moram nazvati našu doktoricu.
    Nismo dobili trajnu terapiju nego samo za period cvatnje lijeske i breze (siječanj do lipanj).

Od svega, kaže, najveća je frka kikiriki. Em je skriven u mnogim proizvodima, em reakcija nije odmah vidljiva, odnosno dugo može biti skrivena, ali onda ako izbije, bude jako gadno, da ne napišem nešto gore.

tajchi73's Avatar

a joj
    jel se zna već koji je razred alergija na kikiriki?

od moje frendice mali je alergičan na kikiriki ( zaboravila sam koji razred ali znam da je jako visok ), čak ga se ne smije poljubiti ili dirati ak se netom jeo i dirao kikiriki ( odmah dobije kožnu reakciju ). Baš gadna stvar, posebno što ga se danas stvarno može naći u svemu makar u tragovima.

NanoiBeba's Avatar

ne, nismo niti primjetili. Samo je prick pokazao. Moramo na daljnja testiranja

lunahor's Avatar

dingac super
    :D
    nanoibeba drago mi je da ste zadovoljni
    ja sam odlucila odgoditi pregled 25. jer je u potpuno zdravoj fazi , i uzet novi termin za zimu koliko ocekujem da se ceka, a doktora cu nazvat u vrijeme kad smo n aruceni jer pretpostavljam da ce imat papire ispred sebe. ak bu kaj hitno ici cu u alergovitu privatno.

jelena.O's Avatar

Quote Originally Posted by tajchi73
    a joj
    jel se zna već koji je razred alergija na kikiriki?

od moje frendice mali je alergičan na kikiriki ( zaboravila sam koji razred ali znam da je jako visok ), čak ga se ne smije poljubiti ili dirati ak se netom jeo i dirao kikiriki ( odmah dobije kožnu reakciju ). Baš gadna stvar, posebno što ga se danas stvarno može naći u svemu makar u tragovima.
    Mi smo ovo ljeto imali na testiranju orašasto voće, nikad nije vidjela ni K od kikirikija , a razred joj je 5 ( 70), lješnjak neki lagani 2, orah 3

jkitanov's Avatar

Evo i nas ovdje.
    Nisam znala da djetetu od šmrckavog nosića do gušenja treba milisekunda. Prije tj dana stavim miška spavati, a u jedan iza ponoći mi se guši i jedva diše na škrge. Primljen je u bolnicu i odmah je dobio Solu medrol, adrenalin, flixotide, kisik, monitor,.... Ostala sam s njim u bolnici dva dan jer samo sisa. Flixotide nastavljamo dva puta dnevno uz ventolin pp. To je bilo strašno za gledati. Jučer smo bili na kontroli i nalazi pokazuju da je riječ osjetljivom mišeku. Tako je mali da mi nije ni palo napamet da se radi o alergijskom napadu.

Nakon "čak " 10 dana od zadnje viroze i laringitisa, D.je opet grlo upaljeno i kašlje tako suuuho, bez prestanka ....Dajem mu ventolin od jučer popodne ali ništa nije bolje .Ne znam šta da mislim i radim...

momze's Avatar

cure, svima kojima klinci kaslju suho, preporucila bih pulmicort.

ja sam na ovom topiku 'otkrila' pulmicort (tash i romi, hvala! ) i evo prosli tjedan smo prvi puta prosli bez ventolina u ove dvije godine! :D
    cim je poceo suho kasljati, inhalirala sam ga pulmicortom i vec sutradan je kasljao zrelo.

Nanoibeba, i meni je dr. R. ugodan i uvijek se lijepo ispricam sa njime.
    mi smo bili prije dva dana na kontroli i rekla sam mu kako sam ukinula svu terapiju (flixotide i singulair jer jednostavno nisu funkcionirali tj. i pored te terapije on godisnje mora primiti 2 injekcije solumedrola).

i sada nam je preporucio da predjemo na flixotide 125 ali samo na tri mjeseca obzirom da su nama okidac spazma iskljucivo prehlade.
    kada krene kasalj, inhalacija pulmicortom od 1 do 3 dana i tjedan dana singulair.

mislim da ce nam ovo biti puno bolje, nego prethodna terapija.

momze's Avatar

Quote Originally Posted by jkitanov
    Evo i nas ovdje.
    Nisam znala da djetetu od šmrckavog nosića do gušenja treba milisekunda.
    nije to samo smrkav nosic, problem je u tome sto vjerojatno ima hiperosjetljive bronhije (a jos je i mali, tako da se bronhiji vrlo brzo zakrze)i kako mu curi nosic, tako mu vjerojatno i ta sluz unutra 'sjeda' i zacepljuje disne puteve.

ako je jos na nesto alergican, sluz ce se jos vise nakupiti i zgusnuti i otezati disanje (proguglaj malo o leukotrijenima).

najvaznije je da skuzite koja mu je dijagnoza, ima li astmu, da li je alergican i ako da, na sto i onda ce vam vec slijedeci put biti lakse.
    najgore je prvi puta.

Tashunica's Avatar

momze super :D

ja sam malo zbunjena.
    znam da kod nas dolazi do problema kad pokupi virozu i odmah na prvo curkanje nosa kreće laringitis.
    sada ima gadnu virozu (i ja skupa s njim), a ništa se nije dogodilo :/
    mislim drago mi je da nije, ali sam ipak začuđena.
    postoji li mogućnost da reagira samo na neke vrste virusa, a na neke ne?

cappy nama je uvijek tako viroza, laringitis pa nakon par dana kreće taj kašalj i bronhitis.

Ma cure ja sam totalno zbunjena.Čitam vaše pohvale za pulmicort i inhalatore i to mi super zvuči.Mi doma imamo novi ultrazvučni inhalator kupljen baš za D.bronhitis , ali bojim se da nije slučajnost što se tri puta nakon inhlacija fiziloškom bronhitis tako brzo pogoršao da smo završili na hitnoj po inekciju solumedrola. Tada sam ga prestala koristiti , a da li mu je to doista škodilo ili ne ne znam, ali tako se bojim ponovno probati.

Tashunica's Avatar

koliko ja znam za laringitis i bronhitis bolji je kompresorski inhalator.
    baš sam neki dan čitala richterovo mišljenje o ultrazvučnom inhalatoru, popljuvao ga je u svom stilu.

NatasaM...'s Avatar

vec su neke cure pisale: nekoj djeci smeta vlaga, mozda je do toga?

mi smo na 1x dnevno flixotide, jer je prehladjena, samo je u subotu dobila 1x ventolin

Oprostite, krivo sam navela, mi imamo kompresorski ( omron NE C28E),već jako dugo stoji netaknut u ormaru pa sam već i zaboravila kakav je , morala sam ga ići ponovno pogledati.Znači u principu bi on trebao biti dobar.Inače trenutno D.uopće ne curi nos niti je zaštopan , tako da se valjda to nešto kroz grlo cijedi prema dolje , umjesto da ide van i zato valjda taj grozan nadražujući kašalj.

momze's Avatar

ako inhaliras pulmicortom, nikako ultrazvucni inhalator, vec kompresorski!

takodjer, nama je dr. R. jos prije dvije godine rekao da inhaliranje fizioloskom za astmaticare nikako nije dobro jer te sitne cestice vlage uopce ne pogoduju plucima.
    tako da budi oprezna sa inhaliranjem ako ti dijete ima astmu

Tashunica, ne mogu ti reci koliko sam sretna! :D
    prvi puta da nisam u strahu kada ga cujem da kaslje.

Ne znam jel imamo astmu, nakon toliko bronhitisa možda bi se i moglo tako reći, no svi odreda samo prepisuju jednu te istu dijagnozu: bronhitis nespecificirani . Pitam se hoće li ga itko ikada specificirati. Doduše jučer naša pedica sluša D. i kaže : nije bronhitis , a dijete ne može normalno do zraka doći od inteziteta kašlja . Pa što je onda ? A koja je još mogućnost za suhi kašalj osim pulmicorta ?

Tashunica's Avatar

cappy a da ga probaš inhalirati s pulmicortom?
    meni to kod vas zvuči kao astma, znači nemoj inhalirati fiziološkom, ali bi mogla probati s pulmicortom, nećeš ništa izgubiti a vjerujem da će pomoći.

momze's Avatar

cappy, ja bi ga inhalirala pulmicortom.
    no, ti svakako se posavjetuj sa lijecnikom

alternativa pulmicortu, bar kod nas, je flixotide i ventolin (ako je dijete u spazmu, a ucestao suhi i neprekidni kasalj je spazam tj. napad astme)

Ako mislite da mu to ne može škoditi naravno da ću probati.Kako on zapravo djeluje , čitam da ga hvalite a ne znam puno o njemu.Jel ide jedna ampula za 1 inhalaciju?
    Mia3 jesi ti podijelila svoje?Dajte mi cure svakako javite tko će prvi nabavljati pa da se i ja priključim.

Quote Originally Posted by momze
    alternativa pulmicortu, bar kod nas, je flixotide i ventolin (ako je dijete u spazmu, a ucestao suhi i neprekidni kasalj je spazam tj. napad astme)
    Mi koristimo ventolin i flixotide.Od jučer popodne mu dajem ventolin svakih 6 sati , ali do sad nisam primjetila značajnu promjenu.Jel kod vas treba tako dugo da počne poboljšanje ?

Tashunica's Avatar

najjednostavniji način za nabaviti pulmicort je da ako ideš na srebrnjak tražiš od njih privatni recept, ako ne traži od pedijatra, mi smo ga dobili neki dan, pa lijepo na dolac u ljekarnu i naruči.
    ako želiš isprobati možemo se dogovoriti, dat ću ti ampulicu ili dvije, ne znam koliko je u vašem slučaju potrebno, momze?

momze's Avatar

Quote Originally Posted by CAPPY
    Mi koristimo ventolin i flixotide.Od jučer popodne mu dajem ventolin svakih 6 sati , ali do sad nisam primjetila značajnu promjenu.Jel kod vas treba tako dugo da počne poboljšanje ?
    poboljsanje nakon ventolina bi trebalo biti u vrlo kratkom roku. ventolin je bronhodilator kratkog djelovanja.
    uvijek daj najprije ventolin da otvori bronhije i onda nakon njega flixotide (da ih drzi otvorenima)

nisu ti to bas bezazleni lijekovi, u smislu da su to inhalacijski kortikosteroidi i svakako se posavjetuj sa lijecnikom.

Tash, nama je vec jedna ampulica rijesila suhi kasalj. sutradan ujutro sam ga jos jednom inhalirala i to je bilo to.

Da, moram vidjeti s pedicom u vezi ventolina.A kažete da i pedijatar može izdati privatan recept za pulmicort( sory, ja mislila da privatan recept izdaje privatan doktor ).

Tashunica's Avatar

Quote Originally Posted by CAPPY
    Da, moram vidjeti s pedicom u vezi ventolina.A kažete da i pedijatar može izdati privatan recept za pulmicort( sory, ja mislila da privatan recept izdaje privatan doktor ).
    privatni recept ti može izdati svaki liječnik, naravno ako to želi.
    meni naš nije htio prije godinu i pol izdati, sad sam ga slučajno priupitala i čovjek napisao recept.
    ovi na srebrnjaku bez problema propisuju, jer ga i oni gore koriste.

poboljsanje nakon ventolina bi trebalo biti u vrlo kratkom roku. ventolin je bronhodilator kratkog djelovanja.
    uvijek daj najprije ventolin da otvori bronhije i onda nakon njega flixotide (da ih drzi otvorenima)
    nisu ti to bas bezazleni lijekovi, u smislu da su to inhalacijski kortikosteroidi i svakako se posavjetuj sa lijecnikom.
    Momze,jel misliš da je previše što mu danas drugi dan dajem ventolin zbog suhog kašlja.Zar kod vas nije bilo takvih situacija ?

momze's Avatar

ma ne, nije previse, ako mu pomaze
    mi obicno dajemo ventolin 3-5 dana svakih 6 sati po 2 potiska. postpuno mu smanjujem - prva dva dana (dok ne prodje spazam) dajem ovako kako sam rekla i onda postupno smanjujem na jedan potisak, pa na svakih 8 sati po jedan potisak i tako

BP's Avatar

citam vas i nazalost prepoznajem simptome svog sina u vecini.

Isto mu je dijagnositiciran astmatski bronhitis i uzima flexotide kontinuirano.
    Nije dokazana alregija ni na sto.

Medjutim nas brine masa katara kojeg on ima. Ne znamo kako ga se rijesiti...najprije pocne nos a onda katar i kasljanje u nedogled.
    Koristili smo i ozopulmin cepice ali nisam primjetila neko poboljsanje...any idea?

momze's Avatar

ako je kasalj zreo, to je dobro jer dize sluz sa pluca
    jel ti dijete pije puno mlijeka? nama je to bio najveci problem
    naime, mlijeko zgusnjuje tu sluz, katar
    ja sam ga prebacila na rizino/zobeno, kako kad mu uspijem sto uvaliti

momze's Avatar

NanoiBeba's Avatar

Sluz (šlajm) osim mlijeka pojačava i citrusno voće. Možda možete raditi drenažu, ali bi bilo dobro da ti netko stručan pokaže kako se radi.

bokic cure nisam se dugo javljala pa evo da se javim .tin je bio na ventolinu i flexotidu cijelo ljeto uocili smo da ima napade tokom napora .dobio je jucer singulair i mora ga piti sljedeča 3 mj .u1 mjesecu radimo testove i naravno ventolin p.p

NatasaM...'s Avatar

vec sam citala o ovome i prepoznala da bi u tome mogao biti problem kod moje starije, ali nisam znala sto poduzeti
    a jesam tuka!
    probam s rizim ili zobenim, hvala momze

NanoiBeba's Avatar

mene je na mlijeko odmah upozorila pedijatrica, i prije astmatičnih napada. Općepoznato je da mlijeko pojačava šlajm, i citrusno voće također

ribice's Avatar

Evo i nas od dr. F. s Srebrnjaka, singular mini i dalje, flixotide 2 x 1 potisak i još plus željezo jer je anemična ali imamo super vijesti..nismo na ništa alergični :D nas ubijaju virusno-bakteriske upale koje nas odmah bace na bronhitise..
    Kontrola u 2 mj..
    držim fige da svima bolje prođe ova zima od prošle.

lunahor's Avatar

nismo isli na kontrolu jer ih nisam htjela vaditi iz skole. odgodila za 12 mj, a ako bude frke ici cu u alergovitu privat, . pocela je suho kasljat prvo dva tri puta po danu pa noc pa sam joj vratila f50 2x2 i sada je kuc kuc ok.
    pulmicort i meni najbolji za kasalj no zaboravila sam dal moze uz flixotide i ventolin ? ne sjecam se vise, negdje mi zvoni da moze ali nisam ziher. uglavnom imam i seretide 50 u pripravi koji nam rekao dok da uvedem ako krenu ucestali napadi kaslja..
    jel netko zna jel moze pulmicort + f50 i ventolin ili nesto moram skidat..

Tashunica's Avatar

nismo isli na kontrolu jer ih nisam htjela vaditi iz skole. odgodila za 12 mj, a ako bude frke ici cu u alergovitu privat, . pocela je suho kasljat prvo dva tri puta po danu pa noc pa sam joj vratila f50 2x2 i sada je kuc kuc ok.
    pulmicort i meni najbolji za kasalj no zaboravila sam dal moze uz flixotide i ventolin ? ne sjecam se vise, negdje mi zvoni da moze ali nisam ziher. uglavnom imam i seretide 50 u pripravi koji nam rekao dok da uvedem ako krenu ucestali napadi kaslja..
    jel netko zna jel moze pulmicort + f50 i ventolin ili nesto moram skidat..
    miha je na srebrnjaku dobivao zajedno pulmicort i ventolin u inhalaciji kad je imao upalu pluća, a za bronhitis još + flix. koliko me sjećanje služi.

BP's Avatar

moze flixotide i ventolin zajedno. ventolin kad je napad kaslja, a flixotide kontinuirano - bar je nama tako receno.

iako moram priznati, prije 2 dana morali smo posegnuti za ventolinom..jucer sam napravila kupku od majcine dusice i namazala ga od glave do pete sa kremom od majcine dusice i stvarno mu je pomoglo. sad samo sporadicno zakaslje...nadam se da je to to.

lunahor's Avatar

ma znam dA Idu skupa pulmicort i ventolin, ventolin i flixotide no ne i dali ide sve troje skupa jer f je trajna terapije, ventolin po potrebi a pulmicort rijesi kasalj samo tako

Tashunica's Avatar

ma znam dA Idu skupa pulmicort i ventolin, ventolin i flixotide no ne i dali ide sve troje skupa jer f je trajna terapije, ventolin po potrebi a pulmicort rijesi kasalj samo tako
    evo išla sam tražiti nalaze i na zadnjem od upale pluća piše liječenje ventolin i pulmicort u inhalacijama + flixotide koje smo davali na haler. znači da može.

lunahor's Avatar

e super, tako mi je i zvonilo u glavi ali nisam bila sigurno. :D

ivana2008's Avatar

Evo, na zalost i mi se moramo pridruziti ovom topicu. Kaiu (13 ipol mjeseci) je prosli tjedan utvrden blagi bronhitis. Toga i astme sam se najvise bojala jer je moje cijelo dijetinjstvo obiljezeno time i stvarno je bilo patnja i mucenje.
    Nadam se samo da kod njega nece biti tako jako, ali me razocarala cinjenica da je vec i ovako rano dobio bronhitis. Naime, godinu dana je bio savrseno zdrav, prije mjesec dana je krenuo u jaslice, prvo je bila upala uha, pa crijevna viroza i sad bronhitis.

Nemojte se ljutiti ali nema vremena od pocetka citati topik, vec sam procitala onako letimicno samo ovo zadnje, pa vas molim da mi odgovorite jel i majcino mlijeko zgusnjava sluz i da li drugi mljecni prouzvodi na bazi kravljeg mljeka (dakle jogurt, puding isl. isto zgusnjavaju ili iskljucivo cisto kravlje mlijeko?

Sto se tice inhalacije i nama je pedica odmah rekla inhalirati ali MM i ja smo protiv toga jer on kao bronhiticar i ja kao asmaticar imamo jako losa iskustva s inhalacijom, naime i jednom i drugom se situacija drasticno pogorsa nakon inhaliranja kao da nam se suze disni putevi i jos teze disemo.

NanoiBeba's Avatar

ne, majčino mlijeko ne pojačava sluz. Pojačava ga kravlje, te citrusno voće i sok od istoga

ivana2008's Avatar

Hvala, ali sta je s drugim proizvodima od kravljeg mlijeka. Skuzila sam da nekako najvise to konzumiramo - sir, vrhnje, puding?

lunahor's Avatar

mislim da samo mlijeko .
    protiv kojih inhalacija si , pretpostavljam ovih fizioloskom ? flixotide ili ventlo moras davat ako si dobila.

momze's Avatar

NatasaM, drago mi je da ste mozda pronasli uzrok - izbaci joj mlijeko i vidjet ces, mozda ce biti bolje.

Lunahor, mislim da moze zajedno, ali ako pravovremeno das pulmicort, nece biti potrebe za venotlinom. Meni je vec dva puta upalilo u zadnjih 2 tjedna! I oba puta prosli bez ventolina.

ivana2008's Avatar

lunahorda, nasa pedica po defoltu za sve preporuca inhalaciju, od obicne prehlade do bronhitisa. njoj ti je inhalacija - ''stavite kamilicu u vrelu vodu i naparite dijete'' - mislim, kako da ga na parim mogu ga jedino pofurit, ali salu na stranu. naravno da sam dobila ventolin i flixotid da bi mu davala ali ovako preventivno naparavanje ne dolazi u obzir.
    Kai trenutno je na Bisolex kapima i iskasljava na nacin da se povremeno dobro nakaslje (tj. proguta to sto iskaslje) i tako vec 7 dana, ne vidim neki napredak u tome svemu...a posao na koji sam se tek vratila ceka, a skup placene jaslice isto tako cekaju...

lunahor's Avatar

u daa takve inhalacije su opasne i za bilo koga a kamoli za astmaticare ili bronhiticare. pogotovo tople inhalacije su lose, jer nadrazuju disne puteve, a i vlazne smetaju .. nama od vlaznih nit bolje a cini mi se cak i losije i kod ove druge sto ni nema astmu.
    najbolji mi je od svega i najdjelotvorniji i meni momzee pulmicort :D

Page 18 of 92 FirstFirst ... 816171819202868 ... LastLast