Page 30 of 92 FirstFirst ... 2028293031324080 ... LastLast
Results 1,451 to 1,500 of 4557

Thread: bronhiticari, astmasi, sinusasi - kako je? 3. dio

Quote Originally Posted by lunahor View Post
    cure jel netko nekada kasnio na pregled od vas ? mi imamo u petak termin a zadnji sat cure pisu test iz engleskog i taj zadnji sat im zavrsava u 12,15 , slijedom cega nas nema gore prije pol 2 ?! kaj mislite jel ce biti problema ?
    Mislim da ne bi trebalo biti problema jer mi uvijek dođemo na vrijeme i čekamo cca 2-3 sata , tako da se izgleda svačiji termin koliko toliko pomakne.Mene pak brine kako će nas na kontroli slijedeći mjesec opet daviti sa spirometrijom a D. ju vjerojatno neće moći izvesti kako treba, kao ni zadnji put, a oni navaljuju opet i opet i ne puštaju nas kod dr. bez da to uspješno obavimo. Jel postoji neki trik kako da doma vježbam s njim da mu pomogne da to uspije napraviti ?

Tashunica's Avatar

cappy moj je prošli puta odradio onu spirometriju za male i to za divno čudo bez ikakvih problema.
    svaki puta do sada je plakao kad bi ga samo uveli u prostoriju, a sada je sjeo, sestra ga je pitala hoće masku ili onu plastiku, odabrao je masku i odradio sve u sekundi.
    doduše, ovaj puta je sestra bila super i nije bilo nikakvih posprdnih komentara kako to već zna biti.

lunahor's Avatar

ma ne brini cappy iznenaditi ces se, moja nikako nije znala i odjednom je znala. neka puse balon, ili pef metar. oni to daju vise da se dijete nauci s vremenom. ja sam isla u nasu lokalnu bolnicu na svoje trazenje raditi spiro a oni su padali u nesvijest i uvjeravali me da dijete do 14 godina ni teoretski ne zna puhat spiro , a kad su vidli da zna ostali su u 100 cuda. naravno da ne znaju kad im niko nikada to ne daje da rade. s vremenom ce nauciti. mi smo zapravo naucili u crikvi, a nemaju cak ni ribice , al imaju divne sestre .

Postavljam ovdje pitanje, jer ima najviše informiranih roditelja, pa možda budem pametnija.
    Situacija je ovakva: potpuno zdravo dijete, prije mjesec dana imao upalu uha, nakon toga ništa, ne curi nos, nema kašlja, sve super.
    Prekjučer (srijeda) se igrao u parkiću tako da se valjao po visokoj nepokošenoj travi. Malo je bilo i prohladno. Vratio se doma teško dišući, počeo kašljati (i to odmah dubinski, kao iz želuca), djelovao užasno umorno i iscrpljeno.
    Sljedeći dan je prokašljao, u noći dobio temperaturu i tresavicu, do jutra temperatura pala sama od sebe.
    Bili danas kod pedijatra, kaže da je bronhitis, upaljeno mu je i grlo, dobio Klavocin i Ventolin (po prvi put, dosad nismo imali iskustva s njim).
    Ovo nije prvi put da iz naoko punog zdravlja odjednom dobije "bronhitis" (koji se manifestira samo jakim kašljem, bez temperature). Pitala sam dr je li moguće da je alergija bila okidač, kaže, teoretski da. Ali dosad nije imao alergije. Može li se alergija ustanoviti na neki drugi način osim pikanjem, je li to neophodno, na što možemo pripaziti da izbjegnemo ovakav razvoj situacije?
    MM je alergičan na trave, zato su mi trave a priori sumnjive.

(mandule je izvadio prije godinu dana, inače nije fizički previše osjetljivo dijete)

NanoiBeba's Avatar

Ono kaj prvo možete napraviti je izvaditi krv za IgE - ako je povišen, pokazuje da u organizmu može biti alergije. Kada je K. imala prvi napad, naša pedijatrica je odmah , nakon što je IgE bio povišen, posumljala na brezu jer se dogodilo baš u razdoblju cvatnje breze. i tako je i bilo.

I da, sada cvatu trave. I alergije su nasljedne. K. ju je naslijedila od tate.

Mi smo prick test radili nakon što je završila u dnevnoj bolnici.

Ja bih ti preporučila da kupiš rhino horn i barem jednom dnevno ispireš mu njime nos

Tashunica's Avatar

tanja samo da ti kažem za to pikanje - uopće ne boli.
    na srebrnjaku ne pikaju pravim iglama nego onim nekim plastičnim stvarčicama koje u sebi imaju tanjušne iglice, ne mogu se sjetiti trenutno kako se zovu
    moj je plakao reda radi da ne izgubi naviku, u stvari je samo tulio, a inače kod vađenja krvi ga čuje cijela bolnica.
    drugi način je IgE iz krvi i to ide iz vene, ali tu se ne vidi na što je alergičan, nego samo da li je ili nije alergičan.
    ako budete išli na alergo obradu radit će vam i jedno i drugo.

Ma naš pedijatar nije ni spominjao moguću alergiju, ja sam prva na nju posumnjala.
    Sad nas ionako ne bi ni slao u obradu dok je pod akutnom upalom.
    Nego ne znam da li da tražim obradu kad završi terapiju, ili kad se opet ponovi (kuc-kuc, valjda neće), ili treba li obrada uopće...
    Da nije noćas imao temperaturu, ne bih ga ni vodila doktoru samo zato što kašlje. Sad sam se malo više zabrinula, kad sam čula kako stoje stvari.

NanoiBeba's Avatar

meni je pedijatrica odmah rekla da idemo vaditi krv za IgE - znam da sam to morala platiti, ali ne znam jel vađenje krvi bilo iz prsta ili vene.

Kod nas je MM odmah posumljao na alergiju jer on ima višegodišnje iskustvo s alergijama i astmom.

Možeš pričekati i vidjeti kako se stvari razvijaju. K. je prvo dugo jako kašljala, prije no što se javilo otežano disanje

Tashunica's Avatar

nano zašto si morala platiti IgE?

lunahor's Avatar

obavili smo pregled bas brzo. treba se narucivat i traziti zadnnji termin ujutro, jer onda doktor to sve vec rijesi do tvog termina jer mu se ide doma uglavnom ne zna zasto joj sve to dolazi, i dalje astma nespecifiicirana i salje nas jos u vinogradsku na neku pretragu kroz nos sondom do glasnica kod nekog dr ajduk ili tako nesto. i kontrola u prvom slobodnom terminu - a to je 10.2. 2011. ha ha ha da ne povjerujes. terapija singulair od 8 mj, u 9-11 mj i flixotide a u proljece isto sve singulair i flixptide. napisao nam i preporuku za crikvu.

NanoiBeba's Avatar

Quote Originally Posted by Tashunica View Post
    nano zašto si morala platiti IgE?

ne znam. Bilo je nekih 80 ili 90 kn. To smo radili prije nego smo "postali" astmatičari, jer je MM odmah sumljao na to po vlastitom iskustvu.

Nakon toga više nisam plaćala kada smo ponovno radili bilo ukupni bilo specifične

lunahor's Avatar

meni uzasno ide na zivce sto sada kad ne znaju opet sto i zasto dolazi do napada , sumnja f. na refluks zeluca. mislim kako bi imala refluks jednom godisnje ili dva put u proljece i jesen ? mislim ja imam s tim problema i to mi ne ovisi o godisnjem dobu vec o hrani.

jelena.O's Avatar

a možda se ona baš tada i drugačije hrani, za razliku od zime i ljeta???

moj mali je kao po jelićevim testovima alergični na mješanu travu..a, nisam sad sigurna koja bi to mješana trava bila? da li sad cvate mješana trava?

lunahor's Avatar

ma ne hrani, a i ima jedan napad u ta tri mj.

Suzizana's Avatar

moj F je danas došao s ph-metrije. i ima refluks . dobio terapiju controlocom 2x1 na dan. gerb uzrokuje smetnje astme-potvrdila dokica. ali nije to sve, još uvijek se vidi sjena s desne strane pluća i ne znaju kaj je i sad mora na CT toraksa da se vidi kaj je to.
    kaže ćaleta da može biti od ništa do svašta. tak da sam u drami dok ne vidim kaj je. vidio mi je u očima kaj sam ga htjela pitati, pa mi je rekao da hm, tumor nije jel bi se oko te sjene vidle točkice, al da mi nemre ništa reći dok ne bude nalaz CT-a.
    i sad pak čekam (stalno nekaj čekam) taj nalaz. poludit ću!!!

jelena.O's Avatar

sad cvate mješavina trave, između ostalog crkvena

Tashunica's Avatar

Quote Originally Posted by Suzizana View Post
    moj F je danas došao s ph-metrije. i ima refluks . dobio terapiju controlocom 2x1 na dan. gerb uzrokuje smetnje astme-potvrdila dokica. ali nije to sve, još uvijek se vidi sjena s desne strane pluća i ne znaju kaj je i sad mora na CT toraksa da se vidi kaj je to.
    kaže ćaleta da može biti od ništa do svašta. tak da sam u drami dok ne vidim kaj je. vidio mi je u očima kaj sam ga htjela pitati, pa mi je rekao da hm, tumor nije jel bi se oko te sjene vidle točkice, al da mi nemre ništa reći dok ne bude nalaz CT-a.
    i sad pak čekam (stalno nekaj čekam) taj nalaz. poludit ću!!!
    ajoj suzizana
    nadam se da je sve ok.
    kad idete na ct?

Suzizana's Avatar

kopam vezu da bude što prije. sad sam odnijela nalaze "vezi" pa bum vidjela u ponedjeljak.

lunahor's Avatar

suzizana daj reci zasto su na refluks pomisljali, koje simptome je imao, kako cesto, osim astme jel imao kakvih naznaka refluksa. inace citala sam da refluks nije uzrok asmte nuzno vec posljedica.od napada, kaslja i sl. dolazi do naprezanja i refluksa. i da skoro sva djeca s astmom imaju ili dobe refluks. nije nuzno on uzrok astme. valjda kod cak 70 posto djece nadje se refluks.
    daj reci kako je ta pehimetrija izgledala i sto su prije nje od pretraga radili. gdje si to sve obavljala ?

Suzizana's Avatar

nekoliko postova višlje piše tijek bolesti i pretrage koje su radili. sve smo radili na srebrnjaku. posumnjali na refluks kad su bronhoskopijom nađene stanice koje su zapjenjene, a pjene se od kiseline.
    ph-metrija-dijete dođe natašte u bolnicu i postave mu malu tanku sondu (kao najtanja slamčica za sok) kroz nos u jednjak malo iznad želuca. sve je spojeno u mali aparatić koji se nosi kao holter. to nosi 24 h i pritom bilježi na papir šta je radilo i jelo i na aparatiću određuje da li jede ili ne i da li miruje ili ne. kad izvade vide koliko je bilo refluksa u tih 24 sata i da li su bili duži od 5 min. najteže je klincima to progutat, al na kraju svi uspiju. mame i tate nisu s njima dok im postvljaju, zato što klinci bolje surađuju. kiše im se i kašlje i diže želuda, zato dođu suznih očiju. naravno da im je to nelagodno, al prežive. tih 24 sata slabije jedu jel moraju jako prožvakat, jel im je čudan osjećaj prilikom gutanja.
    viš ja sam čitala drugačije "to su sve čari interneta". znači refluks imaš ili nemaš. sfinkter ti dobro ne drži, diže ti se kiselina, pa ju kašljem udahnneš u bronhe i tamo ti stvara probleme, odnosno pogoršava simtome astme, kašljanja, laringitisa, čak se zna dići do sinusa.

-tajana-'s Avatar

Jel' mi može netko objasniti što je spazam?

Dalm@'s Avatar

Spazam je grčenje mišića.
    Kod astme su to mišići koji obavijaju dišne puteve, pa njihovo grčenje sprijačava protok zraka, tj. disanje.

Tu ima slika bronha u spazmu:
    http://www.mojdoktor.hr/default.aspx...96&article=212

Ee ljudi ja sam nova na ovom forumu..malo sam čitala starije postove i pročitala sam zanimljive postove u kojima govore o liječenju dišnih organa djece što me potaklo da podijelim s vama slično iskustvo. Osobno sam se uvjerila u ljekovitost kobiljeg mlijeka i to na primjeru mog bolesnog djeteta koje je bolovalo od hripavca. Dodatni motiv da se javim na ovaj forum je što je u mojoj blizini farma muznih kobila gdje će se moći nabaviti kobilje mlijeko.

Suzizana's Avatar

danas išli na ct-u u klaićevoj, ali mu ga na kraju nisu ipak napravili jel su mi rekli (kao i u jednoj drugoj bolnici 6 radiologa), da misle da nema potrebe za tako jakim zračenjem 600x jačim od rtg-a i da je blizu štitnjača, koju ne mogu zaštitit, a da je on mali (10god.) slikali ga 5. i 6. put u dva mjeseca i rekli da misle da je to ipak naotečena limfa i da će se to povući, a da na ct možemo uvijek. nasreću tamo je danas slućajno bila i dokica s jordanovca, pogledala snimke i rekla isto. mogu reći da sam puno mirnija, ali ne opet skroz. ići ću s novim snimkama i očitanjem dr. tj. na konzultacije kod Ćalete (tak su mi danas rekli, da odem).

lunahor's Avatar

da ct jako zraci, mr ne zraci pa uvijek mozes i na nju ako bude trebalo. drzim fige za sto brze ozdravljenje jel mu bolje ?

lunahor's Avatar

suzizana , daj pliz reci gdje ste radili ph metriju i kod kojeg ste otorinca isli na pregled. nas salju sa srebrnjaka u vinogradsku. termin kod orl smo dobili 13.9. ali za sada nas nisu poslali na ph metriju vec samo pregled endoskopski koliko sam shvatila sa sumnjom ne na gerb vec LPR,laringofaringealni refluks.

Suzizana's Avatar

ja za LFR nisam ni čula, al sad malo proguglala. kaj to nije isto ko i GERB ili jako slično? ph-metriju smo radili na srebrnjaku, a tam ga je i otorinac (ne znam kak se zove, mogu ti reć sutra kad mi mama donese nalaze (zadnjeg rtg-a) i sve papire) pregledao kad je ostao prvi put u bolnici. to mi je on rekao da su mu gledali sa nekom cjevčicom skroz gore u nos.
    da, svi me pitaju jel mu bolje. ali on nije ni imao simptome GERBA. a što se tiče upale pluća, dobro je od kad je došao iz bolnice. sad mu teško (iako, ne onak kak sam ja mislila da bude) pada dijeta. ali je jakooo discipliniran i sve zna sam, ali me ipak za neke stvari pita. čini mi se da od kad je na contrologu i od kad spava na povišenom i manje jede ujutro duže i bolje spava. inače se budio ranom zorom. e, sad da li to ima kakve veze?!

lunahor's Avatar

pa da lpr je slicno kao gerb no valjda slucaj za orl a ger i gerb za gastro. kod obojeg kiselina iz zeluca zalijeva i izaziva astmu i sl. no razlika je koji dio sfinktera propusta valjda. vazno je da se oba lijece. lpr se otkriva ne nuzno ph metrijom vec i endosopskim prelgedom glasnica . lijekovi su slicni no lijecenje lpr traje oko 4 mj , a gerba krace. odlucila sam ici na sve pretrage kada sam to proucila malo. za pocetak idemo u crikvu 23. i tamo smo se isto narucili kod orl pa cemo vidit sto tamo mozemo obaviti, a ostatak cemo u vinogradskoj 13.9 kada smo dobili termin.

Osoblje foruma ivarica's Avatar

zgrozena sam ovim obrusavanjem milinovica na ravnatelja srebrnjaka
    http://www.plivazdravlje.hr/vijesti/...rebrnjaka.html
    pa sto milinovic jos treba reci/uciniti pa da njega razrijese

svi mi koji imamo iskustvo lijecenja djeteta koje boluje od astme u nekoj drugoj bolnici u zg, znamo da su standardi i humani pristup na srebrnjaku u odnosu na ostale - neusporedivi
    Last edited by ivarica; 10.06.2010 at 09:31.

Tashunica's Avatar

ma da, zašto ostaviti nešto što dobro funkcionira na nogama.
    treba sve razhebati i doviđenja.

mene baš zabole za kapacitete kojih ima dovoljno po drugim bolnicama, sa svojim djetetom idem na srebrnjak i nigdje drugdje.

Osoblje foruma ivarica's Avatar

ocete li napisati bolnici/ravnatelju neko pismo podrske kao roditelji djeteta koje se kod njih lijeci?
    bar toliko mozemo

Tashunica's Avatar

dobra ideja.

jkitanov's Avatar

Molim vas koje imate iskustva, recite mi šta im rade kada dođu prvi put na pregled i testiranja na Srebrnjak?
    Mi škripimo bez prestanka od 1.4., ne pomaže ni Flixotide, bio je i na antibiotiku, ali bez koristi.
    Imao je i jednu neugodnu epizodu u rujnu prošle g kad je bio samo 4mj.
    U čet idemo na obradu, pa me zanima šta rade, koliko traje....
    Rekli su mi samo da bi moglo trajati dva dana.

Hvala unaprijed

lunahor's Avatar

dva dana ? cudno..
    dodjes pa ides na spirometriju prvo, pa vadjenje krvi, pa bris nosa, pa pikanje po ruki -prick test, i na kraju k doktoru. cca 3 sata ovisno kad si narucen, ako si pred kraj radnog vremena i krace.mozda rtg. ali kaj bi dva dana trajalo to jos nikad nisam cula.

NanoiBeba's Avatar

Cure, ima li tko iskustva s uljem crnog kima? Kaže mi kolegica koja ima dijete astmatičara, da joj ga je preporučio doktor na Lošinju. Kupila sam kapsule istog, ali sam joj mislila početi davati tek iza ljeta

jelena.O's Avatar

Mi smo Crni kim malo koristili, tak da nisam vidjela njegovu djelotvornost ( čak je bio jedan čovac koji je na sajmovima prodavao crni kim + propiolis i kaže da je to super za alergiju.). U svakom slučaju ako ćeš ga upotrebljavati zakamufliraj ga u nešto.

NanoiBeba's Avatar

u kapsulama je, tako da nebi trrebalo biti problema

Mi smo jučer dobili rezultate testiranja, ukupni Ige preko 600 , pokazala se samo alergija na grinje ( 2.razred ). Tražim unaokolo informacije o tome što promjeniti u kući s obzirom na ovo saznanje , pa ako netko može dati još koji savjet, bio bi dobrodošao...

Evo i nas! Dg. alergijska astma (2 godine), nisu utvrdili nikakve pojedinačne alergene na koje bi bio alergičan. Stoga, terapija do daljnjeg: sing. granule, flixotide po potrebi, plumicort. Već sam se priviknula na tu činjenicu i ja (ne da mi vrag mira) odlučih probati i sa homeopatijom, apiterapijom i sl. nemedicinskim metodama. Kakva su vaša iskustva sa npr. homeopatijom kod takvih dijagnoza? Navodno je dr. Grčić jedan od vrhunskih stručnjaka s tog područja, pa ako imate iskustva s njom podijelite . Možda se već pisalo na tu temu ali postova je bezbroj, a ja jednostavno ne stignem sve čitati.

lunahor's Avatar

skidat zavjese,tepihe, plisance, kupiti antialergijsku zastitu za madrace, jastuke i dr.
    plisance ako ih se nemozes odrec mozes smrznut kao i ostalo prije upotrebe.

Zavjese nemamo, tepihe nemamo, starog namještaja nemamo...plišance sam spremila, redovno se briše prašina...
    molim preporuke za antialergijske navlake za madrace (tržište je prepuno ponuda pa se ne mogu odluičiti)!

Quote Originally Posted by lunahor View Post
    skidat zavjese,tepihe, plisance, kupiti antialergijsku zastitu za madrace, jastuke i dr.
    plisance ako ih se nemozes odrec mozes smrznut kao i ostalo prije upotrebe.
    Što s dekama , ako se ne varam pranje ispod 60 stupnjeva ne djeluje na grinje. A poplun zimi, isto na zamrzavanje ili ? Koliko često ?

lunahor's Avatar

pozz iz crikve.
    dopodne smo svako u talasoterapiji na inhalacijama, l. je prilicno losa spirometrija i slabo dise , ma sta to znacilo tako da ju je dokica odmah na ventolin stavila 3-4 x na dan .i to do ponedeljka kada je kontrola.
    kaj ja znam , ja nis ne primjecujem, osim kaj lose puse onaj pef metar. inace se kupamo i uzivamo u moru..

Suzizana's Avatar

na kontroli puno bolje. spirometrija odlična, smanjila mu flixo na 1x i maknula nasonex, al mislim da ću ga vratiti jel je počeo kihati i rekla da smanjimo controlog na 1x, kad prođe mjesec dana. što se tiče onog nemilog ct-a pluća i ona je rekla da dobro da nismo išli i da tek običan rtg prije kontrole u 10. mj.

jelena.O's Avatar

suzizana flixotide ti ide samo jedan potisak u toku dana, ak da kad ujutro ili navečer?????

jelena.O's Avatar

lunahor, pozdravi mi zokija. nadam se da ste bolje, ste možda kod one naše????

inače u ponedjeljak dolazi moja kuma s klinkom

Suzizana's Avatar

flixotide samo jednom, ujutro

lunahor's Avatar

nismo , nasli smo neki povoljniji smjestaj, 30 e. po danu mi bilo preskupo.

Page 30 of 92 FirstFirst ... 2028293031324080 ... LastLast