mi smo zadovoljni srebrnjakom i doktorom f.
ne kužim kako vi toliko čekate na pregled kod određenog doktora :/
mi smo prošli puta bili naručeni u pola dva popodne, došli smo na red u 15 do dva.
kad ideš na alergološku obradu onda se to protegne, jer svugdje čekaš red, što je normalno.
u stvari je najgora gužva na šalterima, tu su napravili glupost s ovim sadašnjim sistemom.
peso mislim da ti oni ne rade testiranja u sklopu hitne ili dnevne bolnice, koliko sam shvatila bili ste na hitnoj.
mi smo išli na prik, tj. cjelokupnu obradu, kad su nas naručili, jedino su nam eozinofile u nosu radili u sklopu dnevne bolnice.
tashunice zato ste i dosli tako brzo na redjer doktor rAdi do 3, probaj se naruciti u 10 pa ces svejedno u to doba doci na red
. da da , treba traziti termin oko 2-pol 3 i onda si brzo na redu, . mi smo sada u 8 ujutro dobili termin pa me bas zanima koliko cemo cekati, prvi smo po listi. namjeravam doci u petnest do 8 pa cemo vidit.
jao sori kakav lapsusiz vene ti vade prick,
meni kod srebrnjaka ide na zivce kaj nemres lako do svojih nalaza tj muku jezevu prodjes da dodjes prije kontrole do nalaza.![]()
ma ne siri ivana tenziju, ne vjerujem . ja imam blizanke, jedna se boji i ista je ko ivanino dijete oduvijek , a druga se ne boji. isti odgoj, isto sve a one nebo i zemlja , i nema tu priprema dan dva prije, tj mogu ja nju pripremat al onda ce urlat svaki bozji dan mjesecima unaprijed i odbrojavat dane do vadjenja + istim intenzitetom na vadjenju
![]()
Ne mogu reći da su na Srebrnjaku bili traljavi kaj se tiće nalaza.
kad smo stigli na hitnu kao prvo su uzeli anamnezu od trudnoće do poroda do dojenja..sve reakcije..bla bla..onda smo vadili plinove kks i još toga..a kasnije kad nije bila na terapiji došli smo naručeni na alergo obradu i nismo čekali nego par min svugdje..sada pretrage ne čekamo skoro ništa a jedino kod dr. F. čekamo da pročita nalaze i razgovor jer kak mi je pokazao ima listu od 2 papira za svaki dan pregledati+ sve obveze u bolnici i čovjek jednostavno fizički ne stigne sve obaviti.
Kad smo ušli nakon sat i nešto čekanja prvo nas je pozdravio i ispričao se zbog čekanja..a vi meni reciti koji dok. to još radi..
Ja ne bih rekla da je to sa dječjim strahom baš tako jednostavno. Mi smo od rođenja stalno kod raznih vrsta doktora, i ja sam baš lijepo uspjevala djetetu to prikazati kao zabavu, pa je onda jedno krvničko vađenje krvi na Srebrnjaku sve to srušilo u vodu - i od tada imamo katastrofe kod odlazaka doktoru. Ja sam recimo totalno odustala od pripremanja za posjet doktoru jer kad pripremam imam katastrofu i tjedan dana unaprijed, a ništa ne pomaže. Što se tiče Srebrnjaka, odnosom prema roditeljima tamo nisam niti najmanje zadovoljna, svašta sam tamo doživjela.
o srebrnjaku potpisujem mimu, svasta smo prozivjeli tamo od doktora katastrofa , do sestara jos odvratnijih ali i super dr. f. i dobrih sestara... svega je bilo .. no i dalje stojim kod toga da bolje bolnice, od organizacije, strucnosti, brige i posvecenosti svakom pacijentu i ljubaznosti doktora i sestara nema kao u crikvenici u talasoterapiji .
no opet , generalno srebrnjak mi je najbolja djecja bolnica u zg.
ja dam sve na klaićevu, svigdje drugdje mi je prevelika gužva i sve čelaonice u jednoj, sem srebrnjaka gdi mi se ne ide.
možda se nekad čini da sam ja paničar, ali to je zato što poznajem svoju kćer...prije kad bi išla na cijepljenje jedva bi i zaplakala, ali zato bi se derala čim ju legnu na onaj krevet....i dan danas uvijek zamolim doktore da je pregledavaju sjedeći.....oko vađenja krvi iz prsta ne radim paniku jer je to stvarno meni ništa, i inače je uvijek ja držim kod pregleda i vađenja jer sam se ispraksirala i "nemam milosti" pa se doktori često puta iznenade i pohvale me jer kad me vide i čuju valjda očekuju nešto sasvim druga, ali ja znam što ju bolje držim pregled će prije završiti....ona čim uđe u ordinaciju počne vikati neću pikicu.....jednostavno je takva...ja ju unaprijed priremam kad god idemo doktoru...moja majka je jako protiv toga jer se ona jako uznemiri i plače danima unaprijed.....ali ja ne volim kad ona dođe doktoru pa se iznenadi pa joj to bude još veći šok....meni je mojaja mama kao maloj uvijek lagala prilikom odlaska doktoru a ja sam znala da laže pa me je to užasno smetalo, imala sam osjećaj da me mama vara i podcjenjuje....kaj ja znam jednostavno laž mrzim odmalena
s Srebrnjakom prvi susret na samu Novu godinu fenomenala....dobila je i diplomu za hrabrost....bila sam oduševljena.....ali sljedećih par puta kao da su me polili hladnom vodom, od doktorica do sestra...mala ih nešto pita ona ljutitih faca šute ko zalivene...ona teta...teta...ali ove ništa...a u čekaonici nikoga živoga.....
To s venom ne mogu riskirati ako ne moram....taj prick test sam ja radila i meni to nije bilo bolno, a ja kad mojoj maloj objašnjavam preko njene lutkice, ona plače vrišti, već sad....ona je jako velika za svoju dob i jaka, i sigurno će se bacat...jedno je djete držati par sekundi kad se vadi krv ....a ovo ipak malo duže traje....
Nama doktor nije napisao na što ju treba testirati...samo sam ja naglasila na jaja i to je napisao na uputnicu ( jer se nije cijepila Priorixom a ima 3,5g)...ali jako mi je bitno i mlijeko a pogotovo antibiotici jer je na antibiotik pokazala alergiju, pa me je strah jer je krenila u vrtić danas što znači da će se vjerovatno koji put razboliti i nedaj Bože da joj treba antibiotik doktor neće imati izbora.....
Sad ja vas pitam Klaićeva ili Srebrnjak.....moram li ja tamo naglasiti na što hoću prick test i kojeg doktora preporučate imenom i prezimenom
HVALA CURKE![]()
ne zbnam što znači testiranje na antibiotik.
Postoji na Penicilin, to znam jer smo ga radili ali mislim da je postupak bio drugačiji.
Na Srebrnjaku ima dosta testera: podijeljenih u nutritivne, inhalacijske i ne znam što je treće.
Mi smo na jednu ruku napravili inhalacijske i to sigurno 10tak- iako se zbog godišnjeg doba moglo pretpostaviti o čemu se radi, a onda sam ja tražila i nutritivne na drugu ruku- kad već "gnjavimo" dijete, da to odmah napravimo.
I onda se za alergene za koje postoji reakcija radi specifični IgE
specifični alergeni se ne rade iz prsta
mora se uzorkovati iz vene
mom djetetu je trauma manja iz vene, jer iz prsta nije boc! pa gotovo, nego se prstić nastiskava da se dobiju kapljice, i to moje dijete strašno uzrujava
a u venu ubode i više ne boli - za pola minute je gotovo
i zato ne shvaćam zašto je vađenje krvi iz vene takav bauk da ga se mora izbjeći
jedino ako roditelj od toga radi misu, onda da, i dijete će se još više odupirati
Pa recimo zato što ima nesposobnih sestara koje pikaju pet puta dok ne uspiju, i nakon toga imaš dijete koje urla kad vidi doktora na deset metara. Bez obzira na roditelje koji su navikli pa ne rade nikakve mise (a navikli su i na to da su za sve oni krivi).
msrebrnjak ti tako ne funkcionira i mislim da to neces moci tako, nema sanse da ti daju test iz krvi tj specificne ige, prvo ides k doktoru a on ce odluciti na sto i dali ce vas testirati. ne mozes s ceste doci samo na test.oram li ja tamo naglasiti na što hoću prick test i kojeg doktora preporučate imenom i prezimenom
u klaicevu mozes doci s uputnicom za specificne ige , i tam ces iz vene izvaditi i dobiti nalaz. za prick isto mislim da moras k doktoru na pregeld pa ce on odluciti na sto i dal ce te testirat.
sd isto, iz vene specificni u labarotoriju.
x ko kućaPa recimo zato što ima nesposobnih sestara koje pikaju pet puta dok ne uspiju, i nakon toga imaš dijete koje urla kad vidi doktora na deset metara. Bez obzira na roditelje koji su navikli pa ne rade nikakve mise (a navikli su i na to da su za sve oni krivi).
moj sin se ne boji niti jednog doktora, niti jednog pregleda ili pretrage, no negoduje kod vađenja krvi i to samo zato jer je naišao na par tehničarki koje ne bi našle venu ni da ju skalpelom traže. Jadničku su jednom, nakon što su mu izmasakrirali obje ruke, krv vadili iz glave.
Curka pak zbog doktora koji nije imao pravi pristup ne da niti grlo pregledati sa onim štapićem, a da ju pritom ne čuju u susjednom kvartu.
A misu da i hoću ne stignem raditi jer večinom niti ne znam da će djeci vaditi krv.
Last edited by tajchi73; 01.09.2010 at 19:06.
X
samo da potpišem...nije uvijek ni problem u sestrama već i u dječiji venama...
ja kad sam ležala u Petrovoj žena mi je 10 puta pokušala uvesti kanilu dok mi je druga to napravila od prve...ova me je toliko izmrcvarila da sam ja sama ne morate mi vjerovata počela bockati po sebi da joj pomognem jer me je cijelu iskasapila....a za muževog malog bratića koji doslovno živi u bolnici i do 2g života je prošao operacija, anestezija, puntiranja mišića....čija mama ne pravi misu oko ničega jer je na sve oguglala i nije od onih koje pametkuju doktorima.....na rabru malog apsolutno iskasape svaki put, mada ih je zadnji put upozorila da mu je problem naći venu i da mu odmah izvade iz glave...oni su djete bole 30 min....to stvarno nije humano...da iz prsta boli i to kada stiska ali ja bi rađe da ona vrišti 1 min zbog rupice na prstu nego da ima traumu nakon 20 uboda i 30 minuta vrištanja...trebam li spomenuti da su "potrgale,zarezale venu" neznam kako se to kaže....
cure hvala svima na savjetima, znači prvo alergologu...možete li preporučiti kojeg?
X
meni strašno pucaju vene, pogode iz prve, ali recimo kad sam primala infuziju strava, svaki dan novo bockanje jer pukne vena. A kod E isto tako slabe vene pa su ju izbockali dok je ležala u bolnici....
Evo nas s mora i strava na moru 15 dana milina AD se smirio, bronhitis, kašalj 0 bodova i onda šok, cijeli vikend tempica visoka preko 38,5, pa sve do čak 40. Mislim da je temp. dobila još u putu. U ponedjeljak kod pedice hropci obostrano opet šok budući da ona uopće ne kašlje, a i čujno diše jedino kad spava i to se tako slabo čuje da MM ništa i ne čuje.
E sad da li ste vi imale tako nešto? Sad je pod antibioticima i kontrola za 7 dana.
Danas vadile krv za specifične IgE ove razno razne i nalaz će nam doći kući tek za nekih 1,5 do 2 mjeseca. Miškica mala uopće se nije derala i bacala samo je tužno stenjala dok su joj vadili krv pune dvije epruvete.
evo imas rihtera na rebru, imas voskresenski u klaicevoj -njih dvoje rade i privat u alergoviti, a na sreb, imas frkovica,jelicic,.
misliš onaj dr.Richter???? znači onvi na Srebrnjaku su ok....ja ću se onda naručiti telefonom jer preko interneta ne kužim zato što na Srebrnjaki imaju Alergologija 1,2,3,4...neznam što im to znači...kad prođemo alergologa onda se ponovno moramo naručivati za testiranje ili.....?????hvala
ma samo ispuni onaj obrazac i upisi ime doktora, oni ce te sami ubaciti, napisi i da je hitno jer je djetetu lose, za testiranje ce te oni odmah proslijediti nakon pregleda . napisi da trebate prvi pregled i alerg. testiranje. tamo gdje ti daje da pises.
Jedna sestra koja gore radi mi je rekla da kad bi trebala svoje dijete voditi gore da bi ga odvela kod dr. Frkovića..i mi smo prezadovoljni preporukom.
Samo kaj se dugo čeka, u 6 mj smo se naručili za 2 mj druge godine.
A i ako je pod terepijom ne možete obaviti alergotestiranje. Mora biti čist bar neko vrijeme 10 dana ili 14..ne sjećam se..
evo najnovije, dakle kad dodjes tamo onoj sestri na prijemu reci da trebate testiranje ,nas je pitala dal se osipava, mi rekli da + bronhitiisi i onda nam je oznacila sve, i konzervanse i hranu i inhalacijske (rezu. 0),i nakon toga isli k dr. on nas poslao na rtg pluca i sve iz krvi, krv obavili divno, nema guzve, sestra super . ma sve 5 danas bilo. l. skinuo sa seretida i dobila je flixotide i singulair. kontrola za nalaze 24.9. ne kuzim jedino jel tada i one trebaju doci. to je termin za nalaze.
Nakon urtikarije moje dijete dobije virozu...tako da testiranje u Alergoviti nismo obavili.
Što se tiče Alergovite i moje odluke da platim to "skupo" testiranje mislim da je to jedini način da probam saznati na šta mi je dijete alergično. Jer prick testovi nisu ništa pokazali, a on konstantno ima probleme (što kožne, što dišne). A i sam dr. F. (sa kojim sa jako zadovoljna) mi je najiskrenije rekao da, ako bi on poslao neko dijete na spec. Ige, i to na više alergena (valjda se misli više od 10-ak) to bi ga tada uprava bolnice pozvala na red i štednju. Tako da meni taj novac definitivno nije puno (ako saznamo na šta mi je dijete alergično).
peso pa mi smo radili na obicnu uputnicu pedijatrice u svetom duhu. bojim se da vam ni spec. ige nece pokazati nista, bar nama nije
postoji jos jedna varijanta ali se ja jos nisam odlucila na nju, to je onaj test vega.. oko 700 kn iz kapi krvi iz prsta.
kod privatnika koji to imaju, npr u zadru dr marđetko , ima i u zg. to je recimo nesto sto koketira s homeopatijom pa klasicni lijecnici ne priznaju to, no zgodno je ako ti je zbog sebe bitno sto djetetu smeta ,pa mozes izbjegavat. a to u biti i je poanta. mojoj frendici je klasican test bio negativan a dijete sve u neurodermitisu, vega test pokazao alergiju na kravlje mlijeko, kakao i cokoladu, kad je izbacila sve se malom povuklo i nema vise rana . ima jedan i u rijeci.
http://drmardjetko.hr/index.html
ja bi isla k njemu, no daleko mi zd.
..jeli neka od vas pokušala davati djetetu aloe berry nectar,za imunitet?
mENI TO NEŠTO IZGLEDA KO ONAJ TEST KOJI SAM RADILA MALOJ PRED GODINU DANA KOD JELIĆA U RIJECI
po tom testu sam skužila da je alergična i na breskve, i malo b.brašno, da ne smije belobazu, Pregomin i sl. kad smo to izbacili ( i počeli upotrebljavati više tamnija brašna) koža je bila bolja, par dana nakon tog testa sam radila i test u bolnici, to se isto poklapalo. Sad jedino kod Jelića nije alergična na ambroziju, a u bolnici je, kod njega je na jaja, a u bolnici nije ( uredno ih jede ). Ja sam to slala njemu po autobusu u lipšnju prošle godine. test je došo 500 kn ( ali kad sam platila članarinu od cca 120 kn, test me je došo 250 kn). Inače ga ne priznaju službene osobe, ali je tada njena doktorica bila dobre volje pa nam dala da vadimo i te alergene koje je on označil.
Inače ima jedan koji to radi i na Knežiji , bum našla adresu ( to sam poslije saznala), jer mi se nije dalo ić u Rijeku.
Vidim da si ti na atopijskom pričala i o Tomljenovićki iz Selca.
evo ovoga iz ZGB
Prof. Darko Konforta, Centar za limfnu drenažu, Ogrizovićeva 40c, 10000 Zagreb,
on radi i razmjenjuje se s Jelićem, priznaje i njegove testove.
Tel 01/3820170 radi od 8.30 do 20 h
ja se nikako odluciti na to, jer nisam sigurna dal bi tome vjerovala ili ne .. ja sam nevjerni tomo inace, i onda si mislim da to uvijek stignem. sigurno cu jednom otici, ali taj kome cu ici mora biti i lijecnik.
mene je njegov test ponukal da napravim te testove u bolnici, tak da je donekle dobro da znaš ciljat
Molim pomoć - trebam za sina kupiti mjerač vršnog protoka zraka ili peak flow meter, pa vas molim za info gdje ga najpovoljnije kupiti i gdje mogu naći vježbe disanja, jer je muž čekal na Srebrnjaku da mu na fizikalnoj objasne, ali u 45 min nitko ga nije primio, pa je čovjek odustao!
mjerac kupi ovaj ; http://www.peakflow.com/top_nav/home/index.html cca ti je oko 150 kn u ljekarnama, vjerujem najjeftiniji ako imaju na srebrnjaku u njihovoj apoteci.
ne znam koliko ti je staro dijete ali evo sto smo mi dobili u astma skoli, puhati balon, puhati na slamku npr spekulu na stolu, svirati melodiku, frulu i sl. puhati balone od sapunice... sve ostalo tesko da ce ti dijete htjet doma vjezbat.. mi ne vjezbamo nista.
bilbo, najjeftiniji ti je na Knežiji u Fessti Braće cvijića 32 za njega bi ti trebal onaj veći do 800. Tek toliko da ne kažeš da nismo suđene.
bili jucer kod orl. kod l. definitivno nema LPR niti refluksa, a Z. ima sumnju na LPR , injicirano joj zdrijelo pa smo dobili dijetu..![]()
Trebam pomoc od vas koji vise imate iskustva po pitanju alergija i bronhitisa.
Ukratko iz cista mira, moj sincic 3 g. zavrsio u bolnici Srebrnjak na lezanju 4 dana. Bio na kisiku, Ventolinu i Flixotideu.
Danas su nas otpustili, dobili terapiju, kupila aerochamber i rekli da dodjemo na kontrolu nakon alergoloskog testiranja.
Termin dobili tek 8.12. meni je to puno cekati s obzirom da su mi naglasili da mu dajem flixotide sve do kontrole,...a sta ako nema alergija i bezveze ga filam s lijekovima. Na narudzbenici pise, pulmoloska ambulanta! Ili bi trebalo pisati alergoloska ambulanta?
Nego jel se uvijek tako dugo ceka na alergo-testiranja?
Nemam bas vremena da iscitavam sve postove, ali sam primjetila da se spominje Alergovita!
jel netko bio tamo na testiranju? Koliko kosta? I koja bi mogla druga opcija biti?
pa gle, on ti je zavrsio ocito u bolnici s teskim opstrukcijskim bronhitisom tj napadom astme, lijek za tio je flixotide, ima ili nema alergiju nebitno je, jer je ocito imao jak napad kakav nemaju djeca s bezazlenim i obicnim bronhitisima. podloga je ozbiljna. i ako se ne dokaze alergija on ce ti ostat na flixotidu a i on se mora duze uzimat da bi bilo koristi. flixotide nije lijek za alergiju vec astmu i astmatski bronhitis i nikako ga ne daju olako na srebrnjaku niti rutinski. ostani na terapiji a termin si dobila relativno brzo. nama alergija nije dokazana niti nakon 3 godine sto smo na flixotidu a i da je opet isto. nevazno je u koju si ambulantu narucena, vjerojatno tamo gdje ti doktor spada. u alergovitu mozes na testiranje privat ako ti se zuri ali velim to ti nista ne mijenja. jel ti dijete imalo i alektaze ili upalu pluca,,, ili samo napad astme tako jak da ste morali ostati u bolnici ?
Alektaze neznam sta je
Upala pluca nije, pretrage nisu nista posebno pokazale tako da mi je dr na otpustu rekao virusna upala i alergija. Pise nam nespecificiran bronhitis.
Uh a astma to me tako plasi...ma mislim bilo koja bolest me plasi al ti napadi su nekako prestrasni.
pored flixotidea su dali jos 5 dana ventolin, jer su juce pisali otpusno a danas dr koji nas je otpustao kaze da se stanje od juce popravilo da mu skoro i netreba ventolin. Mada sam ga podignula i dajem mu.
U mene je to dite takav mrljavac da svako godisnje doba ima neku tesku tegobu. Sve do sad smo uspjevali rijesiti u roku 2-3 mjeseca, a citajuci vasa iskustva bojim se.
Naruceni smo kod dr. Pavic.
I da jos me zanima, kako s igranjem, tj. igre koje uzimaju dah skakanje i sl.? Mene je strah i da place.
Da li je neko kupovao jastuk od heljde?
Slično je i kod nas bilo, bronhoopstrukcija nakon 2. rođendana u 03/2010, Srebrenjak hospitalizacija, dokazana alergo podloga jer je ige bio visok, bili naručeni za alergoobradu u 07/2010, bilo nam dugo za čekat, isto preporuka flixotide, isto sam se pitala zašto dugotrajno korištenje i zašto u pulmološkoj ambulanti. Bila u alergoviti za napravit prick, ispao negativan, kažu često kod tih ranih alergija negativan, a za par godina se nešto izdefinira.
Cura je išla u jaslice, nakon 5 tjedana apstinencije od kolektiva nakon hospitalizacije, brzo dobila atipičnu upalu pluća, i u biti, do ljeta smo ipak, na preporuku pulmologa iz alergovite i naše pedijatrice, koja je isto boila pulmologica (došla sa Srebrenjaka, sad je već otišla), više-manje stalno bili na flixotideu.
Ja sam čak i mirnija kad je bila na flixotideu, a za ljeto su nam rekli da ne treba, manje je infekata, nije bila u kolektivu.
Ako ti je dijete u kolektivu, mislim da bi bilo bolje da je na flixotideu, ako su tako preporučili, ali pitaj i u alergoviti, rade vrsni dr-ovi tamo, barem je to moje iskustvo.
Sretno i da sve to prođe, i ja sam se plašila, i još uvijek se ta dijagnoza kod moje kćeri nije ustabilila, premalena je, ali, na kraju, bitno je da se simptomi drže pod kontrolom, pa zvalo se to recidivirajuće bronhoopstrukcije ili astma, na slično na krjau dođe, čini mi se.
Last edited by ina33; 17.09.2010 at 19:51.
Mislim da je standardna procedura da se nakon više bronhitisa sa opstrukcijom (nekad i samo jednog) piše u papirima astma.
Ne postoji više kronični bronhitis to je astma.
Mi smo imali sličan slučaj, dva puta opstruktivni nakon toga Flixotide, dva mjeseca i moje inzistiranje na obradi kod alergologa/pulmologa. Testovi su pokazali da nema podlogu u alergiji (iako ne 100% sigurno jel je bio manji od dvije godine) nego u imunitetu.
nasla u jednom tekstu od rihtera da ide ovako ;
,za svakodnevnu kliničku upotrebu na snazi je neslužbeno uvriježeni kriterij: sviranje u grudima koje se prvi puta javlja nakon 3 godine života najvjerojatnije je znak alergijske astme ("kasna sipnja"). Sviranje u prve 3 godine, ako se ponovi barem 3 puta ili ima atopijski biljeg, također je najvjerojatnije znak alergijske astme ("rana sipnja"), dok do 2 napada sviranja u prve tri godine vjerojatno odgovaraju prolaznoj, virusno uvjetovanoj, sipnji ("rana prolazna sipnja"). Naravno da su svi slučajevi podložni reevaluaciji prema tijeku bolesti i odgovoru na terapiju
sta vam pise na nalaz kolika je bila saturacija s O2 ? ono sto na prsticu mjere , bas me zanima, s obzirom da je dobivao kisik .
Saturacija zdravih osoba je oko 98-99%, mislim da se tolerira 10% minus (znaći do 90%), nakon toga mislim da stavljaju na kisik. Iako je mjerenje na prstu jako nezahvalan pojam (onako samo apartićem se mogu dobiti krivi rezulti ako je dijte nemirno) , trebalo bi senzor biti dobro zaljepljen pa mjeriti u mirovanju i u plaču da bi se dobili objektivni rezultati.
uu nikako ne 10%, na 90% je kriticno za zivot i cijanoza . ispod 95 ide vec kisik, a na 90% ide kisik stalno. 93 je prilicno lose bilo. misko malizato ste i ostali vjerojatno.