peso imaš pp.
da li se isplati kupovati onu napravu za mjerenje saturacije kisika tj.oksimetar.
naime, beba mi ima laringomalaciju (nastaje zbog mekoće hrskavice i neuromuskularne nezrelosti grkljana) te kad se prehladi teško diše. U bolnici su mu mjerili saturaciju kisika te je bila relativno OK...mada me strah da se sad kad smo doma u nekim okolnostima to ne pogorša....pa bi htjela da ga mogu tako nadzirati...
ima li tko tu spravu, koja je cijela i da li je pouzdan......
hvala
nemamam ti pojma.vidjela sam da ih ima za kupiti preko neta , one za prst. jesi pitala doktore ? mozda bi vam inhalator bio korinsniji,jel imate neku terapiju.
nama isto uvijek mjere saturaciju na srebrnjaku i uvijek je bila 100 -99% a sada kada je bila zadnji put lose pred dva tjedna imala je 97% saturaciju i to nam je pedijatrica rekla da je odlicno ?!
nemam ti pojma peso. ako ga ne dobijes do nedelje zovi u nedelju jer je dezuran pa ces ga ziher dobiti. nemam pojma ja nazvala i odmah ga dobila. pocetnicka sreca valjda.
zašto inhalator?
problem mu je s hrskavicom u grlu a ne u nosu,....jer nije sazrela
da li svaki dom zdravlja tj.pedijatar ima tu spravicu ...da odemo provjeriti tamo kakva mu je saturacija
inaće je plavkast oko ustiju i očiju.....
ja bih, da sam na tvom mjestu, tu stvarčicu svakako kupila.
X
Nama je nakon pauze od 7 godina zatrebao inhalator (imali babyhaller i udomili ga ovdje) kad je sin nakon operacije mandula opet dobio napad astme. Srećom, velik je, pa je u roku keks naučio kako se koristi pumpica. Do njegove druge godine mali inhalator se otplatio 100 puta.
pa kako lijecite problem kada padne saturacija ispod 95 ? inhaliranjem pretpostavljam ventolina ili adrenalina ? ja bi bome kupila i jedno i drugo![]()
kod nas nema oksimetar dom zdravlja vec jedino pulmologija. ako ti treba kupi ga .
evo ovo mislis jel? ; http://webcache.googleusercontent.co...&ct=clnk&gl=hr
Drage mame,
Da li neko ima iskustva sa klima uredjajem koji ne propusta pelud? Zanima me koliko bi to bilo efikasno pre nego sto se odlucimo da kupimo neki? Posebno nam smeta pelud ambrozije.
mi smo prije par godina uzeli klimu sa silver nano tehnologijom.
Tu ti je nekakav link pa pogledaj
http://www.europatrade.hr/content/hr...lver_nano.aspx
Hvala Tajchi.
Jeste zadovoljni?
mi smo s klimom jako zadovoljni ali.....moj mali više nema tipične alergije na npr. ambroziju i sl. pa ti ne mogu reći da li mu klima pomaže ili ne. Inače, manje sam zadovoljna kaj mi garancija vrijedi pod uvjetom da ju svake godine ( mislim da je ukupno 5 godina ) servisiram kod ovlaštenog servisera ( samo je jedan ) koji ima paprenu cijenu. Da ne bi bilo zabune, mi imamo samsungovu sa silver nano tehnologijom ali ne znam da li postoji više modela, link sam stavila da vidiš o kakvoj je tehnologiji riječ, pa ako tamo preporučaju neki model nije nužno da mi imamo baš taj
.
Znam da se o inhaliranju pisalo, kao i vrsti inhalatora ali nešto mi nije jasno. Ako imam UZV inahlator koji raspršuje čestice do 5 MN (ne znam napisato onaj znak na komp.) i stvara aerosolnu paricu...je li takav dobar i za inhaliranja lijeka? Ili mora biti isključivo kompresorski.
ovisi za koji lijek. mislim da ventolin moze ali nisam sigurna , ali pulmikort, mikronefrin ne mogu i moraju na kompresorski, tako pise na lijeku a i rihter tako kaze. rihter kaze da ovi uzv samo rade lijepu maglicu i nista vise. meni kad je crko uzv ja sam kupila kompresorski jer sam tako najsigurnija jer u kompresorski smiju i etericna. i sad ti budi pametan.
iako, ja sam rihtera svojevremeno pitala i za pulmikort pa je rekao da moze da to nije kao uzv inhalator kakvi su nekada bili tj tzv nebulizatori . no velim drugi put sam se odlucila za kompresorski.
jucer sam se smrzla,.nikad prije nisam dozivila slicno. dakle l. je sada kuc kuc ok, puse pef do 260 sto nikada nije. do sada joj je maximum bio 230. valjda je seretide sada pravo proradio. jucer se zezamo, skakljam ju i ona se onako od sveg srca nasmije a ja kako drzim ruke na njoj , osjetim one vibracije iz pluca bas jako ko u spazmu sto je vjerojatno i bio spazam od smijeha
brrr kakav cudan filing. jel vam se to kad desilo ? citala sam da do spazma moze doci u placu, smijehu itd.i kada su "zdravi ". ali filing tih vibracija brrr![]()
Pozdrav,
Nemamo nekih strašnih problema, ali imamo problem koji već dugo traje i nikako da stane i ne znam kojim smjerom dalje.
U stvari mislim da mi E ima vjerovatno problema sa sinusima, prošlo ljeto je počelo, pa se nastavilo kroz zimu i još traje.
Prošlo cijelo ljeto joj je bila jedna nosnica začepljena i cijele noći joj se spušta niz grlo, i tako stalno. U međuvremenu
su bile 2 bakt u nosu, jedna upala uha i par antibiotika. Uglavnom, hodali smo u slanu sobu itd...
Ali njoj je i dalje cijelo ovo ljeto ta nosnica začepljena, po noći dolazi do izražaja i jedva guta to što joj se spušta niz grlo.
Ali nema temperature ili nekih većih problema za sad, ali bojim se sezone grijanja kad se stvar pogoršava.
Primjećujem da joj se dok pojede sladoled sve pogoršava čak mi se i požali na bolove u sinusima, da li je to moguće? Izbjegavam ga, ali žao
mi dođe pa popustim. Također mi se čini da kad konzumira puno jogurta da joj otežava stvar.
Bili smo na brisevima za alergiju, rinitis, čak i krv vadili ali ništa nije pokazalo.
Imate mi koju pametnu riječ za reći jer ne znam više u kojem smjeru da razmišljam. Kupili i inhalator, inhalirali sa fiziološkom, ali pitam se smije li uopće inhalirati.
Luahor, nisam nikad osjetila spazme u plućima kad su normalne životne okolnosti (osim kada je baš bio napad) i to je užaš...Moj P. šišti ko expres lonac i vibriraju pluća i tanašna rebra (jer ima samo 11 kg), i hvata zrak. Zadnji put su ga mislili ostaviti u bolnici, ali ipak su nas pustili doma jer je premali, pa smo pohodili ndevnu 14 dana. Roditelji, (kojima sam to opisivala), a čija djeca nemaju takvih problema, se dive nama jer sve to prođemo više puta.
i ja mislim da su preporuke na stranici od Pulmicorta za kompresorski zato jer se ne preporučuje upotreba toj starijeg tipa uzv (ali mislim tj. nisam 100% sigurna). Nisam baš pri lovi da opet kupujem novi inhalator, jer ovaj naš uzv dobro radi, pa bi dobro došao savjet nekoga ko je 100% uvjeren da današnji uzv inhalatori su dobri za inhaliranje pulmicorta.
lunahor, istina je to da se spazam može dobiti i od smijeha i plača.moj mali 3
i pol godine ima dijagnozu astme ( ima inače dermatitis)..pije singular granule navečer i od onda nema napadaje niti jednom nije dobio bronhitis..ali, par puta se dogodilo da baš isto kad se jako smijao mu je počelo škripiti u plućima, onda jednom kad se jako rasrdio i plakako, a jednom čak kad je bio jako nervozan. mislim to sviranje je trajalo 5-10min..ali, sam se čudila kak psiha može imati veze s tim..sad kad sam pročitala ovo tvoje..stvarno je onda istina..
ja od tog škakljanja nekad kašljem tako da ne mogu uhvatiti zrak ( da potraje duže ne znam kako bih uspjela udahnuti ventolin ), naravno da mm skuži da je pretjerao tek kad počnem mjenjati farbe ( i onda kao pomoć s njegove strane dobim par dobrih udaraca po leđima da prodišem......moš mislit što pomogne
)
oka ja svoje inhaliram s fiziološkom čim skužim da im se štopa nos ili da počinju s kašljem. Ne znam da li da ovo napišem i da li to uopće ima smisla ali ja inzistiram da kod kašlja udišu samo na usta, a kod zaštopanog nosa na jelte nos. Koliko znam to ne može štetiti ( bar su meni tak rekli doktori ) već samo pomoći, jedino u slučaju da koristiš neka eterična ulja ili nešto slično se prvo posavjetuj s doktorom.
Inače, meni je kod sinusa pomogao i rinohorn tak da ni on nije loša investicija ( mislim da je ispod 100 Kn ).
oka sad vidim da ti E ima ispod 4 godine, nisam sigurna ali oni u toj dobi još ne bi trebali imati problema sa sinusima. Je si li bila kod otorinca ( a da nije hitna orl jer su na njoj specijalizanti )?
oka ja bi ti preporucila da odete u vinogradsku kod dr bodoena, odlican orl specijalista bas za djecu. takve simptome imam oduviijek ja i to ti je kod mene onaj pomak u nosu i zbog toga je to kod mene, nosni septum, cak sam i operirala ali bezuspjesno. uglavno pomaze mi stalna terapija kortikoster, sprejevima . najgore mi je nocu kad legnem preko dana jos kako tako. dakle ako ti ima nosni septum (a to se vidi rtg ili specijalista pravi vidi ) pomagace sprejevi a kasnije i operacija.
Nismo bili još kod otorinca, moj tata je bio na operaciji nečega u nosu dok je bio mlad, to je valjda taj nosni septum.
A usprkos tome što se to pogoršava s vremena na vrijeme to bi moglo biti to? Kak sam napisala nakon dva sladoleda i tak ...?
Hvala na preporuci za specijalistu to mi baš treba i k tome da je dobar za djecu, to mi je jako važno! Baš budem otišla jer to ne prestaje,
stalno je prisutno.
naruci se odmah jer se dugo ceka, cca 2-3 mj ali on ti radi i privatno u poliklinici echo ako je zurba. pogorsava se na sve naravno, jer nema potrebne protocnosti .ja uslijed toga imam i kronicnu upalu grla i sinusa, i rinitis... trebala bi jos jednom ili dva put operirat nos , kazu da od trece obicno potrefe ... no nekako nakon prve mi se vise neide
otidji svakako, moze ti i astmu od toga dobiti a i srcane bolesti razviti jer ti nema normalnog disanja..
Lunahor, hvala ti od srca, znači on je baš neki dobar doktor za djecu, e to mi je jako važno, jer dosta mi je ovih koji veze nemaju sa djecom.
Meni osobno je skroz drugačiji pristup i tretman dok je netko specijaliziran za djecu, ovi ostali očekuju od djece da se ponašaju kao veliki i to me baš smeta.
Još jednom hvala što ste obratili pažnju na mene unatoč vašim stvarno ne zavidnim problemima. Šaljem vam svima puno vibrica za ozdravljenje![]()
Opet na Srebrenjak...nakon jela P.se osuo po glavi, osip se širio naoičigled i naglo su mu se oči zatvorile, uz začepljen nos i kihanje. Hitno smo otišli na Srebrenjak, dobili inekciju kortića i sutra kontrola. Pluća b.o. Inače ne znamo na šta je alergičan, a danas nije ništa jeo što inače ne jede. Dežurna dr. na hitnoj (čini mi se dosta friška) nije znala odgovoriti niti na jedno moje pitanje. NPR. Je li ovo trenutna reakcija na hranu? Može li uzrok biti npr. pelud ambrozije? Dala nam je dijetu (dosta restriktivnu) koja se primjenjuje kod urtikarije i kako mi se ovakvo nešto prvi put dogodilo ja sam. Od kud sad to???
uf urtikarija.. urtikariju na slican nacin smo dozivili sa z. kad je imala 14 mjeseci . samo se probudila u povezanoj generaiziranoj , spojenoj tako da je izgledala ujutro ko da je ofurena od glave do petei hitno na srebrnjak, ostala 4 dana u bolnici. do danas nismo saznali od cega, svi testovi uvijek uredni i negativni a osipavala se i urtikarija se vracala jos 6 mjesci neprekidno. tada je z. i prestala jesti meso jer je stalno bila na dijeti bez proteina, a onda sve rjedje i rjedje se vracala i u sve blazem obliku. nista novo nije jela niti bila nigdje.
rekli su nam da to zaboravimo jer utikarija moze doci i od virusa.![]()
Lunahor-jesu li vama dali solumedrol?
Moj P. je naočigled počeo oticati i to samo jedna strana lica, a i reakcija je bila kao da je cijelom glavom upao u koprive.
Dr. smatra da to nije bila klasična urtikarija jer se ona javlja kao fleke (naizmjenične)po cijelom tijelu. Tijelo mu je bilo čisto, osim čela i jedne strane lica koja je bila odjednom kao cijela osuta bijelim prištićima.Jedna od pretpostavki je da je bila kontaktna reakcija na senf (prvi put u životu ga je dirnuo)...stavio ga je na prst i mi smo ga obrisali sa maramicom. Nakon toga je desnom rukom počeo čohati lice i oko i u roku 2, 3 min
. Ne mogu vjerovati da je to moguće?!
primala je inekcije adrenalina , rinolan, infuziju a mislim i solumedrol nisam vise sigurna.
otvorilasam temu o magarećem mlijeu pa mi tamo možete o tome.......Kako se bliži jesen te polazak u vrtić poćinju moje strepnje, pitanja i pronalaženje rešenja?
Moja djevojčica je dojila 2,5g, kada smo smanjili na jedan podoj u svibnju prošle godine je dobila laringitis...6 mjeseci poslije za Božić opet kašalj gušenja, Srebrnjak hitna, kažu nije bronhitis, nema dijagnoze, nema lijeka, nema inhalacija.....a ona se skroz od Božića pa do lipnja ove godine punih 6mjeseci, čim sklopi oči, čak i sjedečem položaju, gušila šlajmom tako da kad je povračala zabjelila bi očima....6mj nisam spavala...pedijatar joj je na kraju dao Klavocin bid...nikad prije 3g još nije bila dobila antibiotik...po prestanku uzimanja osula se po cijelome tijelu....sumnjaju da je alergična na antibiotike...i sad se trebamo naručiti za testiranjee to će biti prava muka, tko li će ju samo držati....a onda ono još gore...dolazi zima...i aspirator, para u kupaonici, krv iz nosića od čišćenja, špricanja raznim sprejevima, morse vode, fizološke...nespavanje i gušenje.......odlazaka u slanu sobu...20 min-50,00kn.....
I sjetim se da je mojoj sestrični negdje '80-tih godina njena baka u Hercegovini hripavac izlječila magarećim mlijekom...pa ne budi ljena ukucam ja taj pojam u tražilicu....i nađem ...ima ga kod Knina, Ivanić Grada i najpoznatiji kod Zadra, a možda negdje i u Istri....
Litra stoji oko 400-500kn a negdje i 1000kn....
ljudi po forumima kunu se u njegovu učinkovitost a oni i kojima i nije pomoglo kažu da nije ni odmoglo.....no pitanje je jesu li te životinje uredno testirane i bile kod veterinara jer se mlijeko pije ne prokuhano??? zanima me ispravnost tog ne prokuhanoga mlijeka, koje može i do 2g smrznuto stajati u frižderu...pije ga se 1dl na dan od 3 puta.....
Ima li tko vlastitih iskustava, preporuka ili još kakvih lijekova poput prepeličijih jaja, jer ja stvarno svoje djete neću moći gledati opet 6mj kako ne spava i umire od kašlja a doktori ništa ne poduzimaju.....
http://www.nacional.hr/clanak/67948/...recim-mlijekom
http://www.magare.hr/
http://www.zadarskilist.hr/clanci/26...onos-dalmacije
http://www.trudnoca.net/forum/viewto...p?f=56&t=25485
http://www.hmu.hr/index.php?option=c...mid=57&lang=hr
Hvala unaprijed![]()
ovdje bih vas zamolila za preporuku bolnice za testiranje i alergologa može i privatni mada uputnicu imama....razmišljala sam o Srebrnjaku ali neznam......Ig bi vadila privatno jer se može iz prstića- iz vene nema šanse da to obavimo....kakav je postupak na Srebrnjaku, rade li s flasterima....koja je najbolja bolnica za to obaviti...Klaićeva , SD, Srebrnjak ....moramo se testirati i na antibiotike a posebno na jaja jer imamo 3,5g a još nismo cijepljeni Prorixom...pošto ona ne voli jaja...jede ih onako u pohanom u palačinkama, a kako se alergija i osipi javljaju u intervalima moguće je da je od jaja, mlijeka, nečega što konstatno konzumira...i zbog nedaj Bože komplikacija s cijepivom, želim biti 100% sigurna u taj test a ne da mi izgnjave djete i ofrlje naprave test....Unaprijed vam puno hvala na odgovorima, savjetima i iskustvima pozitivnim i negativnim...hitno mi je jer je moram što prije naručiti.....
otvorilasam temu o magarećem mlijeu pa mi tamo možete o tome.......Kako se bliži jesen te polazak u vrtić poćinju moje strepnje, pitanja i pronalaženje rešenja?
Moja djevojčica je dojila 2,5g, kada smo smanjili na jedan podoj u svibnju prošle godine je dobila laringitis...6 mjeseci poslije za Božić opet kašalj gušenja, Srebrnjak hitna, kažu nije bronhitis, nema dijagnoze, nema lijeka, nema inhalacija.....a ona se skroz od Božića pa do lipnja ove godine punih 6mjeseci, čim sklopi oči, čak i sjedečem položaju, gušila šlajmom tako da kad je povračala zabjelila bi očima....6mj nisam spavala...pedijatar joj je na kraju dao Klavocin bid...nikad prije 3g još nije bila dobila antibiotik...po prestanku uzimanja osula se po cijelome tijelu....sumnjaju da je alergična na antibiotike...i sad se trebamo naručiti za testiranjee to će biti prava muka, tko li će ju samo držati....a onda ono još gore...dolazi zima...i aspirator, para u kupaonici, krv iz nosića od čišćenja, špricanja raznim sprejevima, morse vode, fizološke...nespavanje i gušenje.......odlazaka u slanu sobu...20 min-50,00kn.....
I sjetim se da je mojoj sestrični negdje '80-tih godina njena baka u Hercegovini hripavac izlječila magarećim mlijekom...pa ne budi ljena ukucam ja taj pojam u tražilicu....i nađem ...ima ga kod Knina, Ivanić Grada i najpoznatiji kod Zadra, a možda negdje i u Istri....
Litra stoji oko 400-500kn a negdje i 1000kn....
ljudi po forumima kunu se u njegovu učinkovitost a oni i kojima i nije pomoglo kažu da nije ni odmoglo.....no pitanje je jesu li te životinje uredno testirane i bile kod veterinara jer se mlijeko pije ne prokuhano??? zanima me ispravnost tog ne prokuhanoga mlijeka, koje može i do 2g smrznuto stajati u frižderu...pije ga se 1dl na dan od 3 puta.....
Ima li tko vlastitih iskustava, preporuka ili još kakvih lijekova poput prepeličijih jaja, jer ja stvarno svoje djete neću moći gledati opet 6mj kako ne spava i umire od kašlja a doktori ništa ne poduzimaju.....
http://www.nacional.hr/clanak/67948/...recim-mlijekom
http://www.magare.hr/
http://www.zadarskilist.hr/clanci/26...onos-dalmacije
http://www.trudnoca.net/forum/viewto...p?f=56&t=25485
http://www.hmu.hr/index.php?option=c...mid=57&lang=hr
Hvala unaprijed![]()
ovdje bih vas zamolila za preporuku bolnice za testiranje i alergologa može i privatni mada uputnicu imama....razmišljala sam o Srebrnjaku ali neznam......Ig bi vadila privatno jer se može iz prstića- iz vene nema šanse da to obavimo....kakav je postupak na Srebrnjaku, rade li s flasterima....koja je najbolja bolnica za to obaviti...Klaićeva , SD, Srebrnjak ....moramo se testirati i na antibiotike a posebno na jaja jer imamo 3,5g a još nismo cijepljeni Prorixom...pošto ona ne voli jaja...jede ih onako u pohanom u palačinkama, a kako se alergija i osipi javljaju u intervalima moguće je da je od jaja, mlijeka, nečega što konstatno konzumira...i zbog nedaj Bože komplikacija s cijepivom, želim biti 100% sigurna u taj test a ne da mi izgnjave djete i ofrlje naprave test....Unaprijed vam puno hvala na odgovorima, savjetima i iskustvima pozitivnim i negativnim...hitno mi je jer je moram što prije naručiti.....
Mi smo par puta bili u alergoviti, i imaju prick testove, a za spec. alergene iz krvi nas je dr. V. poslala u Klaićevu (jer bi as u privatnom aranžmanu ispalo preskupo). Ne moram napominjati da ništa nismo otkrili.. Nakon epizode oteknuća lica prošli tjedan sam opet zvala dr. V....koja je napomenula da ona radi analizu iz krvi tako što uzorak pošalje u labos u Poljsku i tamo naprave analizu na nekih cca 100-ak alergena (radi se spec. Ige). Mi idemo. Je li netko nešto slično radio?
Moja A. puštena sa Srebrnjaka nakon deset dana zbog hripavca. Dijagnosticiran i potvrđen. Dobila ga od mene, tj. ja ga donijela iz škole i zarazila cijelu obitelj. Na nastavu su mi išla djeca s hripavcem (dijagnosticiranim), ali pošto nisu imali temp. roditelji su ih poslali u školu.
Dr.K. također preporučila nabavku magarećeg mlijeka jer kašalj rastura i ovako slaba pluća od A.
U deset dana prošla više od 50 inhalacija + duple doze sumamaeda.
Last edited by sandra14; 30.08.2010 at 08:49. Reason: velika u mala slova
koliko to kosta ?dr. V....koja je napomenula da ona radi analizu iz krvi tako što uzorak pošalje u labos u Poljsku i tamo naprave analizu na nekih cca 100-ak alergena (radi se spec. Ige).
http://www.poliklinika-stela.hr/Cjen...ika_211108.pdf
u zadnjoj tablici je cijenik za IG košta od 70 kn do 100 ako ste na to mislili.....mi moramo na prick testiranje i kako nemam vremena puno biti na forumu pročitala sam vaših par starih komentara od 2008-2009 g gjde govorite kao na Srebrnjaku nisu baš temeljiti....pa zato dvojim.....inače IGe se u jednom labaratoriju u Ilici djece do 7g vadi iz prsta a tu u Dubravi u poliklinici Stela iz vene...kako se to radi u bolnicama.Hvala
ivana zg, zbog čega forsiraš vađenje iz prsta, a ne iz vene?
trauma za dijete je manja, a količina krvi koja se uzima iz vene je mala
moja preporuka je još uvijek srebrnjak gdje će napraviti kompletnu obradu - prick i krvni test, a i liječnici su stručni
ma daj molim te, u poljsku....koja je napomenula da ona radi analizu iz krvi tako što uzorak pošalje u labos u Poljsku i tamo naprave analizu na nekih cca 100-ak alergena (radi se spec. Ige).
jedino ako je džabe. tko ti garantira da se u poljskoj radi bolje nego u hrvatskoj
ako hoćeš privatno, ima sijaset privatnih labosa u hrvatskoj koji će ti za lijepe pare sve odredit, a ako hoćeš na uputnicu, ima srebrnjak
ne i za moje djete...njoj dok se vadi krv iz prsta to je vrištanje...zadnji put na zaraznoj lik nije dao da je držim za zapešće pa tako i svojom rukom joj "stisnem i lakat i glavicu, tijelo" da se jako ne miče i rukica se stavi na stol A TETA DRŽI PRSTIĆ I TO TRAJE SEKUNDU...no već sam se ispraksirala...a neki stažist uzme joj ruku u zraku odmakne od sebe i mene i primi je samo za prst ona je naravno mahala ko luda, krvi je bilo po njoj, cijelom laboratoriju i to dobra lokvica, po meni i njegovome sttažistu....kod vene i djece je problem što ju često ne mogu naći pa djecu bodu sto puta...kako joj puno krvi ne treba...a trebamo preživjeti i prick test na što ju već tjednima pripremam kroz igru može i iz prsta-platiti ću....uglavnom imam u familiji jedno bolesno djete kojeg toliko mrcvar kad se vadi krv iz vene, ne daju da mama ide s njim, a na kraju mu svaki put nakon 30 min bockanja, mučenje i mrcvarenja i njegovog prestrašenog plača krv vade iz glave
iz vene ti vade prick, najbolje vadenje na svijetu jer imam i ja takvu smo dozivjeli na svetom duhu. tako divne i strpljive a spretne tete nigdje nismo vidjeli :up a nema ni guzve (u 8 mj ) .
mislila sam koliko kosta to slanje u poljsku tj testiranje na 100 alergena.
MI smo imali divno vađenje krvi na Srebrnjaku, strpljiva sestra je prvo pokazivala "alat" pa popričala s malom, pa pokalzala kako će vlakić ići krou cijevčicu za vađenje plinova u krvi mislim..sve u svemu bez ikakve traume, pohavlila dijete..imala je ni 2 godine i sve prijašnja vađenja krvi su bila prestrašna i drago mi je da nisu ostavila dublje traume..svakome bi preporučila...
Eto jednoga iskustva..tamo nisi samo broj u nizu..bar nismo mi bili...Kada smo radili prick, bila je objašnjenja da su to bubamare..ma svašta..svima koji tamo rade šaljemo zahvale jer od onda mi dijete ne prije antibiotike, puno je zdravija s malom terapijom i uvijek su voljni odgovoriti na pitanja.
Nije točno da su na Srebrenjaku detaljni...prošli tjedan (kada mi se dijete skoro ugušilo) nitko nije niti spomenuo bilo kakvo testiranje (kožni, a pogotovu ne krvni test). Napominjem da sam ja posumnjala na određenu hranu (barem su mogli na to napraviti). A u Alergoviti (ja uvijek odem tamo nakon značajnih događanja) je dr. odmah tražila da se svakako napravu barem ukupni Ige, a ove specifične tim jednim vađenjem. Idem sutra tamo pa ću vas o svemu izvjestiti. Osim toga, spec. Ige na cca 100 alergena bi kod nas privatno koštalo puno više od 1700 kn (toliko navodno košta ta pretraga u Alergoviti), a u bolnicama im je preskupo raditi tako nešto (osim ako niste poprilično sigurni koji bi alergen bio u pitanju- to kod mog djeteta nije bilo moguće jer je kožni bio uredan, a prije godinu dana smo radili spec. iz krvi za osnovne (kikiriki, mlijeko, brašno, gluten, jaja-sve o.k.). Od zadnjeg pregleda sam odlučila da ću ove sa Srebrenjaka uzimati s dozom rezerve
niti meni srebrnjak nije ostao u dobrom sjećanju..dobro, što se tiče vađenja krvi iz vene, ništ posebno..isto kao i svugdje..ne sviđa mi se toliko dugo čekati..znali smo čekati po 3h..to je previše..promijenili su nam 3 dokora..svaki je imal drugačiju priču..jednom sam bila i špotana pošto sam uopće došla tamo da je to plućna bolnica, a ne za ada, mi smo došli samo na testiranje..čekala sam 3 h i onda mi je rekla da je već prekasno za testiranje..kao da je meni samo tak doći iz varaždina i načekavati tam po 3 h s bolesnim djetetom..uvijek je tam u čekaoni još dodatno poflekavel od nervoze..i onda su me još napali zašto mi je dijete tako crveno..i onda dok sam ih jedva nagovorila da ga nek testiraju..uzeli su mu iz vene 2 bočice krvi, a poslali mi rezultate na pol samo alergena, jedan dio su zaboravili napisati, jedan dio nisu niti naparavili..i to najvažnije na mlijeko i soju, kaj me u biti zanimalo tak da znam djetetu dati šta jesti.i onda sam još bila špotana prek telefona, i nikom ništa..i onda sam rekla da više ne budem niti kročila tam..onda sma išla u alergovitu, i tam je bilo suuuuper..dijete mi se igralo s dr.sam razgovarala o svemu, testirali smo kaj smo htjeli..mada sad idem u vž, na alergologiju i moram priznati, da nije tak loše..baš samo sad za 2 tjedna naručeni na prick test..tak da mi je srebrnjak zadnji na popisu..
iz vene ne vade prick
prick test je kožni test na alergene
iz vene se vadi uzorak krvi u kojoj se određuju antitijela na specifične alergene
ivana zg, maloj djeci se bez problema vadi krv ako se vadi u labosu gdje rade s djecom
ja djetetu sigurno ne bih niti pokušala vadit, jer to obavim jedva ocu koji ima savršene žile, ali verzirano osoblje to napravi stručno i bezbolno
drugi je problem ako ti zbog svojeg straha i napetosti stvoriš tenziju kod djeteta pa se ono baca
mislim, naravno da nitko ne voli, i da niti jedno dijete neće gurat rukicu da mu vade krv, ali uz suradnju roditelja puno se može napravit
možda ne bi bilo loše da dijete ne pripremaš tjednima na testiranje i vađenje krvi. dovoljno je dan-dva prije objasniti djetetu
i definitvno ne paničarit oko toga (oprosti, ako sam krivo protumačila, ali ti si pod strahovitim pritiskom zbog toga i jako si velik paničar, a dijete to osjeti)
u slučaju da osoblje primijeti da će roditelj napraviti više štete, i potencirati histeriziranje kod djeteta (a ne pokušati smiriti ga), da, uglavnom će ga udaljiti
iz iskustva (i kao roditelj i kao osoblje) neki puta (rijetko, ali potrebno) roditelje zaista treba udaljiti i ne dozvoliti im biti uz dijete
alergovita radi za novce prvenstveno, kao i svaki pr4ivatni laboratorij/poliklinika
i ako ti tražiš testiranje na sve, oni će napravit na sve. neće sugerirati i smanjivati raspon. pogotovo ako vide da ne pitaš za cijenu
bolnicama ne plaćaš ti direktno i oni svoje testove moraj rastegnuti da imaju i za tvoje, ali i ostalu djecu koja će doći
i ne rasipaju
procjenjuju što bi trebalo napravit, što ima smisla, a što je bespotrebno bacanje testova
žao mi je zbog tvog iskustva koje te odvraća od odlične bolnice u korist privatnika gdje je ipak, htjeli mi to priznati ili ne, prioritet novac
Mi smo prvi put specifični IgE napravili kada smo završili u dnevnoj bolnici na Srebrnjaku, i to na alergene na koje je reagirala nakon pricka.
Nakon dvije godine smo otišli dr R. koji više nije na Srebrnjaku i opet smo nparavili prick. kako oni ne rade i specifični IgE, njega smo otišli napraviti u Klaićevu. Postupak je bio vrlo jednostavan- naša pedijatrica nam je dala uputnicu (mislim za 4 specična i ukupni IgE), otišli smo ujutro u Klaićevu, taj dan uopće nije bilo gužve. izvadili krv i čekali nalaze.